Skip to content

A legjobb kávé a világon

A kávé az olaj után a második legtöbbet eladott termék, így nem meglepő, hogy a márkák, ízek, származási helyek és még az elkészítési módok is nagyon változatosak. Ha hozzánk hasonlóan te is szereted a kávét, biztosak vagyunk benne, hogy időről időre kipróbálsz egy új ízt vagy egy másik országból származó kávét. Már azon is elgondolkodtál talán, hogy vásárolj belőle, és hazavidd magaddal.  Összeállítottunk egy listát a világ legjobb őrölt és kávébabos kávéiról, amelyeket megvásárolhatsz online.

A jól ismert márkáktól kezdve, amelyeket a magas minőségükhöz képest alacsony áruk miatt minden nap ihatunk, egészen olyanokig, amelyeket egy bizonyos ponton talán csak azért veszünk meg, hogy megkóstoljuk őket, vagy egy különleges pillanatban megosszuk szeretteinkkel.

Vannak mandulás, egzotikus jegyekkel, citrusos, padlizsános, vadgyümölcsös kávék. Mindegyiknek megvan az egyensúlya, ami különlegessé teszi az egyes kávéfajtákat, és mivel mindannyiunknak más az ízlése, mielőtt belevágnánk a drágább kávék ízvilágába, érdemes kipróbálni jó néhányat, és megnézni, melyik típus vonz minket leginkább.

A legjobb kávék

Illy Brasile

Brazília a világ vezető arabica kávétermelője. Ezeket a kávébabokat főként az ország délkeleti részén található magaslatokon termesztik, ahol a száraz időszakok és a heves esőzések markáns váltakozása tökéletes termesztési feltételeket biztosít az ültetvények számára.

legjobb kávé - Illy

Ez a kiegyensúlyozott, közepes pörkölésű kávé az édesség, a keserűség és a savasság tökéletes egyensúlyával rendelkezik.  A Brazíliában termesztett kávét gyakran használják eszpresszó-keverékek alapanyagaként intenzív, telt íze és karamellás jegyei miatt. Ez a fenntartható módon termesztett kávé 100% arabica kávébabból készül. Érdemes megnézni az Illy további kávéit is, hisz ez a cég rendkívül jó minőségű kávékat forgalmaz.

Piazza d’Oro Forza

A Piazza D’oro forza egy karakteres és gazdag keverék, amelyet lassan pörköltek finom kávévá. A kávé 100% arabica kávébabból áll, és enyhe csokoládés ízekkel rendelkezik. A Piazza D’oro forza sötét pörkölésű, és az étcsokoládé jegyei mellett dió és karamellás jegyeket is tartalmaz.

Piazza Doro kávé

A Piazza D’oro Forza nagyon alkalmas ristrettónak vagy eszpresszónak, de latte vagy cappuccino alapjául is szolgálhat. A D’oro termékcsalád további tagjai az Intenso és az Estremo.

Tchibo Barista Cafe Crema

A Tchibo Barista Caffè Crema professzionális minőségű kávéélményt nyújt. A kávébabokat klasszikus dobpörkölőkben lassan pörkölik, ahol kialakul az egyedi ízprofiljuk. A Barista Caffè Crema elegáns és aromás, enyhén gyümölcsös bogyós gyümölcsök jegyeivel.

legjobb Tchibo kávé

David Rio Chai

A David Rio tejmentes, vegán chai kézműves fekete teával és japán matchával van keverve. Gazdag és merész ízét a valódi chai fűszerek, köztük a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj, a csillagánizs és a kardamom hagyományos ízei teszik élénkebbé. A matcha teákból származó antioxidánsokkal felturbózva, finoman keverve egy praktikus keverékké áll össze, amely kiváló ajándék és tökéletes napi kávé is lehet.

Power Chai kávé

David Rio-ról

David Rio legelső chai receptje ma is ugyanolyan népszerű, mint régen: fekete tea és prémium fűszerek gazdag és krémes keveréke. Ebben a szezonban próbáld ki a sós karamellás Chai Latte-t kedvenc sós karamellás szirupoddal, majd egyszerűen keverd össze forró vízzel vagy tejjel.

A keleti hagyományokat a nyugati stílussal ötvöző San Francisco-i David Rio eklektikus keverékeket, változatos ízeket és klasszikus stílust kínál minden népszerű chai tea kínálatában.

Segafredo Intermezzo

A Segafredo egyik igazi klasszikusa, arabica és robusta babok keveréke, amely intenzív és testes kávét eredményez, intenzív ízzel és illattal, valamint  mandulás jegyekkel.

Segafredo Intermezzo

Egy olyan kávé, amelyet a természetes pörkölésnek, a klasszikus aromáknak, az érett és intenzív íznek, valamint a tökéletes szerkezetnek köszönhetően kiegyensúlyozottság jellemez. Nem véletlenül a világ egyik legkelendőbb terméke.

