Skip to content

Varrógép tesztek

Szereted a kézimunkát és szeretnél saját mintákat készíteni? Nos, amire szüksége van, az egy varrógép. Manapság már kéznél van egy csomó gép, amely lehetővé teszi mindazokat a cérnával és tűvel kapcsolatos műveleteket, amelyek a fejedben vannak.

Ha a megfelelő varrógépet veszed meg, képes leszel megvarrni egy nadrág szegélyétől kezdve álmaid ruhájáig. Ezért összeállítottunk néhányat a legjobb gépek közül, és bemutatjuk, hogy mire kell odafigyelni egy varrógép kiválasztásánál.

Singer Simple 3232 varrógép

Ennek a Singer Simple 3232 varrógépnek az indítása egyszerű, mert mindent úgy terveztek rajta, hogy egyszerűsítse a varrást: automatikus cérnabefűzővel és vezető öltéssel ellátott főtűvel rendelkezik, hogy mindig egyenes vonalban varrjon. Az automatikus nyomóláb pedig munka közben rögzíti a szövetet. A 32 rendelkezésre álló öltésnek a szélességét és hosszát egyaránt beállíthatod.

Emellett rendelkezik szabad karos rendszerrel a henger alakú ruhadarabokhoz, valamint gomblyukakat készít, gombokat varr, stb. Röviden, minden, amire szükséged lehet az összes otthoni varrással kapcsolatos projekt elvégzéséhez.

 Singer Simple 3232 varrógép
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Azonban vedd figyelembe, hogy ez nem egy professzionális gép, amellyel minden nap 8 órán át teljes sebességgel dolgozhatsz. Alkalmas otthoni használatra és azoknak a kisebb javításoknak az elvégzésére, amelyeket általában a varrónőnek rendel, de ennyi.

Egy jó tartozékkészlet is jár hozzá: nyomó láb, kibontó, orsótartó, 3 orsó, stoppolóvas, stb. Mivel elég könnyű, könnyen mozgathatod egyik szobából a másikba.

Előnyök:

 • Jó ár-érték arány
 • 32 öltés
 • Nagyon könnyű, így könnyen át lehet vinni egy másik szobába
 • Könnyen használható

Hátrányok:

 • Nem hosszú használatra tervezték

SINGER SMC 3323/00 varrógép

Ha még csak most ismerkedsz a varrás világával, érdemes megfontolnod a Singer Talent 3323-as varrógép megvásárlását. Ez egy kiváló gép a tekintélyes Singer gyártótól, amit különösen amatőröknek szánnak, hogy kivételes varrói munkát tudjanak elérni. 

A Singer Talent 3323 érdekes tulajdonsága, hogy dupla magasságú nyomólábrendszerrel rendelkezik, ami nagyon praktikus a különböző típusú anyagok varrása során.

SINGER SMC 3323/00 varrógép
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Az is nagyon érdekes ebben a gépben, hogy egy lépésben gomblyukakat is készíthetsz, amit érdemes figyelembe venni, mert furcsa egy ilyen olcsó gépben látni ezt a lehetőséget.

A Singer Talent 3323 egy mechanikus varrógép, amely egy praktikus fedelet is tartalmaz, hogy el tudjuk tenni olyan időkre, amikor sokáig nem használjuk, így megvédve a portól és egyéb káros tényezőktől.

Előnyök:

 • Jó ár, amely ideális kezdők számára
 • 30 különböző öltéstípusa bőven elegendő a kezdő felhasználók számára

Hátrányok:

 • A használati utasítás nem magyar nyelvű, azt a hivatalos weboldalról kell letöltened.

SINGER Simple 3210 varrógép

A Singer Simple 3210 egy másik Singer varrógép a kezdőknek tervezett varrógépek közül. Ez azt jelenti, hogy bár az ára nagyon gazdaságos, rendelkezik néhány olyan tulajdonsággal, amivel profi munkát lehet elérnie egy kezdőnek is. 

Rendelkezik 10 használati és dekoratív öltéssel, hogy szabad utat engedjen a fantáziádnak, így tökéletes kezdőknek, akik szeretnék fejleszteni a technikájukat.

