Skip to content

A legjobb svájci bicska – Teszt

A svájci bicska az egyik legsokoldalúbb katonai bicska. Csavarhúzóvá, konzervnyitóvá, ollóvá és egy csomó más eszközzé válhat. De melyik a legjobb svájci bicska a piacon? Ebben a cikkben találsz egy vásárlási útmutatót az összes olyan szemponttal, amelyet figyelembe kell venned ahhoz, hogy az igényeidnek leginkább megfelelőt válaszd.

Középméretű svájci bicskák

Camper

A sátor, a hálózsák és a hordozható kempingfőző mellett egy jó bicska nélkülözhetetlen azok számára, akik minőségi időt szeretnének tölteni a szabadban. A Camper a kempingezések során a fafűrészeléshez és a sátorkötelek elvágásához kiválóan használható eszköz. Tartalmaz egy fűrészt és egy konzervnyitót is az elengedhetetlen csavarhúzó mellett.

Kés hossz: 9,1 cm
Penge hossz: 6,5 cm
Tömeg: 74 g
Eszközök: Kés, Laposfejű csavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Fafűrész

Camper svájci bicska
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Huntsman

A Victorinox Huntsman az egyik legkelendőbb svájci bicska a világon, nem véletlenül. Ezzel a Victorinox multifunkciós késsel többek között a csavarhúzóval kijavíthatsz egy kisebb sérülést otthon, a dugóhúzóval kinyithatod az üvegeket, és természetesen a túrázás, kempingezés, vagy amiről a Huntsman a nevét kapta, a vadászat során használhatod a horgot. 

Kés hossz: 9,1 cm
Penge hossz: 6 cm
Tömeg: 97 g
Eszközök: Kés, Laposfejű csavarhúzó, Kereszt csavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Olló, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Fafűrész, Horog

HUntsman svájci bicska
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Tinker

Kétségtelenül az egyik legjobb svájci bicska, amely sok bajból kihúzhat. A Tinker ‘bütykölő’ a jól megszokott lapos csavarhúzó mellett tartalmaz egy csillagcsavarhúzót is, hogy bármit meg tudj vele szerelni. Ezen kívül van még rajta olló is, hogy tényleg te lehes ezzel a késsel a mindenes a társaságban. 

Kés hossz: 9,1 cm
Penge hossz: 6 cm
Tömeg: 84 g
Eszközök: Kés, Lapos fejű csavarhúzó, Csillagcsavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Olló, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Krimpelő, Lyuktágító, Horog

Tinker bicska
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Spartan

A következő modell a Spartan, ami a Tinker csillagcsavarhúzója helyett egy másik klasszikus svájci bicska eszközt kapott, a dugóhúzót. Nem csak azért jó, hogy egy pikniken kinyithasd a kedvenc borodat, de még ha nem is iszol bort, akkor is hasznos eszköz lehet olyan dolgokhoz, mint például egy beragadt csomó kibogozása vagy például egy apró luk fúrása. 

Kés hossz: 9,1 cm
Penge hossz: 6,5 cm
Tömeg: 59 g
Eszközök:  Kés, Laposfejű csavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Krimpelő, Lyukasztó

Spartan bicska
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Climber

A Victorinox Climber egy közepes méretű zsebkés, amelynek célja egyértelmű: segít megoldani a mindennapi túlélési és hegymászási problémákat. 14 segédeszközzel rendelkezik, köztük két késsel, ollóval, és a hegymászók számára elengedhetetlen lyuktágítóval, és kampóval. Különlegessége még az átlátszó kék vagy piros színe, de kapható átlátszatlan feketében is. 

Kés hossz: 9,1 cm
Penge hossz: 6,5 cm
Tömeg: 82 g
Eszközök:  Kés, Palacknyitó, Csipesz, Olló, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Krimpelő, Lyukasztó, Lyuktágító, Horog

Climber bicska
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Tourist

Milyen messzire utazol ma a következő kalandod keresésére? Néha a világ másik felén, néha pedig a sarkon túl találod meg. Akárhogy is, a Tourist késsel a zsebedben készen állsz bármilyen utazásra. Észre sem fogod venni, hogy a zsebedben van köszönhetően a 51 kg tömegének. A megszokottakon kívül van még egy kisebb kés is van rajta, hogy a nagyobbat tisztán tudd tartani, és azzal tudd kenni-vágni a konzernyitóval kinyitott ételt. 

