Skip to content

A legjobb akkus csavarozó és fúró-csavarozó

Ha sokat kell csavaroznunk, akkor mindenképp megéri befektetni egy akkus csavarozóba. De melyikbe? Hogy megkönnyítsük a választást, leírtunk mindent, amit az akkus csavarozókról tudni kell, és bemutatjuk a jelenlegi legjobb akkus csavarozó választékot. Sőt, vess egy pillantást az akkus fúró-csavarozókra is, azok még fúrnak is a csavaráson kívül.

A legjobb akkus csavarozó

Freddy akkus csavarozó

FREDDY

Nyomaték: 3 Nm | Fordulatszám: 200 rpm Akkumulátor feszültség: 3,6 V Akkumulátor kapacitás: 1,3 Ah

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Makita akkus csavarozó

Makita DF001DW

Nyomaték: 6 Nm | Fordulatszám: 220 rpm Akkumulátor feszültség: 3,6 V Akkumulátor kapacitás: 1,5 Ah Egyéb: Forgatható nyél

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Black&Decker csavarozó Készlet

Black&Decker Készlet

Nyomaték: 5,5 Nm | Fordulatszám: 180 rpm Akkumulátor feszültség: 3,6 V Akkumulátor kapacitás: 1,5 Ah

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Bosch akkus csavarozó

Bosch IXO

Nyomaték: 4,5 Nm | Fordulatszám: 215 rpm Akkumulátor feszültség: 3,6 V Akkumulátor kapacitás: 1,5 Ah

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
FIELDMANN FDS akkus csavarozó

FIELDMANN FDS

Nyomaték: 3 Nm | Fordulatszám: 280 rpm Akkumulátor feszültség: 3,6 V Akkumulátor kapacitás: 1,5 Ah

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Hogyan válasszuk ki a legjobb akkus csavarozót?

Az akkus csavarozó kiválasztása előtt feltétlenül el kell gondolkodnod, hogy mik az elvárásaid egy ilyen készüléktől. A rá szánt összegen kívül a teljesítmény és a használat gyakorisága alapján hozz döntést. Íme néhány dolog, amit tudnod kell, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket.

Milyen anyaggal dolgozol

Minden eszköz képes átcsavarozni a könnyű műanyagot, és a legtöbb készülék még a vékony fát is. Viszont, ha vastag fát vagy fémet akarsz átcsavarozni, akkor lehet, hogy többet kell beruháznod.

Ne feledd, hogy vannak olyan akkus csavarozók, amik csak egyszerűbb feladatokra, például bútorok összeszerelésére, redőnyök felszerelésére vagy kisebb kreatív barkácsolásra szolgálnak. Az ilyen kis teljsítményű csavarozóval komolyabb műveleteket nem fogsz tudni elvégezni, vagy nem fogod tudni egész nap használni, anélkül, hogy el ne romlana.

A használat gyakorisága

Ahogy fentebb említettük, a gyakoriság nagyon fontos szempont. Minél gyakrabban használod a csavarozót, annál inkább érdemes befektetni egy csúcskategóriás készülékbe. Ha napi szintű használatot tervezel, akkor ne köss kompromisszumokat. Állj készen arra, hogy ebben az esetben kicsit mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod. 

Kezelhetőség

Egy fúrógépnek kényelmesnek kell lennie a kezedben.

Mielőtt tehát újat vásárolnál, tedd be az akkumulátort, és fogd meg, hogy megtudd kényelmes-e vele dolgozni. Tartsd a fejed fölé, mintha a plafonon szerelnél valamit, és azonnal észre fogod venni, ha túl nehéz. Pár másodpercig persze az összes könnyű, de egy óra folyamatos munka mellett már meg lehet érezni a kisebb súlykülönbségeket is. 

A legtöbb készülék pisztolymarkolattal rendelkezik, hengeres akkumulátorral a markolatba temetve, és ezeket elég kényelmes hosszú ideig is tartani. 

