Skip to content

Laminálógépek – Teszt 2022

A laminálás több, mint értékes dokumentumaink védelme a környezet viszontagságaitól. A laminálás egy olyan művelet, amely fényképek, kártyák, könyvek, jegyzetfüzetek, naplók által kínált sajátosságok megszépítésére, kiemelésére szolgál. Ez egy módja a kreativitás kifejezésének, és annak, hogy a kreativitásunk eredménye hosszú távon is megmaradjon. Ebben az útmutatóban segítünk megérteni, hogyan segíthetnek a laminálógépek abban, hogy létrehozd azt, amit elgondoltál, és milyen előnyöket és lehetőségeket kínál egy laminálógép, hogy azt segítsen létrehozni és megvédeni.

Legjobb laminálógépek

Sencor SLA 201 A4

Sencor SLA 201 A4 laminálógép

Laminálás típusa: meleg és hideg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×125 mikron
Laminálási sebesség: 250 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Hama Basic A42A

Hama Basic A42A laminálógép

Laminálás típusa: meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×80 mikron
Laminálási sebesség: 250 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

AVELI Combi A4

AVELI Combi A4 laminálógép

Laminálás típusa: hideg, meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×125 mikron
Laminálási sebesség: 230 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Peach Highspeed PL125

Peach Highspeed PL125 laminálógép

Laminálás típusa: meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×125 mikron
Laminálási sebesség: 600 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

GENIE LA402 Starter Set (4 az egyben)

Laminálás típusa: meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×100 mikron
Laminálási sebesség: 250 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Peach Premium PL755 A3

Peach Premium PL755 A3 laminálógép

Laminálás típusa: meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×125 mikron
Laminálási sebesség: 400 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

OLYMPIA A 240 Combo

OLYMPIA A 240 Combo laminálógép

Laminálás típusa: hideg, meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×120 mikron
Laminálási sebesség: 250 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

GENIE LA300A3

GENIE LA300A3 laminálógép

Laminálás típusa: hideg, meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×125 mikron
Laminálási sebesség: 400 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Peach Professional Highspeed – a leggyorsabb

a leggyorsabb laminálógép

Laminálás típusa: meleg
Fólia mérete: A4, A5, A6, A7
Fólia vastagsága: 2×125 mikron
Laminálási sebesség: 800 mm/perc

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Vásárlási útmutató: amit a lamináló gépekről tudni kell

Manapság nem könnyű feladat dönteni egy termék mellett. Nagyon sok lehetőség van, ezért a legtöbb esetben frusztráló lehet tanulmányozni az egyes lehetőségek sajátosságait. A végén elveszítjük a legértékesebb dolgot, amink van: az időnket. Ebben a részben a laminálógépek világába való betekintéssel segítünk a döntés meghozatalában.

Mi az a laminálógép, hogyan működik és mik az előnyei?

A laminálógép olyan gép, amely egy pár sima, ellenkező irányban forgó henger segítségével egy anyagot egy másikra présel és rögzít. A laminálógépek különböző típusai léteznek, amelyek funkciójuk szerint változnak. Léteznek laminálógépek fémekhez (általában ékszerüzletekben használják), laminálógépek tésztához (pékségekben, cukrászdákban használják) és vannak laminálógépek papírhoz is.

A papírlaminátor az, ami segít nekünk az értékes dokumentumok laminálásában és megőrzésében, valamint abban, hogy kreativitásunk révén különféle eredeti és egyedi írószereket hozzunk létre.

A laminálógép lehet egy nagy gép; általában ipari célokra használják, vagy lehet egy kicsi, hordozható gép, amelyet otthon is nyugodtan tarthatunk. Mint minden tárgynak, ezeknek is lehetnek előnyei vagy hátrányai attól függően, hogy milyen célra akarjuk használni őket. A következő táblázat jobb képet ad erről.

