Skip to content

Telefon időseknek – 2023

Függetlenül attól, hogy hány éves vagy, és mennyire szereted a technológiát (vagy mennyire tudod kezelni), a mobiltelefon ma már elengedhetetlen eszköz a kapcsolattartáshoz. Egy telefon időseknek viszont nem ugyanaz, mint számunkra. Az igények nagyon különbözőek lehetnek.

Ebben az útmutatóban az időseknek szánt mobiltelefon vásárlásához átfogó elemzést találhatsz arról, hogy mit kell figyelembe venni a telefon kiválasztásakor, és melyek a legmegfelelőbb modellek.

Nyomógombos telefon időseknek

EVOLVEO EasyPhone XD – telefon időseknek

Kijelző: 2,3″-es, 320 × 240 | Kamera: hátlapi (0,3 Mp) | Csatlakozók: Jack (3,5mm), Micro USB | 
SIM: egy, kártyafüggetlen  | SOS gomb: van

Az EVOLVEO EasyPhone sokkal több mint egy egyszerű nyomógombos telefon. Rádió, SOS gomb és MMS támogatás is van benne, bluetoothal pedig egyszerűen lehet oszthatod meg képeidet idős szeretteiddel. A kamerát külön gomb aktiválja, illetve az oldalán szintén található három nyomógomb az előre beprogramozott számok gyors hívása érdekében, valamit egy a LED lámpa aktiváslására.

Míg más telefonoknál kénytelenek vagyunk fülhallgatót csatlakoztatni, hogy hallgathassuk a rádiót. Az EVOLVEO EasyPhoneban viszont a beépített antennának köszönhetően anélkül is hallgathatjuk a rádiót.

CPA Halo 11 – telefon időseknek

Kijelző: 2,4″-es kijelző, 220 × 176 | Kamera: hátlapi (0,3 Mp) | Csatlakozók: Jack (3,5mm), Micro USB | SIM: egy, kártyafüggetlen | SOS gomb: van 

Nagyon hasonló a CPA Halo 11 az előző EVOLVEO modellhez, viszont alacsonyabb a kijelző felbontása, és a belső memória szintjén is alul marad ( 1 GB vs 2 GB). Az EVOLVEO ezenkívűl még támogatja az MMS szolgáltatást is, amit a CPA sajnos nem. Ettől eltekintve ajánljuk ezt a telefont is, hisz a vásárlók véleményei magukért beszélnek. Ha épp jó áron ki lehet fogni egyet, akkor érdemes ezen is elgondolkodni.

Panasonic KX-TU456EXCE – telefon időseknek

Kijelző: 2,4″-es kijelző, 320 × 240 | Kamera: hátlapi (0,3 Mp) | Csatlakozók: Jack (3,5mm), Micro USB | SIM: egy, kártyafüggetlen | SOS gomb: van

Aki egy kicsit dizájnosabb megoldást keres, annak itt ez a Panasonic modell. Kétségtelenül ez az egyik legjobb telefon, ha magas minőségű stílusos mobiltelefont keresel idősek számára. Könnyen olvasható kijelzővel rendelkezik, amely jó fényes, és lehetővé teszi, hogy szemüveg nélkül is látható legyen. Ez a flip-telefon ellenáll mind az ütéseknek, mind az esetlegesen bekövetkező véletlen leeséseknek, a fentebb említett két telefonnál ugyanis jóval strapabíróbb.

stílusos telefon időseknek

Nagyméretű, megvilágított gombokkal rendelkezik, ami még sötétben is megkönnyíti a kezelést. Egyetlen SOS gomb megnyomásával az előre megadott személyt hívja fel, valamint aktiválja a hangszórót. Kompatibilis a hallókészülékekkel, amitől sokkal kényelmesebbé válik a telefonbeszélgetés. Emellett az akkumulátor élettartama készenléti állapotban akár 600 óra is lehet.

Számos pozitív vélemény érkezett azoktól a felhasználóktól, akik megvásárolták ezt a modellt, amelyek szerint “a modell kezelése nagyon intuitív, a csengőhang hangereje nagyon magasra lehet állítani. Másrészt hangsúlyozzák, hogy “ez egy jó telefon az idősek számára, nagyon egyszerű és gyors, nagy billentyűkkel”. Ez minden bizonnyal ideális telefon a hallás- vagy látásproblémákkal küzdő idősek számára.

Az ára viszont nagy hátránya, hisz az előző két készüléknél ez a modell kétszer annyiba kerül, ami a stílusnak és a minőségnek tudható be. 

