Skip to content

Ukulele akkordok

Most, hogy már van egy ukuleléd, és be is hangoltad azt, itt az ideje megtanulni néhány akkordot. Az ukulele akkordok egyáltalán nem nehezek, így kis gyakorlással már pár napon belül el is fogod tudni játszani a kedvenc dalaid. 

Tanulhatsz úgy, hogy végigmész az akkordokon úgy ahogy bemutatjuk őket (gyakoriság szerint) vagy mindig azokat tanulod meg, amikre szükséged van egy dal eljátszásához. Így egy idő után a legtöbbet meg fogod tanulni, és bárhol bármikor el fogsz tudni játszani bármilyen dalt. 

De mindenekelőtt, nézzük meg, hogy működik az akkord ábra. Kezdjük az ujjainkkal. Minden ujjunknak van egy száma, ebből fogod tudni, hogy melyiket kell használnod. A hüvelykujjat nem fogjuk használni, így csak az 1-4-ig kell megszámozni az ujjainkat:

1: mutatóujj
2: középső ujj
3: gyűrűsujj
4: kisujj

Hová tegyem az ujjaimat?

Az akkordtáblákon négy függőleges vonal található, amelyek az ukulele négy húrját jelképezik. Az első húr nem mindig a G húr, és nem is mindig a legvastagabb húr. Az ukulele sokféleképpen hangolható, például a reentráns módszerrel. Attól függően, hogy milyen hangolást használsz, a húrok sorrendje eltérő lehet. Mivel sok ukulelén a reentráns módszert használják, a legvastagabb húr általában a C húr, nem pedig a G húr.

ukulele akkordok

Ha jobbkezes vagy, és a bal kezeddel fogod le az akkordokat, és a fenti képen látható g-C-E-A hangolással játszol, akkor a G-húr lesz a legfelül. Ha nem fogod le egyik bundot sem, akkor így egy G hangot játszol.

Ne feledd, hogy a hangmagasság a G-től kezdve a C (harmadik húr), az E (második húr) és végül a legvékonyabb húr: az A (első húr) sorrendjében halad.

Hogyan értelmezzük az ukulele akkordok ábráit?

Szerencsére ezeknek az ukelele akkordoknak csak két fontos szimbólumuk van. A legegyszerűbb és leggyakrabban használt szimbólum a fekete kör, ami azt jelenti, hogy ott ahol van kell lefogni a hangot. A szám, ami bele van írva pedig azt az ujjunk számát jelöli, amit használnunk kell a lefogáshoz.

Gyakori ukulele akkordok

A nyitott húr egy fehér kör lesz az uke táblán. Ez azt jelenti, hogy ezt a húrt is pengetni kell, amikor megszólaltatod az akkordot. Amikor nem szabad  pengetni a szabadon hagyott húrt, akkor egy X-et tesznek a fehér kör helyére, de ez nem gyakran fordul elő ukulele esetén, a gitárosok viszont nagyon jól ismerik. 

Sokan tanulják meg az ukulele akkordokat zenei csoportosításban, bár, mint ahogy említettük, a te döntésed, hogy milyen sorrendben tanulod meg az akkordokat, gyakorisági sorrendben, ábécé sorrendben vagy veszel egy dalt, és megnézed milyen akkordok szükségesek hozzá. Sok ukule könyv először a C hangnemben tanítja meg az akkordokat, és utána jönnek a többi hangnemek.

Anélkül, hogy belemennénk a zeneelméletbe, fontos megjegyeznünk, hogy alapvetően vannak dúr és moll akkordok. Az ábrán a dúr akkordok nagybetűvel vannak jelölve, pl. C, a moll akkordok pedig kis m-el vannak ellátva, pl. Cm. Vannak olyan táblázatok is, ahol nem használják az m betűt, ott kisbetűvel írják az alaphangot, tehát c moll esetén: c.

