Skip to content

Dekopírfűrész teszt és útmutató – 2023

Egy jó dekopírfűrészt keresel, de nem tudod, melyek a legjobb márkák, mik a fűrész specifikáció, sé egyáltalán hogy kezdj neki a választásnak? Vásárlási útmutatónk segítségével megtalálod a legtöbb információt a piacon elérhető legjobb dekopírfűrészekről, és megmutatjuk a legjobb modelleket is. 

A legjobb dekopírfűrészek

Makita dekopírfűrész

Makita dekopírfűrész

Teljesítmény: 450 W
Rezgésszám: 3100 rezgés/perc
Mélység: 65 mm
Tömege: 1,9 kg

Black&Decker dekopírfűrész

Black&Decker dekopírfűrész

Teljesítmény: 620 W
Rezgésszám: 3000 rezgés/perc vágási Mélység: 90 mm
Tömege: 2,8 kg

Bosch szúrófűrészek

Bosch PST Dekopírfűrész modellek

A PST modellekből számos variáns található, nézd meg melyik fele meg számodra a leginkább. Min 500W, max 650 W.

Bosch professzionális dekopírfűrész

Bosch GST 150 BCE Professional

Teljesítmény: 780 W
Rezgésszám: 3100 rezgés/perc vágási Mélység: 150 mm
Tömege: 2,7 kg

A dekopírfűrészek típusai

Megmutatjuk milyen dekopírfűrésztípusok vannak, hogy világos elképzelésed legyen arról, hogy melyik alkalmazkodik jobban a te igényeidhez. A legalapvetőbb különbség az akkumulátoros és az akkumulátorral nem rendelkező dekopírfűrész közt van. 

Kábeles dekopírfűrész

Egy olyan szerszám, amellyel bármilyen típusú vágást végezhetsz bármilyen anyagon, az úgynevezett mindenes dekopírfűrész. Vásárlási útmutatónkban a legjobb modelleket választottuk ki az elemzéshez.

Akkumulátoros dekopírfűrészek

Az elektromos dekopírfűrész evolúciója, amely a hagyományos modellek minden erénye mellett nagy teljesítményű akkumulátorok által biztosított mobilitással is szolgál. Tudd meg, melyek jelenleg a legjobb modellek alább.

Ismerkedés a dekopírfűrésszel

Ha különböző formák vágásáról van szó, a dekopírfűrész sokoldalúságához és praktikusságához semmi sem fogható, ezért a finom, precíziós munkákhoz a legmegfelelőbb eszköz. Ha dekopírfűrész vásárlását fontolgatod, és nem tudod, melyiket válaszd, ez a vásárlási útmutató segít a helyes választás meghozatalában.

Mi az a dekopírfűrész?

Ez egy olyan  fűrész, amivel mindenféle vágást gyorsan és könnyedén elvégezhetünk, legyen az egyenes, íves, gérvágás, stb. Jellemzője, hogy egy cserélhető fűrészlappal rendelkezik, amelyet egy villanymotor segítségével függőleges irányban fel-alá mozgat.

Milyen felhasználási módjai vannak?

Gyakorlatilag mindenféle vágás elvégzésére használják bármilyen anyagon, bár ez függ az általunk telepített fűrész típusától és a dekopírfűrész teljesítményétől. Alkalmas keményfa, rétegelt lemez, acél, alumínium, műanyag, parafa, stb. vágására is. 

Dekopírfűrész márkák

Gyakorta sokalljuk a márkás szerszámok árát a kevésbé ismert márkákéval, viszont általában sokkal jobb minőséget kapunk, ha hajlandóak vagyunk kicsit jobban belenyúlni a zsebünkbe. Ez attól is függ persze, hogy milyen gyakran és mire szeretnéd használni dekopírfűrészedet. Ha csak ritkán, kisebb munkákra, akkor elég lehet egy olcsóbb modell. Viszont ha gyakran, esetleg a munkádhoz használnád, akkor mindenképp egy márkás, noha drágább modellt ajánlunk. A három kategória az alábbi:

Professzionális márkák dekopírfűrészek (csúcsminőség)

Ezek csúcsminőségű dekopírfűrészek, az őket gyártó márkák nagy nemzetközi elismertséggel rendelkeznek, és minden olyan szakember keresi ezeket, akiknek a legjobb szerszámokra van szüksége a magas színvonalú munka biztosítása érdekében.

