Skip to content

Az 5 legjobb vasaló – 2022

Kevesen szeretnek igazán vasalni, nem szeretjük a szabadidőnket a ráncok eltűntetésével tölteni. A vasalás inkább kötelesség. Ebben a cikkben tanácsot adunk, miben rejlik a legjobb vasaló, és mutatunk is néhány példát, hogy a vasalás a lehető legkényelmesebb, leggyorsabb és legegyszerűbb legyen. Így, amennyire csak lehetséges, azzal töltheted a szabadidődet, amit igazán szeretsz és amiért szenvedélyesen rajongsz.

A gőzölős vasaló vásárlásakor különböző tényezőket kell figyelembe venni; a költségvetés, a víztartály, a vasalótalp vagy a vasaló súlya döntő lesz, amikor az egyik vagy a másik modell között kell választani. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, melyik a legjobb vasaló a számodra. Nyílván ez az lesz, amelyik a legjobban megfelel az ízlésednek, igényeidnek és preferenciádinak. Reméljük, hogy hasznosnak fogod találni, és segít a választásban.

A legjobb pénztárca kímélő vasalók

Az olcsó vasalók esetén mindig kompromisszumot kell kötni vagy a telejsítményben vagy az extra funkciókban. Mi segítünk, hogy ne kelljen a minőségben is. Az alábbi két legjobb vasaló rendkívül kedvező áron elérhető jó minőségben.

Tefal Virtuo

Funkcióit tekintve mindene megvan, ami a nagyoknak (függőleges gőzölés, vízkőtelenítés, anti-drip, vízspriccelő funkció, eco mód). Csak az 1800 W-os teljesítményében és gőzölési funkcióiban (gőzteljesítmény: 24g/perc / gőzlövet: 80 g/perc) marad alul egy kicsit, viszont ez bőven elég azoknak, akik nem gyakran vagy csak kevés ruhát vasalnak.  

Tefal Virtuo
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Hyundai SI332

Aki inkább az extra funkciókat lecserélné nagyobb teljesítményre, annak itt van ez az  5,000 ft alatti Hyundai 2200 W-al és kicsivel nagyobb gőzteljesítményével: gőzteljesítmény: 30 g/perc, gőzlövet: 120 g/perc.  

Hyundai SI332
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb ár-érték arányú vasaló

Philips GC4541/20

A Philips Azur GC4541/20 napjaink egyik legkelendőbb modellje a vásárlók nagyon jó értékelésével. Egyszerű és funkcionális vasaló, ideális a gyors és hatékony vasaláshoz, a gazdaságossági szempontok elhanyagolása nélkül.

2400 W-os teljesítményű, valamint 45 g/perc folyamatos gőzmennyiséget is elér, a gőzlöket pedig akár 200 g/perc is lehet. Könnyű és kézreálló vasaló, de a zsinór egy kicsit rövid, így a mobilitás nem tartozik a legnagyobb erényei közé. Hőmérséklete manuálisan állítható a vezérlő alatt található hagyományos gombbal. Érdekes részlet, hogy függőleges helyzetben is képes gőzt kibocsátani, ami hasznos lesz a könnyebb ruhák vasalásához deszka nélkül, vagy a kanapé kárpitjának illetve a függönyöknek a fertőtlenítéséhez és a rossz szagok megszüntetéséhez.

A legjobb ár-érték arányú vasaló

A SteamGlide Plus talplemez jól siklik minden típusú textílián, jól ellenáll a karcolásoknak és nem csöpög. Ezenkívül automatikus kikapcsoló rendszerrel rendelkezik, amikor azt érzékeli, hogy nem használják. Ez alapvető fontosságú a biztonság garantálása és a kockázatok megelőzése érdekében egy esetleges figyelmetlenség esetén.

Ami pedig a karbantartást illeti, a vízkőeltávolító rendszer kiszűri a vízkövet és egy másik rekeszben elkülöníti, így nem kell pénzt költeni vízkő elleni termékekre. Egyszerű és praktikus.

Összegzés: A Philips Azur GC4541/20 egy nagyon jó ár-érték arányú vasaló, és funkciói meglehetősen teljes körűek. Nem tartozik a legerősebb modellek közé, és a vezeték talán egy kicsit rövid, de az árát tekintve nem találsz jobbat.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb prémium vasaló

Philips Azur Advanced

Az Azur a Philips prémium modellje 3000 wattos csúcsteljesítményével és akár 55 g/perc folyamatos, szabályozható áramlási gőzsebességet és 250 g/perc gőzlöketet biztosít. 