A felhasználás helye

Ha gyakran dolgozol gyenge megvilágítású műhelyben, vagy a csavarozót gyakran vinnéd ide-oda, győződj meg róla, hogy a termék megfelelő kiegészítőkkel és tartozékokkal rendelkezik, például el van-e látva LED lámpával vagy adnak-e hozzá táskát

A már meglévő barkácsfelszerelésed: ha már van más akkus berendezésed a szerszámos ládádban, és hűséges vagy egy gyártóhoz, akkor érdemes ellenőrizni, hogy nem kínálnak-e akkus csavarozót, ugyanis a meglévő tartozékai lehet, hogy kompatibilisek lesznek vele.

Fúró-csavarozó

Vannak készülékek, amik egyben akkus csavarbehajtók és fúrók. Az ilyenek természetesen drágábbak, viszont érdemes lehet egy olyan készülék mellett döntened ha fúrni is szeretnél. Nagy hátrányuk, hogy nehezebbek mint a sima akkus csavarozók, ezért egész napos használatra nem a legkényelmesebbek.

A legtöbb viszont tökéletesen alkalmas midenféle anyagba való fúrásra, beleértve betont, falat, és még a vasat is. Ha viszont neked ennél is keményebb, mondjuk acél fúrását kell megoldanod, akkor ezek a készülékek nem fognak elegendő teljesítményt nyújtani. Ilyenkor érdemesebb külön fúrót és csavarozót vásárolni. 

A legjobb akkus fúró-csavarozók

Makita

Makita

Nyomaték: 62 Nm | Fordulatszám: 1900 rpm Akkumulátor feszültség: 18 V Akkumulátor kapacitás: 2 x 3 Ah Motor típus: szénkefés Ütvefúró: Nem

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Einhell fúró-csavarozó

Einhell Expert Plus

Nyomaték: 60 Nm | Fordulatszám: 1800 rpm Akkumulátor feszültség: 18 V Akkumulátor kapacitás: 2 Ah Motor típus: szénkefe nélküli Ütvefúró: Igen

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Metabo  készlet

Metabo fúró-csavarozó készlet

Nyomaték: 50 Nm | Fordulatszám: 1600 rpm Akkumulátor feszültség: 18 V Akkumulátor kapacitás: 2 x 2 Ah Motor típus: szénkefés Ütvefúró: Igen

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Bosch fúró-csavarozó

Bosch GSB

Nyomaték: 50 Nm | Fordulatszám: 1800 rpm Akkumulátor feszültség: 18 V Akkumulátor kapacitás: 2 x 2 Ah Motor típus: szénkefe nélküli Ütvefúró: Igen

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Stanley FatMax

Stanley FatMax

Nyomaték: 57 Nm | Fordulatszám: 1800 rpm Akkumulátor feszültség: 18 V Akkumulátor kapacitás: 2 x 2 Ah Motor típus: szénkefe nélküli Ütvefúró: Igen

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Black&Decker

Black&Decker

Nyomaték: 40 Nm | Fordulatszám: 1800 rpm Akkumulátor feszültség: 18 V Akkumulátor kapacitás: 2 x 1,5 Ah Motor típus: szénkefés Ütvefúró: Igen

TERMÉK MEGTEKINTÉSE
Einhall Professional Plus

Einhall Professional Plus

Nyomaték: 48 Nm | Fordulatszám: 1350 rpm Akkumulátor feszültség: 18 V Akkumulátor kapacitás: 2 x 1,5 Ah Motor típus: szénkefés Ütvefúró: Nem

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

További szempontok akkus csavarozó / fúró-csavarozó vásárlásához

Ár

Az alábbi tájékoztató jellegű árakra számíthatsz:
Sima akkus csavarbehajtó: 5 000 ft – 20 000 ft
Akkus fúró csavarozó otthoni használatra: 20 000 ft – 40 000 ft
Professzionális használat: 40 000 ft felett

Ne feledd, hogy az akkus csavarozókra vonatkozó akciók nem ritkák, és a régebbi modellek gyakran akciósak, amikor új eszközök kerülnek forgalomba.

