Skip to content

Gőztisztító – Teszt

Ha vegyszermentes módszert keresel az otthoni felületek tisztítására és fertőtlenítésére, a gőztisztító ideális megoldás. Ezek a tisztítóeszközök túlhevített gőzzel eltávolítják a szennyeződéseket, baktériumokat, allergéneket. A gőztisztító gépeket gyakran használják padlóburkolatok, kárpitok, fürdőszobai szerelvények, csempék és más, mindennapos érintkezési felületeken. Megmutatunk párat a legjobb gőztisztítók közül, és leírjuk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni vásárlás előtt.

Tartalom mutasd

A legjobb gőztiszító gépek

ETA Aquasim PRO – kézi gőztisztító

Teljesítmény: 1000 W | Tartály: 0,22 l | Gőznyomás: 3 bar | Kábel hossza: 5 m

kézi gőztiszító

Ez egy pénztárcabarát opció, de így is 1000 W-os teljesítményével és 3 bar maximális nyomással képes eltávolítani mindenféle foltot, bármilyen makacs is legyen az. Ez egy olyan készülék, amely bármilyen anyagból készült felületet gyorsan és hatékonyan képes tisztítani és fertőtleníteni, köszönhetően a jó hatékonyságú gőzrendszerének, aminek maximális hőmérséklete 135 °C körül van. Tartalmaz egy biztonsági szelepet a szivárgás vagy égés megelőzésére, valamint hat különböző tartozékot, amelyekkel professzionális eredménnyel tisztíthatod meg otthonod minden sarkát és bútorát. A víztartály maximális kapacitása 220 ml, a kábel hossza pedig jó hosszú, 5 m, a nagyfokú mobilitás kedvéért.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Kärcher SC 3 EasyFix Premium

Teljesítmény: 1900 W | Tartály: 1 l | Gőznyomás: 3,5 bar | Kábel hossza: 4 m

Kärcher gőztisztító

Ez a gép már sokkal komolyabb, az előzőhöz képest majdnem kétszer akkora teljesítménnyel, és több mint ötször akkora víztartállyal. Ez természetsen az árán is meglátszik, de még így sem mondható drágának figyelembe véve a funkcióit és összevetve a konkurencia modelljeivel. Sőt, mondhatni, hogy árkategóriájában valószínűleg ez a legerősebb gőztisztító. Ezenkívül használata és tárolása egyaránt kényelmes.

A Kärcher márka e modellje nagyon erős, 1900 W-os teljesítmény leadására képes. 

Ahogy az ilyen nagy teljesítményű géptől elvárnánk, bármit lehet tisztítani vele, akár a konyhát, a fürdőszobát, a nappalit, ergonómiájának és tartozékainak köszönhetően pedig nincs az a rés, ahova ne tudnánk eljutni vele. 

Az alábbi tartozékok járnak hozzá: padlófúvóka mikroszálas felmosóval, csövek, kézifúvóka, ceruzafúvóka, kerek kefe, vízkőmentesítő patron. 

Gyakran sokáig tart míg egy gőztisztító felmelegszik. Ennek a készüléknek körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe, ami nagyón jónak számít főleg, hogy a modellcsalád többi tagjainak ez 4 percig tart.

Úgy néz ki mint egy hagyományos porszívó, amit érdemes tudni a kezelhetőség szempontjából. Valakinek ez előnyt jelent, valakinek hátrányt. Akik az utóbbiak közé tartoznak, azoknak inkább egy kézi vagy egy álló gőztisztítót ajánlunk. 

Mindenesetre az aránylag magas ára ellenére nagyon megéri ez a gép: robusztussága és sokoldalúsága igazán hasznossá teszi az otthoni használatban. Praktikus és könnyen tárolható, tökéletesen alkalmas az egész ház fertőtlenítésére, és nagyon kellemes tisztaságérzetet hagy maga után.

Ezenkívül más modellekhez képest a Karcher SC 3 meglehetősen csendes (25 db), így nem fogsz senkit sem zavarni használata közben.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Kärcher SC 4 EasyFix Premium

Teljesítmény: 2000 W | Tartály: 0,5 l / 0,8 l | Gőznyomás: 3,5 bar | Kábel hossza: 4 m

Kärcher gőztisztító - SC 4

Az SC 4 az az SC 3 testvére, majdnem ikrek, de azért van néhány nagyon fontos különbség a kettő közt. 

