Skip to content

A legjobb föld feletti medencék

A föld feletti (felszíni) medence sokkal élvezetesebbé teszi a nyarakat. Vásárlás előtt azonban érdemes utánajárni, hogyan kell karbantartani, hová érdemes telepíteni, és egyáltalán milyen típusú felszíni medencék állnak rendelkezésre, és milyen medence árak vannak. Az alábbiakban válaszolunk ezekre és néhány más kérdésre, hogy segítsünk a választásban.

Medence árak

MARIMEX Florida

MARIMEX Florida
Forma: Kör
Konstrukció: Fém – merevfalú
Átmérő: 3,05 m
Magasság: 0,91 m
Űrtartalom: 6 000 l

MARIMEX Florida Prémium

MARIMEX Florida Prémium
Forma: Téglalap
Konstrukció: Fém – merevfalú
Mérte: 2 x 4 m
Magasság: 1,22 m
Űrtartalom: 8 800 l

MARIMEX Pool Florida
medence árak

MARIMEX Pool Florida
Forma: Kör
Konstrukció: Fém – merevfalú
Átmérő: 3,66 m
Magasság: 1,22 m
Űrtartalom: 11 500 l

MARIMEX Tampa -  medence árak

MARIMEX Tampa
Forma: Kör
Konstrukció: Felfújható
Átmérő: 3,66 m
Magasság: 0,91 m
Űrtartalom: 6 700 l

MARIMEX Kő -  medence árak

MARIMEX Kő
Forma: Kör
Konstrukció: Kő – merevfalú
Átmérő: 3,05 m
Magasság: 0,91 m
Űrtartalom: 16 000 l

BESTWAY Steel Pro MAX - medence árak

BESTWAY Steel Pro MAX 
Forma: Kör
Konstrukció: Kő – merevfalú
Átmérő: 3,66 m
Magasság: 1 m
Űrtartalom: 9 160 l
+ létra és szűrő

Vásárlási útmutató: Amit a felszíni kültéri medencékről tudni kell

Mi az a felszíni medence és mik az előnyei?

A felszíni medence olyan medence, amely bármikor és bárhol össze- és szétszerelhető. Minden alkatrésze külön-külön kapható, és kialakítása miatt könnyen összeszerelhető. Az összeszerelés általában nem tart tovább egy óránál. Vannak különböző anyagú és formájú modellek, például téglalap vagy kör alakú.

Előnyök

– Gyors telepítés

– Alacsony költség

– Ideális kis helyiségekbe

– Könnyű karbantartás

– Cserélhető alkatrészek

– Bármilyen felülethez igazítható

Hátrányok

– Kevésbé tartós, mint a hagyományos medencék

– Kevesebb szűrőrendszer típus áll rendelkezésre

– A felszíni medencék már előre meg vannak tervezve, míg a hagyományos medencék tetszés szerint alakíthatók ki.

Amint láthatod, a felszíni medence kiválasztásakor az előnyök felülmúlják a hátrányokat. Költségük és az anyaguk miatt azonban kevésbé tartósak a betonmedencékhez képest. Ennek ellenére alacsony költségvetés mellett is képesek lehűteni a fürödni vágyókat.

Milyen típusú felszíni medencék vannak?

A felszíni medencék 3 fő típusba sorolhatók: felfújható, keretes és merev medencék. Bár az említett 3 medencetípus mindegyike felszíni, mindegyik kategóriának más-más jellemzői vannak. Hasonlóképpen, az összeszerelési folyamat is különbözik.

Felfújható

Anyag: háromrétegű PVC
Összszerelés: A felső felfújható gyűrű felfújható és a szerkezete magától megemelkedik, ahogy a víz megtelik
Ár: 6 000 – 150 000 ft-ig

Vázas

Anyag: PVC külső fém szerkezettel
Összeszerelés: A külső szerkezetet összeszerelik és feltöltik

Ár: 15 000 – 1 millió ft-ig

Merevfalú

Anyag: rozsdamentes acél, fa, kő vagy kompozit Összeszerelés: Egyes modelleket félig beágyazott gerendákkal kell a talajhoz rögzíteni

Ár: 50 000 – pár millió ft-ig

Ajánlásaink a merevfalú föld feletti medencékre épülnek (egy kivételével), mivel ez az egyik legsokoldalúbb kategória a piacon, ami jó ár-érték arányt kínál.