Egy másik nagy előnye, hogy nem kell aggódnod a hőmérséklet-szabályozás miatt. Az Optimal Temp technológia garantálja, hogy bármilyen típusú anyagot vasalhatsz égés vagy a túlzott hő okozta károsodás nélkül, anélkül, hogy a ruhadarabokat elő kelljen válogatni vagy folymamatosan állítgatni kéne a hőmérsékletet. Más szóval, vasalhatsz egy farmert, majd egy vászon inget.

A gőzt a mozgásérzékelők is automatikusan adagolják. Ahogy a vasalót a ruhadarabhoz közelíted, a gőzáramlás fokozatosan növekszik, ami segít jelentősen csökkenteni a víz- és energiafogyasztást. Emelett nagyon kényelmes is, hisz nem kell az ujjadat állandóan megfeszítve tartanod a gőzgomb megnyomásához.

a legobb prémium vasaló

A SteamGlide Advanced vasalótalp az alján rozsdamentes acélból és 6 rétegű titánbevonatból áll. Ez a tökéletes kombináció biztosítja a termék hosszú élettartamát és kiváló siklását.

Ami a biztonságot illeti, a tipikus érzékelőn kívül, amely 8 perc inaktív állapot után, függőleges helyzetben kikapcsol, tartalmaz egy másik érzékelőt is, amely 30 másodperc múlva aktiválódik attól a pillanattól számítva, hogy a talpat a deszkára helyezed. Ez tovább csökkeni a baleset lehetőségét azáltal, hogy szinte azonnal leállítja a szövet hőellátását.

Összegzés: A Philips Azur Advanced egy nagy teljesítményű vasaló, amely a leginnovatívabb technológiával rendelkezik, hogy a vasalást sokkal könnyebbé tegye. Erőteljes, biztonságos és intelligens.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb gőzállomás

Ez a gőzálllomás mindenki vasalási szükségleteit kielégíti. 2600 W-os telejesítmény, 180 g/perc gőzteljesítmény, és amiben a gőzállomások nagy előnye rejlik: 580 g/perces gőzlöket, valamint az 1900 ml-es tartály. Ezen kívül persze nem szűkölködik extra funkciókban sem: függőleges gőzölés, öntisztítás, vízkőtelenítés, és anti-drip rendszer könnyíti meg a vasalást.

Tefal Pro Express Ultimate Care

A legjobb gőzállomás
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Vasaló típusok

Elsősorban kétféle vasalótípust különböztethetünk meg. Egyrészt létezik a hagyományos gőzölős vasaló, másrészt van az úgynevezett gőzállomás. Mindkét típus célja ugyanaz, de az egyik vagy a másik kiválasztása számos tényezőtől függ. Régebben léteztek sima száraz vasalók is, viszont azokat már nem nagyon árulják, ugyanis egy gőzölős vasalóval is lehet szárazon vasalni, és nem kerülnek sokkal többe. 

A vasaló vagy gőzállomások közötti választáson csak akkor kell elgondolkodnod, ha a vasalni kívánt ruha mennyisége általában nagy, vagy ha hetente többször kell vasalnod. Ha te azok közé tartozol, akik alkalmanként vasalnak, vagy nem vasalnak nagy mennyiségű ruhát, akkor kétségkívül a gőzölős vasaló a megfelelő választás.

Tehát, csak nagy mennyiségű ruhák esetén javasoljuk, hogy válassz egy csúcsminőségű, nagy teljesítményű gőzölős vasalót vagy egy jó gőzállomást. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen tényezőket kell figyelembe venni az egyik vagy a másik választásánál.