Lavazza Café Qualità Oro

A Lavazza egy jól ismert olasz márka, amely Közép-Amerikából és Afrikából, a kávé hazájából származó kávékeverékeket készít, mindig az Arabica fajtából.

Lavazza

Ebben az esetben a Qualitá Oro-ról van szó, a kávéjuk prémium változatáról, amely gyümölcsös és virágos ízzel rendelkezik, csokoládé, dió, fűszerek, karamell, maláta, méz és fa hozzáadásával.

Az eredmény egy édes és aromás kávé, amely bármilyen típusú kávéfőzővel elkészíthető. 

Kávébab vagy őrölt kávé?

Ez egy olyan dilemma, amellyel a kávé szerelmesei mindig szembesülnek. A kávépuristák azonban a kávébabot részesítik előnyben.

Mivel őrléskor a kávé veszít tulajdonságaiból és ízéből, különösen, ha már több napos. Ezt a helyzetet súlyosbíthatja, ha a csomagolása nem a legjobb. Létezik azonban kiváló minőségű őrölt kávé is, ahol a gyártók olyan eljárást követnek, amely lehetővé teszi, hogy a kávé minden tulajdonságát megőrizze, mintha frissen őrölt lenne.

A kávébabvásárlás azonban azt feltételezi, hogy otthon van egy őrlő, vagy a kávéfőzőnek van beépített őrlője, lehetőleg több őrlési fokozattal. Így elkészítheted az általad választott kávét.

Ebben az esetben csak az elkészítéshez szükséges kávémennyiséget őrlik meg, a többi kávébabot pedig tárolják. Így az íz és az aroma megmarad. Ha viszont nincs kávédarálód, akkor a legjobb, ha őrölt kávét vásárolsz, amivel egyébként is sokkal egyszerűbb kávét főzni.

Ezért a legtöbb ember számára a “kávébab vagy őrölt kávé” kérdést a praktikum határozza meg. Az őrölt kávé kiválasztásakor csak arra kell ügyelned, hogy jó minőségű legyen, és olyan csomagolásban kerüljön forgalomba, amely megőrzi tulajdonságait. Ha viszont szintet akarsz lépni a kávé ínyencségben, akkor javasoljuk, hogy egész babokat vásárolj, amiket később őrölsz meg.

Figyelni kell az őrlés és a származás dátumára is. Hogy friss maradjon a kávéd, ne tartsd sokáig őrölt állapotban, mindig csak annyit őrölj le, amennyire szükséged van. Az örleményt pedig tartsd légmentesen zárt helyen. 

Hogyan ismerjük fel a jó kávét?

Nagyon kevesen tudják, hogyan lehet felismerni a jó kávét, mind az ízét, mind az illatát, mind az egyéb tulajdonságait tekintve.

Íme néhány tipp a jó kávé felismeréséhez:

Íz

Ahhoz, hogy jó kávénak minősüljön, nem szabad kesernyés ízűnek lennie, hanem a savasság és az édesség egyensúlyának kell lennie hozzáadott cukor nélkül. Ez az ital legvonzóbb tulajdonsága.

Az aroma típusa

A kávé másik legértékesebb tulajdonsága, hisz ki ne szeretné a frissen főzött kávé illatát? A minőségi kávét meghatározó aromák közé tartoznak a csokoládé, a virágos és gyümölcsös aromák, a karamell, stb.

Ezeknek nagyon finomnak és könnyűnek kell lenniük, egyáltalán nem erősnek. Ezzel szemben azok a kávék, amelyek aromája többek között fára, hamura, gumira, földre hajlamos, alacsony minőségűek.

A csésze típusa

Bár ez nem magának a kávénak a minősége, a csésze, amelyben felszolgálják, nagyban befolyásolja a kávé élvezeti komfortját.

Ha például cappuccino vagy eszpresszó stílusban iszod, akkor ideális esetben kúpos csészében tálald.

Így a kávé lefolyik a falakon, és krémes, egyenletes színű, mogyorószínű felületet hoz létre. Emellett minden kávéfajtát a megfelelő csészében kell felszolgálni.

A pörkölési dátum és a lejárati idő

Ezeket a dátumokat fontos tudni. A pörkölési dátum alapján megmondható, hogy mennyire friss az előtted lévő kávé, és ha a szavatossági idő lejárt, akkor a kávé íze keserűbb lesz.

kave fajtak

Az eredet

Ezen információk alapján felismerheti a kávé fajtáját és osztályát. Ideális esetben a minőségéről ismert ültetvényekről kell származnia.

Melyek a legjobb kávétermelő országok?

Ha már a kiváló minőségű kávéról beszélünk, világszerte évente körülbelül 7,7 millió tonna kávét termelnek. Ebből a célból több mint 50 országban mintegy 10,5 millió hektáron termesztik. Ezek mindegyike évente átlagosan 1-1,4 tonna termelést biztosít.

