Skip to content

Pezsgős pohár készletek 2021-ben

Sört ihatunk bármiből, még borhoz sem feltétlenül kell boros pohár, de a pezsgőhöz, az urak italához, mindenképp pezsgős pohár szükséges. Ez azért is van, mert pezsgőt ünnepekhez kapcsoljuk, ezért úgy érezzük, hogy meg kell adnunk a módját. Cikkünkben segítünk eligazodni a pezsgős poharak világában, hogy te is a megfelelő készletet válaszd a háztartásodba.

Pezsgős pohár fajták

Minden italnak saját pohara és saját tálalási módja van. Különösen a pezsgő esetében nem mindegy, hogy a megfelelő pohárban szolgáljuk-e fel. Ha pezsgő vagy cava felszolgálásáról van szó, mindig is a fuvolapohár, a tulipános pohár vagy régen a Pompadour-pohár volt a legajánlottabb. Az ideális üveg vékony, csiszolatlan és átlátszó színű.

FUVOLA (FLAUTA, FLŐTE) POHÁR

Fuvola pezsgős pohár

Kis átmérőjű, hosszú, keskeny szárral és testtel. Lehetővé teszi, hogy a klasszikus buborékokat előállító szén-dioxid gyorsan távozzon, és az aromák koncentráltabbak legyenek, mint más típusú poharakban. Hátránya, hogy szűkössége miatt nem engedi jól érezni a pezsgő aromáit. Fiatal pezsgőkhöz ajánlott, de nem a legjobb választás egy érettebb vagy összetettebb pezsgő kóstolásához.

FUVOLA PEZSGŐS POHÁR KÉSZLET

FUVOLA PEZSGŐS POHÁR

RONA UNIVERSAL

Készlet: 6 db Űrtartalom: 210 ml Anyag: Üveg Mosogatógépben mosható? – Igen

FUVOLA PEZSGŐS POHÁR

RONA CHARISMA

Készlet: 4 db Űrtartalom: 190 ml Anyag: Üveg Mosogatógépben mosható? – Igen

TULIPÁN POHÁR

Tulipán pezsgős pohár

Sok szakértő szerint ez a legjobb a pezsgő kóstolásához és a pezsgő minden esszenciájának megragadásához. Ez a “fuvola” pohár egy változata, de ívelt. A közepén szélesebb, a végén pedig könnyebb, ami lehetővé teszi a hőmérséklet megtartását, az aromák koncentrálódását és elnyújtását, és megakadályozza a szén-dioxid távozását. Így sokkal intenzívebb illatélményt biztosít.

TULIPÁN PEZSGŐS POHÁR KÉSZLET

Tulipán pezsgős pohár

RONA GRACE

Készlet: 2 db Űrtartalom: 280 ml Anyag: Üveg Mosogatógépben mosható? – Igen

Tulipán

RONA SWAN

Készlet: 6 db Űrtartalom: 190 ml Anyag: Üveg Mosogatógépben mosható? – Igen

POMPADOUR POHÁR

POMPADOUR

A legenda szerint ez volt az első pezsgőivásra tervezett pohár. A 18. század végén készült, XV. Lajos feleségének, Marie Antoinette-nek a megrendelésére, a bal mellét véve mintául. A népi kultúra azonban hamarosan Madame de Pompadour, a király szeretője mellének tulajdonította a formát, aki a pohár végleges nevét adta.

A valóság azonban sokkal prózaibb. A pohár 1663-ban született a Buckingham hercege megbízásából, aki egy velencei mesterembert bízott meg az elkészítésével. A Tazza, ahogyan eredetileg nevezték, azonban csak a 19. század végén vált népszerűvé. Jellemzője a nagy, nyitott átmérő, amely gyorsabb ivást tesz lehetővé, és enyhén zárt pereme biztosítja, hogy tartalma a kéz ingadozása ellenére se folyjon ki. Ez különösen hasznos ha már sokadszorra töltöttünk újra. 