Előnyök

 • A laminálandó oldal szabad megválasztása
 • A legtöbbjük lehetővé teszi a hőmérséklet szabályozását
 • Lehetővé teszi egy vékony műanyagréteg használatát
 • A hideghőmérsékletű laminálás védi és intenzívebbé teszi a színeket
 • A forró hőmérsékletű laminálás lehetővé teszi a fóliával való munkát

Hátrányok

 • Nem lehet mindkét oldalt egyszerre laminálni
 • A legtöbb nem rendelkezik automatikus levágással a nyomtatás szélénél
 • A meleg laminálás nem használható fényképek, faxok vagy tintasugaras nyomtatóval nyomtatott dokumentumok esetén

Milyen típusú laminálógépek léteznek?

Többféle laminálógép létezik; a saját igényeidtől függően különböző súlyú laminálófóliát hazsnálhatsz, és a felületkezelés is változhat a használni kívánt anyagoktól függően. Ez lehet szatén, matt vagy akár fényes.

A felhasználási céltól függően kétféle laminálógép létezik: meleg és hideg. A meleg laminálógépek a legelterjedtebbek, és lehetővé teszik, hogy fémezett anyagokkal, például fóliával dolgozzunk. A kényesebb vagy hőérzékenyebb dokumentumok esetében azonban a legjobb megoldás a hideg laminálógépek használata.

ElektromosKézi
MelegA magas hőmérséklet aktiválja az anyagban lévő ragasztót, amely ezután a papírhoz tapad (mint a fóliánál)Nincs
HidegNyomással aktiválódik, speciális hidegfóliás laminálássalEgyszerűen be kell helyezni a fóliát és el kell forgatni a forgattyút

Mind a meleg-, mind a hideglamináló fóliák tulajdonképpen két, az egyik szélénél kötegelőszerűen összekötött lapból állnak. A tekercses laminálógépeket inkább kereskedelmi környezetben használják, ahol a végső projekt nagyméretű, például egy poszter. Az ilyen típusú gépek nem használják a műanyag fóliát kötőanyagként, mivel a fólia már be van építve a laminálógéphez rögzített tekercsbe.

Akár hideg, akár meleg, más változókat is figyelembe kell venni, például a laminálás sebességét vagy a laminálandó dokumentum méretét, valamint a gyakoriságot. Néha jobb egy kicsit többet fizetni egy gyorsabb modellért, hogy időt takarítsunk meg.

Hogyan kell helyesen használni a laminálót?

Legyen szó meleg laminálógépről, vagy hideg laminálógépről, akár a kettő hibridjéről, a legfontosabb dolog a fóliák megfelelő használata. Meleg laminálógépek esetében a laminálandó papírt megfelelő méretben kell a gépbe helyezni. Ezután le kell vágni, majd egy kartonpapír hátlapra helyezni, hasonlóan egy irattartóhoz, amely megvédi a dokumentumot és a fóliát.

Amikor a gép jelzi, hogy elérte a megfelelő hőmérsékletet, és a dokumentum jól védve van a mappában, a dokumentumot a laminálógép szájába kell helyezni. A görgők lassan tolják a laminálandó anyagot, melegítve a hajtogatót és a fóliát. A hő reakcióba lép a fóliával, aktiválja a ragasztót, majd a laminált anyag kijön a gép hátuljából.

A hideglaminálók esetében nyomás segítségével aktiválják a speciális hideglamináló fóliákat, és léteznek olyan kézi laminálók is, amelyek működéséhez nincs szükség elektromos áramra.

Melyek a laminálás típusai?

A laminálás is kreatív és eredeti befejezést biztosíthat bármilyen projektünknek. Legyen az fényes, szatén, matt vagy fémes, nem csak egyedi lesz a megjelenése, de a munkánk minden eddiginél jobban ellenáll a mindennapok viszontagságainak.

A matt laminátum selymes felületű, amely a papír védelme mellett esztétikailag is sokan kedvelik, és gyakran használják katalógusok, könyvek vagy névjegykártyák esetében az elegancia és a modernitás tökéletes kombinációja érdekében.