Gőzölős vasaló

Előnyök:

 • A tartályban lévő víz gyors felmelegedése
 • Nagyon kevés helyet foglal el
 • Könnyen szállítható
 • Alacsonyabb ár

Hátrányok:

 • Gyakrabban kell újratölteni a tartályt
 • A vasaló önmagában nehezebb, mint egy gőzállomás vasalója, mivel beépített tartállyal rendelkezik
 • Kisebb teljesítmény és lassabb, mint egy gőzállomás

Gőzállomás

Előnyök:

 • Gyorsabb vasalás nagy mennyiségű ruha esetén
 • Külső és nagy tartály a nagyobb autonómia érdekében
 • Könnyebb, így  könnyebben kezelhető vasaló
 • Nagyobb teljesítmény és professzionális kivitel
 • Erősebb gőzlöket

Hátrányok:

 • Hosszabb vízmelegítési idő
 • Több helyet foglal el és nehezebb szállítani
 • Drágább, mint a gőzölős vasaló

Összefoglalva és nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy ha van elég hely a tárolására, és általában nem mozgatod sokat, akkor egy jó gőzállomás az ideális. Ha azonban kevés a hely, és tárolási problémáid vannak, akkor javasoljuk, hogy fontold meg, hogy inkább egy jó tulajdonságokkal rendelkező, csúcsminőségű gőzölős vasalót vásárolsz. Mindenesetre mi azok közé tartozunk, akik úgy gondolják, hogy inkább egy csúcskategóriás gőzölős vasalót érdemes vásárolni, mint egy olcsóbb gőzállomást. 

Előfodulhat az is, hogy csak nagyon ritkán vasalsz vagy csak nagyon kevés ruhát. Ebben az esetben egy olcsóbb, de jó minőségű gözőlös vasaló is megteszi.

Saját igényeid

Ha már döntöttünk a gőzölős vasaló mellett, akkor ezt a 3 tényezőt is figyelembe kell vennünk, amikor egyik vagy másik modellt választjuk a lehetőségeink, preferenciáink és igényeink függvényében: Ez az ár, a vasalandó ruhák mennyisége és a használat gyakorisága. Mint látni fogod, ezek mind összefüggnek egymással.

Ár

Mint szinte minden termékkategóriában, itt is általában 3 osztályozás létezik:

Alacsony vagy alapkategória, 5000 és 10,000 ft között: Ezek általában egyszerű modellek, kevesebb funkcióval, mérsékeltebb vagy alkalmi használatra.
Középkategória, 10,000 – 20,000 ft között: Több funkcióval, jobb minőségű anyagokkal és kivitelezéssel rendelkeznek.
Csúcskategória, 20,000 ft-tól: Tulajdonságaik és funkcióik miatt intenzívebb használatra és professzionális helyzetekre tervezték.

A vasalandó ruha mennyisége

Hasonlóképpen a vasalandó ruhák mennyisége is olyan tényező, amit figyelembe kell venni a gőzölős vasalónk kiválasztásakor. Attól függően, hogy általában mekkora mennyiségű ruhát szoktunk vasalni, több vagy kevesebb funkcióval rendelkező modellt kell választanunk, például a vasaló teljesítménye, gőzlökete vagy autonómiája tekintetében.

A használat gyakorisága

A gőzölős vasaló használatának gyakoriságát is figyelembe kell venni, amikor kiválasztjuk a számunkra legjobb modellt. Értelemszerűen az alkalmi vasaláshoz vagy kis mennyiségű ruhához nem lesznek olyan igényeink, mintha minden nap vasalnánk.
Következtetés: Gondold végig, hogy milyen használatra szánja vasalóját, mekkora mennyiségű szennyes ruhával kell foglalkoznia a hét folyamán, és a költségvetésedet figyelembe véve válaszd ki az igényeinek leginkább megfelelő kategóriát, majd a modellt.

Fontos tényezők

Teljesítmény

Mondhatnánk, hogy a telejsítmény a vasaló ereje. Minél nagyobb teljesítményű a készülék, annál nagyobb nyomást képes elviselni. Hasonlóképpen, a vasalónk teljesítménye közvetlen hatással van arra, hogy a készüléknek a bekapcsolástól a használatba vételig mennyi időre van szüksége a felmelegedéshez.
Úgy 2000 W teljesítménytől a gőzvasalók általában elég gyorsak és forróak.

Folyamatos gőz és gőzlöket

A vasaló által termelt folyamatos gőz az, amelyet normál üzemmódban használnak; a vasaló a szövetek nedvesítésére, lágyítására és puhítására szolgál, megkönnyítve a ruhadarabokon való csúszást és azok simítását. A gőzlöketet azonban arra használják, hogy a vastagabb szövetek legnehezebb gyűrődéseihez extra gőzteljesítményt hozzanak létre.
Az 50 g/perc folyamatos gőz és a 200 g/perc gőzlöketet már elég jónak mondhatjuk.