  • A felemlegedés jóval töb időt vesz igénybe az SC 4 esetén: 4 perc a 30 msp helyett
  • Kéttartályos rendszer az SC 4-nél: 0,5/0,8l 
  • Eltávolítható víztartály: az SC 3-nak rögzített a víztartálya
  • Vízkőmentesítő nem jár az SC 4-hez

Ezek a legnagyobb különbségek, és persze 100 W-al erősebb az SC 4, árban viszont nagyjából megegyeznek. 

A termékcsaládnak van még három modellje, a kevésbé erős SC 1 és SC 2, valamint a a csúcsmodell, SC 5. Noha mi inkább vagy az SC 3-at vagy az SC 4-et ajánlanánk, mivel ár-érték arányban ezek a legjobbak, a többi modell sem elhanyagolható. 

Az SC 5 VapoHydro Funkciója vizet ad a gőzhöz a még jobb tisztítás érdekében.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Kärcher gőztisztító család

KärcherSC 1SC 2SC 3SC 4 SC 5
Kábel hossz4 m4 m4 m4 m6 m
Csatlakozó vasaláshozNemNemNemNemIgen
Teljesítmény1200 W1500 W1900 W2000 W2200 W
Felmelegedési idő3 perc6,5 perc30 msp4 perc3 perc
2 tartályos rendszer NemNemNemIgenIgen
Víztartály mérete0,2 l1 l1 l0,5 l / 0,8 l0,5 l / 1,5 l
Kivehető víztartály NemNemNemIgenIgen
Tísztítási felület/töltéskb. 20 m²kb. 75 m²kb. 75 m²kb. 100 m²kb. 150 m²
Gőznyomás3 bar3,2 bar3,5 bar3,5 bar4,2 bar
VízkőmentesítőNemNemIgenNemIgen
VapoHydro FunkcióNemNemNemNemIgen
Zsinórtároló rekeszNemNemNemIgenIgen
Súly tartozékok nélkül1,6 kg2,9 kg3,1 kg4,1 kg6,6 kg

Concept CP3010

Teljesítmény: 1700 W | Tartály: 0,5 l | Gőznyomás: N/A | Kábel hossza: 7 m

Concept CP3010 gőzfelmosó gép

Egy állóporszívó és gőztisztító egyben. 1700 W teljesítményével közel sem mondható gyengének, víztarálya annyira nem nagy a maga fél literével, dehát kell hely a portartálynak is (400 ml). 30 másodperc felmelegedési idő, valamint 20 percig használható egy feltöltéssel. Kissé hangosabb mint az átlag, de ez a porszívónak köszönhető.

A 7 méteres tápkábelnek köszönhetően ez széles hatótávolságot biztosít, így kényelmesen tisztíthatsz akár tágas helyiségeket is anélkül, hogy állandóan más konnektort kéne találnod neki. A mikroszálas tisztítószövet kiválóan felszívja a szennyeződéseket, könnyen eltávolítható és mosógépben mosható.

A speciális tartozéknak köszönhetően a CP3010 gőztisztítót szőnyegek tisztítására is lehet használni. Egyszerűen csatlakoztasd a speciális csúszót a szívófúvókához, és kezdd el a porszívózást. A szőnyeg hatékonyabb tisztítása érdekében a porszívózás során gőz is használható, amely felemeli a letaposott szálakat, felélénkíti a színt és elpusztítja a baktériumokat.

A CP3010 gőztisztító egyszerűen és intuitívan kezelhető. Te döntöd el, hogy csak porszívózni vagy felmosni szeretnél, vagy időt megtakarítva mindkettőt egyszerre végzed el. Szükség szerint szabályozhatod a gőz adagolásának mennyiségét is. A koszos tartály egy gombnyomással egyszerűen kioldható, kiüríthető és visszahelyezhető, anélkül, hogy a szennyeződés közelébe kelljen kerülnöd.