Milyen karbantartást igényel a felszíni medencék vize?

A vízápolás alapvető szempont, amelyet figyelembe kell venni egy felszíni medence vásárlásakor. A víz kezelésére többféle módszer létezik. Íme a legfontosabbak:

Klór: A klór egy kémiai elem, amelyet elsősorban fertőtlenítésre és vízkarbantartásra használnak. Különböző formákban kapható: folyékony, granulált és tabletta formájában. Ajánlott 0,5 és 2,0 mg/l közötti értéket használni, és hetente ellenőrizni a víz pH-értékét. A klórhiány tünete az algák és a zavaros víz képződése (1).

pH: Egy anyag savasságának vagy lúgosságának mértékét méri, ezért nagyon hasznos a víz alkalmasságának mérésére. Így elkerülhető minden olyan állapota a víznek, amely egészségkárosodást okozhat. A megfelelő pH-értéknek 7,2-8,0 között kell lennie. Érdemes hetente mérni.

A mérőeszközök nagyon olcsók. Ezek olyan papírcsíkok, amelyek vízbe helyezve megváltoztatják a színüket. Egy másik lehetőség egy reagens használata, amelyben vizet öntünk egy palackba, amitől néhány csepp hozzáadásával megváltozik a színe. 

Alga elleni szer: Megakadályozza az algaképződést. Nem az algák ellen küzd, hanem megelőzi azokat. Hetente egyszer kell alkalmazni, és minden alkalommal, amikor új víz kerül a medencébe. Az ajánlott adagolást a gyártóval kell egyeztetni. Az algák megjelenésére a falak és a padlók csúszósságából következtethetünk. Algák megjelenésére utalhat még a zavaros vagy zöld víz. Az algák elleni küzdelemhez klóros sokkoló kezelés alkalmazható. Ez egy olyan termék, amely bármelyik medenceellátó üzletben megvásárolható.

Flokkuláns: Ez egy aktív vegyi anyag, amely segít eltávolítani a víz zavarosságát. Csak akkor szabad használni, ha a víz zavaros. Az eljárás lényege, hogy a gyártó által megadott dózist kell a medencevízhez adagolni, és a vizet 5-7 órán át állni hagyni (a tisztító bekapcsolása nélkül). Ezután, amikor a részecskék leülepedtek, a medence alját medencetisztítóval megtisztítjuk, és a víz kristálytiszta lesz.

A fent említett vegyszerek helyes kezelése és alkalmazása rendkívül fontos, hisz csak így keülhető el az emberek egészségének esetleges károsodása. Az általuk okozott sérülések a kisebb károsodásoktól, például a szem és a nyálkahártya irritációjától a súlyos akut légzési elégtelenségig terjedhetnek. 

Hogyan kell a föld feletti medencéket tisztítani?

A nyár végeztével a föld feletti medencéket meg kell tisztítani és el kell őket rakni. Nem szükséges bonyolult termékekre gondolni, egyszerű fertőtlenítőszerrel, például nátrium-hipoklorittal (fehérítőszer) és vízzel is tisztíthatóak. Az első lépés a föld feletti medencéből a szennyezett víz kiürítése. Miután ez megtörtént, azonnal tisztítsd meg, hogy megakadályozd a gomba- és algaképződést.

A tisztítást víz és fehérítőszer keverékével kell végezni, egy rész fehérítőszer és három rész víz keverékével. Ezt a keveréket egy ruhára helyezzük, és a szennyeződéseket letöröljük a felületekről. Miután a medence megtisztult, a keverék maradványait bő vízzel le kell öblíteni. Végül iután megszáradt, szét lehet szerelni és el lehet rakni a jövő nyárig.

Milyen típusú tisztítóberendezések léteznek felszíni medencékhez?

