Skip to content

Forrólevegős fritőz – Teszt

A forrólevegős fritőzök forradalmasítják a sütést, hisz olaj nélkül vagy csak nagyon kevés olajjal tudunk bennük elkészíteni olyan ételeket, amiket máskülönben teljesen ellepnénk olajjal: sült krumpli, panírozott finomság, stb. Így a végtermék sokkal egészségesebb lesz, anélkül, hogy le kéne mondanunk az ízélményről. De valóban így van ez?

A sütés fájdalmas tud lenni: a konyhát átható szag, a kifröccsenő olaj, amit aztán fel kell takarítani, a használt olajtól meg kell szabadulnunk valahogy, nem is beszélve a sült ételek magas kalóriatartalmáról.

A sült ételek puristái azt mondják, hogy az íze nem ugyanaz, és részben igazuk is van. De el kell ismernünk, hogy egy jó olajmentes sütővel nagyon hasonló eredményt érhetünk el: kívül ropogós, belül puha ételeket, néhány kivételtől eltekintve.

Ebben a cikkben megnézzük, mi is az a forrólevegős fritőz és hogyan működik, valamint bemutatuk párat a piac legjobbjai közül. 

Tartalom mutasd

Tefal Actifry Genius XL

Kapacitás: 1.7 kg | Teljesítmény: 1500 W | Programok száma: 9 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 220 °C

Forrólevegős fritőz Tefal Actifry Genius XL

Ez a Tefal legprémiumabb forrólevegős sütője. Két külön főzőzónával rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy egyszerre két különböző ételt főzz. Más szóval, egy teljes és kiegyensúlyozott menüt készíthetsz egyúttal (gondolj csak bele mennyi időt takaríthatsz meg a konyhában).

Ezenkívül az Actifry Genius XL 2 az 1-ben azt is lehetővé teszi, hogy az ételt anélkül főzd meg, hogy azt figyelned vagy keverned kelljen, mivel maga a fritőz gondoskodik a keverésről.

Az alsó tálcán a sült krumplt készítheted el. Ehhez néhány csepp olaj bőven elég ahhoz, hogy kívül ropogós és aranyszínű, belül pedig szaftos legyen. A felső serpenyő pedig ideális a krokettekhez. Nagyon gyorsan megsülnek (még 10 perc sem kell nekik), és nem törnek vagy esnek szét.

Ráadásul ez a modell érintőképernyővel rendelkezik, amelyről számos funkciót kezelhetsz. A mellékelt 9 automatikus program közül bármelyiket kiválaszthatod, magad állíthatod be a kívánt főzési időt és hőmérsékletet, és úgy is beprogramozhatod, hogy az ételt melegen tartsa miután elkészült.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

TRISTAR FR-6990

Kapacitás: 3,2 l | Teljesítmény: 1500 W | Programok száma: Manuális | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 200 °C

TRISTAR FR-6990

Kapacitás: 3,2 l | Teljesítmény: 1500 W | Programok száma: 9 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 200 °C

A listánkon a soron következő forrólevegős fritőz a Tristar FR – 6990. Ez a 3,2 literes kapacitású sütő ideális akár 5 adag sültkrumpli elkészítéséhez is. Könnyen tisztítható tapadásmentes kosárral és nagy sebességű forrólevegős konvekciós rendszerrel rendelkezik, amely nélkülözhetetlen a sütéshez, pirításhoz és grillezéshez.

A sokkal kényelmesebb és egyszerűbb használat érdekében használd az analóg vezérlőpanelt. Itt beállíthatod a rendelkezésre álló beállításokat, beleértve az időt és a hőmérsékletet. Az 1500 W-os teljesítménynek köszönhetően az ételek sokkal gyorsabban elkészülnek, miközben csökken az energiafogyasztás.

A készülék hatékony biztonsági rendszerrel rendelkezik, amely megakadályozza a túlmelegedésből eredő károkat. A fogás közbeni fokozott védelem érdekében hűvös tapintású fogantyúkkal is rendelkezik, sőt, sok felhasználó megjegyezte az értékelésében, hogy nagyon könnyen tisztítható.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

PRINCESS 182060

Kapacitás: 5,5 l | Teljesítmény: 1700 W | Programok száma: 8 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 200 °C

PRINCESS 182060

Ez a Princess forrólevegős fritőz nagy, 5,5 literes kapacitással rendelkezik, így akár egszerre 9 személy számára is készíthetsz ebédet vagy vacsorát. 