Tartálykapacitás és autonómia

A vasalónk víztartályának kapacitása az, ami meg fogja jelölni az autonómiáját, vagyis azt az időt, amit egy menetben vasalni tudunk anélkül, hogy újra kellene tölteni a tartályt. Javasoljuk, hogy a tartály kapacitása legalább 300 ml legyen, hogy ne kelljen folyton újratölteni. Ne feledd, hogy minél nagyobb a tartály, annál nehezebb lesz a vasalót szállítani és kezelni.
Megjegyzés: az is erősen ajánlott, hogy a tartály átlátszó legyen, vagy hogy a vízszintet látni lehessen. Bár egyes modellek általában rendelkeznek valamilyen szintjelzővel, nagyon hasznos, ha egy pillantással ellenőrizni tudod a maradék víz mennyiségét.

Talplemez

A talplemez anyaga befolyásolja mind a hőátadást, mind a gőz eloszlását a ruhadarabokon. Általában 3 anyagot használnak a gyártás során: alumínium, rozsdamentes acél és kerámia. Ezen talplemezek mindegyikéhez különböző típusú felületek is léteznek, mint például a lézeres felületek, a TitaniumSlide, az eloxált talplemez, stb.
Tapasztalataink szerint a rozsdamentes acél vagy kerámia talpakat ajánljuk, mivel ezek adják a legjobb eredményt.
Megjegyzés: Minél több lyuk van a talplemezen, annál egyenletesebb lesz a gőzkibocsátás. Hasonlóképpen, a talplemez hegyes vége megkönnyíti a legnehezebben vasalható területek elérését.

Súly

Egyes vasalók lényegesen nehezebbek, mint mások. Bár a nehezebb vasalónak megvannak az előnyei, sajnos hátrányokban sem szenved hiányt. Az sem jó ha a vasaló túl könnyű, mert lehet, hogy nem használ prémium minőségű anyagokat. Kényes egyensúlyt kell teremteni a gőzölős vasaló súlya és minősége között. Legyen jó minőségű alkatrészekből, és kellően nehéz a vasalás megkönnyítéséhez, viszont túl nehéz se legyen, mert akkor nehezebben mozgatható.

Vízkő elleni rendszer

Egy dolog világos, a vízkő megrövidíti a vasaló élettartamát. A vasalóba épített vízkő elleni rendszernek meg kell akadályoznia a gőzelvezető csatornák eltömődését, ezzel meghosszabbítva a készülék élettartamát.
Napjainkban a gőzölős vasalók túlnyomó többsége rendelkezik valamilyen vízkő elleni szűrővel, amely megakadályozza a vasalón a vízkő lerakódását, valamint egy öntisztító funkcióval, amely eltávolítja a vasalóból a vízkő minden lehetséges nyomát.

Automatikus kikapcsolás

A vasaló automatikus kikapcsolása egy olyan funkció, amelynek nagy jelentőséget tulajdonítunk. Amellett, hogy megkímélhet minket a bajtól, abban az esetben ha bekapcsolva felejtjük a vasalót, energiát és vízfogyasztást is takarít meg, mivel kikapcsolja magát, amikor inaktív időszakot érzékel. Ha több modell közül is kételyei vannak, válassza az automatikus kikapcsolással rendelkezőt.

A zsinór hossza és típusa

Egyes modellek rövid, míg mások hosszabb zsinórral rendelkeznek. Más háztartási eszküznél ez talán nem annyira fontos, de a vasalást nagyon megnehezítheti egy rövid zsinór. Vannak olyan zsinórok, amelyek szintén könnyen összegabalyodnak, míg mások visszahúzhatóak, ami megkönnyíti a használatot és a tárolást. Egyes modernebb modellekbe vezeték nélküli zsinórtechnológiát építettek be. Manapság sok gőzölős vasaló gubancolódásgátló zsinórral is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy még ha a zsinór 8 méteres is, és nincs rajta a vonószerkezet, akkor sem kell aggódnod miatta. Ezenkívül a zsinór minősége is sokat számít. Nem szabad, hogy megrepedezzen vagy más sérülés érje.