SINGER Simple 3210 varrógép
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Az öltéshossz 4 mm-ig és az öltésszélesség 5 mm-ig állítható. Ez lehetővé teszi, hogy számos öltést lefedő kombinációk sokaságát készítsd el.

A gomblyukasztója 4 lépésben tökéletes gomblyukakat készít, és nagyon könnyen varrható. Csak válaszd ki az egyes lépéseket a tárcsán. Ilyen egyszerű.

A Singer Simple 3210 mérete 30 x 17 x 40 cm, súlya 7 kg. Ez egy nagyon kompakt gép, és a súlya a szabványnak megfelelő ebben a tartományban. Nem lesz gondod vele tárolásnál, vagy ha magaddal szeretnéd vinni.

Az állítható feszességű nyomólábbal könnyedén varrhatsz különböző vastagságú szöveteket. Automatikus orsótekercselőt és kézi cérnafeszítés-szabályozót tartalmaz, amivel nagyban lecsökkentheted az előkészületek időtartamát. 

A fordítókar segítségével biztonsági öltéseket végezhetsz a varratok megerősítéséhez. 2 tűpozícióval is rendelkezik, így a szövet széléhez közeli varrásokban is kiválóan teljesít.

Mint minden középkategóriás varrógépet, az egyszerű cérnabefűzési útmutatóval, ezt is néhány másodperc alatt varráskész állapotba hozhatod. Egy kis gyakorlással látni fogod, hogy milyen egyszerű.

Van egy beépített lámpája a munkaterület a munkaterület megvilágítására, arra az esetre, ha éjszaka szeretnéd használni.

Az ára nagyon kedvező. Ahhoz képest, amit ez a gép nyújt, lehetetlen jobb ár-érteéket találni.

Előnyök:

 • Kivételes ár-érték arány
 • Tökéletes otthoni tanuláshoz és házimunkához
 • Nagyon praktikus és funkcionális

Hátrányok:

 • Nem találtunk ilyet

SINGER Starlet 6660 varrógép

Ez a varrógép rendkívül jól hordozható. A fogantyú szabadkaros, ami megkönnyíti a lekerekített vagy ovális felületek, például ujjak vagy szegélyek varrását. Tartalmaz egy kézikereket, amivel a tű felemelését és leengedését lehet elvégezn

A belső szerkezet ellenálló fémből készült, amely szilárdságot ad minden öltésnek. Emellett 60 díszítőöltés-mintával rendelkezik, amelyek segítségével több erőfeszítés nélkül sokoldalúbb és eredetibb mintákat készíthetsz. Tartalmaz egy hosszabbítóasztalt, amely a munkaterület megnövelésének lehetőségéből áll, hogy a folyamat során nagyobb kényelmet biztosítson.

SINGER Starlet 6660 varrógép
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Ezenkívül van egy automatikus tekercselője, ami a fonal automatikus elhelyezésére szolgál a sínre.

Egy gomb segítségével kiválaszthatod a szemek hosszát és szélességét is, amellyel a ruhát készíted vagy javítod.

Előnyök:

 • Erősebb – robusztus fémkerettel készült.
 • Gyorsabb – az automatikus felhúzónak köszönhetően.
 • Könnyen beállítható – Egy gombbal rendelkezik a hossz kiválasztásához.
 • Több mintázat – 60 különböző mintázat.

Hátrányok:

 • Elég zajos

Kézi varrógép

A listánk első kézi varrógépe szintén egy SINGER. A 01163 várhatóan mind felépítésében, mind teljesítményében megfelel a magas színvonalú szabványoknak. Az okosan megtervezett 01163 nagyon kompakt és hordozható.  4 AA méretű elemmel működik.

Az ultrakönnyű géppel gyorsan lehet varrni az erős motorjűnak köszönhetően. Simán működik olyan szöveteken, mint a gyapjú, a pamut, a selyem, a bőr és a farmer. De ne feledd, hogy természetesen ez a gép a nem kézi varrógépekkel ellentétben csak gyors javítási feladatokra alkalmas.