Kiváló minőségű dekopírfűrészek

Ezek kiváló minőségű szerszámok, amelyeket olyan emberek számára terveztek, akik intenzíven használják őket, de még a professzionális szerszámkészítő berendezések részeként is megtalálhatóak. Mindenképpen jó választás, ha minőségi fűrészt szeretnél elfogadható áron.

Standard minőségű dekopírfűrészek

Ezek olyan dekopírfűrászek, amelyeknek az ár a javukra válik, és inkább az otthoni barkácsolás és a háztartási használat világában ismertek. Megállapíthatjuk, hogy ezek a márkák egy sor, a szakembereknek szánt eszközzel is rendelkeznek. Ezt a fajta eszközökez azoknak ajánljuk, akiknek erre az eszközre személyes projektekhez és mérsékelt, nem intenzív használatra van szükségük.

A dekopírfűrész használata és alkalmazása

A dekopírfűrész, más néven szúrófűrész vagy lyukfűrész, egy népszerű eszköz, amelyet számos alkalmazáshoz használnak, de a leggyakoribbak a következők:

Egyenes vágás

Bár fő alkalmazási területe az íves vágások készítése, a dekopírfűrészt gyakran használják egyenes vágások készítésére is; egyszerűen csak követni kell a bejelölt vezetővonalat.

Íves vágás

A dekopírfűrészeket gyakran használják íves és bonyolult vágások készítésére fában és más anyagokban, például műanyagban, fémlemezben vagy akár kerámialapokban. Kialakításuknak és a különböző méretű, vastagságú és kialakítású pengék sokoldalúságának köszönhetően ez a szerszám lehetővé teszi, hogy szűk helyeken is könnyedén lehessen vágásokat végezni egy vezetővonalat követve.

Ferde vágások

A szúrófűrészek alkalmazása nem korlátozódik az egyenes és íves vágásokra, hanem lehetővé teszi a ferde vágásokat is. Így különböző szögű vágásokat lehet ejteni 22,5°-tól a 45°-on keresztül, a leggyakoribb ferde vágási szögtől 55°-ig. 

Útmutató dekopírfűrész vásárlásához

A dekopírfűrész egy népszerű eszköz, amely széles körben elérhető a piacon. A választást azonban nem szabad a véletlenre bízni, ezért megmutatjuk, hogy milyen főbb szempontokat kell figyelembe vennie dekopírfűrész vásárlásakor. Többek között:

A dekopírfűrész használata és rendeltetése

Az igényeidnek megfelelő fűrész kiválasztásához először is tisztában kell lenni a dekopírfűrész rendeltetésével és céljával. Az alábbi kategóriák közül válassz:

Professzionális használat

Sokoldalúságuk és praktikusságuk miatt a nagy teljesítményű dekopírfűrészeket gyakran használják a szakemberek, akik igényes munkáik során támaszkodnak erre az eszközre.

Do-it-yourself/barkácsolás

Hasonlóképpen, a dekopírfűrész által kínált sokoldalúság és könnyű használat kielégíti a minden tapasztalattal rendelkező barkácsolók igényeit, akik felújítási, átalakítási vagy javítási projektjeiket ebbe az eszközbe vetett bizalommal végzik.

Háztartási használat

Az otthonukban alkalmi munkát végző személyek is ideális eszköznek találják a dekopírfűrészt terveik és céljaik megvalósításához.

A szúrófűrész gyakorlati alkalmazása

Az általad támasztott követelmények teljesítése érdekében a dekopírfűrészek két fő, különböző felhasználási területekre tervezett kivitelben állnak rendelkezésre:

Kézi dekopírfűrészek

A kézi dekopírfűrész a legnépszerűbb modell, olyan eszköz, amellyel kényelmesen és egyszerűen végezhetsz különböző típusú vágásokat különböző anyagokon.