Teljesítmény és sebesség

A gyártók feltüntetik a maximális nyomatékot. Ez minél magasabb, annál könnyebb lesz vele csavarozni és fúrni. Általában Newton-méterben (Nm) van megadva.

A háztartási készülékeknél a szabvány a következő:

Ami a sebességet illeti, azt üres állapotban fejezik ki, és megfelel a készülék által percenként elérhető maximális fordulatszámnak. A legjobb akkus csavarozók esetén gyakori a 200 fordulat/perc, de ez magasabb is lehet: a csúcskategóriás eszközökön több mint 400 fordulat/perc.

Az akkus fúró-csavarozók pedig 1300 és 1900 fordulat/perc közt mozognak.

Vedd figyelembe, hogy egyes modellekben van egy tengelykapcsoló, gyakran 6 vagy 15 állással, amely lehetővé teszi a nyomaték beállítását az elvégzett feladatoknak megfelelően. Más modelleken pedig a fordulatszámot is szabályozhatod. 

A feszültség

A szabvány a 3,6 V-os feszültség a csavarbehajtóknál, de manapság már 8 V-os készülékek is léteznek. Ez általában együtt jár a nagyobb teljesítményértékkel.

A fúró-csavarozók pedig általában 12 vagy 18 V-osak lehetnek.

Profiknak vagy amatőröknek

Sajnos azt tapasztaltuk, hogy kevés gyártó adott reális értékelést termékei rendeltetéséről, azaz hogy inkább otthoni vagy profibb gépről van-e szó. Ezt általában elintézik a “normál napi használat’ feltűntetésével. Vigyázni kell viszont, hogy a profinak jelölt PRO vagy ‘professional’ gépek, egyáltalán nem biztos, hogy tényleg profik ha egy ismeretlen márkáról van szó. De ne aggódj, amit mi profinak tűntettünk fel, az tényleg az.

Akkumulátor és töltési idő

Azt sem szokták nagyon megadni, hogy meddig használható egy készülék teljes töltöttséggel. Ilyenkor érdemes az amperórára támaszkodni, feltéve ha azt megadta a gyártó. Minél magasabb az amperóra (Ah), annál valószínűbb, hogy hosszú ideig használhatja a készüléket anélkül, hogy újra kellene töltenie.

A töltési idő az az idő, amely alatt az akkumulátort teljesen feltöltődik. A leghatékonyabb modellek esetében 1 órától az alap- vagy köztes termékek esetében 5 óráig terjed.

A töltési mód

Három fő töltési módszer létezik:

Hálózat: a leggyorsabb, de egyben lekorlátozóbb is
Elemek: ideális a hordozhatósághoz, de költségekkel jár
USB: Jó kompromisszuma a hatékonyság és a sebesség közt

Több ilyen lehetőség is létezhet egyazon csavarhúzóban, az USB-s töltés például szinte mindig együtt vab a hálózati töltéssel.

A mellékelt tartozékok

A legjobb akkus csavarozók túlnyomó többsége ¼ hüvelykes, 6,35 mm-es, különböző tartozékok befogadására alkalmas hatlapos tokmányt tartalmaz. Ráadásul néhány készüléket tényleges készletekben árulnak, néha több mint 80 alkatrészből!

A fúró-csavarozóknak 10-13 mm-es tokmányuk van.

Ellenőrizd a kompatibilitást a már meglévő berendezéseiddel!

További hasznos tartozék a hordtáska.

Ütvefúró funkció

Egyes fúró-csavarozók ütő mozgást tudnak végezni ezzel megkönnyítve a keményebb anyagokon való átfúrást. 

Ergonómiai elemek

Az ergonómia kulcsfontosságú az akkus csavarozóknál. Ezt jelentősen erősítheti az alábbiak jelenléte:
Egy derékszögű adapter.
LED a sötét helyeken történő munkavégzéshez.
Csúszásmentes gumi fogantyú

Sok modell állítható szögű fogantyúval rendelkezik: egyenes, 90°-os vagy lapos, 180°-os állásokban, így több helyre is hozzáférhet.