Kézi varrógép
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Néhány negatív vásárlói vélemény ellenére, amelyek többnyire a kézi varrógépekkel szemben támasztott ésszerűtlen elvárásokból erednek, a SINGER 01163 az egyik legjobb kézi varrógép.

A SINGER 01163 egyszerre kompakt és hordozható, és ideális mindenféle kisebb javítási munkához és kisebb varrási projekthez. Ha olyan kézi varrógépet keresel, amelyet nagyszerűen magával vihetsz nyaralásra és a ház körüli apró javításokhoz, például függönyszegélyek varrására, akkor ez kiváló választás lehet.

A gép tűkkel, menetes orsóval, valamint tűbefűzővel érkezik. Bár működik a nehezebb anyagokon, mint a gyapjú és a farmer, javasoljuk, hogy ragaszkodj a könnyebb anyagokhoz.

Ha nem vagy gyakorlott a varrásban, a kézikönyvben megadott utasítások megkönnyítik az ágyneműk, függönyök és egyéb háztartási cikkek javítását. 

Négy AA elemmel működik, amelyeket a csomag nem tartalmaz. 

Ami nekünk tetszik a SINGER 01163 kézi varrógépen: zsebbarát, mind a költségvetés, mind a hordozhatóság szempontjából, szeretjük, hogy milyen könnyű. A 01163 egy nagyon hatékony kézi varrógép, amely nem köt kompromisszumot egyetlen olyan alapvető feladatban sem, amelyet egy kézi varrógépnek el kell végeznie. 

Amit nem szeretünk a SINGER 01163 kézi varrógépen: nNéhány felhasználó észrevette, hogy a varratok és öltések gyenge minőségűek a többi varrógéphez képest.Előnyök

Előnyök:

 • Könnyen használható
 • Vezeték nélküli
 • Ingyenes tartozékok
 • Kompakt

Hátrányok:

 • Nem a legjobb öltésminőség
 • Nem alkalmas nagy projektekhez

Útmutató a legjobb varrógép megvásárlásához

Ha végre úgy döntöttél, hogy belevágsz a varrásba, akár hobbiból (hogy saját ruhákat készíts), akár kényszerből (hogy szegélyezd a nadrágodat), nem lehet csak csak úgy megvenni az első varrógépet, ami az utadba kerül.

Sokféle varrógép létezik, és ha elhibázod a vásárlást, az sok pénzedbe kerülhet.

Vagy, ami még rosszabb, elkedvetleníthet, és örökre abbahagyod a varrást. Ezt nyílván nem akarjuk, ezért készítettünk egy útmutatót, hogy kiválaszthasd az igényeidnek legmegfelelőbb varrógépet.

A varrógépek típusai

A két fő kategória a háztartási és az ipari varrógépek.

De ha segítségre van szükséged egy jó varrógép kiválasztásában, egyértelműnek tűnik, hogy a háztartási varrógéppel kell kezdened. 

Ez a csoport pedig két alkategóriára oszlik:

Mechanikus varrógépek

Ha a nagymamád gépére gondolsz, verd ki ezt a gondolatot a fejedből. A modern mechanikus varrógépek nem okoznak merev vádliizmokat egy hosszú délután után a taposógépen. Igen, pedállal működtetik őket, de elektromos meghajtással működnek.

Azért mondjuk, hogy mechanikusak, mert a funkcióikat kerekek vagy karok segítségével vezéreljük, amelyekkel például az öltés típusát vagy a tű pozícióját választjuk ki. Ezek egyszerűbbek és “kezdetlegesebbek”.

Előnyök? Ha kezdő vagy, és az alapoknál többre nincs szükséged, akkor egy mechanikus varrógéppel bőven van lehetőséged kihasználni a kreativitásodat.

És ami fontos, a mechanikus varrógépeket könnyebb (és olcsóbb) javítani. Amint megismered a gépedet, a legtöbb gyakori technikai problémát meg tudod majd javítani.