Bár az 1930-as évektől az 1970-es évek közepéig a bulik és éjszakai klubok királynője volt, hátránya, hogy rosszul tartja a hideget és az aromák koncentrációját. Így ma már inkább egy vintage tárgy, mint bármi más. Alább az egyik modernebb változatát láthatod:

POMAPADOUR PEZSGŐS POHÁR

POMPADOUR

RONA SAUCER

Készlet: 6 db Űrtartalom: 350 ml Anyag: Üveg Mosogatógépben mosható? – Igen

Vásárlási útmutató pezsgős poharakhoz

A pezsgő olyan ital, amely kifinomultságáról és előkelőségéről ismert. Népszerű ital sok értelmiségi és előkelő ember körében, ami persze nem azt jelenti, hogy ez az ital csak társadalmunk felsőbb osztályának van fenntartva. Mindenestre leginkább rájuk asszociálunk a pezsgőből, főleg ha a legkíválóbb pezsgők áraira gondolunk. Ennek megfelelően a felszolgálási módot alaposan tanulmányozták és átgondolták, különösen azért, mert a felsőbb körökben erre nagyon adnak. Félig persze parasztvakításból és sznobériából, de kétségtelen, hogy a megfelelő kóstolási eljárás nélkül nem jön ki a pezsgő zamata, és ebben nagy jelentősége van a pohárnak is.  

A pezsgős poharak vásárlásakor szükséged lesz néhány tippre, például a következőkre:

ANYAG

A pezsgős poharak legkiemelkedőbb anyaga az üveg illetve annak egy speciláis fajátja, a kristály. A kristály a csillogásáról ismert, amely segít kiemelni a pezsgő és a buborékok világos színét. Ezek azonban drágábbak és törékenyebbek. Mosogatógépbeni mosáshoz például egyáltalán nem ajánlottak. Vannak még műanyag pezsgős poharak is, amik praktikusak mert nem törnek el, de az olcsóság látszatát keltik, arról nem is beszélve, hogy nem környezetbarátok.

A BUBORÉKOK MEGŐRZÉSE

A jó pezsgő ismérve a buborékok. A pohár formája nagyban hozzájárul a buborékok megőrzéséhez mint ahogy azt már fentebb láthattuk. A poharaknak gyakran van egy “nukleációs helyeknek” nevezett pezsgőpontjuk, amely egy kis lézergravírozásnak köszönhető a pohár belsejében. Ez lehetővé teszi, hogy a buborékok hosszabb ideig az italban maradjanak. A buborékok végül leválnak a szálakról vagy a vésetekről, majd felúsznak a tetejére. A fuvola alakú poharak köztudottan tovább tartják meg a buborékokat, mint a pompadour poharak, mivel alakjuk jobban elvezeti a buborékokat. A legjobbak viszont a tulipánok, hisz azoknak vége kissé befelé fordul, így még jobban megtartva a buborékokat.

MÉRET ÉS SÚLY

A pezsgő frissítő, finom, és könnyen iható. Ezeknek a tulajdonságoknak tükröződniük kell a pohárban, amelyben felszolgáljuk. A könnyűségét nyílván a pohár tömegén lehet jól átadni, tehát a pezsgős pohár legyen könnyű. A súly mellett a pohárnak megfelelő vékonyságúnak kell lennie, hogy kifinomultabbá és könnyebben ihatóvá tegye. A szárnak szintén vékonynak, de tartósnak kell lennie, viselnie kell a pohár súlyát, amikor tele van. A pohár formája és a perem is szerepet játszik. A buborékmegtartás mellett a a pezsgős pohár formája az eleganciát és előkelőséget is hivatott jelképezni. LÁthatjuk tehát, hogy az összetevőknek jól kell együttműködniük, hogy a pohár funkcionális és esztétikus legyen.

