Skip to content

Ukulele hangolás

Akár az ukulele cikkünket követve vetted meg hangszeredet, akár nem, előtted van egy ukulele, ami hangolásra vár. Itt összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket az ukulele hangolásával kapcsolatban, hogy ne kelljen tovább kutatnod a válaszok után, hanem végre elkezdhesd pengetni a már behangolt ukulelédet.

Ukulele hangolásának alapjai

Az első dolog, amit az ukulelék hangolásáról tudni kell, hogy nem minden ukulelét hangolnak ugyanúgy. Ha szoprán, koncert vagy tenor ukuleléd van, akkor ugyanazt a hangolási módszert, az úgynevezett gCEA hangolást használd. Ha azonban az ukuleléd bariton, akkor egy másik hangolási módot, a DGBE hangolást érdemesebb használnod.

Ahhoz azonban, hogy bármilyen típusú ukulele hangolásához hozzákezdj, először is meg kell ismerkedned az ukuleléddel. Tartsd magad elé, akár a mellkasodnál feljebb, akár lejjebb, ha ez segít jobban látni a húrokat a hangoláshoz. Győződj meg róla, hogy a nyak a bal felé néz ha jobb kezes vagy és jobbra ha bal kezes. 

Nos, az ukulelének négy olyan része van, amit ismerned kell ahhoz, hogy be tudd hangolni a ukulelédet:

ukulele részei

Az első a fejrész. Ez az ukuleled nyakának teteje, az a rész, amire fel vanna tekerve a húrok. 

A második maga a nyak. Ez az a hely, ahol a húrok lefutnak, és ahol a bundok (érintők) vannak elhelyezve. 

Ezután következnek a húrok. Ha felülről lefelé nézel, így fogod leolvasni a húrokat, amikor hangolod őket. Például, ha bariton ukuleléd van, a felső húr a D, a második húr a G, a harmadik húr a H, a negyedik és egyben alsó húr pedig az E.

Végül ott vannak a hangolókulcsok. Ezeket fogod használni hangolás során. Az egyes hangolókucslhoz az a húr van rögzítve, amelyet az a húr szabályoz. Ahhoz, hogy az egyes hangolókulcshoz rögzített húr hangmagasságát csökkentsd, lazítani kell a húron, míg a húr hangmagasságának magasabbra állításához, meg kell húznia az adott hangolószeget.

Tehát, mint már említettük, a szoprán, koncert vagy tenor ukulele hangolásához a gCEA hangolást fogod használni, ami az ukulelek sztenderd hangolása, más néven C6-os reentráns hangolás.

A reentráns hangolás

Amikor az ujjaidat végighúzod a zongora egyik végétől a másikig, akkor az iránytól függően vagy a legmélyebbről a legmagasabb hangmagasságba megy, vagy fordítva.

A reentráns hangolás azt jelenti, hogy a hangszered nem követi a hangmagasság progresszióját. Az egyik húr lehet, hogy magasabb hangmagasságú, mint a felette lévő, majd az utána következő húr lehet, hogy alacsonyabb hangmagasságú.

Tehát a reentráns hangolás azt jelenti, hogy ahelyett, hogy a húrok hangmagassága a megfelelő sorrendben emelkedne vagy süllyedne a legmagasabb hangmagasságtól a legalacsonyabb hangmagasságig (mint a fehér billentyűk a zongorán), a húrok oda-vissza járnak, ami gazdag és összetett hangzást eredményez, ez az ukulele egyik szépsége. Ott ugyanis a legfelül található húr magasabb mint az alatta levő.

Nos, több módja is van annak, hogy az ukulelét gCEA hangolásra hangold, akár online hangolóval, akár hallás alapján, akár fizikai hangolóeszközzel, és hogy melyik módszert használod, az egyszerűen preferencia kérdése. Mégis, néhány módszer általánosan könnyebb, mint a többi. A legtöbb ember számára az ukulele hangolásának legegyszerűbb módja a digitális hangológép.