Először is érdemes megemlíteni, hogy a szűrő eltávolítja a szennyeződéseket és a finom részecskéket a vízből. Emellett tisztítja a vizet, így az enm koszolódik. Azt tudni kell, hogy nem minden felszíni medencében van víztisztító. Néhányan nem rendelkeznek ilyennel, mások pedig úgy vannak kialakítva, hogy a szűrő adaptálható legyen, ha szeretnél víztisztítót csatlakoztatni hozzá.

A víztisztító nem elengedhetetlen tartozék, de ha van, nagy segítség a vízápolásban. A szűrési módszer szerint többféle medenceszűrő létezik:

Patron

Homok

Zeolitok

Mikroszűrés

Nanoszűrés

Ultraszűrés

Fordított ozmózis

Fordított elektrodialízis

Gyanta

A föld feletti medencék esetében azonban csak két típusú tisztítóberendezést használnak: a patronos szűrést és a homokszűrést. Ezek a leggyakrabban használtak, mivel mindkettő ára megfizethető. Emellett vízszűrő kapacitásuk ideális a kis és nagy méretű felszíni medencékhez.

A felszíni medence patronos vagy homokszűrővel jobb?

Először is tudnunk kell, hogyan működnek az egyes szűrők. A patronszűrő egy papírszűrőt tartalmaz, amit úgy tisztítunk, hogy eltávolítjuk és vízzel leöblítjük. A papírszűrőket kéthetente kell cserélni. A homokszűrő viszont homokot használ szűrőanyagként, és a víz a tartályon való áthaladás során tisztul meg. A karbantartás is egyszerűbb, ugyanis a homokot évente csak egyszer kell cserélni.

Hogy melyiket használjuk inkább az függ a felszíni medence használatától és méretétől. A kettő közötti nagy különbség az általuk megszűrhető vízmennyiség. A homokszűrők nagyobb vízmennyiséggel szemben hatékonyabbak. A patronos szűrők azonban sokkal gazdaságosabbak, bár rendszeresen cserélni kell őket.

Milyen elemekre van szükség a föld feletti medence megfelelő működéséhez?

A szétszerelhető felszíni medencékhez egy használatra kész szerelőkészlet tartozik. Vannak azonban olyan tartozékok, amelyek elengedhetetlenek, míg mások csak extrák. A föld feletti medence használatához szükséges alapvető tartozékok a következők:

Bélés: PVC-bélés, amely védi a medencét.

Fedél: Ezzel le lehet takarni a medencét, hogy abba ne jusson szennyeződés.

Lombfogó: Nagyon hasznos a medence felszínén lévő szennyeződések gyors eltávolításához.

pH-teszt: A víz lúgosságának méréséhez szükséges.

Vannak olyan extra tartozékok is, amelyek emelik a medence színvonalát és ezzel egyidejűleg a medence árát is:

Víztisztító: tisztítja és fertőtleníti a vizet.

Skimmer: Felszívja a szennyeződést a medence felületéről.

Medencetisztító: megtisztítja a medence padlójára tapadt szennyeződéseket.

Létra: Nagyobb biztonságot nyújt a medencébe való belépéskor.

Vízmelegítő: Lehetővé teszi a víz hőmérsékletének módosítását.

Világítótestek: Díszként szolgálnak.

Vásárlási kritériumok

A legtöbbször a medence vásárlásáról szóló döntés akkor születik meg, amikor a nyár már a küszöbön áll. Ezért fontos figyelembe venni ezeket a beszerzési kritériumokat, amik segítenek tisztázni az esetlegesen felmerülő kétségeket.

Anyag

A hagyományos föld feletti medencék háromrétegű PVC ponyvából készülnek külső fémcsöves szerkezettel. Vannak azonban merev felszíni medencék is, amelyek más anyagból készülnek. Ezért fontos, hogy tisztában legyen a medencékhez rendelkezésre álló különböző anyagokkal.

PVC: A hagyományos föld feletti medencék 3 réteg PVC-t tartalmazó ponyvából készülnek, ami nagyon ellenállóvá teszi őket. Az általunk ajánlott föld feletti medencék PVC-ből készülnek.

Összetett: A merev kivehető medencék egyes modelljei fa és polimerek kombinációjából készülnek, amitől tartósabbak, mint a PVC. Ezeknek a medencéknek a költségei nagyon magasak lehetnek.

