Akik szeretnek kávézni tudják, hogy milyen fontos egy megbízható kávéfőző otthonunkban vagy az irodában, vagy bárhol ahol általában kávézni szoktunk. Mielőtt azonban kávéfőzőt vennénk, fontos tudni, hogy milyen kávégépre van szükségünk. Ebben a cikkben megmutatjuk melyeik a legjobb kávéfőző minden gépkategóriában, bármik is legyenek az igényeid.
A 3 legjobb kotyogós kávéfőző
Előnyök:
+Olcsó
+Egyszerű fenntartás
+Jó minőségű presszókávé előállítására alkalmas
Hátrányok:
-Korlátozott használat
-Mosáshoz szét kell szedni minden alkalommal
-Csak tűzhelyen használható (kivéve az elektromos, de az drágább)
Bialetti Moka Express
A hagyományos kávéfőzés csúcsa ez a Bialetti mokka. A márkát maga a feltalálója alapította, és a cég mind a mai napig a legjobb minőségű kávéfőzőket gyártja.
A kávéfőző teste alumíniumból van, a fogantyúja viszont műanyag, ezért vigyázzunk, hogy az ne legyen közvetlenül a tűzhely platni fölött, ugyanis könnyen megolvadhat.
Indukciós tűzhelyen nem használható! Ahhoz ezt ajánljuk:
Bialetti Elettrika – elektromos kotyogós kávéfőző
Ha kirándulásra, kempingezésre is szeretnéd magaddal vinni kávéfőződet, akkor javasoljuk, hogy ezt az elektromos fűtőrésszel ellátott modellt válaszd. Így csak áramra lesz szükséged, tűzhelyre nem.
Tescoma Paloma – a legolcsóbb
Ha a lehető legkevesebbet akarod költeni, akkor válaszd a Tescoma Paloma modelljét, ami 3, 6 és 9 csészés változatban is kapható.
A kotyogós kávéfőzőkről
A leghagyományosabb kávéfőző a kotyogós, vagy más néven moka. Már 1933 óra ismert, az olasz Alfonso Bialetti találta fel, és mind a mai napig árusítják a róla elnevezett márkanéven. Rajta kívül természetesen sok cég gyárt még kotyogós kávéfőzőt, de a leghíresebb és a legjobb minőségű a Bialetti maradt.
Működése roppantul egyszerű: az őrölt kávé alá vizet töltünk, majd felforralva a vizet a nagy nyomás hatására a gőz a kávén keresztül egy gyűjtőtartály érkezik. Az így kapott kávé úgy 90 C. Emiatt a nyomáson alapuló kávéfőzési módszer miatt hívják az így kapott kávét presszó (nyomás) kávénak, vagy eszpresszónak, illetve azért mert a szó a gyorsaságot is tükrözi (pl. expressz vonat), hisz ezt a kávét rendkívül gyorsan el lehet készíteni.
Mivel a kotyogós kávéfőzők csak eszpresszó kávé főzésére alkalmasak, mára jelentősen csökkent a népszerűségük. Ha viszont te leginkább ilyen kávét iszol, nincs akadálya, hogy egy ilyen kávéfőzőbe ruházz be. A hagyományos, sallangmentes főzési módszer miatt a főzött kávé friss marad és finom. Előnye még, hogy olcsó és a nagyobbak akár 9 személy is ki tudnak szolgálni.
Az 5 legjobb karos kávéfőző
Előnyök:
+ Cappuccino és latte
+ Presszó feeling
+ Jó minőségű presszókávé előállítására alkalmas
+ Konzisztens minőség
Hátrányok:
– Működtetése körülményes
– Drága
Szarvasi karos kávéfőzők
A hazai Szarvasi márkát elfogulatlanul ajánlhatjuk minden kávé kedvelőnek. A kiváló minőségű anyagokból Magyarországon gyártott gépek az eszpresszón kívül lattét és capuccinot is készítenek.
A retro külsejű Mini Espresso model hat színben is kapható: narancssárga, piros, bézs, barna, szürke és fekete. Válaszd ki a neked tetszőt, és pár napon belül már készítheted is a kávét nemcsak magadnak, de a 0,6l-es tartálynak köszönhetően akár egy egész vendégsereg számára is.