Kés hossz: 5,5 cm
Penge hossz: 8,4 cm
Tömeg: 51 g
Eszközök: Kés, Laposfejű csavarhúzó, Kereszt csavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Krimpelő, Lyukasztó, Lyuktágító

Tourist bicska
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Sportsman

A Sportsman sportembereknek tervezett svájci bicska. Könnyű mint a Tourist, de tartalmaz egy plussz eszközt, a reszelőt, míg a Touristen egy kisebb kés van helyette. 

Kés hossz: 8,4 cm
Penge hossz: 5,5 cm
Tömeg: 52 g
Eszközök: Kés, Laposfejű csavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Krimpelő, Lyukasztó, Reszelő, Lyuktágító

Sportsman
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb kisméretű svájci bicska: Rally

A Rally egy kicsi és könnyű kés, de így is kilenc funkciót kínál, azoknak akiknek csak az igazán szükséges dolgok kellenek. A markolat összetéveszthetetlen piros színe a kést az elegancia és a minőség szimbólumává teszi.

Kés hossz: 5,8 cm
Penge hossz: 3,5 cm
Tömeg: 22 g
Eszközök:  Kés, Laposfejű csavarhúzó, Csillagcsavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Krimpelő, Körömreszelő

Rally
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Nagyméretű svájci bicskák

Ranger Grip

13 cm-es hosszával valamivel nagyobb, mint a többi olcsóbb modell, és nehezebb is. Cserébe viszont egy sokkal nagyobb, 10 cm-es pengét kapsz, valamint egy hasonlóan hosszú fűrészt is. A Ranger Grip egy prémium svájci bicska, amit a jól megszokottól eltérő dizájnja is mutat. Tökéletes választás azoknak, akik egy komoly szerszámra vágynak. 

Figyelem: a 10 cm-es penge közterületen nem lehet nálad!

Kés hossz: 13 cm
Penge hossz: 10 cm
Tömeg: 167 g
Eszközök:  Kés, Laposfejű csavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Fafűrész, Krimpelő

Ranger Grip svájci bicska
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Forester

A Forester, ahogy a nevéből is kiderül, az erdő szerelmeseinek szánt szerszám. Erről tanuskodik fekete színe, és a fafűrész, ami a többi jól megszokott funkcióhoz társul. A 8 cm-es penge még pont abba a tartományba tartozik, amit közterületen is magaddal vihetsz.

Kés hossz: 11 cm
Penge hossz: 8 cm
Tömeg: 125 g
Eszközök:  Kés, Laposfejű csavarhúzó, Palacknyitó, Csipesz, Kulcstartó, Konzervnyitó, Fogpiszkáló, Dugóhúzó, Fafűrész, Biztosíték, Lyukasztó

Forester
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Alternatívák

Swiss Card

Mindent tud, amit egy svájci bicska, de kártya formában. Tökéletes azoknak, akik nem akarnak plussz dolgot cipelni magukkal, ugyanis ez a kártyát simán befér a pénztárcába. 

Kés hossz: 8,2 cm
Penge hossz: 2,5 cm
Tömeg: 26 g
Eszközök:  Körömreszelő, 2,5 mm-es csavarhúzó, Fogpiszkáló, Csipesz, Toll, Rozsdamentes tű, Olló, Vonalzó, Levélbontó

Swiss Card
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

SwissTool Szerszámkészlet

Azoknak, akik egy egész szerszámkészletet szeretnének magukkal hordani, javasoljuk, hogy tekintsék meg az X Plus Ratchetet, ami 38 eszközével három közepes méretű svájci bicskát is magában foglal.

Kés hossz: 11,5 cm
Penge hossz: 10 cm
Tömeg: 463 g
Eszközök:  Kés, Laposfejű csavarhúzó, Kereszt csavarhúzó, Palacknyitó, Olló, Fogó, Konzervnyitó, Dugóhúzó, Fafűrész, Krimpelő, Biztosíték, Vonalzó, Fémfűrész, Fémfűrész, Lyuktágító, Véső, Lyukasztó, Dróthajlító gép, Racsni

SwissTool
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Hogyan válasszunk svájci bicskát és mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt?

A számodra legjobb svájci bicska megvásárlásához a következő szempontokat kell figyelembe venned:

Eszközök

Ahhoz, hogy egy svájci bicskát svájci bicskának lehessen tekinteni, legalább egy vágópengével, egy konzervnyitóval és egy csavarhúzóval kell rendelkeznie. Vannak azonban olyan modellek, amelyek akár 30 eszközt is tartalmaznak (körömreszelő, dugóhúzó, vagy horog, stb.). Minél több, annál jobb, gondolhatnánk, viszont annál nagyobb és nehezebb is. Gondold át, hogy ki fogod-e használni a funkcióit, különben csak egy nyűg lesz számodra.