Súly és méret

Elég ritkán találkozunk nagyon nehéz akkus csavarozóval: a 0,5 kg már az átlag felett van. Pont a könnyűsége jelenti nagy előnyét az akkus csavarozóknak. 

A fúró-csavarozók ennél jóval nehezebbek, simán lehetnek 1 kg-nál nehezebbek is

Ami a méretet illeti, ha időről időre bútorok mögé kell bújnod, célszerű lehet néhány belépő szintű, kevésbé masszív modellt választani.

Robusztusság és garanciák

Az általunk bemutatott márkák híresek termékeik minőségéről, és gyakran 2-3 éves garanciát kínálnak.

Hányan értékelték az akkus csavarozókat?

El kell mondani, hogy az akkus csavarhúzó lehet nagyon jól vagy nagyon rosszul minősített. Nem csak az akkus csavarhúzó legjobb értékelését kell megnéznie. Csak a sok pozitív értékelés miatt mondhatjuk, hogy mennyiségi szempontból jó minőségű termékről van szó. Mindig nézd meg a különböző minősítések számát. Minél jobban értékelik az akkus csavarozót a vásárlók, annál megbízhatóbbak lesznek a róla szóló vélemények és információk.

A kevés értékelés nem jelenti azt, hogy a készülék hibás. Egyszerűen nem elég hosszú ideje van a piacon, ezért még kevesen értékelték. 

Az akkus fúró-csavarozó tartozékai

A fúrók a tartozéktól függően különböző típusú munkát végeznek. Néhány tartozék az elvégzett funkció típusának megfelelően lehet:

Fúrószárak: Különböző típusú fúrószárak léteznek, mint például a fafúrószárak, amelyek nyomjelző hegyet tartalmaznak, és fába, műanyagba és puha felületekbe fúrnak lyukakat; a fémfúrószárak, amelyeknek nincs nyomjelző hegyük, és a legerősebbek. A falba szánt fúrófeszárak, amelyeket a falba fúrható lyukakhoz használnak, úgy különböztethetők meg, hogy piros és széles hegyük van.

Csavarozáshoz: a fúrógép különböző csavarhúzóhegyekkel vagy akár speciális hegyű csavarkulcsokkal is felszerelhető. A fúrók nagyon erősek, így a fába való lyukfúráskor önfúrók is használhatók, anélkül, hogy a lyukat fúrószárral kellene kifúrni.

Csiszoláshoz, polírozáshoz vagy keféléshez: tárcsát kell használni. Attól függően, hogy mit szeretnél csinálni, a korong keménysége és a sebessége változik. Javasoljuk, hogy alacsony fordulatszámon dolgoz, hogy követni tudd a munka eredményét, és ne csiszold túl.

Maráshoz: maráskor, azaz a forgácsok és apró alkatrészek eltávolításakor egy tárgy alakjának megformálásához marószerszámot kell használni. Különböző típusú anyagokat lehet marni, mint például gipsz, fa, agyag, fémek, stb…, ezért fontos figyelembe venni a marófej hegyét attól függően, hogy milyen anyaggal szeretnél dolgozni, és milyen formát szeretnél adni neki.

A hagyományos fúrógép és a fúró-csavarozók közti különbségek

Első pillantásra ugyanolyanoknak tűnhetnek, de a valóságban számos különbség van a fúrógép és a fúró-csavarozó között, amelyek közül a legfontosabb (és legnyilvánvalóbb) az, hogy milyen célra vásárolják őket.

A hagyományos fúrógépeket általában különböző típusú felületek fúrására használják, és különböző modellekben kaphatók, amelyek jelzik azt az egyedi funkciót, amelyre létrehozták őket. A fúró-csavarozók viszont többnyire csavarhúzásra készülnek, nem pedig bármilyen felület megfúrására. Ebből következően látható, hogy ezek a fúrógépek általában kisebbek, kényelmesebbek a használatukban és többnyire vezeték nélküliek.