Asztali dekopírfűrészek

Az asztali dekopírfűrész egy olyan eszköz, amellyel ugyanazokat a vágásokat végezheted el, mint a kézi társával, azzal a különbséggel, hogy a vágott anyag mozog, nem pedig a szerszám.

Energiaellátás

A megfelelő dekopírfűrész kiválasztása a tervezett feladat jellegétől függ. Többféle dekopírfűrész létezik, amelyek mind háztartási, mind professzionális célokra alkalmasak.

Elektromos hálózati dekopírfűrészek

Az elektromos dekopírfűrész előnye, hogy korlátlan használatot tesz lehetővé és nagyobb teljesítményű, így ideális a kemény anyagok vágására. Emiatt használják ezt a modellt széles körben, beleértve professzionális környezetekben is. Hátránya, hogy konnektor szükséges hozzá, ami azt jelenti, hogy gyakran hosszabbítóra lesz szükséged használatakor. 

Akkus dekopírfűrészek

Az akkumulátoros dekopírfűrész ideális azoknak a felhasználóknak, akik könnyen kezelhető szerszámot keresnek. Ennek az eszköznek az az előnye, hogy könnyen mozgatható, és mindenekelőtt lehetővé teszi a dekopírfűrész könnyű forgatását. A hátránya, hogy akkumulátor töltöttségi idejére korlátozza a használatát. Emiatt vannak modellek, amik két akkumulátorral kerülnek forgalomba.

Pneumatikus dekopírfűrészek

Ez a dekopírfűrész modell az elektromos vagy akkumulátoros dekopírfűrészeknél jobb műszaki jellemzőkkel rendelkezik. Ezek azonban sűrített levegőellátástól függenek, és tömlőhöz csatlakoznak, ezért professzionális és ipari alkalmazásokra szánták őket.

A dekopírfűrész funkcionális jellemzői

Annak érdekében, hogy kiválaszthasd az igényeidnek leginkább megfelelő dekopírfűrészt, feltétlenül figyelni kell a funkcionális jellemzőire, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

A szúrófűrész teljesítménye

A dekopírfűrész teljesítménye wattban (W) kifejezve a szerszámot meghajtó és a vágószerszámot működtető motor erejét jelenti. A szükséges teljesítmény a céltól és a használat várható rendszerességétől függ; így:

 • Legfeljebb 400 W: alkalmi munkát végző hobbistáknak és könnyű anyagok vágásához.
 • 400-600 W: ez a teljesítménytartomány barkácsmunkákhoz, széles faanyagok vágásához alkalmas, kb. 50 mm-es vágási mélységig.
 • 600-800 W: Az ilyen teljesítményű motorral felszerelt fűrészeket nagy igénybevételre tervezték, ezért a munkák szélesebb körét fedik le.
 • Több mint 800 W: Ezek a professzionális használatra szánt szerszámok precíz vágást biztosítanak minden anyagtípushoz.

A szúrófűrész vágási sebessége

A szúrófűrész vágási sebessége percenkénti fordulatszámban (RPM), percenkénti löketszámban (SPM) vagy percenkénti műveletben (o.p.m.) mérhető, és fix és változó sebességű kategóriákba sorolható. A fix fordulatszámú dekopírfűrészek alkalmi használatra alkalmasak, de ha rendszeresen különböző ellenállású anyagokat fogsz vágni, akkor a legjobb, ha változó fordulatszámú dekopírfűrészt választasz:

 • 500-1000 o.p.m.: lassú sebesség, alkalmas kerámia, üveg stb. vágására.
 • 1000-2000 o.p.m.: közepes sebesség, alkalmas színesfémek, műanyagok és vékony falemezek vágására.
 • 2000 o.p.m. felett: nagy sebesség, tömör fa, kemény és széles fa vágásához.

A dekopírfűrész vágási mélysége

A vágási mélység, amely a dekopírfűrész kiválasztásának fontos kritériuma, arra a távolságra vonatkozik, amelyet a fűrészlap a vágás során függőleges irányban megtesz. Minél nagyobb a mélység, annál nagyobb a szerszám vágási hatékonysága.