Méret

Minél kisebb, annál könnyebb lesz a zsebedben hordani. Vigyázz, hogy a kés semmiképpen sem lehet hosszabb 8 cm-nél, mivel e felett közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, így nem lehet nálad közterületen. Azok számára akik még a legkisebb, legkönnyebb kést se szeretnék magukkal hordani, találták kis a Swiss Card-ot, ami egyszerűne belefér a zsebedbe.

Fogantyú anyaga

A régebbi svájci bicskáknak fából készült a markolata. A modernebbeknél azonban ez az elem műanyagból vagy fémből készül, amelyet néha gumival borítanak (lásd Ranger Grip), hogy jobb tapadást és nagyobb tartósságot biztosítsanak. Létezik viszont mind a mai napig fából készült markolat, ilyen modell például a Forester Wood.

Szerszám anyaga

A svájci bicskák maguk és a rajta lévő szerszámok is rozsdamentes acélból készülnek. Ez a fém korrózióálló és nagyon tartós, a legmegfelelőbb anyag a célnak. 

Funkció

Ebben a svájci bicskák összehasonlításában láttunk speciális modelleket kempingezésre, turistáknak, sportolóknak, stb. Az, hogy milyen célra tervezték őket, attól függ, hogy milyen eszközökkel vannak felszerelve. A hagyományos eszközök szinte mindig rajta vannak, így egy-két eszköztől dől el, hogy kiknek tervezték a bicskát. A ‘bütykölő’-t például a csillagcsavarhúzó teszi azzá. 

Ár

Egy svájci bicskát már 4 000 ft alatt is megkaphatsz, amihez így is jár 9 eszköz. Ilyen például a Rally.
A legtöbb olyan 5 és 10 000 ft közzött mozog, míg vannak közel 20 000 ft-osak is, például a Ranger Grip.
Ha viszont nem tudsz választani az eszközök közt, és mindet akarok plussz még sok mást, akkor úgy 75 000 ft-ért a tied lehet a Swiss Tool X Plus Ratchet.

A Svájci bicska története és funkciói

Kétségkívül a világ legjobb svájci bicskagyártója. Valójában az a személy, aki feltalálta őket, egyben a vállalat alapítója is volt. A Wenger volt a fő riválisa, de bár még mindig árulja saját modelljeit, több mint egy évtizede a Victorinox tulajdonában van.

Mi az a svájci bicska?

A svájci bicska egy többcélú kéziszerszám. Ez főként annak köszönhető, hogy a késen kívül számos további, különböző funkciójú eszközzel rendelkezik. Mindegyik a fogantyú belsejében van tárolva. Egy forgó mechanizmusnak köszönhetően egyeneként ki lehet nyitni a különböző eszközöket.

A svájci bicska eredete 1891-re nyúlik vissza. Ebben az időben Karl Elsener, egy sebészeti eszközök gyártására szakosodott cég tulajdonosa észrevette, hogy a svájci hadsereg katonái német zsebkéseket használnak. Ez ösztökélte, feltalálja a “katona kést”, egy fából készült fegyvert, amely tartalmazott egy zsebkést, egy csavarhúzót a puska összeszereléséhez és szétszereléséhez, egy konzervnyitót és egy lyukasztót. Akkora sikere volt, hogy 1893-ban Victorinox nevű cégén keresztül monopóliumot szerzett a svájci hadsereg késeire. A vállalatot ma is a világ legjobb svájci bicskamárkájának tartják. 

Eszközök, funkciók

A svájci bicskák ezeket az eszközöket tartalmazhatják: 

 • Kés az ételek vágásához
 • Konzervnyitó
 • Lapos csavarhúzó
 • Olló
 • Horgászhorog eltávolító
 • Halpikkely eltávolító
 • Vonalzó
 • Kenyér- és fűrészkés
 • Körömreszelő és körömtisztító
 • Nagyító
 • Palacknyitó
 • Dugóhúzó
 • Fogpiszkáló
 • Csipesz vagy kis fogó
 • Tűbehúzó
 • Lámpa
 • Evőeszközök
 • Toll vagy ceruza

Ezekből az eszközökből lehet válogatni. Ezekből az elemekből áll össze egy svájci bicska, amely az elemektől függően ideális kempingezéshez, javításhoz, túrázáshoz, vagy bármikor jól jóhet, így mindig a zsebedben hordhatod. Működése nagyon egyszerű. A műanyag vagy fémszerkezetben van egy tengely, amelyre mindezek az eszközök fel vannak szerelve. Mindegyiknek van egy rugója, amely kihúzva stabilan tartja őket. Utána csak vissza kell őket tolni, hogy el lehessen rakni. 

