Skip to content

A legjobb futópad teszt – 2021

A szabadban futni nagyszerű szórakozás, de néha az időjárás miatt vagy azért, mert nincs kedvünk kimozdulni a házból, a futóedzések frusztrálóak lehetnek. Emiatt a teljesítményünk csökken, és nehezebbé válik a szabadba való visszatérés. Ilyen esetekre, vagy ha csak simán a fizikai állapotodat szeretnéd javítani, egy otthoni futópad megkönnyíti a dolgodat. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy melyiket érdemes megvenned, és be is mutatunk hetet a legjobb futópad közül. 

A legjobb gyaloglópad

WalkingPad R1

Max sebesség: 10 km/h Csatlakozás: Bluetooth Terhelhetőség: 110 kg Tömeg: 34 kg

Klarfit Pacemaker X3

Klarfit Pacemaker X3

Max sebesség: 12 km/h Csatlakozás: N/A Terhelhetőség: 120 kg Tömeg: 28 kg
Egyéb: Kézi emelés 7°-ig

A legjobb csúcstechnológiás futópad

Stormred Warrior

Max sebesség: 22 km/h Csatlakozás: USB Terhelhetőség: 150 kg Tömeg: 85 kg
Egyéb: elektromos emelés

Acra GB 4600

Acra GB 4600

Max sebesség: 22 km/h Csatlakozás: USB Terhelhetőség: 150 kg Tömeg: 80 kg
Egyéb: elektromos emelés

Capital Sports Infinity Track 6.0 Touch - a hét legjobb futópad egyike

Capital Sports Infinity Track 6.0 Touch

Max sebesség: 18 km/h Csatlakozás: USB és Bluetooth Terhelhetőség: 135 kg Tömeg: 130 kg
Egyéb: elektromos emelés

Housefit Spiro 40 iRun

Housefit Spiro 40 iRun

Max sebesség: 16 km/h Csatlakozás: Bluetooth Terhelhetőség: 135 kg Tömeg: 85 kg
Egyéb: elektromos emelés

Lifefit TM7100

Lifefit TM7100

Max sebesség: 16 km/h Csatlakozás: Bluetooth Terhelhetőség: 135 kg Tömeg: 85 kg
Egyéb: elektromos emelés

Fontos tényezők a legjobb futópad kiválasztásakor

Mielőtt futópadot választanál, fontos néhány tényezőt megvizsgálni. Legfontosabb a futópad típusa, amely lehet fix vagy összecsukható, valamint léteznek padok kizárólag gyaloglásra és futásra vagy akár mindkettőre is.

Ne feledd, hogy a legolcsóbb futópadoknak megvannak a maguk korlátai. Ez leginkább a programok, az elérhető maximális sebesség, a multimédiás tartalmak lejátszására szolgáló beépített képernyő vagy a bluetooth kapcsolat tekintetében jelenik meg. Vannak olyan funkciók is, amelyek általában a csúcskategóriás modellekben találhatók.

Most pedig ismerjük is meg részletesen az egyes funkciókat, hogy megkönnyítsük a választást.

A rendelkezésre álló hely

A futópadok általában nagy méretűek, és jelentős helyet foglalnak el otthon, ezért nagyon fontos figyelembe venni vásárlás előtt, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre.

Mérd meg a helyet, ahová a futópadot tervezed elhelyezni. Ez az összecsukható modellekre is vonatkozik, amelyek bár kevesebb helyet foglalnak, kinyitva ugyanolyan nagyok, mint a padlóhoz rögzített társaik.

A méretek változhatnak attól függően, hogy milyen típusú futás vagy tevékenység végzésére alkalmasak. Például a futópadoknál ajánlott, hogy a platform szélessége körülbelül 55 centiméter legyen, míg a gyaloglásra hivatottaknál az ajánlott szélességnek nem kell meghaladnia az 50 centimétert.