Extra funkciók

Függőleges és más gőzölési funkciók

A függőleges gőzölési lehetőség lehetővé teszi a ruhák gőzölését még akkor is, amikor azok még a függőzsinóron lógnak. Vannak készülékek melyeken szabályozható, hogy a vasaló mennyi gőzt termeljen. Egy ilyen gőzölős vasaló a vastagabb szövetekkel, vászonnal és kárpitokkal is könnyedén elbánik.

Automatikus hőmérsékletszabályzás

Egyes vasalók, mint például az Azur Elite a Philipstől, rendelkeznek automata hőmérsékletszabályozással. Érzékelik a szövet fajtáját, és ahhoz mérten állítják be a hőmérsékelete. Ez egy nagyon praktikus és kényelmes funkciók, viszont csak a drágább modellek esetén érhető el. 

Anti-drip (csöpögésgátlás)

Ez a technológia megakadályozza, hogy nem kívánt vízcsöppek kerüljenek a ruhára. Tulajdonképpen egyszerűen nem engedi, hogy víz távozzon a tartályból, amikor a víz hőmérséklete túl alacsony ahhoz, hogy gőz képződjön. 

Eco mód

Az Eco üzemmód olyan szöveteknél hasznos, mint a szintetikus anyagok, a selyem és a gyapjú, amikor nincs szükség sok gőzre. Több mint 30%-os energiamegtakarítást tesz lehetővé (a normál üzemmódhoz képest).

Vezeték nélküli vasaló

Olyan vasaló, aminek van egy állomása, amihez vezeték nélkül csatlakozik a vasaló. Rendkívül kényelmes természetesen, viszont a vasalót mindig vissza kell helyezni az állomásra, hogy az meleg maradjon. Volt olyan vásárló, aki panaszkodott, hogy egy ruhadarabot sem tudott befejezni anélkül, hogy vissza kelljen rakni a helyére. Ilyen például a Tefal Freemover Air, ami ennek ellenére elég jó értékelést kapott. 

GYIK

Jobb a gőzölős vasaló, mint a száraz vasaló?

Igen, hisz a gőzölős vasalót lehet száraz vasalóként is használni. Gőzzel sokkal könnyebben lehet kisimítani a ráncokat, és a legtöbb anyagot lehet is gőzölni: a pamut, selyem, gyapjú és poliészter is nyugodtan gőzölhető. Amiket kerülni kell az a velúr, a viaszos kabátok, és a műanyagból készült ruhák, amik megolvadhatnak. 

Mennyi ideig hagyjam felmelegedni a vasalót?

Általában a vasalód körülbelül két perc alatt felmelegszik. Általában egy kijelzőn láthatod, hogy a vasaló elérte a kiválasztott anyagtípusnak megfelelő hőmérsékletet.

Miért nem melegszik fel a vasalóm?

OK: Az egyik oka annak, hogy a vasaló nem melegszik fel, a vasalótalpakon felhalmozódott vízkőlerakódás lehet. Ezek a lerakódások eltömíthetik a lemezt, és a vasaló ilyen esetben nem fog megfelelően felmelegedni vagy gőzt termelni. MEGOLDÁS: A probléma megoldásához kapcsold ki a vasalót, és hagyd kihűlni.

Mit keressek egy jó gőzölős vasalóban?

A legfontosabb a folyamatos gőznyomás: Grammban mérve, minél nagyobb a gőzkibocsátás, annál hatékonyabban kell a vasalónak végeznie a munkáját. Bármi, ami 50 g/perc felett van magas teljesítménynek számít egy gőzölős vasaló esetében, a gőzlóket pedig legyen 160 g/perc felett vagy annál több. 

Megéri drága vasalót venni?

Ha azt szeretnéd, hogy a ruháid profi módon elkészítettnek tűnjenek, egy csúcskategóriás vasalóval ezt sokkal jobban el tudod érni, mint egy olcsó modellel. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy olcsó vasalóval nem lehet tökéletes munkát végezni, viszont egy drágább vasaló jóval megkönnyíti a munkádat. Akkor érdemes drága vasalót venni ha sok ruhát vasalsz vagy sokszor. 

Ami még érdekelhet:
Az 5 legjobb vérnyomsámérő
A legjobb párásítók
A 6 legjobb mobil klíma