Skip to content

A legjobb autós kompresszor

Kétségtelen, hogy a hordozható légkompresszorok elengedhetetlen tartozékai a járművednek, különösen akkor, ha utazni mész. Ne feledd, hogy a gumiabroncsok több kilométer alatt veszítenek a nyomásból, ami növeli a defekt lehetőségét. Emiatt ez egy létfontosságú eszközzé teszi őket, ezért mi ebben a szellemben elemeztük a legjobb autós kompresszorokat.

Nem érdemes akármilyen autós kompresszort megvenni. A piacon már-már túl sok lehetőség közül választhatsz, ezért nem könnyű döntést hozni. Mi csak a legjobbakat válogattuk itt össze, és egy útmutatóval is szolgálunk, hogy bármilyen kompresszorról el tudd mondani, hogy jó-e vagy sem.

A legjobb autós kompresszorok

Xiaomi Mi

A legjobb autós kompresszor

A Xiaomi kompresszora aligha néz ki úgy, mint egy hagyományos elektromos pumpa. Külseje sokkal inkább emlékeztet egy zsebben hordott elektronikai eszközre. Azonban ne tévesszen meg senkit ez a külső, ugyanis ez a kompakt kompresszor tökéletesen kiszolgál egy átlagos autóst, még ha kissé lassan is. Mindent összevetve, funkcióját és kis méretét tekintve egyértelműen ez a legjobb autós kompresszor.

 • 10 bar nyomás
 • Egy teljesen leeresztett gumit 16 perc alatt fúj fel 2,4 bar nyomásra 
 • 2000 mah-es lítium-ion akkumulátor, ami 2 óra alatt töltődik fel teljesen
 • Digitális kijelző 
 • A hasonló kínai termékekkel ellentétben, ennél nem kell aggódni a túlmelegedéstől
 • Automata kikapcsolás
 • Megfizethető ár
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Legjobb autós kompresszor alternatívák

Black&Decker ASI300

Black&Decker ASI300
 • 11 bar nyomás
 • Szivargyújtós
 • Hálózati csatlakozás
 • Analóg kijelző

EXTOL PREMIUM

 EXTOL PREMIUM
 • 11 bar nyomás
 • Lítium-ion akkumulátor

Hogyan válasszunk egy autós kompresszort? – Tippek a jó kompresszor vásárlásához

A hordozható légkompresszor megvásárlása előtt figyelembe kell venni néhány pontot, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az  igényeidnek megfelelőt vedd meg.

Teljesítmény

A teljesítménye közvetlenül befolyásolja a berendezés működését. Sajnos nagyon gyakoriak az alacsony teljesítményű kompresszorok, amik csak általános háztartási használatra elegendőek. Személyatókhoz, biciklikhez, labdákhoz, stb. Ha nagyobb autód van, vagy esetleg furgonod, buszod, akkor nagyobb teljesítményre van szükséged.

Áramlási sebesség

A gyártó cégektől származó adatokat általában liter per percben (l/m) adják meg a kifújt levegő mennyiségét. Egy átlagos kompresszor esetében a szabványos mutatók 30-40 literesek. Ilyen teljesítmény mellett 20-25 perc alatt négy darab 14 hüvelykes gumit lehet gond nélkül felpumpálni. Ha nagyméretű gumiabroncsokkal szeretnél dolgozni, akkor olyan készüléket kell választanod, amely percenként akár 70 litert is termel.

Nyomás

Az üzemi nyomás fontos szempont, és ha 6 bar vagy annál valamivel nagyobb, az bőven elég lesz. Ez talán nem tűnik soknak, de a legtöbb gumiabroncshoz, még a SUV abroncsokhoz is bőven elegendő.

A nyomást még psi (font per hüvelyk négyzet) mértékegységben is meg szokás adni a nem európai közönség számára. Ha esetleg ilyen készülékkel hozna össze a sors, annyit kell tudni, hogy 1 bar az kb. 14,5 psi, azaz 6 bar az 87 psi-nek felel meg. 

Fontos: nem szabad bedőlni ennek az értéknek! Nagyon sok, főleg kínai, terméken látni irreálisan nagy nyomásértékeket, pl. 20 bar. Ha ilyet látunk, már a termék kialakításából következtethetünk, hogy ez nem valós érték. Ilyenkor álljunk otvább vagy hagyatkozzunk egy másik mutatóra, mint például az áramlási sebességre.

Tápellátás

Nem mindegyik egyforma, sokan akkumulátorral működnek, és könnyen feltölthetők USB-porton keresztül. Mások azonban nagyon praktikusak, és gyorsan csatlakoztathatók az autó szivargyújtójához. Így bármikor használhatod, anélkül, hogy az akkumulátor töltöttségére kéne hagyatkoznod.

A legjobb modellek mind az autóban lévő tápegységet, mind a hagyományos elektromos csatlakozót magukban foglalják, és némelyik lítium akkumulátort is tartalmaz.

Méret és súly

Ezt a két érdemes figyelembe venni, különösen mivel a hordozható légkompresszoroknak kompaktnak kell lenniük, hogy az autó csomagtartójában is elférjenek anélkül, hogy túl sok helyet foglalnának.