Fűrészlapok anyaguk szerint

A piacon a különböző alkalmazásokra alkalmas szúrófűrészlapok széles választéka kapható, a legnépszerűbbek a következőkből készültek:

 • HCS és CV: a magas széntartalmú és króm-vanádium pengék ideálisak fa, rétegelt lemez és műanyag vágásához.
 • HSS: A nagysebességű acélpengéket színesfémek és fémlemezek vágására tervezték.
 • HM és TC: A keményfém szinterezett karbid és volfrámkarbid szúrófűrészlapokat kemény anyagok, például téglák vagy acéllemezek vágására használják.

A dekopírfűrészlap műszaki jellemzői

A funkcionális jellemzők mellett az igényeidnek legjobban megfelelő dekopírfűrész kiválasztásához figyelembe kell venned a műszaki jellemzőket, többek között:

A szúrófűrész motortípusa

A motor típusa, amellyel a dekopírfűrész fel van szerelve, az egyik legmeghatározóbb kritérium az eszköz kiválasztásakor:

Kefékkel: az ilyen típusú motorral felszerelt dekopírfűrészek általában olcsóbbak, bár karbantartást igényelnek és rövidebb az élettartamuk.

Kefe nélküli: A kefe nélküli motorral felszerelt dekopírfűrészek jobb teljesítményt és hosszabb élettartamot kínálnak, de lényegesen magasabb az áruk.

Elektronikus fordulatszám-szabályozó

Számos dekopírfűrész modell tartalmaz elektronikus sebességszabályozót, amely lehetővé teszi, hogy a penge mozgásának sebességét a feldolgozandó anyaghoz lehessen igazítani.

A szúrófűrész lengőmozgásának beállítása

A csúcskategóriás változatok ingaoszcillációs funkcióval rendelkeznek, amely nagyobb kontrollt biztosítanak a vágások felett. Azoknál a dekopírfűrészeknél, amelyek nem tartalmazzák ezt az orbitális mozgást, a penge egyszerűen fel-le mozog az anyagon keresztül miközben vág, szemben az oszcilláló vágómozgással, ahol a penge nemcsak fel-le, hanem befelé és kifelé is mozog.

A szúrófűrész alapja

A legtöbb dekopírfűrész modellnél az alaplemez úgy állítható be, hogy a kívánt szögnek megfelelően ferde vágást is biztosítson.

A dekopírfűrészlap cseréje

A dekopírfűrészlap cseréje nem különösebben bonyolult feladat. Egyes modelleknél ez egy csavar meglazításával történik, míg más modelleknél egy olyan szorítórendszer van beépítve, amely egy kattanással oldja ki a pengét. A leggyakrabban használt pengetípusok a következők:

 • T-típus: ezek a pengék a legelterjedtebb típusok, és számos dekopírfűrésszel kompatibilisek. A szár tetején van egy tüske, amely kompatibilis a fűrészlaprögzítővel.
 • U-típus: Az univerzális pengék a szár fejében egy jellegzetes U alakú vágással rendelkeznek. Ma már kevésbé népszerűek, mivel a legtöbb modern dekopírfűrész szerszám nélküli pengecsere-rendszerrel rendelkezik..
 • SDS típus: Ezt a pengetípust általában a gyorsszerelő rendszerekben használják, ami lehetővé teszi a gyors és egyszerű, szerszám nélküli pengeváltást.

Mint fentebb említettük, elengedhetetlen, hogy a vágandó anyagokhoz megfelelő fűrészlapot válassz. Ha kétségeid vannak, hogy melyiket válaszd, akkor tekintsd meg az alábbi dekopírfűrészlapoka, amelyeket mind a profik mind az amatőrök előszeretettel használnak a mindennapi munkájuk során:

Dekopírfűrészlap készletek:

Vágási útmutató dekopírfűrészekhez

Egyes szúrófűrész modellek tartalmaznak egy vágásvezetőt, amely pontosabb vágást tesz lehetővé.

Dekopírfűrészes vágási zóna

Egyes esetekben a dekopírfűrészek vágási zóna lefúvási funkcióval rendelkeznek, amely a jobb láthatóság érdekében szétteríti a vágási törmeléket.