Digitális érintőképernyős vezérlőpanellel van ellátva, amely könnyen kezelhető, valamint 8 programot tartalmaz a legjobb ízű és ropogós ételek változatos elkészítéséhez. Természetesen manuálisan is beállíthatod a hőmérsékletet és az időzítőt, így saját recepteket is készíthetsz. Ami ezt a modellt kiemeli, az a kivehető tapadásmentes kosár, amely nagyon könnyen tisztítható, és még mosogatógépben is mosható.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Philips Airfryer XXL

Kapacitás: 7,3 l | Teljesítmény: 2225 W | Programok száma: 5 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 200 °C

Philips Airfryer XXL

Listánk legnagyobb telejsítményű és második legnagyobb űrtartalmú modellje. Ezt a sütőt úgy tervezték, hogy egy egész családot el tudd látni vele. 7,3 l-es edényével könnyedén megsüthetsz akár 1,5 kiló burgonyát vagy akár egy egész csirkét is. Persze ehhez a csirkének azonban kicsinek kell lennie, de ez akkor is nagyon szép teljesítmény.

A fritőz robusztus és nagy teljesítményű, 2225 W-os fűtőrendszerrel van felszerelve, ami segít, hogy az étel hamar elkészüljön.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

ROHNSON R-2820

Kapacitás: 7 l | Teljesítmény: 1800 W | Programok száma: 7 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 200 °C

ROHNSON R-2820

Ez a Rohnson modell az előzőhöz hasonlóan rendkívül nagy, 7 l-es edénnyel rendelkezik, bár a teljesítménye kissé alulmarad a Philipsétől. Ettől eltekintve egy kiváló készülékről van szó, 200 °C maximális hőmérsékletével így is bármilyen étel könnyen elkészíthető. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Klarstein VitAir Turbo

Kapacitás: 9 l | Teljesítmény: 1400 W | Programok száma: 7 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 230 °C

Klarstein VitAir Turbo -a legnagyobb űrtartalmű forrólevegős fritőz

A Klarstein VitAir Turbo TK20-Vitair-2G-R a maga 9 literes űrtartalmával és 1400 wattos teljesítményével a legkelendőbb, és az általa kínált előnyöket tekintve nehezen verhető, így kiváló időmegtakarítást jelent, és hihetetlen eredményekkel büszkélkedhet.

Kívülálló kialakítás (gömb alakú) panorámaablakkal, elülső érintésvezérlővel és LCD-képernyőve van felszerelvel a gyors és egyszerű kezelhetőség érdekében. Az infravörös halogénfűtés és a 360°-os szellőzőrendszer hatékonyan eléri az étel minden zugát.

A legnagyobb űrtartalmű készülék a listánkon, ami mellé jár még rengeteg kiegészítő tartozék, belső forgótálca, rengeteg biztonsági elem és természetesen a vitathatatlan német minőség.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Tefal Easy Fry Classique

Kapacitás: 4,2 l | Teljesítmény: 1500 W | Programok száma: 4 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 200 °C

Tefal Easy Fry Classique

Azoknak, akiknek nincs szükségük csúcsteljesítményre vagy egy hatalmas edényre, ezt az egyszerűbb Tefal modellt ajánljuk. Analóg gombokkal kezelhető készülék, ami sokak számára nem hátrányként, hanem az egyszerűsége miatt kifejezetten előnyként jelenik meg. Edénye meglehetősen kicsi, ezért inkább egy személynek vagy pároknak ajánljuk.