Ha ez a retro kávéfőző nem tetszik, akkor ezt a két hasonló specifikációval rendelkező, de modernebb gépeket ajánljuk:
De’Longhi Scultura ECZ 351.W
Ha egy kissé több funkcióval rendelkező készülékre vágysz, akkor ez a De’Longhi karos kávégép el fogja nyerni a tetszésedet. A karcsú designnak köszönhetően könnyen elhelyezhető a legzsúfoltabb konyhában is. Cappuccino és latte készítésére is kiválóan alkalmas a gőzfúvókának köszönhetően. Ezen kívül magas (15 bar) nyomás, csészemelegítő, és csepegtető rendszer könnyíti meg a kávéfőzést.
Severin KA 5995 Espresa Plus
Ha nem tetszik a széles design, akkor válaszd ezt a karcsúbb kávégépet a Severintől. Divatos ezüst színével konyhádban nagyon jól mutathat. Ha esetleg Severin márka nem ismerős, ne aggódj, garantáltan jó minőségű kávéfőzőket gyártanak. Az esztétikum mellett egy funkcionális kávéfőzőt is kapsz, így mindenképpen megéri a pénzét.
De’Longhi EC 850M
Ha szeretnél még egy szintet lépni, akkor ez a kávéfőző tökéletes lesz számodra. Magad állíthatod a kávémennyiséget, és akár egy gombnyomásra kaphatsz cappuccinot.
SAGE Espresso SES878BSS – Darálós kávéfőző
A karos kávégépek nagyágyúja ez a Sage model, ami már beépített darálóval is rendelkezik. Mindent be lehet manuálisan állítani rajta: mekkora legyen az őrlemény, mennyi kávét használjon, a főzés idejét. stb. Ez egy nagyon profi kis darálós kávéfőző otthonra. Használatát meg kell tanulni, de ha az megvan, barista lehetsz saját otthoni kávézódban a barátaid nagy örömére.
A karos kávéfőzőkről
A karos kávéfőzők szintén alkalmasak kiváló minőségű espresso készítésére, de ezen kívül a legtöbbhöz tejadagolót is csatlakoztathatunk, így latte és capuccinot is készíthetünk ezekkel a gépekkel. A kávézókban használatos kávégépek is ilyenek, tehát aki szereti a kávéfőzés rituáléját, a presszók feelingjét, azoknak szívből ajánljuk az ilyen fajta kávéfőzőket.
Felmerül a kérdés, hogy megéri-e a nagy árkülönbség ellenére a karos kávéfőző a kotyogóssal szemben? Nos, a karos gépek bonyolultabb szerkezetek, így optimalizálni tudják a nyomást, a hőmérsékletet és a vízmennyiséget is a legjobb kávé kinyerésére. A kávé szerelmeseinek tehát inkább ajánljuk a karos gépeket, ha a pénz nem akadály.
Egy nagy hátrányuk viszont mind a kotyogós, mind a karos gépeknek, hogy nincs beépített kávédarálójuk. Ezért mindkét esetben venni kell egy kávédarálót is vagy már őrölt kávét kell venni. Ez utóbbi esetben viszont veszítünk a kávé frisseségén, és nem fogunk tudni tökéletes minőségű kávét előállítani. Az igazi ínyenceknek javasoljuk, hogy inkább maguk darálják a kávéjukat.
A 7 legjobb automata kávéfőző
Előnyök:
+ Sok kávéfajta
+ Egyszerű kezelés
+ Beépített daráló
Hátrányok
– Drága
– Könnyebben meghibásodik
Saeco HD8916/09
Teljesítmény: 1850 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 1,8 l
AquaClean szűrő, tejtartály tisztítás, automata öblítés
Tchibo Esperto Caffe
Teljesítmény: 1470 W
Nyomás: 19 bar
Víztartály: 1,1 l
időzítő, vízkőtelenítő, beállítható víz- és kávémennyiség
Philips Series 2200 EP2221/40
Teljesítmény: 1500 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 1,8 l
2 csésze egyszerre, 12 darálási fokozat, vízkőtelenítő
Krups EA8108 Roma
Teljesítmény: 1450 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 1,7 l
500 grammos kávébab tároló, 3 hőmérséklet, 3 őrlési fokozat
DE’LONGHI ECAM 350.55.SB
Teljesítmény: 1450 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 1,8 l
300 grammos kávébab tároló, 3 hőmérséklet, 3 őrlési fokozat
Philips Series 2200
Teljesítmény: 1500 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 1,8 l
12 darálási fokozat
Philips Series 5000 EP5360/10
Teljesítmény: 1450 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 1,8 l
250 g-os daráló tartály
Az automata kávéfőzőkről
A kávéfőzés csúcstechnológiája az automata kávéfőzőkben teljesedik ki. Ezek a gépek már tudják mindazt, amit a technikailag kevésbé szofisztikált társaik. Sőt, a karos gépeknél megszokott latte és cappuccino mellett a legkülönbözőbb kávéfajták előállítása is lehetséges: macchiato, ristretto, mocha latte, stb.