GYIK

Milyen svájci bicskákat lehet repülőgépen szállítani?

A 2001. szeptember 11-i támadások óta jelentősen szigorodtak az éles tárgyak repülőgépre történő felvitelére vonatkozó előírások. Ennek következtében valószínűleg nem vihetsz fel a fedélzetre svájci bicskát a kézipoggyászában, így csak feladott bőröndben teheted azt. 

Azonban minden országnak, repülőtérnek és légitársaságnak megvannak a maga szabályai. Egyes országok például engedélyezik, hogy az utazók 6 cm-nél rövidebb pengéjű vagy nem zárható pengével rendelkező késeket vigyenek magukkal. Ezért javasoljuk, hogy tekintsd át a hatályos szabályokat a tervezett utazástól és a meglátogatni kívánt úti céltól függően. Ismét azt tanácsoljuk azonban, hogy a meglepetések elkerülése érdekében ellenőrizd a svájci bicskád pengének a hosszát.

Milyen ápolást igényelnek ezek a kések?

 A tisztítás elengedhetetlen a legjobb svájci bicskák jó állapotának megőrzéséhez és hosszú élettartamuk biztosításához. Ezt érdemes gyakorta elvégezni:

Tegyél egy tál vizet a tűzhelyre vagy a kerámia főzőlapra. A svájci bicskának minden alkatrészével együtt, kihúzva kell elférnie.

Amikor a víz forrni kezd, tedd bele a svájci bicskát. Ne hagyd bent 3-4 percnél tovább. Ez fertőtleníti és felpuhítja a beágyazódott szennyeződéseket.

Vedd ki a kést a vízből, és egy mikroszálas kendővel tisztítsd meg az összes alkatrészét. Nem kell szappant használni.

Tisztítsa meg a mechanizmus belsejét egy fülpiszkálóval. Vigyázz, hogy ne hagyj magad után szennyeződést.

Alaposan szárítsd meg a kést. Különösen, ha nem rozsdamentes acélból készült, bár ez nem fordulhat elő ha Victorinox bicskát választasz. Használhatsz hajszárítót, hogy felgyorsítsd a folyamatot és biztosítsd annak hatékonyságát.

Ezenkívül ahhoz, hogy a hordozható svájci bicska tökéletesen működjön, meg kell élezni a pengéket és kenni kell a forgó mechanizmust. A következő szakaszok ismertetik ennek módját.

Hogyan kell élezni a pengét?

Ahhoz, hogy mindig éles, használatra kész svájci bicskát használhass, használhatsz élezőacélt vagy egyszerű késélező követ. Vásárolhatsz azonban egy kifejezetten erre a feladatra kifejlesztett Victorinox Swiss Army késélezőt is. Bármelyik lehetőséget is választod, a következőképpen járj el:

Vedd ki a vágópengét a svájci bicskából. Helyezd a csiszolókövet egy sima, stabil felületre. Ha élezőacélt használsz, tartsd erősen az egyik kezedben. A kés pengéjével kezd el a kövön vagy az élezőacélon a simításokat. Sima és 25-30º-os szögben kell állniuk. Ha a kövön göröngyöket észlelsz, állj meg, és tedd ugyanezt a másik oldalon is.

Ennyi! A penge vágóéle ezek után visszanyeri teljes vágóerejét.

Milyen olajat használjak a késhez?

Bármilyen többcélú kenőanyag megfelel (népszerűek a “3 az 1-ben” kenőanyagok). Használhatsz varrógépolajat is, bár az kevésbé hatékony. Mindenesetre a svájci bicskából az összes szerszám kinyitása után tegyél belőle a rugókra. Várj néhány másodpercet, amíg a folyadék behatol a mechanizmusba, és az ismét zökkenőmentesen fog működni.

Milyen előnyei vannak a svájci bicskáknak?

A svájci bicskánka számos előnyei vannak:

 • Sokféle funkció egy eszközben
 • Kompakt kialakításának köszönhetően kényelmesen hordozhatod a zsebedben
 • Nagyon könnyű használni
 • Sok helyzetben jól jön
 • Tökéletes kempingezéshez vagy túrázáshoz, így nem kell sok kacatot cipelni
 • Vészhelyzetben, például ha eltévedsz a természet közepén, egy svájci bicska megmentheti az életed
 • Szinte semmilyen karbantartást nem igényel
 • Egy életen át tarthat, ha jól vigyázol rá

Ami még érdekelhet:
Laminálógépek
Pezsgős poharak
Akkus csavarozók