Skip to content

A legjobb elektromos roller 2023-ban: stílusos közlekedés felnőtteknek is

Mára az elektromos roller egy elfogadott közlekedési eszközzé vált, ezért egyre többen választják elsődleges járművüknek a nagyvárosi forgalomban. Praktikussága mellett sokkal könnyebben kezelhető mint egy bicikli, és az elektromotornak köszönhetően meg sem kell erőltetni magunkat. Így a legjobb elektromos roller kiváló eszköz az Alföldön vagy dimbes-dombos területeken egyaránt. 

Amellett, hogy praktikus, rendkívül élvezetes is. A legjobb rollerek elérhetik a 30 km/h-t is, ami kész száguldásnak tűnik egy ilyen eszközön. Sokak félnek is tőle, de a legjobb rollerek már könnyen kezelhetőek és nagyon biztonságosak. A lehetőség persze mindig megvan, hogy lassabban menjünk vele, ezzel csökkentve a balesetveszélyt.

Hogy válasszunk elektromos rollert?

Mielőtt megvennéd a kinézett elektromos rollert, tájékozódj, hogy milyen lehetőségek vannak, és tudd, hogy neked mire van szükséged. Ha például hosszú utakra használnád rollered, érdemesebb egy jobb akkumulátorral rendelkezőt venned. Ez persze növeli a súlyát a maximális sebesség rovására. Aztán fontosak az anyagok is. Jobb ha mellőzöd a műanyagot, ha gyakran használod rolleredet, ugyanis a műanyagból készült alkatrészek hamar elkopnak, tönkremennek. Ha sokat használnád és hosszabb távon, akkor érdemes légtömlős kerekűt venni a kényelmesebb út érdekében. 

Az elektromos roller alkatrészei

VÁZ

A váz alumíniumból készül általában, és a legjobb elektromos roller esetén kisebb vízállóságot is biztosít. Ez a fő meghatározója a roller súlyának, illetve terhelhetőségének. Ez utóbbi 100 kg-tól 150 kg-ig mozog. Adjunk hozzá saját súlyunkhoz még 20 kg-ot, és ezzel számoljunk, amikor rollert választunk.  

KERÉK

A kerék lehet felfújható és tömör. A felfújható kerekek kényelmesebbek, jobban elnyelik az út hibáit. Általában drágább modelleken találhatóak, de néhány olcsóbb modellen is találkozhatunk velük. Hátrányuk természetesen, hogy defektet kaphatnak mint minden levegős kerék. A másik fontos szempont a kerekeknél a nagyságuk. Minél nagyobbak, annál könnyebb a rollert irányítani. 

AKKUMULÁTOR   

Az akkumulátor kapacitása határozza meg, hogy mennyi ideig használható a roller. Ezt a hatótávval szokás megadni kilométerben. Ez nagyon eltérő lehet, 20 km-től akár 70 km-ig is terjedhet. Az akkumulátor egyébként a már jól ismert lithium-ionos a legtöbb esetben. 

FÉKEK

Rendkívül fontosak a biztonságos közlekedés érdekében, főleg ha akár 35 km/h-val is repesztehetünk egyes rollerekkel. A legjobb elektromos rollerek tárcsaféket alkalmaznak vagy hátsó taposó féket. Ezen kívül vannak még más elektromos rekuperációs fékek is, mint például a listánk első rollerén, a Segway Kickscooterén. 

EGYÉB

A legjobb rollereken van első és hátsó lámpa és digitális kijelző a sebesség és egyéb adatok leolvasására. Ezen kívül ezek a rollerek mind összecsukhatók a kényelmes tárolás és szállítás érdekében. 

Mik a KRESZ szabályok az elektromos rollerre?

Sajnos még nem teljesen tisztázott az elektromos rollerek státusza, így jobb híján a magyar szabályozásban segédmotorként kezelik őket. Ez sajnos nem túl jó hír a jogosítvánnyal nem rendelkezőknek, de bízzunk benne, hogy hamarosan, talán az év végére változtatni fognak a szabályozásokon. Nézzük, hogy mit kell tudni jelenleg a szabályokról: 

  • Kötelező a bukósisak viselése
  • Kötelező a vezetői engedély segédmotorkerékpárra 
  • Tilos a járdán közlekedni vele
  • Max sebesség 45 km/h (ez bőven elég, sőt sok is!)

