Skip to content

A legjobb ózongenerátor – 2022

Különösen manapság nagyon fontos környezetünk tisztántartása. Egy általános takarítás során csak a felületeket tisztítjuk, így nem számolunk a levegőben burjánzó kórokozókkal: baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal, pollennel. A másik csoportja a káros összetevőknek az úgynevezett biomolekulák: különböző toxinok és lipedkről valamint fehérjékről leszakadt részecskék. Ahhoz, hogy meg tudjuk tisztítani a beltéri levegőt ezektől a szennyeződésektől, légtisztító berendezést kell használnunk, aminek az egyik fajtája az ózonos fertőtlenítés, mely ózongenerátor segítségével történik. Ahhoz, hogy megtudjuk melyik a legjobb ózongenerátor, meg kell ismernünk hogy működik és milyen veszélyeket rejt magában.

Hogy működik egy ózongenerátor?

Az ózongenerátor működési elve rendkívül egyszerű: energiabefektetéssel az oxigénmolekulák (O2) ‘feltöredeznek’, és más oxigénmolekulával egyesülve ózont (O3) képeznek. Az így keletkezett ózon reakcióba lép a levegőben található szennyezőanyagokkal, melyeket kevésbé komplex (így kevésbé káros) molekulává bont le. Ezt a folyamatot oxidációnak nevezzük.

Miért használjunk ózongenerátort?

Mint ahogy már említettük, egy ózongenerátor segítségével megszabadulhatunk a levegőben található baktériumoktól, vírusoktól, gombáktól, stb. Ezen felül nagyon jó cigarettafüst és más kellemetlen szagok ellen is.

Egy tanulmány szerint (itt érhető el) egy hagyományos otthoni ózongenerátor 78%-al csökkentette a levegőben található baktériumokat, valamit legalább 40%-al a gombákat.

Az ózongenerátor használat veszélyei

Sajnos az ózongenerátor használata veszélyekkel is jár, az ózon ugyanis irritálja a tüdőt. Ezért kifejezetten veszélyes lehet allergiás és asztmás emberek számára. Fontos tehát, hogy az ózongenerátor használata közben senki se tartózkodjon a helyiségben, használat után pedig bizonyosodjunk meg arról, hogy az ózonszint nem lépi túl a megengedett határt. Ehhez vagy egy újabb légtisztisztító berendezés használata javasolt, vagy kellően ki kell szellőztetni a helyiséget mielőtt azt igénybe vennénk. Ez utóbbi kézenfekvő és egyszerű, de pont ezért szokták elfelejteni az emberek.

A legjobb ózongenerátor tulajdonságai

Most, hogy tudjuk mik az ózongenerátor előnyei és hátrányai, ideje megnézni, hogy milyen tulajdonságokra kell odafigyelni ózongenerátor vásárlásakor.

Ózonkibocsátás

A ózonkibocsátás mértékegysége általában a mg/h, ami a a legjobb ózongenerátorok esetén eléri a 350 mg/h-t. Fontos, hogy ez ne legyen sokkal kevesebb, különben készülékünk képtelen eredményes munkát végezni. Ha az eladó nem adja meg ezt a tulajdonságot, jobb ha megtartjuk pénzünket, és tovább keresgélünk. Figyeljünk azonban, hogy ne essünk a ló túlsó oldalára, és fölöslegesen kifezessünk egy ipari ózongenerátort, aminek a teljesítménye elérheti a 10 000 mg/h-t is.

Légtisztító felület

Fontos, hogy mekkora területet szeretnénk ózongenerátorunkkal tisztítani. Ha egy egész ház, iroda, stb a célpont, akkor nagyobb készülékre van szükség, míg autó vagy egy szoba esetén egy kisebb is elegendő. Mielőtt megvásárolnánk készülékünket, tájékozódjunk annak kapacitásáról.

Hordozhatóság

Nem szükséges nagy ózongenerátort vásárolni az egész házra, elég egy kisebb is, amit szobáról szobára tudunk működtetni. Ha ez a célunk, akkor fontos, hogy könnyen mozdítható legyen a készülék. Bárhogy választasz, fontos, hogy a működő generátor jelenlétében ne tartózkodjon se állat, se ember.