Dekopírfűrészek forgács- vagy forgácskilógás elleni védelemmel

Ez egy sok szúrófűrészmodellhez tartozó speciális védőelem, amely megakadályozza, hogy a vágás során keletkező forgácsok megsértsék a szerszám kezelőjét.

A szúrófűrész általános jellemzői

További fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a dekopírfűrész kiválasztásakor:

A szúrófűrész ergonómiája

A fizikai fáradtság csökkentése és a felhasználói elégedettség növelése érdekében a dekopírfűrészgyártók olyan modelleket terveznek, amelyek alkalmazkodnak a kezek és karok természetes mozgásához, és egyéb fiziognómiai fejlesztéseket tartalmaznak, amelyek megkönnyítik a munkát, különösen a nagy igénybevételt jelentő alkalmazásokban.

Vibrációgátló fűrészrendszer

A jobb és ergonomikusabb felhasználói élmény érdekében egyes dekopírfűrész-modellek rezgésgátló rendszert tartalmaznak, amely csillapítja a szerszám működését, és így nagyobb kényelmet biztosít.

Szúrófűrészekhez való vákuumfoglalat

Egyes dekopírfűrész modellek vákuumaljzattal vannak felszerelve, amely lehetővé teszi egy szívórendszer felszerelését a forgácsok és egyéb vágási törmelékek felszívására, ezáltal tiszta munkaterületet biztosítva.

LED fény a dekopírfűrészen

Egy másik fejlesztés, amely számos szúrófűrész modellben megtalálható, a LED-fény beépítése, amely javítja a vágás láthatóságát a kezelt felületen.

Táska vagy tároló a szúrófűrészhez

A dekopírfűrészeket általában tokkal vagy valamilyen táskával adják, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy használaton kívül védelmet nyújtson a szerszámnak.

A szúrófűrész anyagainak a minősége

Ez az egyik olyan pont, amelyet figyelmen kívül hagyunk, de könnyen különbséget tehetünk a minőségi és a nem minőségi felületek között. Ez azért is fontos, mert hatással lesznek a szerszám hasznos élettartamára. A jó anyagok használata, a köztük lévő hézagok és azok összeszerelése olyan megkülönböztető elem lesz, amely garantálja, hogy egy termék minőségi.

Minőségi szolgáltatás

A dekopírfűrész kiválasztásakor mindenképpen olyan opciót érdemes választani, ami mögött a gyártó garanciája és minőségi szervizszolgáltatás áll, hogy biztosítsa a tökéletes állapotban lévő szerszámot.

Útmutató a szúrófűrész használatához

A sokoldalúságáról ismert dekopírfűrész egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy praktikus módon vágásokat végezz a különböző anyagokon; és bár használata intuitív, számos szempontot figyelembe kell vennie a helyes használathoz és a kívánt eredmény eléréséhez. Ezért itt megosztunk egy kisebb útmutatót a használatához.

Mielőtt elkezdenéd használni a szúrófűrészt

Ha nincs korábbi tapasztalatod a dekopírfűrész használatában, fontos, hogy vedd figyelembe az alábbi tanácsokat, amelyek célja, hogy segítsenek a lehető legtöbbet kihozni a dekopírfűrészből:

Ismerkedj meg a dekopírfűrésszel

Mindenekelőtt figyelmesen olvasd el a dekopírfűrészhez mellékelt használati utasítást, hogy teljes mértékben tisztában légy a használatával és az összes funkciójával.

Határozd meg, hogy milyen anyaggal fogsz dolgozni

Ne feledd, hogy nem ugyanaz a gipszkarton, puha fa vagy fémlemez vágása, ezért meg kell határozni, hogy milyen anyagon fogsz dolgozni. Ennek megfelelően válaszd ki a megfelelő üzemmódot, a sebesség beállítását, stb.

A megfelelő fűrészlap kiválasztása

Az elvégzendő munkától és a megmunkálandó anyagtól függően fontos, hogy a megfelelő fűrészlapot válaszd ki és szereld fel a dekopírfűrészre.

A munkaterület előkészítése

Mielőtt elkezdenéd a munkát a dekopírfűrésszel, fontos, hogy előkészítsd a munkaterületet, és gondoskodj arról, hogy ne legyenek akadályok,valamint jól megvilágított legyen.