A futópad hossza is a futótól és a tevékenység típusától függ. Azok, akik csak gyalogolni szeretnének ezen a berendezésen, elég, ha a hossza 140 cm körül van, bár magasabb emberek esetében jobb ha hosszabb készüléket választunk, akár egy 150 cm-eset.

Az edzés típusa

A másik döntő tényező a legjobb futópad kiválasztásakor az, hogy milyen típusú tevékenységet szeretnél végezni. Ez lehet séta, kíméletes kocogás vagy akár  magas intenzitású futás is.

Ettől függően kell választanod a kisebb vagy nagyobb kapacitású és teljesítményű futópadok között. Minél nagyobb az edzés intenzitása, annál nagyobb teljesítményű motorral rendelkező futópadra lesz szükséged.

Hasonlóképpen, minél nagyobb intenzitással kívánsz futni, annál hosszabb készülékre lesz szükséged. A hossz egyébként még függ a magasságodtól is: minél magasabb vagy, érdemesebb annál hosszab modellt választani.

Ár

Sok sporteszköz esetében fontos, hogy mennyit tudunk vagy mennyit vagyunk hajlandóak kiadni érte. A nagyon jó minőségű modellek drágák, az olcsók modellek viszont általban nem elég tartósak, mert silány anyagból készültek. A legjobb futópad ötvözi a minőséget és az elérhető árat. Természetesen a nagyon drága modellek is lehetnek kiválóak, de tény, hogy egyes készülékek egyszerűn túl vannak árazva.

Általánosságban elmondható, hogy egy 150,000 és 250,000 ft között már egy meglehetősen jó futópadatot kapunk. Az ár növekedésével már megjelennek a különböző extrák is mint a bluetooth-kapcsolat, ami a különböző eszközökkel való párosítást teszi lehetővé. Így össze tudod társítani a TV-ddel, amin láthatod a teljesítményed vagy bármilyen támogatott multimédiás tartalmat.

A legjobb futópad funkciói

A futópadok gyakran tartalmaznak különböző funkciókat, amelyek kardio edzéset vagy más típusú fizikai aktivitást szolgálnak. Ilyen például a meredekség állíthatósága, a telepített programok, a bluetooth funkció vagy a futópad TV-hez való csatlakoztathatósága. Ezek a funkciók nemcsak teljesebb, de szórakoztatóbb edzést is biztosítanak.

A választás során néhány kulcsfontosságú szempontot kell figyelembe venni, kezdve a következőkkel:

Meredekség állíthatósága

Sok futópadon állítható a dőlésszint, ami nagyszerű módja annak, hogy az edzést a teljesítményszintedhez igazítsd. A meredekség állítása egy egyszerű módja a nehézség állításának, így rövidebb idő alatt több kalóráit tudsz elégetni. 

A legtöbb futópad általában 10-20% közötti dőlésszüg állítható be, bár egyesek akár 40%-os emelkedést is elérhetnek. Az emelés lehet kézi az olcsóbb modellek esetén vagy motoros a drágábbaknál.

Előre telepített edzésprogramok

Sok futópad tartalmaz előre telepített edzésprogramot, melyek részleteit a futópad kijelzőjén láthatók vagy egy csatlakoztatott eszközön. Az is gyakori, hogy egy applikáció letöltésével érhetőek el.

Pulzusmérés

Gyakori, hogy a markolatba épített érzekelők segítségével méri a futópad a pulzusodat.

Kapcsolódás

A futópadhoz vagy USB-n vagy blutoothon keresztül lehet eszközöket csatlakoztatni. A legegyszerűbb sétapadokon kívül szinte minden futópadot lehet csatlakoztatni mobilhoz, tablethez, TV-hez, stb. 

Tartozékok

A futópadok nem csak a készülékre már betöltött programokat tartalmazzák, hanem egy sor olyan tartozékkal is rendelkezhetnek, amelyek sokkal hatékonyabbá és funkcionálisabbá teszik őket. Olyan dolgokról beszélünk, mint egy jó képernyő, a telepítéshez szükséges szőnyegek, a mobil tartója, a vizes palackok vagy a tisztító tartozékok, amelyeket sok modell tartalmaz.