A nagyon könnyű és kicsi termékek praktikusak, akár a kesztyűtartóban is elférnek. Vannak olyanok, ammik úgy néznek ki mint valami csúcstechnológiás elektronikus eszköz. Ez nagyon jó, de ne hagydd, hogy a dizájn a felhasználhatóság rovására menjen. A legfontosabb szempont maradjon a teljesítmény!

Kábel- és csőhossz, fény

Fontos, hogy a választott modellnek elég hosszú legyen a vezetéke, ha a szivargyújtó aljzatba csatlakoztatasd.

Az sem árt ha maga a tömlő hossza nem túl rövid, egyes gyártók hajlamosak elég rövid tömlőt szerelni készülékjeikre. Ennek a hossza kevésbe fontos mint a kábelé, de kényelmetlen lehet ha véletlenül úgy állsz meg az autóval, hogy a szelep a kerék felső részére kerül. Ha rövid a cső ilyenkor a kompresszor akár a levegőbe kerülhet a csövön lógva.

Ezenkívül jó ha LED-es világítással is rendelkezik, hogy éjszaka is nagyon kényelmesen használható legyen.Ez lehetővé teszi a maximális biztonság elérését, sőt, egyesek még piros vészvillogókkal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a többi járművezető számára, hogy könnyen észrevegyenek.

Egyéb funkciók 

LCD kijelző

A kompresszornak valamilyen módon jeleznie kell, hogy milyen nyomásra fújja fel a gumiabroncsot. A legújabb modelleken általában LCD-kijelző található, míg másokon sokkal klasszikusabb analóg tárcsát találunk. Az LCD kijelző sokkal pontosabb leolvasást biztosít, és ha háttérvilágítással rendelkezik, akkor sokkal könnyebb lesz leolvasni. Ez főleg éjaszaka lehet fontos szempont.

Automatikus kikapcsolás

Az egyik olyan tulajdonság, amely nemcsak a sokall kényelmesebbé teszi a a kompresszor használatát, de biztonságosabbá is. Ha a légkompresszor rendelkezik automatikus kikapcsolási funkcióval, akkor beállíthatod, hogy milyen nyomásra fújja fel a gumiabroncsot, és semmi mást nem kell tenned. Csak akkor áll le, ha eléri a beállított határértéket.

Az ilyen funkcióval rendelkező modellek sokkal könnyebben kezelhetők, és egyúttal megelőzzük a gumiabroncs túlfújásának veszélyeit is.

Csatlakozás az autó szivargyújtójához

Már írtuk, hogy nagyon jó ha van szivargyújtó-csatlakozási lehetőség. Ez azonban nem csaka kényelmet szolgálja. Ugynais ha az út szélén kell felfújni az egyik gumiabroncsot, akkor valószínűleg ez lesz az egyetlen elérhető áramforrás.

További fúvókák

Olyan modellt válassz, amelyik alapfelszereltségként többféle fúvókát tartalmaz, és máris egy olyan eszközre teszel szert, amit számos más dolog felfújására is használhatsz: léggömb, úszógumi, bicikli gumi, labdák, stb.

A légkompresszorok típusai

Amikor az autógumik felfújásához légkompresszort vásárolsz, a kompresszorok széles választékával fogsz találkozni. Olyanokkal is, amikről nem is gondoltad volna, hogy léteznek. Hogy megkönnyítsük a választást, itt ismertetjük a leggyakoribb kompresszor-típusokat és működésüket.

Dugattyús kompresszorok

A dugattyús kompresszorok a térfogatkiszorítás elvén működő gépek, azaz a légnyomást a térfogat csökkentésével növelik. Ez úgy történik, hogy egy zárt térben levegőt engedünk be, majd azt a dugattyú segítségével kinyomjuk. Így működik a közönséges pumpa is. 

Ezek a kompresszorok egyszerű működésű dugattyús légkompresszorokra és kettős működésű dugattyús légkompresszorokra oszthatók. Az előbbiek a dugattyúnak csak az egyik oldalát, míg az utóbbiak mindkét oldalát használják a tömörítéshez.

A dugattyús kompresszorok a kívánt nyomás elérése érdekében több fokozatú tömörítésre képesek, és ez a művelet teszi őket ideálissá olyan munkákhoz, ahol nagy nyomásra van szükség.

Csavarkompresszorok

Ezekben a kompresszorokban a levegőt két csavar közé szorítják és zárják be, és ahogy a két csavar forog és egymásba fonódik, a levegőt a csavarok mentén egy egyre kisebb és kisebb térbe nyomják. Ez megnöveli a nyomást, így a levegő a kompressziós kamra üregeibe áramlik.

A csavarkompresszorok általában olajhűtésűek. Vannak azonban víz- vagy léghűtéses modellek is.

Lapátkompresszorok

A lapátkompresszor, ahogy a csavarkompresszorok is, a rotációs kompresszorok egyik típusa. Egy henger alakú házból áll, amelyben egy forgótárcsa van elhelyezve, a csúszó lapátok rögzítésére szolgáló hornyokkal.