Az automata kávéfőzők digitális kijelzővel vannak ellátva, ahol kiválaszthatod a kívánt italt, ami egy gombnyomásra elkészül. Nemcsak a kezelése ilyen egyszerű, hanem a tisztítása is. A legtöbb gépnek öntisztító rendszere van, ami azért nem azt jelenti, hogy emberi beavatkozás egyáltalán nem szükséges. Alkalmanként ki kell tisztítani a zacctárolót, a tejadagolót, stb, de ezt korán sem kell minden lefőzött kávé után megtenni.
A kiválasztott kávéfajta mellett finombeállításokat is lehet végezni, pl. a hozzáadott kávébab mennyiségét, a tejadagoló és gőzfúvóka pedig alapfelszereltség ezeknél a modelleknél.
Másik nagy előnyük a beépített kávédaráló. Ezek a darálós kávéfőzők a kávét csak az ital elkészítése előtt darálják le, így mindig friss kávéhoz juthatsz hozzá.
Láthatjuk tehát, hogy az automata kávéfőzők nagyon csábítóak egyszerűségük miatt, viszont ezeknek a gépeknek is megvannak a hátrányaik. Egyrészt nagyon drágák, ami elriasztja az embereket a kezdeti befektetéstől. Viszont ha jól kiszámoljuk, hosszú távon talán megéri ha sok kávét iszik az ember, ugyanis egy kávé ára nagyon olcsóra jön ki. Mindez akkor igaz persze, ha nem kell a gépet szervizeltetni, nem romlik el, és tényleg nagy kávéfüggő mindenki a családban.
Mivel sok embert ellát a gép, és kezelhetősége nagyon egyszerű, nagyobb irodákban lehet ilyen gépeket találni. A gép komplexitása és a sok ember kiszolgálása miatt viszont viszonylag gyakran meghibásodnak, amit csak az erre szakosodott szerelők tudnak megjavítani.
A 7 legjobb kapszulás kávéfőző
Előnyök:
+ Egyszerű használat
+ Alacsony fenntartás
+ Nagy kávéválaszték
Hátrányok
– Nem a legjobb kávé minőség
– Drágák a kapszulák
– Csak az adott márka kapszulái használhatók
Krups KP100B NESCAFÉ Dolce Gusto Piccolo
Teljesítmény: 1600 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 0,8 l
BOSCH TASSIMO Vivy 2
Teljesítmény: 1300 W
Nyomás: 3,3 bar
Víztartály: 0,7 l
Tchibo Cafissimo EASY
Teljesítmény: 1250 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 0,65 l
Vízkőtelenítő, tetszőleges vízmennyiség, különböző színek
Krups KP170531 Nescafé Dolce Gusto Infinissima
Teljesítmény: 1500 W
Nyomás: 15 bar
Víztartály: 1,2 l
Vízkőtelenítő, csepegtető, különböző színek
NESPRESSO Krups Inissia XN100110
Teljesítmény: 1260 W
Nyomás: 19 bar
Víztartály: 0,8 l
Vízkőtelenítő, csepegető, pirosban is
NESPRESSO De’Longhi Szakértő
Teljesítmény: 1710 W
Nyomás: 19 bar
Víztartály: 1,1 l
bluetooth
A kapszulás kávéfőzőkről
A kávéfőzők legújabb fajtája a kapszulás. Ez a fata kávéfőzési technika eléggé megosztja a kávézás szerelmeseit, vagy imádják vagy utálják, köztes út nagyon nincs.
A legfontosabb a kapszulás kávéfőzési módszerben az egyszerűség. A kívánt kapszulát csak be kell rakni a gépbe, és egy gombnyomásra elkészül a kávé. Az automata kávéfőzővel ellentétben viszont itt nem kell zaccal meg kávéutántöltéssel vesződni, hogy a tejadagoló és különböző részek tisztításáról ne is beszéljünk. A kapszulás kávéfőző egyértelműen a legkevesebb odafigyelést igénylő kávéfőzési mód.