Noha a készülék szerényebb felszereltségű mint a többi, rengeteg pénzt takaríthatsz meg vele, a rengeteg pozitív felhasználói vélemény pedig arról tanúskodik, hogy így is egy kiváló készülékről van szó. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

ETA Formio

Kapacitás: 3,5 l | Teljesítmény: 1500 W | Programok száma: 4 | Mosogatógépben mosható: igen | Max hőmérséklet: 200 °C

ETA Formio - a legolcsóbb forrólevegős fritőz

Az előző Tefal modellnek egy versenytársa ez az ETA. Szintén kicsi, de vezérlése digitális, noha LCD kijelzője ennek sincs. Ezen kívül sok különbség nincs a kettő közt a specifikációkat illetően, hacsak az esztétikumot nem említjük. Ez a készülék ugyanis fehér, ami talán egyesek számára befolyásoló tényező lehet.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legfontosabb szempontok egy forrólevegős fritőz megvásárlásához

Méret

Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb, annál jobb, mivel több ételt tudsz elkészíteni. A probléma akkor merül fel, ha a konyhád kicsi, vagy ha már sok elektromos készülékkel rendelkezik, például konyhai robotgéppel, kenyérpirítóval, mixerrel stb.

Az ideális az, ha olyan forrólevegős fritőzt veszel, amelybe sok ételt tehetsz, de kevés helyet foglal. Hátránya, hogy ezeknek a készülékeknek az ára általában magasabb. 

Kapacitás

Ezt a szempontot is figyelembe kell venni. A mi javaslatunk, hogy olyan készüléket válassz, amelynek kapacitása nagyobb, mint amire szükséged van. Tehát ha 4 főnek szeretnél főzni, akkor ajánlott egy 5-6 fős készüléket venni, ugyanis a gyártók (marketing megfontolásból) amikor azt mondják, hogy a sütő 4-5 személyre való, akkor az általában igazából csak 3 személynek elegendő kényelmesen.

Érdemesebb ezért az edény űrtartalmát figyelni, ami általában 4 l és 7 l között mozog. Nyílván ha ti sokan vagytok, akkor érdemesebb a nagyobbat választani, nem szabad kompromisszumot kötni ez esetben az edény méretén. 

Ami pedig az edény névleges űrtartalmát illeti, mi azt javasoljuk, hogy mindig kevesebb étellel kalkulálj, mint a gyártó által megadott maximális mennyiség, mivel az étel egyes részei esetleg nem főnek meg teljesen, ha a készülék túl van tömve.

A legnagyobb kapacitású fritőz a listánkon a Klarstein VitAir Turbo, a legkisebb pedig az ETA Formio.

Az anyagok minősége

Itt azt látjuk, hogy a legtöbbjük műanyagból készül, és mindegyiknek PFOA- és BPA-mentesnek kell lennie, különben rákkeltő lenne. Vannak jobb minőségű modellek, amelyek többnyire rozsdamentes acélból készülnek, így tartósabbak és károsanyag-mentesek is. 

Átlátszó fedél

Ez egy nagyon hasznos tulajdonság, hisz így láthatod mi történik az étellel, anélkül, hogy ki kéne nyitnod a készüléket. Nem számít, hogy hány előre beállított program van, egy ételt mindig túl vagy alul lehet főzni. Ezért a legjobb, ha valós időben látod, hogyan barnul az étel.

Rotációs rendszer

A legtöbb modern forrólevegős fritőz általában rendelkezik ilyennel. Ez a rendszer időközönként megkeveri az ételt, hogy az egyenletesen átsüljön. Más sütőkben, amelyek nem rendelkeznek ezzel a funkcióval, kézzel kell megfordítania őket, ha nem szeretnéd, hogy az egyik oldaluk jobban megbarnuljon, mint a másik. Ehhez persze mindig ki kell nyitni, ezzel is hátráltatva a főzés menetét.

Késleltetett funkció

Sajnos nem sok fritőz rendelkezik ezzel a funkcióval, pedig elég hasznos. Ennek az az oka, hogy sokan vannak, akiknek változhat az étkezési idejük, és gyakran kiszámíthatatlan, hogy mikor tudnak enni. A késleltetett funkcióval a sütőt beprogramozhatod úgy, hogy az étel akkor legyen kész, amikor te szeretnéd. 

2 főzési szint

Ez lehetővé teszi, hogy egyszerre 2 különböző ételt készíts, ami sok időt takarít meg ugyan, de így kisebb hely marad mindkét étel számára. Ezenkívül nagyon ritka tulajdonság, kevés modell rendelkezik ezzel a lehetőséggel. A listánkon van egy kéttálcás modell, viszont űrtartalma nem olyan nagy: Tefal Actifry Genius XL.

Technológia

Nyilvánvaló, hogy minden forrólevegős fritőz kézzel is működtethető, de a vizsgált modellek között számos különbség van.