A szatén laminálás a hideg lamináláshoz tervezett opció, a fóliával ellentétben nem igényel hőt a ragasztó aktiválásához, és plakátok, térképek, táblák és különféle dokumentumok készítéséhez használható.

A fényes laminálás a fajta laminálás magas szintű védelmet nyújt dokumentumainknak a vízzel, karcolásokkal, szennyeződésekkel és még az idővel szemben is. Általában ez a leggyakrabban használt.

A forró laminálógépekkel használt fólia olyan fémes felületet biztosít, amely segíthet kiemelni a karácsonyi, születésnapi vagy bármilyen kreatív projektünket.

A már említetteken kívül a kivitelek széles választéka létezik, mint például a speciális laminált anyagok: a vászon, homok, gumi, karcolásgátló, de ezek kevésbé gyakoriak a piacon. A laminátum típusának kiválasztásakor fontos figyelembe venni számos tényezőt, például: a védelem nem ugyanaz a matt karton, mint az átlátszó papír esetén. Más váltzók, például a nyomtatás típusa, a hőmérséklet, a sebesség és végül a gépben alkalmazott nyomás mindegyike fontos a tökéletes kivitel eléréséhez.

Milyen anyagokat laminálhatunk?

A laminálógéptől és a dokumentumon lévő nyomtatás típusától függően eldönthetjük, hogy hideg vagy meleg laminálással célszerű-e laminálni. Minden esetben figyelembe kell vennünk a felhasználandó anyagot is, amely a különböző papírtípusoktól a laminálógéppel kompatibilis vastagságú kartonig terjedhet. Minden egyes papírtípusnak van egy mikronban meghatározott vastagsága és egy meghatározott súlya.

Tömeg g/m2A papír típusa
70-90grKözönséges papír
90-120grMatt vagy fényes papír
120-170grVastag papír vagy könnyű karton
170-260grOpálpapír típusú karton
260-300grBevont, mint például a szórólapokhoz és brosúrákhoz használt bevonatok

A papír vastagsága 70 és 180 mikron között változhat, míg a kartoné 300 és 800 mikron között lehet. A papír és karton széles választéka mellett olyan anyagokat is laminálhatunk, mint például az acetát. A laminálógéptől és az alkalmazott laminálás típusától függően magasabb vagy alacsonyabb minőséget érhetünk el.

Mit kell tudnom levél laminálásához? Néhány tipp

Ebben a részben adunk néhány tippet, amelyek közül néhány logikusan hangzik, de sosem árt megismételni őket:

 • Ellenőrizze a lamináláshoz használandó fólia típusát.
 • Várd meg, amíg a gép eléri a kívánt hőmérsékletet. Ha a lamináló készülék rendelkezik LED figyelmeztető lámpával, várj legalább 3 percet a lámpa kigyulladása után, mielőtt a dokumentumot behelyeznéd a nyílásba.
 • Ellenőrizd a dokumentum nyomtatási típusát, ha tintás dokumentumról van szó, ne használj forró laminálást, mert az károsíthatja a nyomtatást. Az ilyen típusú dokumentumok, valamint a fényképek és a kényes nyomatok esetében jobb a hideg laminálás.
 • Ellenőrizd a dokumentum vastagságát, hogy az megfelel-e a gép típusának.
 • A dokumentum behelyezése előtt ellenőrizd, hogy a papír és a között között nincs-e maradvány, por vagy szennyeződés, amely tartósan a laminálásban maradhatna.
 • Kísérd végig a laminálási folyamatot, míg a laminált dokumentum ki nme jön a gépből.
 • A laminálás végén vágd le a felesleget. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalon legalább 3 mm-es extra szélességet hagyj.