Az egyszerűsége mellett nem kell lemondani a kávé sokféleségéről. Számtalan féle kapszula, így számtalan féle kávé kapható, beleértve különböző ízesítéseket is. Érdemes kísérletezni, és ha ilyen kávéfőző mellett döntesz, kihasználni a kapszulák széles választékát.
Ha ennyire jó ez a gép, miért osztja meg az embereket ennyire? Természetesen mindig vannak konzervatívabbak, akik elutasítják a ilyen technológiai fejlődést, mondván a barista szakma látja kárát benne, meg egyébként sem lehet igazán jó kávét főzni kapszulákból. Egyrészt ez egy mély emberi érzésből fakad, másrészt természetesen igazság is van benne. Ez a kávéfőzési eljárás nem éri el az igazi klasszikus espresso ízét, csak utánozni tudja. (Ezért valószínű a barista szakma még jó sokáig élni fog.)
Hátrányai közé sorolható még, hogy a kapszulák márkaspecifikusak, azaz egy kapszulás kávéfőző márka csak a saját kapszuláival használható. Ezért mielőtt vennél egy ilyen gépet, mindenképp kóstold meg a különböző márkák kávéit. Ráadásul, hosszú távon ezek a kapszulák elég drágák a hagyományos kávéfőzési eljáráshoz képest. Míg egy automata kávéfőző kezdeti költsége magas, hosszú távon biztos jobban megéri mint egy kapszulás kávéfőző, az egy kávé lefőzésének árában való különbség miatt.
A 4 legjobb francia kávéfőző (French press)
Előnyök
+ Olcsó
+ Használata egyszerű
+ Jól kijön a kávé aromája
Hátrányok
– Az italba darált kávé kerülhet
– Minden alkalommal mosni kell
– A legtöbb elég törékeny
– Külön kell forralni a vizet
BerlingerHaus
– 600 ml
– teákra is
Tescoma
– 600 ml
– mosogatógépben mosható
Bialetti
– 1 l-es tartály
BANQUET
– 1 l-es tartály
A francia kávéfőzőkről
A French press, ahogy a nevéből is adódik, francia találmány. Magyarul még dugattyús kávéfőzőnek is hívják, viszont itthon nem lett olyan népszerű mint más országokban, pl. az Egyesült Királyságban. A mi kultúránkba inkább az olasz riválisa, a kotyogós kávé épült be. Nyilván ez az ország közelségének tudható be leginkább, nem annak, hogy az egyikkel jobb, a másikkal rosszabb kávét lehet főzni.
Az igaz viszont, hogy a kettő nagyon különböző kávét készít. Míg a kotyogóssal sűrű, erős eszpresszót főzhetünk, úgy a French presszel hígabb, gyenge kávét kapunk. Ennek persze az az előnye, hogy tovább élvezhetjük a kávénkat, és annak ellenére, hogy híg, rendkívül zamatos kávét lehet főzni ezzel a módszerrel.
Működésének lényege, hogy a kissé durvára őrölt kávé a majdnem forró vízzel egy térben fő úgy 3-4 percig. Ezután a dugattyú lenyomásával eltávolítjuk a kávéőrleményt a vízből. Ez a folyamat sosem lesz tökéletes, mindig lehet számítani apró kávédarabokra, zaccra a kész kávénkban.
Akik szeretnek különböző kávébabokkal kísérletezni, és hosszabban élvezni a kávéjukat, azoknak javasoljuk, hogy próbálják ki a French presst. Kis befektetéssel nagyon élvezhető kávét lehet nyerni vele.
Milyen kávéfőzőt vegyek?
Megnéztük minden kávéfőző fajtánál az előnyeit és a hátrányait. Most viszont nézzük meg, hogy milyen embertípusnak melyik kávéfőző való. Ha az alábbi kategóriák közül ráismersz magadra, a választás jelentősen könnyebbé válik.
Ínyenceknek
Egy ínyencnek igazából bármelyik kávéfőző megfelelő lehet, kivéve a kapszulásat. A kapszulás utánozni tudja az ‘igazi’ kávé ízét, eléri viszont nem tudja azt. A többi kávéfőző közül bármelyik kikerülhet győztesként: akik szeretik a kávéfőzés folyamatát a kotyogós vagy karos gépeket ajánljuk, míg azoknak, akik egy gombnyomásra szeretnének kávét inni, az automatát. Akik pedig hígan szereti a kávéját, annak a French press a legmegfelelőbb választás.