Egyrészt vannak az egyszerűbb analóg modellek, amelynek 2 gomblyuk van. Ezekkel beállíthatod az időt és a hőmérsékletet, és amikor az étel elkészül, egy hangjelzés szólal meg (ennél egyszerűbb nem is lehet). Ezek ideálisak azok számára, akik nem értenek a technológiához, és nem akarják bonyolítani az életüket, vagy egyszerűen csak egy pénztárcakímélő megoldást keresnek. Ezek a modellek ugyanis általában olcsóbbak is az egyszerűségük miatt.

Az ennél kicsit bonyolultabb gépek már digitálisak, de még mindig tekerőgombok segítségével működnek, és nagyon kezdetleges kijelzőik vannak. 

Másrészt vannak olyanok, amelyek érintőképernyővel rendelkeznek. Ezek általában előre beállított programokkal és különböző konfigurációs lehetőségekkel rendelkeznek.

Végül vannak az olyan csúcstechnológiás készülékek, amelyeknél mindent a mobiltelefonodról konfigurálhatsz, és még olyan virtuális asszisztenseket is csatlakoztathatsz, mint az Alexa és a Google Home.

Teljesítmény

Ez nem különösebben lényeges, mivel mindegyiknek elegendő teljesítménye van bármely recept elkészítéséhez, de tudnod kell, hogy minél nagyobb a teljesítménye, annál hamarabb elkészül az étel. Hogy azért körvonalazódjon bennünk, hogy mivel van dolgunk, az alacsony teljesítmény 1350 W vagy annál kevesebb, a magas teljesítmény pedig 1700 W körül van. Itt más tényezők is szerepet játszanak, mint például a sütőben alkalmazott technológia és a sütő kapacitása.

A legnagyobb teljesítményű forrólevegős fritőz a Philips Airfryer XXL.

Automatikus programok

Az automatikus programok a lusta vagy nagyon elfoglalt szakácsok számára készültek. Ezek az előre beállított programok különböző idő- és hőmérséklet-beállításokat jelentekenk, melyek különböző típusú ételekhez használhatóak.

Ne feledd, hogy ez nem feltétlenül szükséges, mert ha a te sütőd nem rendelkezik automatikus programmal, akkor is beállíthatod az időt és a hőmérsékletet tetszésed szerint. Az előre beállított programokkal viszont sokkal kényelmesebb. 

Ami sokkal érdekesebb, az a melegen tartás és az előmelegítés funkció, mivel ezek használatával sokkal jobb lesz az ételek állaga, arról nem is beszélve, hogy mindig meleg ételt tudunk felszolgálni közvetlenül a sütőből, még akkor is, ha az étel már rég kész van.

Tartozékok

Mint tudjuk, a forrólevegős fritőzök számos különböző recept elkészítéséhez használhatók. Ezért vannak olyanok, amelyek bizonyos készítményekhez speciális tartozékokkal rendelkeznek. Ha a kívánt légsütő nem rendelkezik ilyenekkel, mindig vásárolhatsz más márkájú, kompatibilis tartozékokat. 

Néhány a leggyakoribb tartozékok közül: tortaformák, pizzaformák, szilikonformák muffinokhoz, nyársak kebabhoz stb.

Ár

Ez minden vásárlásnál meghatározó tényező, ezért fontos, hogy pontosan tudd, mire van szükséged és mekkora a költségvetésed. 

Egyértelmű, hogy minél több testreszabási lehetőséggel rendelkezik a fritőz, annál többe kerül. De nem mindig a legjobb többet költeni, például ha nem értesz a technológiához, egy forrólevegős fritőzben te nem a csúcstechnológiát keresed, akkor listánk legalapvetőbb modellje is megfelelhet neked.  A legolcsóbb fritőz az ETA Formio.

Forrólevegős fritőz

Amit a forrólevegős fritőzről tudni kell

Hogyan működik egy forrólevegős fritőz?

Ventilátorok segítségével olyan forró levegő áram jön létre, amely elérheti a 200º-os hőmérsékletet, és így egyenletesen képes megsütni az ételt anélkül, hogy olajat vagy zsírt adnánk hozzá. Így sokkal egészségesebb ételeket készít, mint a hagyományos olajsütők.