Vásárlási kritériumok

Mire figyeljünk laminálógép vásárlásakor? Először is tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen igényeket szeretnénk kielégíteni, és mi a legfontosabb számunkra: helyet, időt, pénzt vagy áramot szeretnénk megtakarítani, vagy mindegyiket, fóliával szeretnénk dolgozni, sok régi fotót szeretnénk megőrizni, vagy művészeti projekteket szeretnénk létrehozni? A laminálógépről a következő jellemzőket érdemes figyelembe venni:

 • Formátum
 • Laminálási sebesség
 • Energiafogyasztás
 • Beillesztési nyílás nagysága
 • Hőmérséklet-szabályozási képesség

Formátum

Ha kevés helyünk van, figyelembe kell vennünk a laminálógép méretét, hogy hordozható legyen, és hogy a mérete ne akadályozza a jó teljesítményt. 

Laminálási sebesség

A laminálógépek esetében a sebességet milliméter per percben mérik, például a 300 mm/perc egy gyors laminálógép. Ennek figyelembevétele segít a döntésben.

Energiafogyasztás

A legtöbb elektromos laminálógépet úgy tervezték, hogy 30 percig működjön, majd újabb 30 percig pihenjen, mielőtt újra laminálna. Ha energiát szeretnél megtakarítani, akkor valószínűleg olyan laminálógépet szeretnél, amely a lehető legrövidebb idő alatt éri el a hőmérsékletet. Így rövidebb idő alatt laminálhatunk, és nem kell több munkamenetet végeznünk, ami időt és elektromos energiát emészt fel.

Beillesztési nyílás

Ha a legfontosabb dolog a laminálandó anyag mérete és vastagsága, akkor figyelni kell a laminálógép által megengedett maximális vastagságra. A specifikációkat általában mikronban adják meg, ami 80 és 250 mikron között változhat. Minél vastagabb a nyílás, annál vastagabb fóliát helyezhetsz be, így merevebb lesz a laminált dokumentum, és annak a fényessége is megváltozik.

A hőmérséklet szabályozásának képessége

Ami a sokoldalúságot illeti, ha többféle projektet tervezel, akár megőrzésre, akár alkotásra, akkor valószínűleg olyan laminálógépre lesz szükséged, amelynek hőmérséklete módosítható.

Összefoglaló

A laminálógépek a lehetőségek nagy tárházát kínálják számunkra. Legyen szó emlékeinek megőrzéséről vagy munkáinak szebb fényben való megjelenítéséről, a laminálók garantálják, hogy az olyan kedvezőtlen helyzetek, mint a víz, az idő múlása vagy a háztartási incidensek nem fogják tönkretenni dokumentumainkat, fényképeinket.

A különféle modellek és azok jellemzői és funkciói lehetővé teszik, hogy a laminálógépet bármilyen egyedi igényhez igazítsd. E gépek esetében tehát egy kreatív projekt vagy sima megőrzési szándék kéz a kézben jár.  Reméljük, hogy hasznosnak találtad ezt az útmutatót. 

GYIK

Melyik termékhez milyen fólia vastagságot használjak?

Vastagság alkalmazási útmutató:

34 mikron: névjegykártyák / brosúrák

80 mikron – Plakátok

125 mikron – Menük

250 mikron – Személyi igazolványok

A fólia elakadt a laminálógépemben – hogyan távolíthatom el?

Ha a fólia elakadt a lamináló belsejében, és már nem látható sem elölről, sem hátulról, akkor általában nem tudod eltávolítani, kivéve, ha olyan modellel rendelkezel, amely elakadásgátló rendszerrel, például fordított kapcsolóval, kioldó mechanizmussal vagy könnyen hozzáférhető fedéllel rendelkezik. Ha úgy próbálod meg eltávolítani a fóliát, hogy megbabrálod a laminálógépet, a garancia érvényét vesztheti.

Ha a fólia egy része látható a lamináló hátuljáról vagy előlapjáról, akkor a fólia elölről vagy hátulról történő húzásával eltávolítható, de kérjük, vedd figyelembe, hogy jobb, ha szakképzett szakemberrel távolíttatod el, mivel a visszaélésszerű használat vagy a használati utasítások be nem tartása miatt bekövetkező elakadásra a garancia nem terjed ki.

