Skip to content

Amit ukulele vásárlás előtt tudni érdemes

Ukulele vásárlásán gondolkodsz, de össze vagy zavarodva, és nem tudod, melyiket válaszd? Ebben a cikkben néhány olyan jellemzőt ismertetünk, amelyeket figyelembe kell venned ahhoz, hogy megvásárold a tökéletes ukulelét, vagy legalábbis azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeidnek és a költségvetésednek.

Ukulele ajánló

Íme néhány jó minőségű Ukulele, amit most könnyen beszerezhetsz az Alza.hu webáruházban.

CASCHA HH 2036 EN

Típus: koncert | Fedlap: mahagóni | Csomag tartalma: hangoló, tok

Koncert ukulele
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

CASCHA HH 2258

Típus: koncert | Fedlap: szénszál | Csomag tartalma: heveder, tok

szénszálas ukulele
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Ortega RUPA5MM

Típus: koncert | Fedlap: sapele | Csomag tartalma: n/a

Ortega ukulele
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Cordoba 15SM

Típus: szoprán | Fedlap: mahagóni | Csomag tartalma: n/a

Cordoba
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Ortega RUFIRE

Típus: koncert | Fedlap: okoumé | Csomag tartalma: n/a | Különböző színekben kapható

Ortega RUFIRE
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Bamboo Jade 21

Típus: szoprán | Fedlap: hárs | Csomag tartalma: tok

Bamboo ukulele
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A Bamboo ukuleléi még számtalan más mintában is kaphatók, ide kattintva megnézheted mindet: Bamboo ukulele

Mit kell tudni ukulele vásárlás előtt?

Akár kezdő, akár tapasztaltabb játékos vagy, javasoljuk, hogy vedd figyelembe ezeket a szempontokat, amik alapján kiválaszthatod a számodra legjobb ukulelét:

Méret

Ez egy alapvető kritérium. A szoprán ukulele (30,5 cm. és 35,5 cm. közötti hosszúságú), ami miatt ez a legmegfelelőbb ukulele kezdőknek (és akár gyermekeknek is), mivel nagyon jól illeszkedik a kis kezekbe és könnyű. Bár a szoprán ukulele alapvetően az “eredeti” ukulele, sok felnőtt felhasználó nem emellett az ukulele típus mellett dönt, mivel kezük néha túl nagy ahhoz, hogy kényelmesen tudjanak játszani rajta, és inkább egy koncert- vagy tenor ukulelét választanak, mivel az érintők ezeken hosszabbak.

Ár

Ez fontos szempont bármilyen hangszer vásárlásakor. Ha még csak most kezded, és nem vagy teljesen biztos benne, hogy életed végéig kitartóan fogsz ukulelézni, akkor azt javasoljuk, hogy vegyél egy olcsóbb kategóriájú ukulelét; aztán, ha a kezdeti örömöd megmarad, ha megtanulsz jól játszani rajta, akkor elgondolkodhatsz azon, hogy magasabb kategóriájú ukulelére válts.

Tartsuk szem előtt, hogy a legjobb ukulelék minden tulajdonságukban kiválóak, beleértve a kivitelt, a designt, a hangzást, stb., de elkerülhetetlenül drágábbak is. Tehát, ha még csak most kezded, egyelőre ne fontolgasd a magas árú modelleket. 

A nagyon olcsó modelleknél pedig az a probléma állhat fenn, hogy nincsenek jól elkészítve, így vagy nagyon nehezen lehet rajtuk játszani vagy sehogy: állandóan elhangolódnak, a húr és fogólap közti távolság túl nagy lehet, így minden akkordlefogás kész fizikai mutatvánnyá válik. Másrészt, egy olcsó modellt nem nagyon lehet eladni sem, teljesen elveszti az értékét, így ha már nem játszol rajta, porfogónak fog megmaradni valahol a szobád sarkában. 

Ezért javasoljuk, hogy mindenképp egy közepkategóriás modellel érdemes kezdeni, amin jól lehet játszani, és ha azt veszed észre, hogy nem játszol már rajta, akkor el tudod adni kevés értékvesztéssel.

Anyag

Az ukulele anyaga fontos, és teljesen meghatározó a hangminőség szempontjából. A legtöbb ukulele természetesen fából készül, viszont mostanában már gyártanak szénszálas modelleket is. Lásd lejebb.

A fa fajtáján kívül figyelembe kell még venni, hogy tömör vagy laminált-e a fa. A tömör fából készült ukulelék kétségtelenül a legjobb hangzásúak, de kezdetben elegendő lehet egy laminált is, amellyel pénzt takaríthatsz meg, és általában jobban ellenáll a hirtelen időjárási változásoknak, mint egy tömör ukulele.