Olaj nélküli sütőnek és légsütőnek is nevezik őket, de a valóságban némi olajat kell használnia, ha ropogós textúrát szeretnél elérni, különösen, ha nem fagyasztott ételeket használsz.

Hogyan kell helyesen elkészíteni az ételt forrólevegős fritőzzel?

Az étel jobb átsülése érdekében egyes olaj nélküli sütők forgó rendszerrel vagy lapátokkal rendelkeznek. A lapátok folyamatosan mozgatják az ételt, így sütés közben nem kell azt megforgatgatni. Így hagyhatjuk, hogy a sütő maga végezze a dolgát, anélkül, hogy figyelni kelljen rá.

Bár egyáltalán nem szükséges olajat használni, általában azért egy kiskanálnyit érdemes, ha azt szeretnénk, hogy az ételek kívülről aranybarnák és ropogósabbak legyenek.

Azokra a fagyasztott ételekre, amelyekben már eleve van egy kis olaj, nem feltétlenül van rá szükség. Viszont ha szeretnéd elérni az igazi sült ízét az ételnek, az olyan ételekben, mint például a frissen hámozott burgonya, akkor célszerű egy teáskanálnyi olajat hozzáadni.

Hogyan tisztítsuk meg a forrólevegős fritőzt?

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy nem használhatsz súrolóbetéteket vagy zsíroldókat, mivel ezek károsíthatják a tapadásmentes bevonatot. Ezért a legjobb, ha puha szivacsot használsz minden használat után szappannal és vízzel.

Az összes levehető alkatrészt mosogatógépben is elmoshatod, ha a gyártó szerint ez lehetséges. Ez a nagy elénye a kivehető edénynek, hisz azt csak bedobod a mosogatógépbe, és kész. 

Az olajmentes sütők típusai

Vannak ovális és szögletes légsütők.

Az oválisak számomra tűnnek a kézi tisztításhoz, mivel a szögleteseknél nehezebb hozzáférni a sarkokhoz. Az ovális légsütőkben az ételek megkeverése is könnyebb. 

A szögletes alakú légsütők előnye, hogy könnyebben tárolhatók bármelyik szekrényben, és, bár ez szubjektív, általában szebb a kialakításuk.

Az ilyen típusú fritőzök között találunk elölről nyíló és vízszintesen nyíló fritőzöket. A felül nyílók nagy előnye, hogy általában van egy átlátszó fedél a tetején, ahol tökéletesen és valós időben lehet látni, hogy az étel hogyan barnul. Az elöl nyílók viszont, bár rendelkeznek ezzel a látóablakkal, annyira nem nyújtanak jó rálátást az ételre.

5 Előnye a forrólevegős fritőz vásárlásának

  • Egészségesebb

Ez nyílvánvalóan a legfőbb előnyük. Ha szereted a sült ételeket, de nem akarod kiiktatni őket az étrendedből, ez az egyik legjobb alternatíva, ugyanis a sült ételek egészségügyi kockázattal járhatnak.

  • Sokoldalú

Számos receptet készíthetsz ugyanabban a készülékben. Nemcsak a tipikus sültkrumplit lehet elkészíteni, hanem más egészséges ételeket is, például zöldségeket. De ha egy kis édességre vágysz, házi desszerteket is készíthetsz ezekben a készülékekben.

  • Tiszta

Sokkal tisztább, mint egy hagyományos fritőz. Ez utóbbiakra általában az összes olaj kifolyik, tisztításuk egy rémálom.

  • Pénztárcakímélő

Sokkal olcsóbb egy olajmentes sütő használata, mint egy sütőé, amely sokkal több energiát igényel. Ezenkívül az olajon is spórolhatsz, mivel sokkal kevesebbet használ, mint a hagyományos sütők.

  • Szagmentes

A hagyományos sütők által kibocsátott szag beteríti a környezetünket, és ez nem feltétlenül kívánatos. Ezért nagyszerű lehetőség egy olajmentes sütő beszerzése, mivel így elkerülheted, hogy az egész ház bűzölögjön.

Vélemények a forrólevegős fritőzökről

A vásárlóktól származó legpozitívabb vélemények a sütés gyorsaságára és a kapott ízre utalnak, amely nagyon hasonlít a hagyományos sütéshez, ha az ételt kevés olajjal permetezzük be.