A vízszűrő segít kiszűrni a vízben lévő ásványi anyagokat, amelyek csökkentik a gőztisztító hatékonyságát. A készülék élettartamának meghosszabbítása érdekében javasolt a szűrő 80-100 óránként történő cseréje.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

További kiváló gőzölős felmosók

Teljesítmény: 1200 W | Tartály: 0,6 l | Gőznyomás: N/A | Kábel hossza: 7 m

gőzölős felmosó
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Teljesítmény: 1200 W | Tartály: 0,6 l | Gőznyomás: N/A | Kábel hossza: 7 m

gőzölős felmosó
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Teljesítmény: 1300 W | Tartály: 0,33 l | Gőznyomás: N/A | Kábel hossza: 7,5 m

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Legjobb kézi gőztiszító

Teljesítmény: 1000 W | Tartály: 0,22 l | Gőznyomás: 3 bar | Kábel hossza: 5 m

legjobb kézi gőztisztító

A kézi gőztisztík nagy előnye, hogy kicsik és könnyűek, így nagy fokú mobilitást biztosítanak. Persze, veszélyekkel járhat ha az ember folyton gőz kibocsátására alkalmas készüléket tart a kezében, ezért van ennek az ETA modellenk hőszigetelt háza és egy biztonsági gomb a gőz véletlenszerű bekapcsolásának megakadályozására. 

Amikor felmelegedett, ami úgy 3 percet vesz igénybe, egy fény jelzi, hogy kész a gőzképzésre. A 220 ml-es tartály úgy 10 perces üzemidőre elegendő, ami azt jelenti, hogy a tisztítás hatékonysága magas, és elegendő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy megszabadulj a szennyeződésektől, például az egész fürdőszobában.

A csomag a tökéletes eredmények eléréséhez szükséges tartozékok széles választékát tartalmazza:

Rugalmas hosszabbítótömlő – megfelelő hosszúságának és nagyfokú rugalmasságának köszönhetően alkalmas a nehezen hozzáférhető helyek tisztítására.

Kúpos koncentrátor fúvóka – alaptartozék az univerzális tisztításhoz; lehetővé teszi a munkaterület részleges kiterjesztését, és alapadapterként is szolgál más tartozékok csatlakoztatásához.

Görbe fúvóka – a nehezen hozzáférhető sarkok, például WC-csészék, mosdókagylók stb. tisztításához.

Kerek kefe – a szennyeződések tisztításához kisebb területeken, például csempefugák, mosdók, redőnyök stb.

Kaparó – ablakokhoz és sík felületekhez

Textilszálas ruha – ablakokhoz és sík felületekhez, különösen ablakok és különböző üvegfelületek tisztítására, valamint textilbútorok, például kanapék, fotelek, párnák vagy ruhák stb. tisztítására

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Hogyan válasszuk ki a legjobb gőztisztítót?

Összeállítottunk egy listát a vásárlási kritériumokról, ami segít beszerezni a számodra legideálisabb gőztisztítót. Érdemes ugyanis minden vásárlás előtt tájékozódni, megnézni milyen véleménnyel vannak a vásárlók a termékről, melyek a legjobb termékek. Segít abban is ha használtan vennél valamit, ha tudod, hogy mire kell odafigyelni, nem fognak tudni becsapni. 

Minden alkalommal, amikor egy új terméket látsz, a gyártó marketing szövegein keresztül kell átrágnod magad mielőtt érdemleges információhoz jutsz. A gőztisztító működésének racionális elemzése, valamint a használat és az ergonómia átgondolása viszont lehetővé teszi, hogy kiemelj néhány kulcsfontosságú kritériumot, amelyek megkülönböztetik a legjobb gőztisztítókat azoktól, amelyeket jobb elkerülni.

Méret és súly

Egyesek súlya kevesebb mint 3 kilogramm, mások egyszerű porszívónak tűnnek, esetleg állóporszívónak, és vannak olyanok, amik nagyok és nehezek, de ezek általában ipari gőztisztítók. Nincs egy olyan fajta, ami a legjobb lenne, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya. 