Milyen fóliát használjak a laminálógépemben – bármilyen típusút használhatok?

Általánosságban ajánlott minőségi fóliát használni, amelynek mikronszáma legalább 80. Nem javasoljuk, hogy olcsóbb, rosszabb minőségű fóliát használj, mivel ezek elakadást okozhatnak, rossz felületet eredményeznek, káros lerakódást hagyhatnak a hengereken, és érvényteleníthetik a gyártói garanciát.

Milyen vastagságú fóliát használhatok a laminálógépemmel?

Minden lamináló fóliát vastagságát mikronban mérik. A lamináló fóliák 2 lap közé zárják a dokumentumot, és ennek eredményeként a vastagság kétféleképpen fejezhető ki. Például a fóliákat úgy lehet leírni, hogy 2 x 75 mikron (mic) vastagságúak, ez azt jelenti, hogy 75 mikronos fóliáról van szó, vagy 2 x 80 mikron (mic) vastagságúak, ez egy 80 mikronos fólia, a kettőt nem kell összeadni.

Van valami, amit nem szabad laminálni?

oha ne próbáld meg laminálni a következő tárgyakat, mivel ezek valószínűleg károsítják a laminálógépet, vagy elakadáshoz vezetnek. Általános szabályként a laminálógépeket dokumentumok laminálására tervezték, így a papírlapon vagy vékony kártyán kívül bármi más laminálása jelentősen megnöveli az elakadás kockázatát.

Levelek, virágok vagy növényi anyagok
Több kis kép egyszerre
Túl kicsi tárgyak, amelyek 2-3 mm-nél nagyobb szélességet hagynak
Újság
Hőpapír

Laminálhatok több dokumentumot egyszerre?

Nem javasolt egyszerre több dokumentumot laminálni. Ha egynél több dokumentumot próbálsz laminálni, az elakadáshoz vezethet. Ehelyett vásárolj inkább kisebb fóliát, és laminálja az egyes dokumentumokat külön-külön, mivel így a kerek sarkok stb. is jobban kivitelezhetőek.

Hogyan befolyásolja a görgők száma a laminálást?

A laminálógép összetettségétől és a kívánt kivitelezéstől függően a görgők száma változhat. Általában a 2 hengeres rendszerek egyszerre melegítenek és zárnak. A kifinomultabb rendszerek esetében az első görgők a ragasztó megolvasztásához felmelegítik a tasakot, a következő görgők pedig a dokumentum lezárására szolgálnak a professzionálisabb és jobb minőségű kivitelezés érdekében.

Mi az a hideglaminálás, és mire van szükségem egy dokumentum hideglaminálásához?

A hideglaminálás nyomásérzékeny ragasztót használ a fólia és a laminálandó anyag összekapcsolására. Ennek eredményeképpen a hideglamináláshoz speciálisan kialakított, ragadós ragasztót tartalmazó lamináló fóliára van szükség, amelyek nem igényelnek hőt. A hideglaminálás a legjobb megoldás hőérzékeny dokumentumok vagy fényképek laminálásakor. A legtöbb laminálógép rendelkezik hideg és meleg laminálási beállításokkal a maximális rugalmasság érdekében.

Mi az az elakadásgátló rendszer?

Az elakadásgátló rendszer arra hivatott, hogy a gépen ne forduljon elő elakadás, feltéve, ha betartod a gyártó használati utasításait. A gépek ma már elakadásgátló funkcióval is megvásárolhatók, beleértve a hátrameneti mechanizmust vagy a kioldógombot. Bár a legtöbb laminálógép nem minősül elakadásmentesnek, a kezelési utasítások betartása mellett nem szabad elakadniuk.

Ami még érdekelhet:
Akkus csavarozók
Pezsgős poharak
Medencék