Elégedettek a leghatékonyabb modellek alacsony fogyasztásával is, és azt mondják, hogy alig észleltek változást a villanyszámlájukban a vásárlás előttihez képest.

A mérettel kapcsolatban mindenféle vélemény létezik, azoktól kezdve, akik szerint tökéletesen illeszkednek, egészen azokig, akik szerint túl nagyok a kis konyhákhoz, és nem szeretik őket.

Az ételek ízét illetően is eltérőek a vélemények, de általában véve nagyon elégedettek az ételek ízével. Mint már mondtuk, fontos, hogy ha a hagyományos sütés ízét szeretnéd elérni, akkor érdemes egy kis olajat permetezni az ételre, hogy kívülről aranyszínű és ropogósabb legyen.

Forrólevegős fritőz vs. hagyományos sütő

Bár nagyon hasonlítanak egymásra, vannak különbségek, például a kettő közötti méretbeli különbség. Az olaj nélküli sütők kisebbek és kompaktabbak, ezért ideálisak kis helyiségekbe. 

A sütők előnye, hogy általában nagy belső térrel rendelkeznek, és több helyük van az ételeknek. Ha egy fagyasztott pizzát szeretnél megsütni, akkor felejtsd el a forrolevegős fritőzt, nyílván a mérete miatt. Ezért sem válthatják ki ezek a fritőzök a hagyományos sütőket. 

Az olajmentes sütők energiafogyasztása alacsonyabb, mint a hagyományos sütőké, bár nagyon nagy sütő esetén jelentősen megnőhet. Ez minden hónapban jelentős megtakarítást jelent, különösen intenzív használat esetén.

A nagy teljesítményű ventilátorok és a kisebb belső tér miatt a sütési sebesség sokkal gyorsabb a forrólevegős fritőzökben.

Az olajmentes sütők tisztítása egyszerűbb, mint a sütőé, amely hosszabb időt vesz igénybe. Ezenkívül a legtöbb modellnél kivehető az edény, amit mosogatógépben is el elhet mosni, nem beszélve a tartozékokról. Így tisztításuk kényelmesebb, és időtakarékos. 

GYIK

Egészségesek a forrólevegős fritőzök?

Röviden, igen. Az teszi őket egészségesebbé, hogy nagyon kevés olajat és ezáltal kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Ez nemcsak az alacsonyabb kalóriabevitel miatt előnyös, hanem azért is, mert bizonyított, hogy az olaj, még az olívaolaj is, magas hőmérsékleten káros az egészségre.

A hagyományos sütők esetében általában sok olajat használnak magas hőmérsékleten, ami nagyon rossz az egészségünkre. Egy másik fontos szempont, hogy mindig olívaolajat (vagy kókuszolajat) használjunk, és soha ne napraforgóolajat, amely kevésbé stabil és rákkeltő.

Egy nagyon ajánlott eszköz, amellyel eloszlathatod a felhasznált kevés olajat, ha a hagyományos sütőkhöz hasonló ízre és állagra vágysz, az olajspray használata.

Mit lehet sütni a forrólevegős fritőzben?

Az igazság az, hogy az olaj nélküli sütők egyre olcsóbbak, és egyre többféle előre beállított funkciót kínálnak. Ez azt jelenti, hogy a főzni kívánt étel típusához igazodó időt és hőmérsékletet tartalmazó programokkal rendelkeznek.

A leggyakoribb funkciók közé tartozik a sült krumpli sütése, sütés, zöldség dehidratálás, előmelegítés, melegen tartás, grillezés, kiolvasztás stb. Édes desszertek, például piskóta is készíthető.

Számtalan receptet lehet elkészíteni egy olaj nélküli sütőben, egyes modellekhez még receptfüzet is tartozik.

Milyen receptekhez használható a forrólevegős fritőz?

Tényleg rengeteg receptet lehet légfritőzben elkészíteni, hiszen nem csak süt, hanem grillez, pirít, és főz is. Mindent meg lehet csinálni a fritőzzel, beleértve a húsokat, zöldségeket, gabonaféléket vagy tésztákat, például a lasagne.

Lehet-e egyszerre több receptet is elkészíteni a forrólevegős fritőzben?