A legnagyobb kávétermelő terület Dél-Amerika, amely a világ kávétermelésének 85%-át adja, túlnyomórészt arabica kávéval (85%).

Az alábbiakban a világ legjobb kávéját előállító legfontosabb országok és az exportjuk százalékos aránya szerepel:

 • Brazília: 29%
 • Vietnam: 16%
 • Indonézia: 14%
 • Kolumbia: 11%

Brazília a világ vezető kávéexportőre, 2,3 millió hektárral, ami jóval nagyobb terület, mint Vietnam, Indonézia és Kolumbia, amelyek együttesen 2,6 millió hektárral rendelkeznek.

Érdemes megjegyezni, hogy Dél- és Közép-Amerikában az arabica kávét “ínyenc kávé” néven forgalmazzák, hogy megkülönböztessék az alacsonyabb minőségű termékektől.

Érdekes módon azok az országok, amelyek a legnagyobb fogyasztói ennek az italnak, nem a legnagyobb termelők. Ezek közé tartozik Finnország, Spanyolország, Dánia és Franciaország.

A világ legjobb kávémárkái

Akár őrölt kávét, akár kávébabot vásárolsz, a márka mindig befolyásolja a minőséget. Íme néhány a termékeik szempontjából legkiemelkedőbb márkák közül.

Hawaii Kona kávé

Ez a márka Hawaii legnagyobb szigetéről kapta a nevét, amelynek földje híres a kiváló kávétermelésről. Fontos tudni, hogy ez a márka nagyon korlátozott mennyiségű kávét állít elő. Íze és aromája miatt nagy a kereslet iránta.

Blue Mountain kávé Jamaikából

Ez a kávé olyan ültetvényekről származik, amelyeken átlagosan 10 hónapig tart, mire a kávé betakaríthatóvá válik. Az eredmény egy olyan termék, amelyet ízéért és finom aromájáért nagyra értékelnek.

AA Kenya kávé

Ez egy olyan vállalat, ahol a kávét hagyományos módon válogatják, tisztítják és dolgozzák fel. Ezért megőrzi minden tulajdonságát és kiváló ízét.

Hogy kóstold a legjobb kávét

Bizonyára sok kávét akartál már kipróbálni, amit ebben a cikkben láttál, az árkategória óriási, azt javasoljuk, hogy apránként próbálj ki néhány ízt, és készíts egy csésze mindennapos kávét is, hogy kipróbáld a megvásárolt kávéval együtt, és közben igyál vagy öblítsd ki a szádat egy kis vízzel, hogy megtisztítsd az ízlelőbimbóidat. Így láthatod a különbséget az ízekben és a minőségben.

Hogyan válasszuk ki a  legjobb kávébabot

Meg tudod állapítani a babok minőségét egy pillantásra?

Oké, tudod, hol vásárolhatod meg a legjobb kávét, most itt az ideje megtanulni, hogyan válassz a különböző kávék közül. Az útmutató elején azt mondtuk, hogy a legjobb kávébabok kiválasztásakor több ezer lehetőség közül választhatsz az interneten. 

Ha felteszed magadnak e három egyszerű kérdés egyikét (és logikusan megválaszolod őket), máris tisztában leszel azzal, hogy melyik babot válaszd, és így sokkal könnyebb lesz a döntés. 

Milyen típusú kávéfőzőt használsz?

Ez egy alapvető kérdés, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a kávébabok kiválasztásakor. Milyen extrakciós módszert fogsz használni? A főzési módszer nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú babot érdemes választanod. 

Jól kell ismerned az általad használt főzési módszert, és meg kell tanulnod, hogy milyen típusú kávébabok illenek hozzá a legjobban. Íme néhány tipp, ami segíthet:

 • Francia presszókávéfőzőt használsz? Keress közepes vagy sötét pörkölésű kávét, hogy testesebb kávét kapj. 
 • Hidegen főzött kávé a kedvenced? Válaszd a világos pörkölésű, savasabb és nem kevert babokat. 
 • Ha eszpresszógéppel főzöd a kávét, nagyon óvatosan kell megválasztanod a kávébabokat. Egyes kávébabok, például az olasz kávémárkáké, remek ízűek, mások viszont borzalmas kávét eredményezhetnek. 
 • Tán a Pour Over kávé szerelmese vagy? Mivel tejet nem fogsz hozzáadni, érdemes egyetlen egzotikus eredetű, kellemes ízű és élénkítő hatású babot keresni.
 • Vagy tán AeroPress rajongó vagy? Szinte bármilyen babfajta remek ízt adhat, de győződj meg róla, hogy jó minőségű babról van szó.

Milyen ízeket keresel?