Külső

Mindig figyelembe kell venni az ukulele formáját, valamint a nyakát, a hidat, a testet, a fa típusát, a lakkozás minőségét, az illesztéseket, stb. Általában a külsejét a fa fajtája határozza meg, és hogy az matt vagy fényes lakkott kapott-e. Ezenkívül sok gyártó különféle színekben is kínál modelleket, az Ortega és Bamboo márkák pedig nagy választékban kínálnak különböző mintája ukuleléket. 

Hangerő

A hangerő nem csak a pengetés hangerejétől függ, hanem elsősorban a test méretétől és valemelyest a fa anyagától is. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb testű hangszerről van szó, annál hangosabb és mélyebb. Egy bariton ukulele pédául majdnem kétszer akkora mint egy szoprán, ezért hangosabb, viszont a szoprán magasab hangokat ad ki, amiket az emberi fül hangosabbnak érez. 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy otthoni használatra elég egy szoprán ukulele a koncert ukulele helyett, a többi változat (pl. bariton, tenor) pedig specifikus hangszerek, első ukulelének nem ajánlottak. Már csak azért sem, mert hangolásuk különböző.

E kis alapismertetés után megmutatjuk a leggyakoribb ukulelétípusokat, hogy kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbbet:

Leggyakoribb ukulele típusok

Szoprán ukulele – Mint már említettük, ez a legkisebb, legfeljebb 50 cm hosszú. A szoprán ukulelák általában a leggazdaságosabbak és legkeresettebbek. A hangolásuk G, C, E, A, ami egybeesik a gitár négy húrjával, ahol a capo az 5. bundon (érintő) van. A különlegesség az, hogy a C egy oktávval lejjebb van.

Koncert ukulele – A kocenrt ukulele hosszát tekintve követi a szoprán ukulelét, körülbelül 58 cm. A test mérete nagyobb hangerőt és mélységet kölcsönöz a hangjának. Sok játékos a koncert ukulelét részesíti előnyben a szoprán ukulelével szemben, mivel ez egy nagyobb hangszer (ezért könnyebb játszani), több nyitott bundja van, és hangolása ugyanaz.

Tenor ukulele – Hozzávetőleges hossza körülbelül 67 cm, és nagyon kényelmes játszani rajta, különösen pengetni kényelmesebb kisebb társainál. Pontosan a nagyobb méret miatt sokkal nagyobb hangerőt és jobb basszust kapunk, mint a fent leírt típusoknál. A húrfeszítés magasabb, mivel a nylonhúrok mellett acélhúrok is használhatók. A hangolása szintén G, C, E, A, de a szoprán és tenor ukulelétől eltérően a basszushúr a 4. (G), nem pedig a harmadik.

Bariton ukulele – Ez a legnagyobb ukulele típus, körülbelül 76 cm-es. A skála hossza is hosszabb, és a hangolása pontosan megegyezik a gitár első négy húrjának hangolásával: D, G, H, E. Hangja kissé mélyebb, és ebben a tekintetben egyértelműen különbözik az előző változatoktól.

Hogyan válasszuk ki ukulelénket?

Ukulelén játszani nem bonyolult feladat, de kezdetben elengedhetetlen, hogy legyen egy megfelelő, hozzád igazított modell, amellyel már a kezdetektől fogva jól érzed magad.

A legjobb ukulele kiválasztása elsőre kissé bonyolultnak tűnhet, mivel a piacon sokféle márka van, sokféle ukulele-típussal, nem beszélve az ártartományról. Minden kezdőnek tanácsra és útmutatásra van szüksége, hogy ne kövessen el hibát, amikor megvásárolja első ukuleléjét.

Amint azt az oldal elején kifejtettük, a kínálat összetettsége és változatossága miatt hasznos lesz néhány alapvető tényezőt felmérni:

Megfelelő fa – A “megfelelő” alatt azt a fát értjük, amelyet az ukulelén való játékban való jártasságodnak megfelelőnek tartasz. De ha csak most kezded, ha az első ukulelédet azért veszed, hogy megtanulj rajta játszani, nem kell beruháznod egy olyan ukulelébe, amely kiváló fából készült (például koa fából, ami nagyon drága); egyszerűen csak arra kell ügyelned, hogy jó fából készült ukulelét vegyél, mivel ez az összetevő közvetlenül meghatározza a hang minőségét. A laminált mahagóni vagy hárs bármelyike kiváló választás.

Kivitel – A kivitel szintén fontos kiválasztási kritérium. Az ukulele felületkezelése, valamint az alkatrészek felépítése és összeszerelése jelentős hatással van a hang minőségére. Általában fényes lakk vagy matt kivitelben kaphatók. 