Amikor a rotor forog, a tárcsa is forog, ami a csúszó lapátok mozgását okozza, mivel a ház belső felülete excentrikus.

Ahogy ezek a lapátok távolodnak a középponttól, nagy mennyiségű levegő reked bennük. Ahogy forognak, a csúszó lapátok alakjuk miatt összecsúsznak, és a bennük rekedt levegő összenyomódik. Kevés karbantartást igényelnek, és nagyon egyszerű kialakításúak.

Spirál vagy scroll kompresszorok

A scroll-kompresszorok az egyik legjobb rotációs kompresszorok. Ebben a kompresszor-típusban a levegőt két spirális elem sűríti össze. Az egyik elem mozdulatlan, a másik elem pedig egy kis excentrikus körben mozog a spirálon belül. A levegő a spirálelemben megreked, és egy kis légzsebben a spirál középpontjába jut.

A levegő a külső peremnél megreked, és a külső peremtől a belső perem felé haladva összenyomódik, majd távozik. Körülbelül 2-3 teljes fordulat kell ahhoz, hogy a levegő elérje a spirál közepén lévő nyílást. Általában nagyon csendesek és egyszerű, kompakt kialakításúak.

GYIK

Mi az az autós kompresszor?

Az autós kompresszor egy hordozható légkompresszorról, ami a nyomás növelésére vagy csökkentésére, ezáltal a levegő mozgatására szolgál. Az áramlási energia a nyomás növelésével jön létre.

A hordozható modellek alapvetően a kézi légszivattyúk továbbfejlesztései, mivel elég nagy teljesítményűek és egyesek még digitális funkciókkal is rendelkeznek. Sokkal könnyebbé teszik a munkát, és könnyen szállíthatóak az autóban, így mindig kéznél vannak, amikor szükséges van rájuk.

Mire való az autós kompresszor?

Az ilyen típusú kompresszorok fő felhasználási területe az autóban lévő gumiabroncsok nyomásának fenntartása. Ez azért fontos, mert a gyártók egy bizonyos nyomásszint fenntartását javasolják a vezetés biztonságának növelése érdekében. Ezt a nyomást legalább 15 naponta ellenőrizni kell, és a megadott tartományokon belül kell tartani.

Ezek a kompresszorok minden típusú gumiabroncs felfújására alkalmasak. Továbbá, mivel kompaktak, és különbözőp fúvókát lehet hozzájuk illeszteni, más dolgok felfújására, például labdákhoz is használhatók.

Hogyan kell használni az autós kompresszort?

Az autós kompresszorok nagyon könnyen használhatóak. Csupán az alábbi lépéseket kell követni:

 1. Kapcsold be a kompresszort.
 2. Állítsd be a gumiabroncsok megfelelő nyomását a kompresszor kijelzőjén.
 3. Távolítsd el a szelepsapkát, és helyezd a kompresszor fúvókáját a szelepre.
 4. Várj, amíg a kompresszor felfújja a gumit. Az automata kompresszorok maguktól megállnak, amikor elérik a jelzett nyomást. Ha tied nem ilyen, kövesd figyelemmel, hogy hol tart a nyomás, és a megfelelő értéknél kapcsold ki. Fontos, hogy ne fújd fel túlságosan a gumit. Ha mégis túl nagy lesz a nyomás a gumiban, használhatod a kompresszort a túlnyomás eltávolítására vagy megnyomhatod a szelepet a gumin, amitől levegő fog belőle távozni.  
 5. Miután felfújtad mind a négy gumit, zárd el a szelepeket, és kapcsold ki a kompresszort.

Amint láthatod, a hordozható légkompresszor nagyon könnyen használható. Csak arra kell ügyelni, hogy a nyomás az optimális szinten legyen, hogy ne okozzon kárt a gumiban, és biztonágos autózást biztosítson.

Miért fontos a gumiabroncsnyomás?

A megfelelően felfújt gumiabroncsok nemcsak biztonságosabbá teszik a vezetést, hanem a pénztárcádra is kímélő hatással lehetnek: 

A nem eléggé felfújt gumiabroncsok rossz hatással vannak mind az üzemanyag-fogyasztásra, mind a korai kopásra a gumi szélein.
A túlfújt gumi pedig a közepén fog kopni leginkább, így csökkentve a tapadást.  

Melyek a legjobb márkájú autós kompresszorok?

A piacon számos különböző márka közül lehet választani, amelyek közül a Black & Decker vagy a Stanley tartozik a legnagyobbak közé. Ezek a kompresszorok azonban általában egy kicsit drágábbak, és sokuk túl nagy ahhoz, hogy hordozható legyen.

Más márkák, mint például az Einhell, nagyszerű alternatívát jelentenek, vagy ha kompakt modelleket keresel alacsony áron, akkor a Xiaomi akkumulátoros kompresszora. ajánljuk. Nem muszáj természetesen ezek közül választani, tulajdonképpen egy bármilyen márkájú, jól összerakott autós kompresszor megteszi. 

Ami még érdekelhet:
Gyerekülés
Babakocsik
Autós kamerák