Telefon időseknek: Mit kell figyelembe venni?

Mielőtt mobiltelefont vásárolnál időseknek, érdemes néhány dolgot figyelembe venni, amelyek segítenek a helyes vásárlási döntés meghozatalában. A legfontosabbak ezek  közül a következők: 

Funkcionalitás

Fontos figyelembe venni a funkcionalitást, különösen azért, mert a legtöbb idős ember számára a legújabb generációs okostelefonok nem megfelelőek. Ideális esetben az egyszerű funkciók és az alapszoftver a legideálisabb választás.

Sok idősebb felnőtt hallásproblémákkal küzd és hallókészüléket használ, ezért a mobiloknak kompatibilisnek kell lenniük ezekkel az eszközökkel.

Képernyő

Ez egy másik alapvető szempont, mivel egyeseknek nagyobb, míg másoknak kisebb képernyőjük van. Mindenesetre mindegyiknek nagyon hasonló a kezelőfelülete, mind az ikonok, mind a navigációs menük, mind a feliratok tekintetében, amelyeknek nagynak kell lenniük.

Emellett a képernyő tisztaságának is elsődleges fontosságúnak kell lennie, mivel sok idősebb felnőttnek látási problémái lehetnek. Nem feltétlenül kell Full HD minőségűnek lennie, de jól láthatónak kell lennie.

Billentyűzet

A billentyűzet az egyik legnagyobb akadály az idősek számára, különösen az érintőképernyős mobilokon. Mindig jó választás a fizikai billentyűzet, de ügyelj arra, hogy a billentyűk ne legyenek túl kicsik, hanem éppen ellenkezőleg, a lehető legnagyobbak. Jól megvilágítottnak is kell lenniük, hogy sokkal könnyebben észrevehetőek legyenek.

Akkumulátor

Alapvető fontosságú, hogy az idősek számára választott mobiltelefon hosszú akkumulátoros üzemidővel rendelkezzen, különösen azért, mert nem kell majd gyakran tölteni. Mindenesetre szinte minden modell meglehetősen hosszú akkumulátor-élettartammal rendelkezik, bár ügyelni kell arra, hogy legalább 700 mAh-s akkumulátorral rendelkezzenek.

Egyes modellek általában töltőalappal vannak ellátva, ami kényelmesebb az idősebb felnőttek számára, mert nem kell konnektort keresniük a töltéshez. Ez nagy segítség lesz, különösen azért, mert sokkal egyszerűbben tudják majd tölteni a telefont.

SOS gomb

Lényeges, hogy a megvásárolt telefon rendelkezzen SOS-gombbal, amely lehetővé teszi, hogy könnyen és automatikusan hívja a kiválasztott kapcsolattartót. Ez a funkció elengedhetetlen az ilyen típusú mobiltelefonoknál.

Az is nagyon hasznos, ha a telefonon lehetőség van több gyorstárcsázási szám tárolására. Így az idős tulajdonosa szükség esetén sokkal gyorsabban tárcsázhatja rokonait.

Flip telefon

A flip telefon nagy előnye, hogy ha zsebben van, akkor nem lehet véletlenül tárcsázni. Listánkon a flip telefon a Panasonic

Milyen egy telefon időseknek?

Fontos figyelembe venni, hogy az időseknek szánt mobiltelefonok finom különbségeket mutatnak a hagyományos készülékektől. Ezek általában olyan eszközök, amelyeket úgy építettek, hogy egy idős ember vagy látás vagy hallás problémákkal küzködő  személy is könnyen tudja használni őket.

Másrészt általában kompaktak és ellenállnak az ütéseknek és eséseknek, így meglehetősen strapabíró telefonok. Ezek általában hosszú akkumulátor-üzemidővel, valamint a könnyű tárcsázás érdekében billentyűzettel rendelkeznek. Ezekben a telefonokban a hívás funkció mindig elsőbbséget élvez a más típusú alkalmazásokkal szemben.

Mire való az időseknek szánt mobiltelefon?

Ezek olyan mobiltelefonok, amelyeket kifejezetten az idősek biztonsága érdekében terveztek. Ezek olyan eszközök, amelyek nagyon könnyen kezelhetők, és amelyek lehetővé teszik, hogy egy gombnyomással gyorsan lehessen segélyhívást kezdeményezni egy családtagnak, ami nagyobb kényelmet biztosít az idősek számára.

Másrészt ezek a telefonok általában alapfelszereltségűek, így funkcionalitásuk a hívások indítására és fogadására korlátozódik. Ezek a készülékek szövetségesek az idős felnőttek gondozásában, ha egyedül élnek, és lehetővé teszik a gyors hívást bármilyen vészhelyzet esetén.