Stílus és dizájn: Itt esztétikai kérdések is szóba jönnek, amelyek személyenként nagyon eltérőek. Ezért az ízlésednek és stílusodnak leginkább megfelelő ukulelét kell kiválasztanod.

Húrok: Az ukulele húrjai szintén alapvető alkotóelemek. A nejlonhúr a legjobb választás, különösen, ha csak most kezdesz ezen a hangszeren játszani. Melegebb és átlátszatlanabb hangzást biztosítanak, ugyanakkor lágyabbak a kezdő ujjak számára. A fémhúrok viszont, bár jobb hangzást biztosíthatnak, vékonyabbak és szálasabbak, így a tapintásuk/kezelésük fájdalmasabb lehet (különösen az elején), ha nem vagy hozzászokva a játékhoz.

A legjobb ukulele márkák

Cordoba

Ez a márka nagy elismertségnek és presztízsnek örvend, elsősorban spanyol gitárjai és klasszikus formatervezései miatt. A Cordoba ukulelék tömör mahagóniból készülnek, de minden sorozat másképp készül. A 15-ös sorozat az egyik leginkább basszusvezérelt, míg például a 20-as sorozat csúcsmodellje a világosabb, élesebb hangzásra specializálódott.

A gyártó Cordoba mindig ügyel arra, hogy a hangszerek fája nagyon száraz legyen, mielőtt összeszerelik őket, hogy minden pórus kihasználható legyen, és a rezonancia ne legyen olyan “nyikorgó”. Emiatt az összes ukulele (még a szoprán ukulele is, amely általában magasabb hangmagasságú) lágy, édes és nagyon kellemes hangja van.

Lanikai

A másik legjobb ukulele márka, különösen, ha az ár-érték arány a legfontosabb, a Lanikai. Az ukuleléik kiváló kivitelűek, és ez a gyártó mindig kiváló minőségű fákat használ. A Lanikai ukulele ezért jó választás, főleg ha a különleges formákért érdeklődsz, a listánkon található modellnek ugyanis a megszokottól eltérő formája van.

Ortega

Az Ortega egy német márka, amely ukulelák hatalmas választékát kínálja, minden pénztárcának megfelelően. Laminált hangszerektől a tömör konstrukcióig, elektromos hangszerekig, gitárokig és ukulele-basszusgitárokig gyárt hangszereket. Az Ortega ukulelák választéka lenyűgöző: bariton, szoprán, koncert… számos kivitelben és variációban.

Cascha

A Cascha egy német hangszer- és kiegészítő márka. Termékeik egyedülálló ár/teljesítmény arányt kínálnak, és egyszerűségük, valamint játszhatóságuk miatt hangszereik tökéletesek a kezdők számára.

Bamboo

A Bamboo egy Argentínában alapított cég, Latin-Amerika legnépszerűbb márkája az ukulelek és gitárok terén. Az élénk és színes esztétika mögött helyi illusztrátorok és grafikusok állnak. Inspirációjuk és kreativitásuk forrása közvetlenül a természetből és annak erőforrásaiból származik, lehetőséget adva az embereknek, hogy a zenén túlmenően nemcsak egy hangszert, hanem egy értelmes művészeti és dizájn darabot is a kezükben tarthassanak. Neve ellenére nem bambuszbó, hanem hársfából készítik ukeleléiket. 

Stagg

A Stagg ukulelék az egyik legjobb ukulelék a piacon manapság. Ez a modellek széles választékának köszönhető, mivel ez megkönnyíti a különböző felhasználók számára történő alkalmazkodást a különböző költségvetések és formatervek mennyisége miatt. 

Hogyan és milyen fából készülnek az ukulelék?

Az ukulelák a gitárhoz hasonló építési technikát követnek, a tetejüket vagy a fogólapot speciális fából készítik, de a test belső szerkezetei is bizonyos tulajdonságokat vagy hangzásbeli jellemzőket kölcsönöznek nekik.

Az első dolog, amit vásárlás előtt meg kell nézni, hogy laminált vagy tömörfa lapokkal készülnek-e. A rétegelt lemezből készült modellek olcsóbbak, mivel több, nagyon vékony, különböző minőségű fából készült rétegből készülnek, amelyek egymáshoz vannak ragasztva. Ezek gyengébb hangminőséget produkálnak, ezért a profi zenészek a tömörfa lapokat részesítik előnyben. 

A tömör fák teltebb, kerekebb és mélyebb hangzást eredményeznek, jobb harmonikus visszhanggal, sőt, idővel még javulni is képesek, mivel a tömör fák idővel érnek.