A fúrógép és a fúró-csavarozó közötti másik legjelentősebb különbség az, hogy az utóbbi, mivel csavarozásra alkalmas, de mégis fúrógép, rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy egyszerre képes lyukakat fúrni és abba behelyezni a csavarokat. Ez megkönnyíti a bútorok és különböző, szerelést igénylő tárgyak beszerelését.

A fúrógépek viszont csak fúrási funkciót tartalmaznak, így kell, hogy legyen egy csavarhúzó vagy akkus csavarozód is. Ez sokkal időigényesebbé teszi a teljes munkát, mivel folyton váltogatnod kell a két készülék közt.

Tekintsd meg a két fajta készülék közti összhanslításunkat, hogy könnyebben tudj döntést hozni a vásárlásban.

ELŐNYÖK:

Kompaktak
Az akkumulátoros fúró-csavarozók általában meglehetősen kicsik, ami azt jelenti, hogy ideálisak a kényelmetlen vagy szűk helyeken történő munkavégzéshez.

Viszonylag olcsók
Az árak úgy 20 000 ft körül kezdődnek, így az akkumulátoros fúró-csavarozók olcsóbbak a hagyomámnyos fúróknál.

Könnyűek
Az akkumulátoros fúró-csavarozók tömeg úgy 1 kg körül mozog, így kóval könnyebbek, mint a hagyományos társaik. 

HÁTRÁNYOK:

Limitált fúrószár használat
A legtöbb hagyományos fúrónak olyan tokmánya van, amelyet a fúrószár behelyezéséhez vagy eltávolításához meg kell húzni vagy meg kell lazítani. Ezek a tokmányok a kerek szárú és a hatszögletű fúrószárakat is képesek befogadni, így ideálisak a fúrófejekkel való használatra. Az akkumulátoros fúró-csavarozók viszont nem rendelkeznek ilyen tokmányokkal. Vagy hatszögletű mágneses tokmányuk van, vagy hatszögletű gyorskioldó tokmányuk. Ez azt jelenti, hogy hacsak nem vásárolsz egy adaptert, csak hatszögletes fúrószárakat tudsz velük használni (ez nagyjából csak a csavarhúzó fejeket foglalja magában, a fúrószár választék relimitált lesz)

Nem túl erősek
A hagyományos fúrógépekhez képest a legtöbb akkus fúró-csavarozó nem olyan erős. Ennek megfelelően sok modell nem lesz alkalmas betonba vagy falba való fúrásra. Mindenképp ellenőrizd, hogy az általad kiválasztott modell alkalmas-e a céljaidnak megfelelő munkavégzésre. 


GYIK

HOGYAN VÁLASSZUNK AKKUS CSAVAROZÓT?

Akár a szerszámkészletednek bővítését fontolgatod, akár szakemberként új akkumulátoros csavarhúzót szeretnél vásárolni, megnézheted és összehasonlíthatod a jellemzőiket, hogy megtudd, melyik modell felel meg leginkább igényeidnek és felhasználási területeinek: barkácsolás, építkezés vagy felújítás, ipar vagy alkalmi kisebb háztartási javítások.

Tippek egy jó akkumulátoros csavarozó kiválasztásához

Akkumulátor: A lítium akkumulátorok könnyű súlyuk és teljesítményük miatt jó választásnak bizonyulnak. Nyilvánvaló, hogy minél hosszabb az akkumulátor élettartama, annál jobb. Ez 15 perc és 3 óra között lehet. Vannak olyan csavarozók, amelyek LED-es kijelzőkkel rendelkeznek, így tájékoztatva az akkumulátor szintjéről.

Márka: Egy megbízható és tapasztalt márkába, például a Bosch, Black&Decker,  Einhell akkus csavarozókba való befektetés hosszú évekre garantálja a minőséget.

Súly: jobb, ha könnyű, mert egyszerűbb munkákhoz kényelmesebb lesz. Válaszd azonban azt, amelyik megfelel az igényeidnek.

Sebesség: a sebesség 100 és 1300 fordulat/perc között változhat. A gyorsabb szerszámok általában magasabb feszültséggel rendelkeznek.