Vannak olyan modellek, amelyek két edényt tartalmaznak, így egyszerre két fogást is készíthetsz egyszerre, például csirkét és sült krumplit. De még ha az általad választott modell nem is rendelkezik két kosárral, akkor is elkezdheted először azt az ételt, amelynek a főzése a leghosszabb ideig tart, majd a főzési folyamat felénél hozzáadhatod a másik ételt, amelynek a főzése kevesebb időt vesz igénybe. Így nemcsak az áramszámlán, hanem az időn is spórolhatsz.

Ami a hőmérséklet-szabályozást illeti, általában a két élelmiszer közötti középutat érdemes használni. Hús és burgonya esetében például 180 °C is megfelel.

Hol kaphatok tartozékokat, illetve milyen anyagokat használhatok a fritőzben?

A piacon számos olyan tartozék van, amely olaj nélkül használható a fritőzben, és a legtöbbjüket nem a fritőzhöz fejlesztették ki. Más szóval használhatsz teflon, alumínium, szilikon, tűzálló üveg, alumíniumfólia vagy akár sütő- vagy viaszpapír edényeket vagy tartozékokat.

Arra azonban különösen ügyelnünk kell, hogy ne akadályozzuk meg a belső légáramlást, azaz nem takarhatjuk le az edényt alufóliával, mert akkor a forró levegő nem jut be, és így az étel nem fog megsülni. A fóliát sem hagyhatjuk lazán, mert szétrepülne, és akadályozná a ventilátor működését. Egyébként bármilyen anyagot használhatsz, amely ellenáll a belsejében elért hőmérsékletnek, és nem bocsát ki méreganyagokat. Általában bármi, ami a sütőben használható, az használható a fritőzben is.

Melyik tartozék nélkülözhetetlen egy légsütőben?

A legtöbb felhasználó szerint a szilikon fogó a legnélkülözhetetlenebb tartozék. Sok ételt meg kell fordítani a sütés felénél, és a fogóval ezt könnyen és gyorsan megtehetjük anélkül, hogy megégetnénk magunkat vagy megkarcolnánk a sütő tapadásmentes bevonatát.

Mi az, amit nem lehet olaj nélkül elkészíteni a fritőzben?

Talán az egyetlen dolog, az a popcorn készítése, mivel amikor kipattog, könnyebbé válik, és a sütőből származó légáramlással eltömítheti a rendszert, és tüzet okozhat.

Lehetséges rizst főzni légkeveréses sütőben?

Nem, a rizst nem lehet légsütőben főzni. A rizsnek nedvességre van szüksége ahhoz, hogy megfőjjön, a légsütő pedig éppen ellenkezőleg hat. És persze eszedbe se jusson egy tál vizet és rizst tenni a légsütőbe. A rizst egy jó rizsfőzőben vagy hagyományos módonegy lábasban vagy fazékban főzzük meg.

Okozhat-e egészségügyi problémákat a légsütő működése?

Nem, a működése nagyon egyszerű: elektromos áram segítségével hőt termel, a ventilátorok pedig elvezetik és keringtetik a forró levegőt. Nem bocsát ki olyan hullámokat vagy elektromágneses mezőket, amelyek miatt aggódnunk kellene.

Fritőzben olaj nélkül is lehet vizet melegíteni?

Lehetőség van víz melegítésére olaj nélkül is, de nem ez a célja. A vizet pedig mindig öntsd üvegedénybe, hogy ne folyjon ki a sütőből. Ne feledd, hogy a piacon kapható legtöbb forrólevegős sütő edénye mosogatógépben is mosható, csak várd meg, amíg lehűl mielőtt betennéd.

Lehetséges sütőpapírt tenni a sütőbe olaj nélkül?

Igen, a sütőpapírt olaj nélkül is lehet használni a sütőben, de néhány megjegyzéssel:

  • A sütőpapír soha nem akadályozhatja a levegő áramlását a fritőzben.
  • Tegyünk súlyt a sütőpapír tetejére, hogy ne repüljön befelé.
  • Ellenőrizd a papír által elviselhető maximális hőmérsékletet, és soha ne lé  pje túl ezt a hőmérsékletet a fritőzben.

Ami még érdekelhet:

Szobabiciklik
Elektromos kandallók
Bébiőr