A mobiltelefonok előnyei az idősek számára

Ezek az eszközök nagyszerű eszközt jelentenek az idősek számára, hogy kapcsolatban maradjanak szeretteikkel. Az általuk biztosított fő előnyök között a következők szerepelnek:

  • Nagyobb személyes szabadság- és biztonságérzetet nyújtanak.
  • Lehetővé teszik az idősebbek számára, hogy bekapcsolódjanak a technika világába.
  • Nagyon hosszú az akkumulátor élettartamuk.
  • Nagyon könnyen használhatóak.
  • Ellenállnak az ütéseknek és a véletlen eséseknek.
  • Azonnal kommunikálhat a családtagokkal.
  • Sokuk rendelkezik hanghívó funkcióval, ami nagyon hasznos.

Ezeknek az eszközöknek az egyik lehetséges hátránya azonban az, hogy sokkal korlátozottabbak, mint az okostelefonok. A legtöbbel nem lehet internetezni, és ha van is fényképezőgépük, az nagyon rossz minőségű.

Letölthetők-e alkalmazások az idősebbek mobiltelefonjaira?

Ne feledd, hogy ezek az eszközök meglehetősen korlátozottak, a legtöbbel internetezni sem lehet, operációs rendszerük sincs, ezért egy alkalmazás letöltése is kizárt. Ha mégis olyan a készüléked, ami csatlakozik az internethez, mielőtt letöltenél egy alkalmazást, ellenőrizd, hogy kompatibilis-e a telefonnal. 

Ha Skype-ot vagy Vibert szeretnél használni a telefonon, akkor már egy okostelefonra lesz szükséged. Ez sem okoz gondot, hisz az okostelefonok esetén is gondoltak már a gyártók az idősekre. 

Mennyire hasznos a mobiltelefonok hangfunkciója az idősek számára?

A legtöbb idős ember látás- és hallássérült, ami nagy akadályt jelent a különböző eszközök használata során. Ennek kiküszöbölésére a mobilgyártók hangfunkciót építettek be készülékeikbe.

Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a mobil egy gombnyomással elvégezze helyettük a munkát. Ezzel a funkcióval a mobiltelefon képes lesz felhívni egy családtagot, vagy átírni egy üzenetet és elküldeni azt anélkül, hogy azt kézzel kellene elvégezni. Ez nagymértékben megkönnyíti a készülék használatát, és segít az idősebb felnőtteknek abban, hogy kényelmesebben tudják használni.

Jó minőségűek-e ezeknek a mobiloknak a hangszórói?

Az időseknek szánt mobiltelefonok hangszórói általában elég erősek és hangosak. Ezek a legújabb generációs okostelefonok hangrendszerével egyenrangúak lehetnek, és mindig jó hangminőséget biztosítanak.

Ennek oka, hogy sok idősebb nem hall annyira jól, de ez nem akadályozhatja meg őket, hogy meghallják a telefonjukat. Ezenkívül sok ilyen telefon kompatibilis a hallókészülékekkel, ami nagy előnyt jelent a hallássérültek számára. Ezért ezeknek a készülékeknek a hangrendszere gyakran a legmagasabb minőségű, és mindig praktikus megoldást nyújt az idősebb felnőttek számára.

Okostelefon időseknek

Ha Skype-olni vagy Viberezni szeretnél idősebb rokonoddal, kénytelen leszel okostelefont vásárolni. 

Noha az okostelefonokra bonyolultságuk miatt nem úgy gondolunk mint a legjobb megoldás idősek számára, nagyon sok idősebb ember is kiválóan tudja használni őket. Többek közt azért is, mert a gyártók már gondoltak rájuk is, az un. “könnyű mód” bevezetésével.

A legtöbb Android okostelefon ma már rendelkezik “egyszerű üzemmód” opcióval. Ahogy azt a neve is sugallja, ez leegyszerűsíti a telefon használatát, leginkább a képernyőn megjelenő ikonok és szövegek megnövelésével. 

Néhány “egyszerű üzemmóddal” rendelkező telefon a következő:

Samsung (Egyszerű mód) > Beállítások > Kijelző > Egyszerű mód 

Huawei (Egyszerű mód) > Beállítások > Rendszer és frissítések > Egyszerű mód > Engedélyezés

Ami még érdekelhet:

Telefon összehasonlítás

Legjobb olcsó okostelefon

Legjobb mini okostelefon