Egy gyors pillantás a súlyukra és méretükre segít elkerülni a kellemetlen meglepetéseket. Érdemes kézi gőztisztítót választanod például ha számodra fontos a mobilitás. Az ilyenek kicsik és könnyűek, de emiatt néhány dologról le kell mondanod, pl. a nagy víztartályról.  

Nyomás és hőmérséklet

Ahogyan azt már észrevehetted, ez az a tulajdonság, amelyet a termékbemutatónkban a leginkább hangsúlyozunk. A gyártótól azonban nem mindig állnak rendelkezésre ezek az információk: ebben az esetben legyünk óvatosak.

A gőztisztító minőségét és hatékonyságát elsősorban e két jellemző alapján mérik. A magasabb hőmérséklet valóban szárazabb tisztítást tesz lehetővé, és lehetővé teszi, hogy textíliákon is használhasd. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a kanapét vagy a széket kezeletlen meleg vízzel nedvesíted, ami több kárt csinál, mint hasznot, ugyanis a nedvesség mindenféle baktériumot és gombát vonz.

A nagy nyomás azért is fontos, mert a legtöbb gőztisztító nem kompatibilis mosószerekkel, ezért kizárólag a gőz erejére hagyatkozunk a szennyeződések eltüntetésében!

Átlagosan 3 bar nyomást tudnak ezek a gépek, a 4-nél több bart kínáló modellek már drágábbak, Iyen például a Kärcher csúcsmodellje, az SC 5, de 3 bar nyomással is kielégítő eredmény érhető el. 

A tartály mérete

Ha a gőztisztítót hosszú ideig kívánod használni, vedd figyelembe a tartály kapacitását. Nagyobb területek esetén gondot okozhat például ha a tartály túl kicsi, mert nagyon gyakran kell újratölteni. A Kärcher SC 1-nek a tartálya például csak 0,2 l, ami egy feltöltéssel cak 20 m2-re elegendő, szemben az SC 2-vel, aminek 1 l-es tartálya 75 m2-t is meg tud tisztítani egyhuzamban. 

Felfűtési idő

A legkisebb felfűtési idő listánkon 30 másdoperc, a legnagyobb pedig 4 perc. Ez persze a tartály méretével is összefüggésben van, de egy jobb minőségű gép gyorsabban fog felfűteni, ha minden más tulajdonsága egyenlő. 

Zajszint

Körülbelül 70-80 db között mozog, teljesen elfogadható. Ha 80 db-nél sokkal hangosabb modellel találkoznál, óvakodj tőle vagy szerezz be hozzá füldugót. 

Kábelhossz

Ez olyasvalami amit nem nagyon szoktak figyelembe venni, pedig rendkívül fontos. Minél hosszabb a kábel ugyanis, annál nagyobb területet tudsz megtisztítani anélkül, hogy ki-be kelleni dugdosni különböző konnektorokba.

A tartozékok

Ha egy modellre összpontosítasz, nézd meg milyen mellékelt tartozékokat adnak hozzá, és milyen opcionális tartozékokat lehet  megvásárolni. A legjobb gőztisztítóknak különböző típusú végekkel kell rendelkezniük, hogy használatukat a tisztítani kívánt felületekhez és sarkokhoz tudd igazítani.

Minél több vég jár a tisztítóhoz, annál jobb, hisz így lehetőséged adódik, hogy az autó, valamint otthonod minden sarkának tisztítására tudd használni. A gőztisztító egyik előnye a sokoldalúság, és ezt igazából csak a különböző tartozékok csatlakoztatásának lehetősége garantálja.

A mellékelt mikroszálas kendő tekintetében győződj meg arról, hogy mosható vagy olcsó, különben rendszeresen olyan áron kell majd megvenned, amely idővel meghaladhatja a gőztisztító árát.

Hányan értékelték a gőztisztítót?

El kell mondani, hogy a gőztisztító lehet nagyon jól vagy nagyon rosszul értékelt. Nem csak a gőztisztító legjobb értékeléseit kell nézni. Csak a sok pozitív értékelés miatt mondhatjuk, hogy mennyiségi szempontból jó minőségű termékről van szó. Mindig nézd meg a különböző minősítések számát is, hisz minél többen értékelik jól a gőztisztítót a vásárlók, annál megbízhatóbbak lesznek a róla szóló vélemények és információk.