A C-dúr akkord lejátszásához egyszerűen helyezd a gyűrűsujjadat az A húrra a harmadik bundon. A C-moll akkord (Cm) lejátszásához maradj ugyanazon a bundon, és vagy három ujjal, vagy használj ismét barre akkordot a C, E és A húrokon (a második, harmadik és negyedik húron). Ezt a C-moll akkordot a 3. bundon játsszuk. Bár a C-moll akkordnak vannak más változatai is, egyelőre azt javasoljuk, hogy ha teljesen kezdő vagy, akkor próbáld meg egyelőre csak a három ujjadat használni, és hagyd későbbre a barre akkordot! Próbáljuk ki a C7-et! A C7 egy újabb gyerekjáték! Helyezd az első ujjad az A húr első bundjára. Ennyi az egész!

C-dúr
C-moll ukulele akkord
C7 ukulele akkord

Az A-dúr akkord elsajátításához helyezd a mutatóujjad (1) a C húr első bundjára, a középső ujjad pedig a G húr második bundjára. És már meg is tanultad az A-dúr akkordot. Az a-moll akkord nagyon hasonlít az A-dúrhoz. Ha a kezed már az A-dúr akkord pozíciójában van, akkor csak a mutatóujjadat kell levenned az első bundról. Most már csak a második ujjadnak kell a második bundon a G húrra kerülnie. Ez az A-moll!

Az A7-et is nagyon könnyű megtanulni! Csak helyezd az első ujjadat a C húr első bundjára. A jó hír az, hogy az A és C akkordokat elég gyorsan meg tudod tanulni, különösen, ha már jártas vagy más húros hangszereken való játékban.

A-dúr ukulele akkord
A-moll ukulele akkord
A7 ukulele akkord

Mostanra már biztos érted, hogy is működnek ezek az ábrák, úgyhogy midenféle kommentár nélkül, itt van néhány gyakori akkord:

D-dúr ukulele akkord
D-moll ukulele akkord
D7 ukulele akkord
E-dúr ukulele akkord
E-moll ukulele akkord
E7 ukulele akkord
G-dúr
G-moll
G7
F-dúr
F-moll
F7

A barre és a H akkordok

A H-dúr akkord lefogásához egy úgynevezett barre akkordot kell használnod! Szerencsére nem sok dalban lesz szükséged a H-dúr akkordra, de azért nem árt megtanulni. 

A barre akkordok lényege, hogy ugyanazt az ujjadat használod több húr lefogására. Ezt legegyszerűbben úgy éred el, hogy a mutatóujjadat laposan a húrokhoz fekteted. De a H akkordtól eltérően van néhány trükkös akkord, amelyeknél más ujjakkal kell barrézni a húrokat. A fenti D7 akkord hasonló a H-hoz, de ott egyszerre három húrt kell lefogni a mutatóujjaddal, a H7 esetén pedig mind a négyet! 

A H-dúr akkord lejátszásához az első ujjaddal fogd le az E és az A húrt a második bundon. A második ujjadat helyezd a harmadik bundra a C húron, és a harmadik ujjadat is a negyedik bundra a G húron. Ha a H akkord egy kicsit nehezedre esik, próbálj ki először néhány más akkordot, és térj vissza a H akkordhoz később. Semmiképp se csüggedj, biztosan menni fog idővel.

H-dúr
H-moll
H7

Ha még kezdő vagy, ne feledd, hogy nem kell sietni. Ne stresszeld magad azzal, hogy egyik napról a másikra világhírű ukulele-zenésszé válj. Türelemre is szükséged van az izommemória kialakításához.

A kezdéshez próbáld meg megtanulni az akkordok átmeneteit a G és a C között. Amikor egy G akkordot játszol, nyomd az ujjaidat erősen a húrokra. Próbáld meg gyakorolni, hogy a gyűrűsujjadat (harmadik ujjadat) a harmadik húron a harmadik bundról, eggyel hátrébb, a negyedik húron (A húr) a harmadik bundra teszed. Csak erre az egy mozdulatra és csak erre az ujjra lesz szükséged ahhoz, hogy C akkordra válts. Jó gyakorlást kívánunk!

Ha további akkordokra vagy kíváncsi kattints, itt letölthetsz egy ukulele akkord táblázatot pdf-ben.