Változtatható forgásirány: a legjobb akkus csavarozók mindegyike képes erre, mondhatnánk ez alapvető elvárás. Máskülönben csak ki- vagy becsavarozni lehetne a készülékkel, ami jelentősen csökkentené a használhatóságát. 

MILYEN TÍPUSÚ AKKUS CSAVAROZÓK VANNAK A PIACON?

Elsősorban az akkumulátor fajtája szerint vannak lítium-ionos vagy nikkel-kadmiumos csavarozók. A lítium-ionos akkumulátorok modernebbek, sokkal jobb teljesítményt nyújtanak. A legtöbb akkus csavarozónak listánkon ilyen akkumulátora van.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ AKKUS CSAVAROZÓ ÉS A FÚRÓ-CSAVAROZÓ KÖZT?

Az akkus csavarozók csak csavarozásra szolgálnak, fúrni nem lehet velük. Előnyük viszont, hogy kisebbek és könnyebbek is, ezért megfontolandó egy ilyen készülék választása, ha elsősorban csavarozni szeretnél és nem fúrni. 

HOGYAN KELL HASZNÁLNI AZ AKKUS CSAVAROZÓT?

Az akkus csavarozó használatának megkezdéséhez egyszerűen húzd meg a ravaszt, hogy a motor áramot kapjon. Sok készüléknél ilyenkor felgyullad egy LED lámpa, hogy jobban láss munka közben. Ha meg szeretnéd fordítani a forgásirányt, azt könnyen megteheted egy kapcsoló segítségével. 

MI A SZÉNKEFE NÉLKÜLI MOTOR

A fő különbség a szénkefe nélküli és a szénkefés fúrómotorok között az, hogy a szénkefés változatok szenet, míg a kefe nélküli egységek mágneseket használnak az energia előállításához. Emiatt a kefe nélküli motorok jobban alkalmazkodnak, nem termelnek súrlódást, kevesbé melegszenek és jobb teljesítményt nyújtanak. Ezenkívül a kefe nélküli egységek jelentősen csökkentik a karbantartást, mivel nincs szükség a kopott kefék cseréjére.

A kefe nélküli motorokban a tekercsek kommutálása nem mechanikusan, hanem elektronikusan, egy vezérlővel történik. Ez az egyenáramot háromfázisú, változtatható frekvenciájú árammá alakítja, és a motor tekercseit egymás után táplálja a forgó mező létrehozásához. Érthető, hogy ennél a teljesítményelvnél a tekercsek a motorban rögzítettek, és nem forognak, mint a kefés motoroknál.

AKKUMULÁTOR FESZÜLTSÉG

3,7 V-os akkumulátor: Leggyakrabban kisebb projektekhez használják, például egy bútordarab részeinek összeszereléséhez vagy egy korábban kifúrt lyukba való csavarozáshoz.

10,8 V-os akkumulátor: Lefed minden olyan felhasználási módot, amelyet egy hobbistának adhat, és a csavarozással egyidejűleg képes lyukakat fúrni.

18 V-os akkumulátor: Ezek a legelterjedtebbek a professzionális területen, és ezeket fogja a legjobban ismerni. Súlyosabbak és erősebbek, ideálisak mindenféle professzionális munkához.

MIT JELENT AZ “AH” AZ AKKUMULÁTPOROKNÁL?

Az “Ah” az amperóra rövidítése, és egy adott akkumulátor kapacitását jelzi. Egy nagy kapacitású akkumulátor általában tovább bírja, mint az alacsonyabb Ah-értékkel rendelkező akkumulátorok, de van néhány kivétel.

Ne feledd azt sem, hogy a nagy kapacitású akkumulátorok mindig nehezebbek, mint kisebb társaik. Ezért figyelembe kell venned a hordozhatóságot is az akksi telejesítménye mellett. Noha tovább bírják, a nagy Ah teljesítményű akkumulátorok töltése is hosszabb időt vesz igénybe. 

Ami még érdekelhet:

Vasalók
Medencék
Mosogatógépek