Felhasználói vélemények

Fontos, hogy bármit is vásároljunk, ne ragadjunk le az első megfizethető modellnél, ami a szemünk elé kerül. Nézzük meg először is, hogy mit szólnak más futók a kiszemelt modellhez, azok akik már megvásárolták az általad kiszemelt terméket. Így megállapíthatod, hogy annak jellemzői illeszkednek-e az edzéstípusodhoz, és eleget tesz-e az elvárásaidnak. Mi is gyakran támaszkodunk mások értékeléseire, amikor a legjobb termékeket kiválogatjuk. Nincs ez másképp a legjobb futópad esetén sem. 

A legjobb futópad fontos tényezői

Amikor elkezdesz keresni egy futópadot, akkor biztosan többször is találkozol a berendezés specifikációival, ezért ismerni kell az egyes elemeket, amelyek alkotják őket.

Motor

A motor a futópad szíve, mivel ez az a darab, ahol a berendezés ereje rejlik. Vedd figyelembe, hogy minél erősebb a motor, annál tartósabb lesz a futópad, és annál jobban fog működni nagy sebességnél.

A futófelület mérete

A motor és más fontos jellemzők mellett a futófelület mérete, azaz a futópad hossza és szélessége is fontos. Ahogy a cikkben korábban említettük, ez a futás típusától és fizikai jellemzőitől függ. Magasabb, hosszabb lépésekkel rendelkező emberek számára hosszabb, legalább 150 cm hosszúságú futópályára lesz szükség.

Tartósság

Ezeknek a gépeknek a tartóssága két tényezővel függ össze: a maximális teherbírással és a gyártási anyagokkal, amelyekből készültek.

A legjobb futópad elbírja a 100 kilónál nagyobb súlyt is. Ez lehet, hogy nem fontos pehelysúlyú olvasóinknak, viszont a teherbírás jelzésértékű lehet. Azok a gépek, amik nem bírnak el legalább 100 kilót, lehet, hogy nem jó minőségú anyagokból készültek, és noha elbírnak, valószínű nem lesznek hosszantartóak. 

Ezenkívül egy futópad olyan berendezés, amely gyakori kenést igényel. Ez a karbantartás fontos része, és jelentősen meghosszabbítja a futópad élettartamát. Vannak olyan modellek, amelyeknél ez automatikuksan történik, így nem kell neked kenegetni időközönként.

Sebesség

A maximális sebesség egy nagyon fontos érték, hisz meghatározza, hogy milyen intenzitású edzést tudsz csinálni a futópadon. Általában a futópadok maximális sebessége 10 km/h-tól akár 20 km/h-ig is terjedhetnek, de ezek a modellek általában drágábbak, és nagyobb teljesítményű edzésekre valók.

Futófelület párnázottsága

A futás olyan sport, amely közvetlenül megterheli az ízületeket, és akár meg is sérülhetsz, ha nincs megfelelő felszerelésed. Fontos, hogy a futópad futófelületén legyen valamilyen szintű párnázás vagy ütéscsillapítás, ami csökkenti a térdre és a lábra gyakorolt hatást.

Tárolás és kapacitás

Az, hogy manapság már lehetséges, hogy otthon is legyen futópadod azért van, mert a különböző márkák arra összpontosítottak, hogy hordozhatóbb modelleket készítsenek, amelyek akár össze is csukhatók, így nem foglalnak helyet, amikor nem használják őket. A legtöbb összecsukható modell elég jól hordozható, ráadásul általában könnyűek, és kerekük is van, így a szállítás nem válik rémálommá.

Biztonság

Ami a biztonságot illeti, nagyon fontos, hogy a futópad vészfékező rendszerrel rendelkezzen, ami segít elkerülni a sérüléseket. Ez különösen akkor fontos, ha idősek, gyermekek vagy akár háziállatok használják.