Elektronikus varrógépek

Az elektronikus varrógépek elektronikus áramkörökön alapulnak, amelyek meghatározzák a különböző programjaikat. Itt nincsenek kerekek vagy karok: gombok vagy érintőképernyők, számítástechnika a varrás szolgálatában. Egyesek még USB-porttal is rendelkeznek a frissítéshez vagy új funkciók hozzáadásához.

Lehetőségek? Annyi, amennyit csak akar. Igazi vízjeleket készíthetsz egy elektronikus varrógéppel, de mielőtt belelkesednél és rögtön vennél is egyet, gondold végig: tényleg erre van szükséged?

Mire fogod használni a varrógépet?

A bőrvarrás nem ugyanaz, mint a foltvarrás vagy a farmered szegélyezése. Tehát mire fogod használni a varrógépét, és milyen gyakran? Röviden: mondd el, milyen gyakran fogod használni, és megmondjuk, mire kell figyelned a varrógép kiválasztásakor.

Alkalmi használatra szánt varrógép

Ha még csak most kezded, de tudod, hogy sokáig fogod használni, ne a legegyszerűbb varrógépet vedd meg csak azért, mert tanulsz; olyan gépet vegyél, amely akkor is hasznos lesz, amikor már tudsz varrni.

De ha csak néha-néha fogod használni a varrógépedet, akkor sem kell szuperkomplett gépet venned, mert akkor nem fogod a legtöbbet kihozni belőle.

Milyen esetekben érdemes nagyon alap varrógépet vásárolni?

Ha szeretsz varrni, de inkább horgolsz vagyjavítasz, vagy csak egyszerű módosításokat szeretnél vele végezni a ruháidon, ne bonyolítsd túl: a legtöbb varrógép rendelkezik a szükséges funkciókkal.

Varrógép rendszeres otthoni használatra

Nem tervezed, hogy a géped egy szekrényben porosodjon? Nem az az elképzelésed, hogy megélhetésed legyen belőle, de olyan varrógépmodellre van szükséged, amely bírja a gyakori használatot, és nem korlátoz a funkciókban. Akkor egy robusztus, de teljes értékű modellre van szükséged.

Vegyük figyelembe a varrógép gyártóját, mert idővel szükség lesz pótalkatrészekre vagy javításokra, amelyek a nagy márkáknál könnyebben elérhetők.

Varrógépek vastag szövetekhez

Vastag szövetek alatt pedig (többek között) vásznat vagy farmert értünk. Húzóerővel rendelkező varrógépre van szükséged. Azaz: olyan, amelyiknek nem okoz gondot a szövet mozgatása anélkül, hogy a mechanizmus elakadna.

Győződj meg arról is, hogy a motornak elegendő teljesítménye van ahhoz, hogy át tudd szúrni a vastag anyagokat.

Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy milyen típusú tűkre van szükséged az egyes anyagokhoz; nem minden anyagot lehet ugyanazokkal a tűkkel varrni.

Végül pedig győződj meg róla, hogy ez egy olyan varrógép, amely közepes magasságú emelőlábbal rendelkezik, így vastag ruhadarabokat vagy akár több réteg anyagot is képes lesz varrni.

Hímző, steppelő és patchwork varrógépek

Ezek a technikák már régen csak a nagymama paplanját hagyták maguk mögött.

Saját paplant készíthetsz, igen, de egy saját készítésű patchwork táska olyan eredetiséget garantál, amelyet a gyors és globalizált divat korában nem könnyű elérni.

Mivel kell rendelkeznie egy patchwork vagy steppelő varrógépnek?

Alapvetően a hímzésminták széles választéka. Vajon mindegyik rendelkezik ezzel? Nem.

Ha tudod, hogy hímzésre fogod használni (és sokat fogod használni), akkor érdemes félprofi varrógépet választani. Ezek szélesebb körű mintákat kínálnak, és kevésbé korlátozzák a kreativitását (és ha új mintákat szeretnél hozzáadni, sokuk rendelkezik USB-porttal, hogy ezt megtehesd).

Mire kell figyelni varrógép vásárlásakor

Kezdjük azzal, hogy strapabíró legyen. Vannak olyan gépek, amelyek úgy néznek ki, mint a játékok, és ami a legrosszabb, úgy is működnek, mintha azok lennének.