Rozsdamentes acél: Számos modell létezik ebből az anyagból készült merev medencékből. Az acél által biztosított tartósság nagyon magas, ezért használják a csúcsminőségű felszíni medencékhez.

Fa: Ezt is a merev, kivehető medencék gyártásához használják. A fa speciális kezelést kap, amely megakadályozza a nedvesség bejutását. Ezeknek a medencéknek a költségei magasak.

Méret

A szétszerelhető medencéket számos különböző méretben gyártják. Amit figyelembe kell vennie, az a medence elhelyezéséhez rendelkezésre álló hely. Ne téveszd szem elől azt sem, hogy hányan fogják használni.

Telepítés

A kivehető medence telepítésekor jól meg kell gondolni, hogy hol lesz a tökéletes helye. A felületnek síknak kell lennie, olyan kövek nélkül, amelyek károsíthatják a medence anyagát. Másrészt nem tanácsos fáknak lenni a közelben, nemcsak azért, mert a fák összepiszkolhatják a medencét, hanem azért is, mert a gyökerek károsíthatják a medence padlóját. Ha teraszra szeretné telepíteni, nagyon óvatosnak kell lennie. A medence telepítése előtt konzultáljon az építésért felelős személlyel, hogy megtudja, mekkora súlyt bír el a szerkezet.

Kapacitás

Az egyik tényező, amit figyelembe kell venni, az a vízmennyiség, amire a feltöltéshez szüksége lesz. 

Biztonság

A biztonságot nem szabad elhanyagolni egy felszíni medence telepítésekor. Ha a medence nagy méretű, ajánlott létrát felszerelni a be- és kilépéshez. Ez megakadályozza a csúszást és eséseket. Ezenkívül, ha a háztartásban gyermekek is vannak, a nagy, kivehető medencéket kerítéssel kell körülvenni, hogy a kicsik ne férjenek hozzá könnyen. Végül, a beépítéskor gondoskodni kell egy lefolyóról, hogy rongálódás esetén elkerülhető legyen a környezet eláztatása.

Összefoglaló

A föld feletti medencék kialakítása sokat fejlődött az évek során, és a gyártásukhoz használt anyagok nagyon ellenállóvá és tartóssá tették őket. Sőt, mára már az áruk sincs az egekben, így jó választás lehet nyárra.

Mindössze annyit kell tenned, hogy mérlegeled a telepítendő felületet, majd kiválasztod az igényeidnek és a költségvetésednek leginkább megfelelő medencét. Ha ez az útmutató segített kiválasztani a megfelelő föld feletti medencét, kérlek oszd meg ezt a cikket!

MARIMEX medencék

Marimex az egyik legnagyobb áruszállító és szolgáltató a szétszerelhető felszíni úszómedencék területén. Már több mint 25 éve vannak a piacon, így képesek első osztályú szolgáltatásokat nyújtani és minőségi termékeket értékesíteni.

A vállalat alapkínálatát a “Marimex” úszómedencék és “Marimex” úszómedence tartozékok, infraszaunák és ugródeszkák alkotják.

Az egyik, a vásárlók által leginkább kedvelt modell, a Marimex Florida medence. A Florida medence PVC lapja három rétegből áll, poliészterszövettel megerősítve. A padló vastagsága 0,28 mm, a falaké 0,57 mm. Mérete: 3,05 x 0,91 m.

A legjobb medence - Medence árak

GYIK

Szükségem van építési engedélyre egy kivehető medence telepítéséhez?

Nem, nincs szükség építési engedélyre! Ez nagy előny, mert sokkal hamarabb élvezheted medencédet, mint egy beépített medence esetében.

Mekkora helyre van szükségem egy felszíni medence telepítéséhez?

A föld feletti medence kiválasztásakor alapvető fontosságú, hogy tudd, mennyi hely áll rendelkezésedre. A merev medencék esetében a helyigény a medence alakjától függ:

Kerek medence: A medence átmérőjénél körülbelül 50 cm-rel hosszabb négyzet alakú térrel kell rendelkeznie. Például egy 3,50 méter átmérőjű medence esetében a szükséges hely 4×4 méter.