Személyi védőfelszerelések előkészítése

A dekopírfűrész egy nagy teljesítményű eszköz, amely veszélyes lehet, ha rosszul használják. Ezért fontos, hogy hordj megfelelő egyéni védőfelszerelést, amely magában foglalja a kesztyűt, védőszemüveget, porvédő maszkot és biztonsági bakancsot.

Ellenőrizd, hogy a kezelőkapcsoló OFF állásban van-e

A véletlenszerű működés megakadályozása érdekében, mielőtt a dekopírfűrészt az elektromos hálózatra vagy akkumulátorra csatlakoztatnád, ellenőrizd, hogy a működtető kapcsoló “OFF” állásban van.

A megmunkálandó anyag tartása

A szerszám működtetése előtt a megmunkálandó alkatrészt meg kell jelölni a vágásvezetőkkel, legyen az egy egyenes vagy egy görbe vonal. Miután megjelölted a vonalvezetőket, helyezd a munkadarabot a munkatartóra, akár egy asztalra vagy állványra, és szorítsd be biztonságosan szorítókkal.

Munkavégzés közben

Miután ezeket a szempontokat figyelembe vettük, itt az ideje, hogy aktiváljuk a dekopírfűrészt, és elvégezzük a munkát a jelen utasításoknak megfelelően:

Állítsd be a dekopírfűrész paramétereit

Ügyelj arra, hogy a dekopírfűrész paramétereit az anyagnak és az elvégzendő munka típusának megfelelően állítsd be. Ha szükséges, csatlakoztasd a szívórendszert a vákuum aljzathoz.

Munka közbeni testtartás

A dekopírfűrész használata során fontos, hogy mindig kiegyensúlyozott legyen a testtartásod, ez segít a szerszám jobb irányításában, különösen váratlan helyzetekben.

A szúrófűrész elindítása

Most, hogy minden készen áll, folytasd a dekopírfűrész bekapcsolását a működtető kapcsoló egyszerű megnyomásával, legyen az kioldó vagy nyomógomb.

Határozott fogás

A fűrész tartása gyökeresen megváltoztathatja az eredményt. Az első teendő az, hogy a szerszámot a mutatóujjaddal előrefelé mutatva erősen tartsd. Ha a fűrésznek felső fogantyúja van, ebben a helyzetben a középső ujjad a ravaszra kerül. Ha a kezed a megfelelő helyzetben van a szerszámon, zárd be a csuklódat, és próbáld meg a könyököddell irányítani a szerszámot.

Bekapcsolt szerszámmal helyezd a pengét a jelzett helyre, és óvatosan érintsd meg először az anyagot.

Folyamatos előrehaladás

A fűrészt a munkadarabon szilárdan alátámasztva vezesd a pengét a vágásvezető vonal mentén, egyenletesen haladva előre, hagyva, hogy a penge elvégezze a vágást, és ügyelve arra, hogy ne térjen el.

A munka befejezése

A munka elvégzése után a következőképpen járj el:

A szúrófűrész kikapcsolása

A dekopírfűrész kikapcsolásához egyszerűen engedd el a kioldó gombot, vagy fordítsd a kapcsolót “OFF” állásba.

Magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés (penge és anyag)

Az anyag és a penge között keletkező súrlódás miatt ezek a felületek magas hőmérsékletet érhetnek el, ezért vigyázz, hogy ne érintkezz velük, mert fennáll az égési sérülések veszélye.

Húzd ki a dekopírfűrészt a hálózati áramforrásból

A munka befejezése után válaszd le a dekopírfűrészt a hálózatról, vagy ha a szerszám akkumulátoros, akkor válaszd le az akkumulátort.

Tisztítsd meg és tárold megfelelően 

Végül egy puha kefével, száraz ruhával vagy sűrített levegővel távolítsd el az esetlegesen a dekopírfűrészre rakódott törmeléket, és tárold azt a tokjában vagy táskájában.