Másodszor: ne figyelj arra, hogy van-e rajta izzó, hordozófogantyú vagy levehető kar. Majdnem mindegyiknek van.

Válassz jó márkát a varrógépedhez

A cél az, hogy a géped hosszú éveken át tartson. És eljön majd az idő, amikor meg kell javítani, vagy cserét kell keresni. Vannak olyan varrógépek, amelyekhez alkatrészt vagy javításra képes szakembert találni szinte lehetetlen küldetés.

Ügyelj arra, hogy olyan márkájú varrógépet válassz, amelynek jó a műszaki szervize. A nagy gyártók a legjobb választás az ilyen jellegű meglepetések elkerülésére. Az egyik legjobb varrógép márka a Singer. 

A Singer varrógép

A Singer egy híres amerikai vállalat, amely főleg varrógépeket és hímzőgépeket gyárt. Az első Singer varrógép Isaac Merritt Singer által készült 1851-ben, és azóta is a cég az egyik legismertebb és legnagyobb varrógépgyártó vállalat a világon.

A Singer márkájú varrógépek széles választéka áll rendelkezésre, amelyeket különböző funkciókra terveztek, például szabásra, varráshoz, hímzésre és fonásra. A gépek között megtalálhatók a hagyományos mechanikus varrógépek és az elektronikus varrógépek is.

Ezek a gépek számos profi és hobbi varrónak nyújtanak megfelelő eszközöket a textiliparban és az otthoni varrásban egyaránt. A cég emellett számos tartozékot, például cérnát, tűket, varrólábakat, varróasztalokat és varrókészleteket is kínál a felhasználók számára.

A Singer márkájú termékek széles körben elérhetők az egész világon. A vállalat elkötelezett az innováció és a minőség iránt. A Singer állandóan fejleszti termékeit és szolgáltatásait, hogy megfeleljen az ügyfelek igényeinek és az ipar új trendjeinek.

Több jó márka is van persze, de egy Singerrel biztos, hogy jól jársz: a minőség, a pótalkatrészek és a technikai segítségnyújtás könnyen megtalálható.

Ár

Az elképzelés az, hogy a gép hosszú éveken át működjön. És eljön majd az idő, amikor meg kell javítani vagy alkatrész cserét kell keresni. Vannak olyan varrógépek, amelyekhez alkatrészt vagy javításra képes szakembert találni szinte lehetetlen küldetés.

Ügyelj arra, hogy olyan márkájú varrógépet válassz, amelynek jó a műszaki szervize.

A nagy gyártók a legjobb választás az ilyen jellegű meglepetések elkerülésére.

Mennyibe kerül egy alap varrógép?

Ha azok közé tartozol, akiknek nincs szükségük négy alapfunkciónál többre, hogy alkalmanként nagyon egyszerű ruhadarabokat varrjanak, már 50,000 ft alatt is találhatsz néhány modellt.

A funkciók nem lesznek ugyanolyanok, mint egy drágább gépé, de miért fizetnél olyasmiért, amit soha nem fogsz használni?

Mennyit ér egy átlagos háztartási varrógép?

Talán kevesebbet, mint gondolná. Alig több mint 50,000 ft-ért már olyan varrógépeket kaphatsz, amelyek nemcsak ahhoz elegendőek, hogy elkezdhesd a munkát, hanem ahhoz is, hogy magabiztosan mondhasd: tudok varrni.

A legtöbb 50,000 ft és 100,000 ft közötti árkategóriájú varrógép több mint elfogadható ár-érték arányt képvisel, és bőséges teret ad a fejlődéshez, mielőtt megteszed a lépést (ha akarod persze) egy félprofi varrógép felé.

Egy jó varrógép műszaki jellemzői

Egy nagyon egyszerű varrógépbe általában nem érdemes pénzt fektetni, hacsak nem fogod nagyon ritkán és igénytelen feladatokra használni. Minden más esetben győződj meg róla, hogy a gép átmegy a teszten ezeken az alapvető tulajdonságokon:

A motor teljesítménye

Minden modern varrógépben van motor, de nem minden motor elég erős ahhoz, hogy bármilyen anyagot megvarrj.