Egyébként, ha bariton ukuleléd van, mindezek érvényesek, de vedd figyelembe, hogy a bariton ukuleléket DGBE hangolásra hangolják.

Ukulele hangolás digitális hangolóval

Az ukulele hangolásának legelterjedtebb módja a felcsatolható hangoló. Néha ezeket hangológépeknek is nevezik, de őszintén szólva, a márka és a design különbségeitől eltekintve ezek lényegében ugyanazok – egy klipszes hangoló digitális kijelzővel, amely jelzi, ha elérte a megfelelő hangmagasságot az egyes húrokhoz. Ez bármilyen ukulelével használható, de győződj meg róla, hogy ha bariton ukuleléd van, akkor ahhoz állítsd be a hangolód.

hangológép

Hangolás hangoló app-el

Egy másik egyszerű módja az ukeleléd hangolásának ha egy hangolóalkalmazást használsz. Ha szeretnél találni egy jót, keress rá a Adnroid telefonodon vagy iPhone-odon, ugyanis mindkettőre sok kiváló minőségű akalmazás található. A legtöbbet ingyen is lehet használni, csak annak természetesen az a hátránya, hogy végig kell nézni egy-két reklámot.

A hangolóalkalmazások csendes szobában működnek a legjobban, mivel a telefon beépített mikrofonját használják az ukulele húrjainak hangjának mérésére.

Online hangoló használata

A hangolást persze nemcsak appon keresztül, de egy weblap segítségével is megteheted, melyre egy kiváló példa a Ukebuddy. Ezen az oldalon például akár hallás után, akár mikrofonon keresztül is behangolhatod ukulelédet. 

ukulele hangolás

Persze ezen kívül még számtalan van, de akárhogy is, próbálj meg olyan hangolót találni, amely a hangolás gombjának megnyomásakor a hangzás addig folytatódik, amíg ki nem kapcsolod. Így a húrok hangolása közben nem kell megállnod és visszakapcsolnod a hangolót.

Az Ukulele hangolása hallás után

Az ukulele hangolása hallás alapján kicsit bonyolultabb, mintha csak egy kijelölt hangolóeszközt használnál, és ez a módszer nem ideális, ha más zenészekkel együtt játszol, mivel velük is összhangban akarsz lenni.

A legegyszerűbb módja az ukulele hallás utáni hangolásának (más néven önmagára hangolásának) a relatív hangolás. Ez azt jelenti, hogy feltételezed, hogy az egyik húr hangolva van.

  • Helyezd az egyik ujjad az E húrra, ami a második húr alulról.
  • A nyak tetejétől lefelé számolva csúsztasd az E húron az ujjad közvetlenül az ötödik bund fölé.
  • Az ujjad lent tartva pengesd meg az E húrt, majd az alatta lévő, A húrt. Ugyanúgy szólnak? Ha nem, akkor addig állítsd az E húr míg az ugynúgy nem szól, mint az A.
  • Most ugyanaz jön, csaj eggyel feljebb, azaz a C húr hangolása következik. A C húr a második húr felülről. Helyezd rá az egyik ujjadat, és csúsztasd le ezúttal a negyedik bund fölé.
  • Nyomd le az ujjadat, amint éppen a negyedik bund fölött van, és pengesd meg a C húrt. Addig állíts a C húr magasságán, míg az ugyanúgy nem hangzik mint az előbb behangolt E húr.
  • Végül a G húrt kell behangolni, az ukulele legfelső húrját úgy, hogy az ujjadat ráhelyezed, és a második bund fölé csúsztatod. Nyomd le az ujjadat a második bund fölé a G húrra, és pengesd meg. Ennek pont ugyanúgy kell szólnia mint a legalsó A húr, feltételezve, hogy a fent említett reentráns hangolást választod. 

Ez így persze sokkal nehezebb mint egy hangolóprogram vagy gép használata, de fejleszti a hallásodat, és jó érzés tudni, hogy be tudsz hangolni egy hangszert mindenféle segédeszköz nélkül.