Az ukulelék leggyakrabban használt fafajtái közé tartozik a Hawaii-szigeteken jellemző koa akác. Hagyományosan ezt a fát használták ukulelékhez, mert kiegyensúlyozott a hangja és vonzó a mintázata is. Hasonló tulajdonságokkal rendelkező fa az akác.

Vannak mahagóni lapú ukulelék is, amelyek eltérhetnek egymástól attól függően, hogy honnan származik a mahagóni, de általában sokkal sötétebb és melegebb hangzásúak. Aztán, ami a tetejét illeti, szintén gyakori, hogy fenyőből készülnek, mivel ez nagyon erőteljes hangot ad, nagyobb vetülettel és világosabb hangokkal. 

Cédrust is használnak, amely a gitárokhoz hasonlóan melegebb és kontrolláltabb hangzást biztosít, amely a kor előrehaladtával javul. Cédrussal erősebbek a közép- és mélyhangok.

A fenyő és a cédrus között található a vörösfenyő, egy olyan fa, amely a fenyő jó meghatározottságát és erejét a cédrus melegségével ötvözi. Ebből a fából készült ukulelékhez azonban nagyon nehéz hozzájutni ritkasága miatt. És ha találsz is ilyet, áruk általában elég magas.

Lehetséges olyan ukulelét is találni, amely rózsafa fogólappal vagy akár rózsafa testtel rendelkezik, ami szintén növeli a hangszer vizuális vonzerejét. Végül a juhar is egy olyan fa, amelyet ezeknél a hangszereknél használnak, különösen a hidak és a fogólapok esetében, mivel nagyon merev és tartós.

A hársfa nem túl gyakran használt ukulele készítésre, de nem azért mert ne lenne legalább olyan jó, mint a mahagóni, hanem azért, mert sokkal világosabb, nem néz ki olyan jól. Ha viszont be van festve, mint a Bamboo ukuleléi, akkor teljesen mindegy, ezért használnak leginkább hársfát. 

Vannak egzotikus afrikai fákból készült ukulelék is, pl. sapelli, ami kifejezetten a mahagónihoz hasonló, vagy az okuomé, ami nem egy strapabíró fa, de jó megmunkálhatóságának köszönhetően előszeretettel használják a barkácsolók.

Szénszálas ukulelék

A világ ukuleleinek 99%-a fából készül, de nemrég elkezdtek gyártani szénszálas ukuleléket is, amik kétségtelenül nagyszerűek, de több markáns különbségük van a fa ukulelékhez képest.

Nincs két hangszer, amelyik pontosan ugyanúgy szólna, és ez nagyszerű dolog. A hangzás szubjektív, de általában elmondható, hogy a szénszálas hangszerek fényesnek, kiugrónak és középhangokkal telítettek.

További előnye, hogy sokkal kevésbé kényes mint a fa, így se hőre se vízre nem nem reagál. Nyugodta le lehet fertőtleníteni alkoholos fertőtlenítővel is, ha például másnak szeretnéd odaadni, hogy játszon rajta. 

A szénszál merevsége lehetővé teszi, hogy a test/nyak illesztés nagyon alacsony profilú legyen, a felső regiszterhez való könnyű hozzáférést biztosítva. A merevítés nélküli, kétrészes testszerkezet csökkenti a súlyt, miközben rendkívül erős és rezonáns.

Gyakran ismételt kérdések

Megéri ukulelét venni?

Ez attól függ, hogy milyen zenét szeretnél játszani. Manapság a hagyományos ukulele zenén kívül rengeteg popzenében is megszólal ez a hangszeren. Emellett általában 1/8 akkora méretűek, mint egy gitár, így gyakran olcsóbbak és könnyebben szállíthatóak egyik helyről a másikra. Néhány olyan előny, amelyet nehéz figyelmen kívül hagyni.

Ukulelén vagy gitáron könnyebb játszani?

Az ukulel kisebb mérete és kevesebb húrja miatt sokkal könnyebben játszható hangszer, mint a gitár. Ezért könnyebb megtanulni az akkordokat és skálákat ukulelén, így rövidebb idő alatt játszhatod kedvenc dalaidat.

Milyen méretű ukulele a legjobb?

A koncert és a tenor méret a legkönnyebben játszható még a kezdők számára is. A tenorok előnye, hogy egy kicsit nagyobbak, így teltebb és mélyebb hangjuk van, erősebb basszussal. A kissé nagyobb kezű és ujjú emberek számára pedig kényelmesebbek.

Lehet pengetővel játszani az ukulelén?

Lehet, de meg kell jegyezni, hogy általában nem használnak pengetőt, mivel a nylonhúrok puhák, és nem igényelnek vastag pengetőt vagy bármi hasonlót.

Ami még érdekelhet:

Forrólevegős fritőz
Szobabiciklik
Elektromos kandallók