A 70 W-nál kisebb teljesítmény nem teszi lehetővé, hogy vastag anyagokkal dolgozz, például azokkal a farmerekkel, amelyeket valószínűleg többször fogsz varrni vagy javítani.

A gép anyaga

Vannak olyan varrógépek, amelyek belső gépezetének jó része műanyagból készült. Ezeket nem ajánljuk. A legtöbbjük, bár lehet, hogy van néhány műanyag részük, fémből készül.

Különös figyelmet fordítn arra, hogy az orsóház milyen anyagból készül: mind az orsóház, mind az azt fedő résznek fémből kell készülnie.

A műanyagból készültek rosszabb minőségűek, és biztosan gondot fognak okozni.

Tűhelyzet

Ez egy kényelmi kérdés. Lehet, hogy szeszélynek tűnik, de amikor elkezdesz varrni, meglátod, hogy a valóságban nem az. Ha a tűt jobbra-balra, vagy oldalirányban tudod mozgatni, akkor az anyag szélétől különböző távolságban tudsz varrni. Lefordítva: sokkal könnyebbé teszi a ruhadarab széleinek varrását.

Állítható öltéshossz és -szélesség

Az öltéshossz beállításának lehetősége fontos mind a sor-, mind a cikk-cakk öltésnél. A legtöbb gép négy-öt öltéshosszal rendelkezik, de vannak olyan gépek, amelyek csak hárommal.

Tartsd szem előtt ezt a funkciót, mert ha egyszer elkezdesz hozzászokni a varrógépedhez, ez a kis változatosság sokat fog korlátozni. A cikkcakk a varrógépek második leggyakrabban használt öltése, és ebben az esetben fontos, hogy az öltés hosszát és szélességét is szabályozni tudd.

Ezekkel játszva sokkal nagyobb szabadságot kapsz a ruhadarabok befejezésének megválasztásakor. Egy nagyon egyszerű módon megtudhatod, hogy egy varrógép szabályozza-e az öltés szélességét és hosszát: nézd meg, hány választótárcsával rendelkezik a gép.

Ha csak egy van rajta, akkor nem szabályozza sem a hosszúságot, sem a szélességet; ha kettő van rajta, akkor csak az öltés hosszát szabályozza, ha pedig három, akkor a hosszát és a szélességét is szabályozhatod.

Tippek, hogy varrógéped hosszú éveken át működjön

Már nem gyártanak olyan strapabíró gépeket, mint régen. Néhány alapvető karbantartással azonban meghosszabbíthatod varrógéped élettartamát.

Milyen karbantartás az? Olvasd el a használati útmutatót. Ez az a kis könyv, ami a varrógéphez jár. Már ha jár és magyarul van. Ha nincs, akkor az internetről kell letöltened, legtöbbször a gyártó oldaláról. 

Ezt a lépést sokan ki szokták hagyni, ami nagy hiba. Ha szétszedjük a varrógépünket, még ha csak részben is, jobb, ha tudjuk, hogyan kell az egyes alkatrészeket a helyükre tenni, nem igaz?

Rendszeresen tisztítsd és olajozd meg a varrógépedet.

A használat során a gépben felhalmozódik az olaj, a szösz és a por, ami végül megnehezítheti a működését, vagy akár meghibásodást is okozhat.

Milyen gyakran kell tisztítani és olajozni a varrógépet?

Ez attól függ. Ha hetente háromnál többször használod, akkor hetente végezd el. Ez talán túl soknak tűnik, de gondoljon arra, hogy ilyen rendszeres tevékenység mellett könnyen előfordulhat, hogy apró fonalak vagy szövetdarabkák gyűlnek össze egyes alkatrészeiben.

Ha csak alkalmanként használod a gépet, akkor minden alkalommal tisztítsd meg.

Ha már néhányszor megtisztítottad a varrógépét, meg fogod látni, hogy nem is vesz el annyi időt, mint gondolnád. A géped meg fogja köszönni (és a pénztárcád is).

Ami még érdekelhet:

Bögrék

Jégkockakészítők

Sörcsap