Azoknak, akiknek semmire sincs idejük
Egyértelműen automata vagy kapszulás. Ezzel a kettővel van a legkevesebb gond, és a legintuitívabb a működtetésük is. Az automata ára drágább kezdetben, aztán viszont behozza az árát, míg a kapszulás a kapszulák miatt aránylag drága hosszú távon. Ha a kapszulás mellett döntesz, mindenképp próbáld ki a választott márka kávéjait, ugyanis csak azokat használhatod a gépedben.
Takarékosoknak
Ha nem akarsz sokat költeni, a kotyogóst vagy a French presszt ajánljuk. Ezek már 10 000 ft alatt is elérhetők, és a jó hír, hogy elérhető áruk ellenére egyáltalán nem készítenek rosszabb minőségű kávét, mint a komplexebb, drágább társaik. Sőt, sokan megesküsznek, hogy igazi espresszót csak kotyogós kávéfőzővel lehet főzni.
A különlegességek kedvelőinek
Vagy automata vagy kapszulás. Az automata gépek a gőzfúfókűjukkal és tejadagolójukkal nagyon sokféle kávétípust le tudnak főzni, a kapszulás kávéfőzők pedig számtalan féle kapszulával kaphatók. A tejeskávékon és capuccionókon kívül a különböző ízű és intenzitású eszpresszókon át a különböző vidékekről származó kávékig. Ha különleges vagy mindig más más ízre vágysz, mindenképp a kapszulás kávéfőzőt ajánljuk.
Akiknek rituálé a kávézás
Azok, akik szeretik a kávékészítés rituáléját, és szeretnének az ínyencek által is jóváhagyott kávét inni, azoknak a karos kávéfőzőt ajánljuk. Egy ilyen géppel egy kávézó költözik be otthonodba, ahol te lehetsz a barista. Ha túl drágának ítéled meg ezeket a gépeket, akkor viszont egy kotyogós kávéfőző vagy akár egy French press is kielégítheti a rituálé utáni vágyad. Mindkét esetben sokat számít az általad hozzáadott kávéfőzési szakértelem.
Mitől lesz jó a kávé?
Töprenghetünk hosszan, hogy milyen kávéfőzőt vegyünk, de mennyire számít egyáltalán a kávéfőző típusa, hogy milyen minőségű lesz a kávé? Mennyire számít a kávébab, illetve az egyéni főzési szokásaink?
Ha megkérdezünk egy olasz nagymamát, hogyan lehet a legjobb kávét főzni, egész biztosan a kotyogós kávéfőzőt fogja ajánlani, míg egy barista inkább a karosat részesítené előnyben. Egyvalamiben azonban mindketten megegyeznének: a jó kávé alapja a friss kávébab.
Ha ezt vesszük elsődleges szempontként, akkor bármelyik kávégép szóba jöhet, még a kapszulás is, hisz a kávét rögtön pörkölés után töltik bele a kapszulákba, amit aztán hermetikusan lezárnak. A többi kávéfőző esetében viszont neked kell gondoskodnod a friss kávéról. Vagy magad kell darálnod, vagy darálós kávéfőzőt kell venned. Akárhogy döntesz, bizonyosodj meg arról, hogy a kávé friss legyen. Ezt úgy érheted el, hogy a már megbontott kávét légmentesen zárva tartod. Vegyél egyszerre csak egy hétre valót, amit szobahőmérsékleten tartasz, és sose fagyaszd le a kávébabokat!
A másik fontos hozzávaló a víz, ami szintén nem mindegy, hogy milyen. Klóros vízzel nem lesz túl jó a kávé, ezért inkább palackozott vizet ajánlanak az gourmandok.
Fontos, hogy ne melegítsd túl a vizet. Az ajánlott hőfok nem sokkal forrás alatt kell hogy legyen, úgy 93-95 C. Erre az automata, kapszulás és karos berendezések figyelnek, viszont ha te szabályzod a víz hőmérsékletét, vigyázz, hogy ne forrjon soha. Ez főleg a kotyogós kávéfőzőnél szokott előfordulni, hogy az ember a platnin felejti, és felforr a kávé.
Utolsó tanácsunk, hogy mindig tartsd tisztán a kávéfőződ. Egyes fajták kevesebb tisztítást igényelnek (automata, kapszulás), viszont azokat is tisztán kell tartani. Érdemes ecettel vagy speciális kávéfőző-tisztítóval kitisztítani havonta egyszer, hogy megszabadulj az olaj, vízkő és más lerakódásoktól.
Érdekelhet még
A legjobb ózongenerátor
A legjobb porszívók
A legjobb hőszivattyús szárítógépek