A szúrófűrész tisztítása

Ahhoz, hogy a szúrófűrész olyan hatékonyan és pontosan működjön, ahogyan az kell, elengedhetetlen, hogy elvégezd a szükséges tisztítást. Ezt szem előtt tartva,

használat előtt és után győződj meg arról, hogy a szerszám nyele és teste tiszta, száraz és olaj- vagy zsírmentes. Ha nem, nedves ruhával és enyhe szappannal távolítsd el a makacs szennyeződéseket.

Tartsd a szúrófűrész szellőzőnyílásait por- és törmelékmentesen, ami csökkenti a szerszám túlmelegedésének valószínűségét használat közben.

A legfontosabb, hogy a fűrészlap vezetőjét tisztán kell tartani, és nem szabad porosodnia. Ha rendelkezésre áll, sűrített levegővel tisztítsd meg a szerszám ezen részeit; egy régi fogkefével is eltávolíthatod a fűrész pontosságát befolyásoló szennyeződéseket.

A szúrófűrész karbantartása

Mint minden más szerszám esetében, a megfelelő karbantartás biztosítja, hogy a dekopírfűrész mindig tökéletes állapotban legyen, így meghosszabbítva az élettartamát. Ez a rutineljárás a következőket tartalmazza:

Ellenőrizd a tápkábelt és/vagy az akkumulátorokat

Ha a dekopírfűrész hálózati árammal működik, használat előtt ellenőrizd a hálózati kábel állapotát, és ha azt vesed észre, hogy az megrepedt vagy megkopott, kérj műszaki ellenőrzést, mivel a szerszám használata nem biztonságos.

Ellenőrizd a dekopírfűrészlapokat

Ha már a dekopírfűrészhez rögzített lapot használsz, ellenőrizd, hogy nem látható-e rajta kopás vagy hiányzó fogak. Ha bármilyen szabálytalanságot észlelsz, ideje kicserélni a pengét.

A pengeszorító rendszer ellenőrzése

A laprögzítő rendszer a dekopírfűrész alapvető része, és mindig tökéletes állapotban kell lennie. E tekintetben, és a rutinszerű karbantartás részeként, győződj meg arról, hogy ezt a rendszert gondosan ellenőrizd, és ha bármilyen rendellenességet észlelsz, ne habozz egy hivatalos szerviztechnikust hívni.

Hibás fűrészlapok cseréje

A szúrófűrészlap várható élettartama a teljesítménybeállítások alkalmazásától és a különböző vágási célokra való használattól függ. Minden penge elhasználódik és veszít vágási képességéből, ha többször használják, ezért ügyelj arra, hogy időben kicseréld őket.

Ellenőrizd a keféket (ha vannak) és cseréld ki őket

Ha a dekopírfűrész hagyományos motorral van felszerelve, mindenképpen ellenőrizd a keféket, és ha elhasználódtak, cseréld ki őket.

Gombok és mechanikus beállítások ellenőrzése

Természetesen a rutinszerű karbantartáshoz hozzátartozik a dekopírfűrész minden alkatrészének alapos ellenőrzése, beleértve a gombokat, kapcsolókat és egyéb, mechanikai beállítást igénylő elemeket. Ha sérülés jeleit találod, javíttasd meg őket.

Dekopírfűrész kiegészítők 

A dekopírfűrész számos munkához hasznos, de a megfelelő tartozékokkall az eszköz pontosabb vágásokat és hatékonyabb használatot biztosít. A legfontosabbak:

Oldalasztal

A segédasztal egy okos adaptáció, amely nagyobb irányíthatóságot és mozgékonyságot biztosít az íves vágásokhoz. Ezzel a tartozékkal a dekopírfűrészt fejjel lefelé rögzíted, így a fűrész kiáll a felületből; ezzel a szerszám helyett a munkadarabot mozgatod.

Tároló tok

Egy jó tárolótáska tisztán, szárazon és biztonságban tartja a szerszámot a sérülésektől. A táska megvásárlása előtt győződj meg arról, hogy van-e benne hely a tartozékok, például a töltő és a tartalék akkumulátorok számára.

Fűrészlap készlet

A piacon a különböző anyagok vágására tervezett és különböző alkalmazásokra alkalmas fűrészlapok széles választéka kapható, ezért hasznos, ha rendelkezésre állnak ilyenek. Egy idő után érdemes, úgyis cserélni a már elhasználódott fűrészlapokat. 