Na, mindezek után nézzük meg melyik a legjobb elektromos roller:

Ninebot Kickscooter E22E by Segway

Végsebesség: 25 km/h | Hatótáv: 25 km | Súly: 14,4 kg| Összecsukható: Igen | Kerék: Gumi | Motor teljesítmény: 300 W | Terhelhetőség: 100 kg

+ Alacsony ár
+ Korszerű technika
+ Jó minőségű anyagok
– Nem túl gyors
– Nem túl jó hatótáv

Legjobb ár-érték arányú elektromos roller

Az első ránézésre alacsony mutatókkal rendelkező roller nem hívja fel magára a figyelmet. Azonban ha megnézzük közelebbről, észrevesszük azon tulajdonságait, ami miatt érdemes a legjobb elektromos roller listán lennie. 

Először is, mérete és rendkívül egyszerű (egy gomb) összecsukási mechanizmusának köszönhetően ez a roller a legjobb választás, ha tömegközlekedési eszközön kell hurcolászni, fell kell vinni az irodába, stb. Így a legjobb munkába járós roller is egyben a listán. A 20 km-es hatótáv így legtöbbünknek elegendő, egy külső akkumulátor segítségével viszont 45 km-esre növelhető, amivel a végsebesség is 25 km/h-vá nő.    

A Segway az előző modellekhez képest megnövelte a forgatónyomatékot, így könnyebben megy dombnak felfelé rollerünk, és sokkal dinamikusabb lapos úton is. A dinamika mellé biztonság is párosul, két fék valamint csengő, és első és hátsó beépített világítás is van.


Bluetouch BTX250

Végsebesség: 25 km/h | Hatótáv: 30km | Súly: 13,5 kg| Összecsukható: Igen | Kerék: Belső nélküli | Motor teljesítménye: 250W | Terhelhetőség: 100 kg

+ Hihetetlenül jó ár
+ Stílusos kék grafikák a vázon
+ Tárcsafék
– Motor teljesítmény: 250 W

Bluetouch BTX250

Ez a roller egy teljesen jó választás azoknak, akik nem akarnak nagyon a zsebükbe nyúlni. Elfogadható hatótáv és maximális sebesség mellett ez a roller egy igazi városi cirkáló. A kék bowden, fék és feliratok emelik a közlekedés stílusát. Ezen kívül a sötétben világító kék fény hozzájárul biztonságunk megőrzéséhez. 


SXT Scooter Light Eco

Végsebesség: 27 km/h | Hatótáv: 30km | Súly <11 kg | Összecsukható: Igen | Kerék: Felfújható | Motor teljesítménye: 350W | Terhelhetőség: 125 kg

+ A legkönnyebb elektromos roller
+ Tempomat
+ KERS rendszer
+ Kiváló minőség
– Nem olcsó

SXT Scooter Light Eco

Ez a roller az úgynevezett KERS technológia segítségével a fékezéskor létrejött energiát eltárolja, és hasznosítja gyorsításkor. Nagyon egyszerű a kezelőfelülete, mindent egyben lehet kezelni elektronikusan, beleértve a tempomatot, a LED lámpákat, és a dudát is. 


Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Végsebesség: 25 km/h | Hatótáv: 45km | Súly: 14,2 kg | Összecsukható: Igen | Kerék: Felfújható | Motor teljesítménye: 300W | Terhelhetőség: 100 kg

+ Tempomat
+ Mobiltelefon csatlakozás
+ KERS rendszer
+ Kiváló minőség, aluminium váz
– Nem olcsó

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Az előző SXT rollerhez nagyon hasonló specifikációkkal rendelkező Xiaomi annyival tud többet, hogy mobiltelefonoddal tarthatod számon az akkumulátor töltöttséget, a megtett távot és a maximális, illetve átlagsebességet is. A rendkívül jó minőségű alumíniumból készült váz biztosítja a termék hosszú élettartamát.