A második kérdés, amit fel kell tenned magadnak, elég nyilvánvaló: milyen ízű legyen a kávéd? Egyes kávérajongók a virágos, boros filterkávé ízprofilját keresik, mások a testes, földes, intenzív ízű kávét részesítik előnyben: egy olyan kávét, amely valóban kávéízű, és amelyhez tej is adható.  

Bizonyos típusú kávébabok jobban illenek bizonyos típusú ízekhez. Íme néhány dolog, ami segíthet a megfelelő kiválasztásában: 

 • Ha egzotikus, virágos, gyümölcsös, boros ízekre vágysz, amelyek általában a Pour Over módszerrel készített kávékhoz társulnak, akkor az egy helyről származó, enyhén pörkölt kávébabok (és természetesen ne adj hozzá tejet!) a jó választás.
 • Ha testes ízre vágysz, amely valóban kávéízű, akkor semmi sem veri a sötét pörkölésű kávét (ebben az esetben adhatsz hozzá tejet).
 • Szereted az exotikus ízeket? Ha páldául a Starbucks kávé szerelmese avgy, akkor az ízesített kávébabokat fogod a legjobban élvezni.

A te személyes körülményeid is befolyásolják a kávébab választását

A harmadik és egyben utolsó kérdés az, hogy milyenek a kávéfogyasztási szokásaid és ízlésed. Fontos, hogy ezeket vedd figyelembe, amikor kiválasztod, hogy milyen típusú kávébabot vásárolj. 

Végül is nem ugyanolyan típusú kávébabokra van szükséged, ha koffeinmentes kávét szeretsz, mint ha extra koffeint szeretnél. Akkor sem fogod ugyanazt a fajta kávébabot vásárolni, ha olyan kávét szeretnél, amely nem túl megterhelő a gyomrodnak, vagy amelyet könnyű lefőzni. 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Melyik a legjobb kávé eszpresszó készítéséhez?

Az eszpresszóhoz a legjobb kávébabok a sötét pörkölésű kávébabok. Ennek oka az, hogy az eszpresszó extrakcióhoz használt alacsonyabb főzési hőmérséklet általában savanyúbb kávét eredményez. A sötétebb pörkölés segít ennek leküzdésében.  

Melyik bab a legjobb a francia kávéfőzőhöz (French press)?

A legjobb kávébabok a francia presszókhoz közepesen vagy sötéten pörköltek, majd durvára őröltek. Mivel a francia presszószűrő hajlamos arra, hogy a kávébabokból származó olajok a csészébe kerüljenek, a megfelelő kávébabok kiválasztása kritikus fontosságú a jó francia presszó kávé élvezetéhez. 

Melyek a legjobb kávébabok a hideg kávéfőzéshez?

A legjobb kávébabok a hideg kávéfőzéshez általában magasan termesztett kávékból származnak. Mivel a hidegen főzött kávé extrakciós folyamata eltávolítja a kávéban lévő savtartalom nagy részét, a nagy magasságban termesztett babok (amelyek természetes módon savasak) ideálisak a hidegen főzött kávéhoz. 

Létezik olyan, hogy jó koffeinmentes kávé?

A legjobb koffeinmentesített kávébabok azok az arabica kávébabok, amelyeket “svájci vizes” eljárással koffeinmentesítettek, azaz nem mostak vagy áztattak a kávé koffeinmentesítésének szokásos módszerei során általában használt vegyszerekkel.

Melyek a legjobb kávébabok a világon?

Az indonéz cibetmacskák emésztőrendszerén áthaladó Kopi Luwak babot tartják a világ legjobb kávébabjának. “Kaki kávé” néven is ismert, és nagyon ellentmondásos iparág, mivel érinti az állatok jogait. Az azonban, hogy melyik a legjobb kávé a világon, teljesen vitatható, mivel ez tisztán szubjektív kérdés. A világ legjobb kávéja az, amelyet organikus, fenntartható módon termelt kávébabokból állítanak elő, és amelyiknek jó íze van. 

Melyik a legjobb kávé?

A legjobb kávé olyan frissen pörkölt kávébabból van, amelyet egy kifogástalan hírnévvel rendelkező cég forgalmaz, és amelynek kávébabjai egyenletes méretűek és hibáktól (pl. elszíneződésektől, repedések, repedések és kávérozsda) mentesek. Minden olyan kávé, amely megfelel ezeknek a követelményeknek, kiváló kávébabnak tekinthető, ha a világ azon régióiban termesztették, amelyekről ismert, hogy kiváló minőségű kávét termelnek. 

Minden kávéfajta jó kávébabot termel, függetlenül a származási országtól. Végső soron ez inkább a gazdaságtól függ, ahol termesztik, és a feldolgozástól, amelyen átesik. 

Ami még érdekelhet:

Dekopírfűrész
Kontakt Grill
Dyson porszívó