Ovális medence: Ovális medencék esetében a hely a medence szélességével plusz 1,20 méterrel szélesebb és 40 cm-rel hosszabb. Például egy 6’10×3,75 méteres medence esetében a szükséges hely 6’50×5’95 méter lesz.

És miért nagyobb a szükséges hely, mint maga a medence?

Biztonsági okokból célszerű több helyet hagyni, és azért is, mert a medence egyes részeit körülötte kell majd elhelyeznünk. Ez a tisztító, a motor vagy a létra.

Milyen legyen a talaj, hogy medencét lehessen telepíteni?

Először is figyelembe kell venni, hogy 1 liter víz 1 kg tömegnek felel meg. Például egy 5×3 méteres, 120 cm mélységű medence súlya 19 000 kg.

Ezért a medencéket csak olyan talajra lehet telepíteni, amely ezt a súlyt elbírja. Az erkélyek, az alatta lévő pincével rendelkező földszintek, a speciális födémszerkezet nélküli padlások stb. teljesen kizártak.

Nagyon fontos, hogy a talaj teljesen vízszintes legyen, különben a víz súlya nem oszlik el egyenletesen, és kárt okozhat a szerkezetben.

Minél simább, annál jobb, mivel ez csökkenti a bélést érő hatásokat, és megakadályozza a lyukadást vagy törést.

Feltétlenül betonlapra kell helyezni a medencét?

Nem feltétlenül szükséges, de a legcélszerűbb, ha a medencét egy körülbelül 15 cm magas betonlapra helyezzük.
Ha a medencét földalapra szeretnéd telepíteni, győződj meg róla, hogy az jól tömörített és kiegyenlített.

Mire van szükségünk a medence helyének közelében?

Legalább 3 méterre kell lennie egy elektromos aljzatnak, ahová a szűrőberendezést csatlakoztatjuk. És ha lehetséges, legyen egy lefolyó viszonylag közel, hogy a szűrő mosásakor elvezesse a vizet.

A szűrő és a szivattyú nem fedhető le?

A homokszűréssel ellátott medencék egy monoblokk készletet tartalmaznak, amely a szivattyút és a szűrőt is tartalmazza. Bár igaz, hogy ezeket az elemeket kültérre tervezték, és fedetlenül is elhelyezhetők, javasoljuk, hogy fedje le őket. Ez megvédi a szűrőberendezést az időjárási és környezeti hatásoktól.

Hogyan lehet vízzel feltölteni egy kivehető föld feletti úszómedencét?

A medencét három különböző módon töltheted fel:

A kerti csapból származó vízzel
Kútvízzel
Víztartállyal

Sem környezeti sem ár szempontból nem jó vizet pocsékolni, ezért érdemes nagyon jó állapotban tartani a vizet, hogy a medencét csak egyszer keljen megtölteni.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy bőséges vízzel rendelkező kúttal rendelkezel, kétségtelenül ez a leggazdaságosabb megoldás. Ha azonban ez nem áll rendelkezésedre, javasoljuk, hogy bérelj egy víztartályt a medence feltöltéséhez. A medence feltöltése ezzel a módszerrel számos előnnyel jár, de a legfontosabbak a következők:

A medence kevesebb mint fél óra alatt feltöltődik (kerti tömlővel ez egy egész napot venne igénybe).
A tartályban lévő víz ára olcsóbb, mint a háztartási vízellátás.

Miért vannak egyes acélmedencéknek oldaloszlopai, másoknak pedig nincsenek?

Az oldalsó oszlopok a nagy ovális medencék nagyobb stabilitását szolgálják. Ugyanezek a medencetípusok oldalsó oszlopok nélkül is megtalálhatók, de ugyanannak a hatásnak az elérése érdekében ezek a modellek alul gerendákkal rendelkeznek. Az oldaloszlopok nélküli acélmedencék magasabb költséggel járnak, mivel ezeket a gerendákat a telepítéshez a földbe kell temetni.

Ami még érdekelhet:
Futópadok
Mobil klímák