Viszont a kevés értékelés nem jelenti azt, hogy a gőztisztító silány minőségű lenne. Egyszerűen nem elég hosszú ideje van a piacon, vagy nem vált nagyon népszerűvé valami miatt, ezért ritkán értékelték. Ha egy ilyen termékkel találkozol, bizonyosodj meg benne, hogy tényleg jó vételről van szó mielőtt pénzt adnál ki rá.

Mi az ára egy jó terméknek?

Mindig a legjobb terméket szeretné az ember a lehető legjobb áron megvásárolni. Szeretnénk, hogy minden mindig olcsó legyen, és ne okozzon további költségeket.

Ez sajnos azonban ritkán elérhető cél, ugyanis a minőségnek ára van. Ha olcsón vásárolunk, lehet, hogy ráfizetünk, és hosszú távon többe fog kerülni mintha a drágább modellt vettük volna meg már a legelején. Fontos tudni, hogy milyen típusból mennyiért adják a jó minőségű termékeket. 

Egy biztos, ha jó minőségű terméket vásárolsz, hosszú távon több örömet fogsz szerezni, ami nem mindig igaz az olcsó áruk esetében.

Mire való a gőztisztító?

A gőztisztító kiváló alternatívája számos, gyakran vegyszerekkel történő és sok kínlódással terhelt tisztítási módszernek. Egy jó gőztisztító pontosan ezt hivatott felváltani. A gőztisztító két nagy előnye, hogy használatához nincs szüksg vegyszerekre, és különböző típusú felületeken is használhatók.

Különösen természetes és hipoallergén tulajdonságaiknak köszönhetően ajánlják. Emellett pedig elpusztítják és felfogják a legtöbb háztartási allergiáért felelős részecskéket. Például a padló vagy bizonyos textíliák parazitáit, például bolhák vagy atkák elleni kezelésére is kiválóan alkalmasak.

Ezek az eszközök azonban elég félreértettek, és kevés termékismertető tartalmaz kellő magyarázatot a sajátosságaikra vonatkozóan. Ez motivált minket, hogy megírjuk ezt a vásárlási útmutatót, amely reményeink szerint lehetővé teszi, hogy jobban megértsd mire is valók ezek a gépek.

Gőztisztító márkák

Kärcher

Talán a leghíresebb gőztisztító márka a Kärcher, amelyet 1935-ben alapított Alfred Kärcher, egy württembergi vállalkozó és feltaláló.

Alfred Kärcher 1950-ben kifejlesztette az első európai nagynyomású forróvizes tisztítóberendezést, ami nagy áttörést jelentett a tisztítási technológia területén.

A vízmelegítő rendszer kialakítása olyan innovatív volt, hogy ma is ez az alapja minden gőztisztítónak.

Ma a Kärcher az egyik legismertebb gőztisztító márka a kiváló minősége és a hatalmas termékválasztéka miatt.

ETA

Mi itt Közép-Európában jól ismerjük a cseh ETA márkát, ami már 1943 óta létezik és gyárt kiváló minőségű háztartási eszközöket.

Sajnos Nyugat-Európában nem ismert a márka, de nem azért mert kevésbé lenne jó, egyszerűen a kisebb cégnek nincs lehetősége felvenni a versenyt a nagyobb cégek marketing költségvetésével.

Melyek a különböző gőztisztító típusok?

Az ipari gőztisztítókat leszámítva három különböző háztartási eszköz létezik, mely képes gőztisztításra. 

Kézi gőztisztítók

Egy kis tartály, egy fogantyú és egy különösen erős helyi diffúzor: a kézi gőztisztítók könnyen felismerhetők. Kisebbek, hordozhatóak és a megfizethetőbb kategóriába tartoznak. Mivel kompaktak, ezeket a modelleket a legkönnyebb napi szinten használni.

Különösen alkalmasak foltok vagy kisebb ablakok tisztítására, de természetesen nem alkalmasak nagy területek, például padlók felmosására. Kiegészítő termékként használhatók kis, nehezen elérhető sarkok, például vízvezeték-összefolyók vagy csempefugák, esetleg autókerekek optimális tisztítására.