A legtöbb esetben a futópadok tartalmaznak egy kulcsot, ami esés esetén leválik a berendezésről, így a gép automatikusan kikapcsol. Másoknak csúszásgátló oldalsó sávjai vannak, amelyeken megpihenhetsz, vagy felkészülhetsz a futásra.

A futópadok típusai

Egy dolog közös a futópadokban, hogy mindannyian rendelkeznek egy elektromos motorral, de eltérhetnek a kialakításuk tekintetében, így különböző típusú futópadok közül lehet választani.

Összecsukható futópadok

Ezek általában a legolcsóbbak, kicsik, és ideális választásnak bizonyulnak azok számára, akik sétálni vagy kocogni szeretnének. Lehetnek kijelzőjük, amik mutatják az időt, az elégetett kalóriákat és a sebességet. Ezeknél az olcsóbb modelleknél a kijelzők általában LCD, nem pedig LED-esek. Másrészt, mivel megfizethetőbbek, nem férnek hozzá olyan funkciókhoz, mint a pulzusszámot nyomon követő programok, stb. 

Vannak összecsukható modellek is, amelyek árukat tekintve kicsit drágábbak, de tartalmazzák mindazokat a tartozékokat és funkciókat, amelyeket a kedvezőbb árú összecsukható futópadokban nem talál. Ezek is kisebb futópadok, amelyeket összecsukhatsz, de stabilabb felépítésűek lesznek, így olyan komolyabb futók számára is alkalmasak, akik alkalmanként futnak otthon.

Helyhez kötött futópadok

Ha otthon nem jelent helyhiányt, és nem szeretne összecsukható futópadot választani, mert az intenzívebb edzésekhez nagyobb teljesítményű berendezésre van szüksége, akkor a legjobb, ha egy nagyobb, fix telepítésű modellt választ.

Ne feledje, hogy ezek általában a legnagyobb méretűek és egyben a legnehezebbek is, ami nagyobb maximális teherbírást, nagyobb sebességet és integrált programokat jelent, amelyek megkönnyítik az edzést.

Gyakran ismételt kérdések

Árt az egészségemnek a futópad használata?

Nem, egyáltalán nem. A futópad használata számos előnnyel járhat, már napi 30 perc edzés is elég ahhoz, hogy javítsuk egészségünket és állóképességünket, ráadásul a futás minden előnyét élvezhetjük anélkül, hogy el kellene hagynunk otthonunkat.

Mi a futópad ideális mérete?

Ez a tevékenység típusától és fizikai jellemzőitől függ. Logikusan egy magasabb embernek hosszabb a lépése, ezért nagyobb felületű futópadra van szüksége. Magasabb futók esetében legalább 150 cm hosszúságról és körülbelül 55 cm szélességről beszélünk. Az átlagos magasságú futók számára a 140 cm hosszú futópadok több mint elegendőek.

A futópadok ártanak a térdemnek?

A futópadok sokkal barátságosabbak az ízületeinkhez, és kisebb a hatásuk, mint más gépeknek, például az elliptikus kerékpárnak, de ez nem zárja ki, hogy ez egy olyan gyakorlat, ahol nagyobb nyomás nehezedik a térdeinkre.

Használhatok futópadot minden nap?

Igen, teljesen, sőt, használhatod arra, hogy napi szinten sétálj és maradj aktív, kiváló választás az idősebbek számára, csak tartsd szem előtt, hogy ne erőltess többet, mint amennyit a teljesítményed megenged. Ehelyett fokozatosan és reális célokkal eddz.

Vannak hátrányai a futópadoknak?

A futópadok hátrányai túlmutatnak a funkcionalitásukon. Inkább arra koncentrálnak, hogy ezek nagyon drága felszerelések lehetnek, és ha nem megfelelő a párnázásuk, akkor könnyen sérüléssel járhat a rajtuk való edzés. Ezért nagyon jól kell választani, ráadásul elég sok helyet foglalnak otthon, de ha ez nem jelent számodra problémát, akkor ez sem lesz hátrány.

Ami még érdekelhet:
Elektromos rollerek
Mobil klímák
Ebook olvasók