City Boss GV5

Végsebesség: 35 km/h | Hatótáv: 35km | Súly: 22 kg | Összecsukható: Igen | Motor teljesítménye: 500W | Terhelhetőség: 150 kg

+ Gyors
+ Nagyteljesítményű motor
+ 150 kg-ig terhelhető
– Nehéz

City Boss GV5: a legjobb terhelhetőségű elektromos roller

Ez a roller nem véletlenül kapta a City Boss nevet. A 35 km/h-ás végsebességével a lista leggyorsabbika. Még úgyis, hogy súlya közel sem kevés, viszont a 22 kg-os rollert egy nagyteljesítményű, 500W-os motor hajtja. A súlyos váznak köszönhetően súlyos utast is elbír. A rollert 250 kg-ig lehet terhelni, anélkül, hogy neki az megkottyanna. 


Joyor Y10

Végsebesség: 35 km/h | Hatótáv: 70km | Súly: 23 kg | Összecsukható: Igen | Motor teljesítménye: 500W | Terhelhetőség: 125 kg

+ Legjobb hatótáv
+ Gyors
+ Nagyteljesítményű motor
– Nehéz
– A legdrágább

Joyor Y10

A szintén 35 km/h végsebességű roller hatótáva 70 km, ami a legjobb a listán. Sajnos ezt meg is kell fizetni, ez a roller ugyanis jóval 300 000 Ft felett van. Aki viszont hosszú távokat akar megtenni egy feltöltéssel, annak mindenképp ezt a rollert ajánlanánk. Teljesen felszerelt, 3 sebességfokozat, állítható kormánymagasság, LED lámpák, és a kényelmet szolgáló, felfújható kerekek teszik lehetővé a maximális vezetési élményt.  


Lehet föld- vagy murvás úton használni az elektromos rollert?

Erre nincs egyértelmű válasz. Nagyban függ a roller kerekeitől. A felfújható kerekű rollerek kényelmesebbek, és elnyelik az utak hibáit, így nyílván ez kényelmesebb lenne ilyen utakin. Hátránya persze, hogy könnyen defektet kaphat. A tömör gumibevonatú kerekek kevésbé sérülnek, de döcögős, kényelmetlen vezetési élményre kell számítani ilyen utakon. Mindenképp legyen rajtad bukósisak, és esetleg más biztonsági felszerelés rollerezés közben úttól függetlenül.

Milyen kortól lehet elektromos rollert használni?

Magyarországon egyértelműen eldöntött ez a kérdés, ugyanis jogosítvánnyal kell rendelkezni segédmotor kerékpárra. Azt pedig 14 évesen lehet megszerezni. 

Az én rolleremnek kisebb a teljesítménye a gyárilag megadottakhoz képest. Miért?

A gyárak amikor tesztelik a rollerüket, megpróbálják minél ideálisabb esetben tenni azt, nyilván azért, hogy jobb adatok jöjjenek ki. Mi átlagemberek viszont közel sem ideális körülmények közt használjuk őket, ezért kapunk rosszabb értékeket. Figyelj oda pár dologra, ami nagyban befolyásolja a hatótávot: 

Alacsony keréknyomás: gyakran ellenőrizd a gumik nyomását, hogy megfelelő legyen. Az alacsony nyomás lassabbá tesz, és a hatótávot is csökkenti. 

Terhelés: Egy 100 kg-ig terhelhető rollert a gyár biztosan nem 100 kg-on tesztel, hogy elérje a teszteredményeket. Általában egészen 75-ig is lemennek, tehát ha te ennél súlyosabb vagy, akkor valamivel rosszabb lesz a rollered teljesítménye. 
 
Agresszív vezetési stílus: ha folyton gyorsulsz-lassulsz, rosszabb eredményeket fogsz kapni, mint ha folyamatosan állandó sebességgel haladnál.

Lehet egy elektromos rollert normál rollerként használni?

Ez attól függ, hogy van-e manuális mód a rolleren. Ha nincs, akkor sajnos nem tudod így használni a rollert. Ha lemerül az akkumulátor, kénytelen leszel leszállni és tolni amíg fel nem tudod tölteni. 🙁