Teljesítmény szempontjából kis méretük a nayobb teljesítmény és víznyomás rovására megy. Ennek eredményeképpen kevésbé lesznek alkalmasak a nehezebb feladatokra. Listánkon szereplő kézi gőztisztítók az alábbiak:

ETA Aquasim PRO 1
ETA AQUABELLO

Gőzfelmosók

Az általunk bemutatott modellek közül a Concept CP3010 tartozik ebbe a kategóriába. Az ilyen készülékek szinte kizárólag padlótisztításra szolgálnak. Gyakran könnyebbek és könnyebben tárolhatók, mint a tényleges gőztisztító gépek, és a tartályuk is kisebb. A Concept CP3010 például egyben porszívó is. Általánosságban elmondható, hogy ha egy gép eygszerre két feladatot lát el, akkor mindenképp kompromisszumot kellett kötni valahol. 

Előnyük viszont, hogy a hagyományos felmosókat mélyebb tisztítással helyettesítik. A leghatékonyabb modellek egyfajta sterilizálást kínálnak, a mosószer nélküli használat ellenére! Ezenkívül a nagyon forró víz gőzölése szinte azonnali párolgást tesz lehetővé: nincs többé tócsa és állóvíz a padlómosás után.

Maga a tisztítás is gyorsabb. Egyszerűen csak egyszer kell áttörölni, hogy a baktériumok és az összes poratkát elpusztuljanak. Meglehetősen megfizethető áraikkal ezek a legnépszerűbbek a hagyományos karbantartás terén. Kis tartályuk miatt azonban a nagyobb felületek esetében rendszeresen cserélni kell a vizet. 

Ezenkívül nem mindig alkalmasak a nehezebben hozzáférhető területek és textíliák kezelésére. Ha szőnyeget akarsz vele tisztítani, győződj meg arról, hogy a megvásárolni kívánt modell elég erős legyen. Legalább 3 bar nyomás ajánlott, hogy a szőnyegben elég mélyre tudjon hatolni.

Gőztisztító gépek

Egy hagyományos görgős porszívóhoz hasonlítanak, meglehetősen nagy tartállyal, kerekekkel és levehető fogantyúval. Sokkal szélesebbek, és fő vonzerejüket a sokoldalúságuk adja. Listánkon ilyenek a Kärcher gőztisztítók az SC 1 modelltől az SC 5-ig. (Lásd fent az összehasonlítást.)

Mivel a tartályok szélesebbek, hosszabb bemelegedési időre kell számítani, viszont az egész házat ki tudod velük takarítani anélkül, hogy aggódnod kellene a víztartály feltöltése miatt. Gyakran az ilyen típusú modellekhez tartozékok egész sora tartozik, amelyek a legkülönbözőbb felületekhez alkalmazkodnak: padlók, textíliák, kanapék, bútorok, fürdőszobák, konyhák, stb.

Még ha magasabb is az ára, mint a többi modelltípusé, egy jó gőztisztító géppel az egész lakást, a textil bútorokat beleértve, ki meg lehet tisztítani.

A gyakran magasabb teljesítménye és hőmérséklete olyan hatékony tisztítást tesz lehetővé, amely valóban felér, ha nem is felülmúlja a mosószerrel történő takarítást.

Ha pedig készek vagyunk prémium árat fizetni, akkor olyat modelleket kaphatunk, amelyek száraz tisztítással büszkélkedhetnek. Az ilyen készülékek esetén a gőz olyan hőmérsékletet ér el, általában 150-180 fokot, hogy sterilizálja a felületeket anélkül, hogy a nedvesség felhalmozódna. Árukat tekintve nem tartoznak a legolcsóbb modellek közé, de minden felhasználási célra alkalmasak, és szinte minden kórokozót eltávolítanak otthonából.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Lehetséges gőztisztítóval tisztítani a laminált padlót?

Igen, de a gőztisztítót alacsony nyomásra kell állítani, hogy a kibocsátott gőz minél szárazabb legyen, és ne okozzon kárt a padlóban.

Használható-e a gőztisztító az redőnyök tisztítására?

Igen, alkalmas mind a redőnyök, mind az ablaküvegek tisztítására.  