Minőség

Az ózonelőállítás egyik velejárója a rozsdásodás, ezért fontos, hogy olyan anyagból legyen készülékünk, ami ennek ellenáll, pl. Rozsdamentes acél, titánium, szilikon, stb. Gumiból, vasból, sima acélból készült ózongenerátor hamar rozsdásodni fog, ami a jelentősen csökkenti élettartamát.

Időzítő

Mint már említettük, működés közben nem tartózkodhat senki a kezelt területen belül. Ezért fontos, hogy ózongenerátorunknak legyen időzítője, amin meg lehet adni a befejezési időt. Az sem árt ha a kezdés késleltetett, így van időnk elhagyni a helyiséget bekapcsolás előtt.

Ventilátor

A temelt ózonnak keringenie kell a helyiségen belül, ezért érdemes olyan készüléket választani, amiben van beépített ventilátor, és nem nekünk kell arról gondoskodni. A legjobb, ha a ventilátor felfelé van irányítva, ugyanis az ózon nehezebb mint a levegő.

Szűrő

Önmagában egy ózongenerátor nem képes eltávolítani minden allergént, ezért érdemes olyat venni, amiben van valamilyen szűrő. Általában szénszűrőt szoktak használni, ami ki tudja szűrni a port és pollent is. 

Vegyük hát szemügyre a legjobb ózongenerátorokat, amiket az alza.hu saját beszállítoja gyárt kizárólagosan a webáruháznak. Ezáltal elérhető áron tudnak kiváló minőséget biztosítani.

SXT ZX-05B

Légtisztító felület: N/A | Ózonkibocsátás: 5000 mg/h | Ajánlott szobaméret: 100m2 | Zaj: N/A | Teljesítmény: 100W | Anyag: rozsdamentes acél | Időzítő: van

STX Black 3000 -  A legjobb  ózongenerátor

Az SXT ZX-05B modelljét már tizenketten is kifejezetten jónak minősítették a alza.hu webáruház felületén, ezért ezt ajánlanánk mi is. A gyártó is kiemeli, hogy a koronakisülés elvén létrehozott ózon károsíthat bizonyos anyagokat, például a korrózióra hajlamos felületeket, illetve felgyorsíthatja a gumi és műanyagok lebomlását. Az ilyen anyagokból készült tárgyakat ezért távolítsuk el használat előtt.
A időzítő segít, hogy ne kelljen egy térségben maradnunk a készülékkel, így nem tesszük ki magunkat semmilyen veszélynek. Ezen kívül fontos a megfelelő szellőztetés használat után!


SXT ZX-10B – A legjobb ózongenerátor nagy terekbe

Az SXT ZX-05B nagytestvére, az SXT ZX-10B olyanoknak való, akik nagyobb teret akarnak kezelni ózonnal. A több mint háromszor nagyobb teljesítményű készülékkel már nagyobb irodák, várótermek, csarnokok, éttermek tisztítására is alkalmas.

STX 10 000

VirBuster 8000E

Légtisztító felület: N/A | Ózonkibocsátás: 7000 mg/h | Ajánlott szobaméret: N/A | Teljesítmény: N/A | Időzítő: van | Méret: 244x282x172 mm | Zaj: <55 dB

Ez a készülék már jóval nagyobb teljesítményű mint az első kettő. Ha csupán otthoni használatra keresel ózongenerátort, inkább az első kettő közül válassz. Ha viszont nagyobb terek tisztítására van szükség, ezzel a készülékkel 85 m3-t meg tudsz tisztítani óránként.

A készülék magyar nyelvű leírása és a használati utasítása itt található.


WHITE 10 000

Légtisztító felület: 85 m3/h | Ózonkibocsátás: 10 000 mg/h | Ajánlott szobaméret: 200m2 | Teljesítmény: 93W | Időzítő: van | Zaj: <45 dB

WHITE 10 000 -a legjobb nagy teljesítményű ózongenerátor

Ismét egy nagyobb teljesítményű készülék, mely alkalmas közepes méretű kereskedelmi helyiségek tisztítására is. Antibakteriális szűrőjével alkalmas a baktériumok, vírusok kiírtására, de penészgombák, állatok, és még a cigarettafüst szagának megszűntetésére is.


Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az ózon?

Az ózon 3 oxigénatomból álló molekula (O3). Mivel nagyon instabil, nyom nélkül hamar lebomlik. Már a 20 század eleje óta használják vízfertőtenítésre, ugyanis rendkívül mérgező anyag, ami a baktériumokat, vírusokat, stb. azonnal elpusztítja. Ezért soha ne tartózkodjunk egy működő ózongenerátorral fertőtlenített helyiségben. Használat után mindig szellőztessünk ki alaposan.