Gyakran ismételt kérdések

Sok embernek vannak kérdései és kétségei a dekopírfűrészekkel kapcsolatban, melyek közül ezek a leggyakoribbak:

Jó minőségűek-e a kínai dekopírfűrészek?

Bár az elmúlt években történtek erőfeszítések a világ vezető gyártóival egyenrangú szerszámok gyártására, a kínai szerszámok minősége még mindig messze elmarad számos más, világszerte elismert, a piacon kiváló minőségű termékeket kínáló gyártóétól, ezért nem tanácsos kínai szúrófűrészbe fektetni.

Honnan tudom, hogy jó-e egy bizonyos dekopírfűrész?

Általában a legjobb kritérium annak megállapítására, hogy egy dekopírfűrész jó minőségű-e, a márkanév. A jól ismert gyártók prémium minőségű anyagokból készült, szigorú minőségi protokollokat követő termékeket kínálnak, és többéves termékgaranciát vállalnak.

Használhatok T és U fűrészlapokat ugyanazon a dekopírfűrészen?

Az, hogy az egyik vagy a másik típusú fűrészlapot tudod-e használni, a dekopírfűrész konfigurációjától függ. Egyesek csak T szárú pengéket fogadnak el, míg mások csak univerzális pengéket; vannak azonban olyan modellek, amelyeknél mindkét pengetípus használható.

Elektromos vagy akkumulátoros dekopírfűrész jobb?

Ez a válasz a dekopírfűrész tervezett felhasználásától és alkalmazásától függ. Ha az igényeid közé tartozik a nagy igénybevétel és a kemény anyagok vágása, akkor érdemes elektromos dekopírfűrészt választanod. Ezzel szemben, ha a hordozhatóság és a praktikum fontos a számodra, akkor egy akkumulátoros dekopírfűrész a legjobb. De ne feledd, hogy a munkaidőt az akkumulátor élettartama korlátozza.

Biztonsági elemek a szerszámhasználat során

Bármely szerszám használata során a biztonság a legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, mivel megfelelő elővigyázatossággal és a megfelelő védőfelszerelés használatával elkerülhetőek a balesetek. Gyakori a szerszámok rossz használata miatt okozott baleset. 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A szerszámok számos olyan kockázatot hordoznak, amelyekkel tisztában kell lennünk, és amelyek a használatukból, maguknak a szerszámoknak a karbantartásából és a szállítás módjából erednek.

Kockázatok

Az eszközök használata számos kockázatot rejt magában:

 • A szerszámok által a használat során a kézre mért ütések és vágások.
 • A szerszámokról és a megmunkált tárgyakról származó részecskékből származó sérülések: különösen súlyosak a szemsérülések.
 • A szerszámok által a használat során vagy azok kivetülésével keltett ütések.
 • Erőszakos mozdulatokból eredő izom- vagy ízületi sérülések.

Okok

A fent leírt kockázatokat elsősorban a következő okok okozzák:

 • A munkához nem megfelelő, hibás, rossz minőségű vagy rossz kialakítású szerszámok használata.
 • Az eszközök nem megfelelő használata.
 • Veszélyes helyeken elhagyott szerszámok.
 • A szerszámok veszélyes módon történő szállítása.
 • A szerszámok rossz karbantartásavagy annak hiánya.

Megelőző intézkedések

A szerszámok által okozott sérülések többsége a nem megfelelő használatból adódik, feltéve, hogy a szerszámot használó személy tudja, hogyan kell helyesen használni. A javasolt megelőző intézkedések a következők:

A szerszámok megfelelő karbantartása

 • A megfelelő szerszámok kiválasztása az elvégzendő munkához.
 • A szerszámok helyes használata és kezelése.
 • A szerszámokat használó műveleteket a használatukra előkészített, megfelelő térben kell elvégezni.
 • A szerszámok tárolása az erre a funkcióra szolgáló helyiségekben.
 • Szállítószerszámok speciális eszközökkel, amelyek garantálják a biztonságot.

Ami még érdekelhet:

A legjobb kontakt grill

Dyson porszívók

Gőztisztító teszt