TARTÓSSÁG

A pezsgős poharak vékonyak, de ez nem jelenti azt, hogy nagyon törékenyek. Amikor vásárolsz valamit, figyelembe kell vennie a termék élettartamát. Vannak olyan üvegek, amelyek tartósak, és nem áldozzák fel a kifinomult kifinomultságot és megjelenést. Ahhoz pedig, hogy hosszabb ideig használhatók legyenek, karbantartani kell őket, de a tisztítás és a tárolás szempontjából is kényelmesnek kell lenniük.

ÁR

A pezsgős poharak minőségükben és ennek megfelelően árban is különböznek. Vannak olyan kristály pezsgős poharak, amik rendkívül drágák, a műanyagok viszont potom pénzért kaphatók. A kristály poharas rongyrázás és a műanyag póriasság közt viszont ott a sima üveg pohár is, ami a legtöbb embernek tökéletesen megfelel. Nem számít, mit választasz, csak győződj meg róla, hogy megéri a pénzét és megfelel a kívánt célnak.

További pezsgős pohár típusok

A különböző típusú pezsgős poharak különböző stílusban létezhetnek (vintage pezsgős pohar) vagy valamilyen alkalomra (pl. esküvői pezsgős pohár), esetleg ajándéknak szánják őket. Ilyenkor leggyakrabban gravírozott pezsgős poharakat használnak. 

  • Vintage pezsgős poharak: A vintage pezsgős poharak vonzereje pusztán abban rejlik, hogy egyáltalán nem hasonlítanak a ma kapható modern, áramvonalas változatokra. Az ilyenek általában erősen cizelláltak, ami érdekesebbé teheti őket, így növelve a pezsgőfogyasztás élményét.
  • Gravírozott pezsgős poharak: Bár a pezsgős poharak manapság már fillérekbe kerülnek, személyre szabásuk tökéletes módja a gravírozás. Egy fontos esemény, például esküvő vagy évforduló alkalmából készíttetik.
  • Esküvői pezsgős poharak: Léteznek kifejezetten esküvőre készített pezsgős poharak, mint a menyasszonyt és a vőlegényt ábrázoló pár az alábbi képen. Akinek ez nem ízléses, az természetesen hagyományos pezsgős poharat is használhat esküvőkön. 

Gyakran ismételt kérdések a pezsgős poharakról

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszokat. Sok kérdésre a cikken belül is választ kapunk, de úgy érezzük, hogy a legfontosabb pontok rövid összefoglalása nem árt, ha nem hagyjuk ki.

Hogyan tisztítják a pezsgős poharakat?

Egyes pezsgős poharakat mosogatógépben moshatónak hirdetnek, és bár ez igaz, ajánlott kézzel mosni őket, hogy minimálisra csökkentsd a törés kockázatát. De ha mégis mosogatógépet használsz, csak a felső állványra tedd a poharakat, mivel a legtöbbjük nem bírja a túl nagy hőt.

A kézmosás is trükkös lehet. A legjobb módja a mosogatásnak a mosogatóban, puha, hosszú nyelű kefével. Használj langyos vizet, mivel a forró víz eltörheti az üveget, és inkább magát a szárát fogd meg. Ne tedd bele az ujjaidat, mert ez eltörheti a poharat. Hagyd az üveget egy ideig száradni a levegőn, majd töröld át egy puha ruhával.

Mi a különbség a pezsgős pohár és a borospohár között?

A pezsgős poharak általában keskenyek és kisebb felületűek, mint a borospoharak, mivel az ital típusa más. A pezsgő szénsavas, így a pohárnak olyan kialakításunak kell lenni, hogy azt megtartsa. A bornak viszont lélegeznie kell, ezért a borospohár öblösebb.

Hogyan kell tartani a pezsgős poharat?

A pezsgő legjobban hűtött állapotban élvezhető. Ezért a pezsgős poharat mindig a száránál fogva tartsd, hogy ne érj hozzá a pohárhoz ezzel melegítve az italt. 

Ami még érdekelhet:
Medencék
Futópadok
Vasalók