Használható-e gőztisztító desztillált vízzel?

Igen, a desztillált víz kiválóan alkalmas a csapvízben lévő vízkő kialakulásának megelőzésére és a készülék élettartamának meghosszabbítására.  

Használható a gőztisztító vasalásra?

Ha a kiválasztott modellhez adnak tartozékot a ruhák vasalásához, és a gyártó ezt jelzi, akkor igen. A Kärcher SC 5-höz adnak vasalót is. 

Lehetséges a bútorok és a kárpitok tisztítása a gőztisztítóval?

Igen, mind a háztartási bútorok, mind az autók kárpitja tisztítható gőztisztító géppel. Mindössze annyit kell tenned, hogy felhelyezed az erre a célra megjelölt fúvókát.

Tisztíthatok parketta és kerámiapadló a gőztisztítóval?

Igen, a gőztisztító alkalmas kerámiapadlók tisztítására.

Parketta esetében ez megtehető, de száraz gőzzel, amit úgy érünk el, hogy a gőztisztítót alacsony nyomásra állítjuk, hogy elkerüljük a vízdesztillációt, ami nem ajánlott a fapadlók esetében, mert károsíthatja azokat.

Milyen előnyei vannak a gőzgőztisztítóknak?

Egészségesebb, mert nem használnak vegyszereket. Ez nemcsak a környezetünknek, hanem a saját egészségünknek is segít, és pénzt takarítunk meg, mivel nem kell tisztítószereket venni. 

Ebből az is következik, hogy a gőztisztítók a kémiailag érzékenyek számára is biztonságosak. 

Környezetbarátok, mivel csak vizet és hőt használnak a tisztításhoz, ami azt jelenti, hogy nem kell üres tisztító palackokat kidobni. Nem hagynak maguk után mérgező maradványokat, és nem hagynak foltot a ruhákon, mint egyes tisztítószerek. 

Elpusztítják a baktériumokat és a kórokozókat. Az olyan baktériumok, mint az e-coli, a lisztéria és a szalmonella a gőztisztítók használatával történő érintkezéskor elpusztulnak, csakúgy, mint a vírusok, a penész és a poratkák.

Nagyon sokoldalúak, és a megfelelő tartozékokkal szinte bárhol, bármilyen felületen használhatók. 

A gőztisztítóm elpusztítja a poratkákat és a bolhákat?

A gőzgőztisztítók megölik a poratkákat, bolhákat és az ágyi poloskákat is. A legtöbb gőztisztító 100° és 140° C közötti hőmérsékletre melegszik fel. 

A poratkák elpusztításához mindössze 57° szükséges, a bolhapeték elpusztításához pedig 60°. 

A gőztisztítóm elpusztítja az ágyi poloskákat?

Igen. Az ágyi poloskákat a fejlődés minden stádiumában képes elpusztítani, beleértve a petéket is. Az ágyi poloskák minden 49° C feletti hőmérsékleten elpusztulnak.

Biztonságos csapvizet használni a gőzgőztisztítók töltéséhez?

Igen, azonban idővel ásványi maradványok képződhetnek. A tartályból a vízkő kitisztítása érdekében a tartályt egyenlő arányban fehér ecettel és desztillált vízzel töltheted fel. Ezt a keveréket futtasd át a rendszeren, majd öblítsd le. 

Ennek alternatívája vízkőoldó szer használata vagy szódabikarbóna és víz keverékének használata. 

Használhatok mosószert vagy tisztítófolyadékot a gőztisztítóban?

Nem. Ez tönkreteheti a gépet, valamint érvénytelenítheti a garanciát. A gőztisztítónak pont az a lényege, hogy nem használunk hozzá vegyszert. 

Hová kerül a szennyeződés?

Ha olyan tartozékot használsz, amely mikroszálas vagy más abszorpciós párnával rendelkezik, a párna felszívja vagy felfogja a szennyeződést. Máskülönben egyszerűen töröld át a felületet egy törülközővel, hogy eltávolítsd a felesleges nedvességet és szennyeződést.

Ami még érdekelhet:

Konyhai robotgépek
Forrólevegős fritőzök
A legjobb hűtőszekrények