Hogy jön létre az ózon?

Kétféleképpen jöhet létre az ózon: vagy UV fény vagy koronakisülés (villámcsapás) hatására. A legtöbb ózongenerátor a koronakisülést használja.

Veszélyes az ózon élőlényekre?

Igen. Asztmásokra kifejezetten veszélyes, de egy egészséges ember is légúti megbetegedést kaphat ha magas a levegő ózonkoncentrációja. A kezdeti tünetek közé tartozik a a torok kiszáradása, köhögés, fejfájás, mellkasi fájdalom.

Mi az az ózongenerátor?

A párátlanítóhoz hasonlóan az ózongenerátor sem más, mint egy elektromos készülék, amely segít megváltoztatni a klimatikus vagy környezeti feltételeket azokban a helyiségekben, ahol telepítve van. Ebben az esetben azonban nem a páratartalmat szabályozza, hanem ózont termel a kellemetlen szagok ellen.
A potenciálisan káros baktériumokat vagy vírusokat is eltávolítja a levegőből.
És hogyan működik? A “koronaeffektus” néven ismert mechanizmus segítségével. Ez nagy elektromos feszültséget eredményez, amelynek közvetlen következménye az ózon megjelenése. Az ózon a levegő tisztítását azáltal végzi, hogy oxidálja és lebontja a különböző veszélyes részecskéket. Húsz perc hatóidő után az ózonmolekulák tiszta oxigénné alakulnak át. Ily módon a levegő részévé válnak.

Milyen előnyei és hátrányai vannak az ózongenerátoroknak?

Az ózongenerátorokkal az a probléma, hogy alapvetően nagyon új termékek. Ez arra készteti az embereket, hogy kételyekkel vagy alaptalan előítéletekkel közeledjenek hozzájuk. De éppen ezért olvasod ezt a tartalmat: hogy tényleg magadba szívd. Nyilvánvaló, hogy a legjobb ózongenerátorok nem csodaszerek. Azonban látni fogja, hogy előnyeik jelentősek:

Előnyök
Megszünteti a kellemetlen szagokat
Alacsony energiafogyasztás
Nagyon tartós
Könnyen telepíthető
Meglehetősen diszkrét kialakítás
Alig foglal helyet
Baktériumok és vírusok elleni küzdelem
Élelmiszerek fertőtlenítése
Kivételesen hatékony

Hátrányok
Nagy mennyiségben veszélyes
Lehetséges allergiás reakciók

Milyen hasznos tanácsok léteznek az ózongenerátor használatához?

Egy új termék használata igazi gondot jelenthet, különösen, ha olyan készülékekről van szó, ami befolyásolja a helyiség légkörét, mint például egy hordozható légkondicionáló. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg az ózongenerátorokkal, íme néhány tipp. Ha követed őket, nem lesz gond.

Az ózongenerátort lehetőleg üres helyiségekben használd!
Várj egy rövid ideig, mielőtt visszamész a szobába miután kiakpcsolt az ózongenerátor. Ez az egyik oka amiért időzítővel árulják őket.

Az ózongenerátor segít, de ez nem jelenti azt, hogy el lehet felejtenie a tisztítás egyéb módjait. Ami a szagokat illeti, megszünteti azokat. Ha azonban a szag forrását nem szüntetik meg, akkor egy idő után visszatér.

Telepítsd az ózongenerátort magasan fekvő helyekre. Ez lehetővé teszi a jobb légkeringést és fokozza a hatékonyságot. Válaszd a rövid időtartamú programokat. Intenzív programokra csak nagyon speciális esetekben van szükség.

Ha allergiás reakciód lenne, várj tovább, mielőtt belépnél a helyiségbe. Ha ezek a reakciók továbbra is fennállnak, fordulj orvoshoz.

Milyen típusú ózongenerátorok állnak rendelkezésre?

Az ózongenerátor vásárlásának lényeges szempontja, hogy tudd, milyen típusú ózongenerátorok állnak rendelkezésre. Ha nem tájékozódsz előtte, akkor valószínűleg a rosszat fogod választani. Hogy ez ne történjen meg, az alábbiakban felsoroljuk a különböző típusú ózongenerátorokat. Mindegyikhez rövid leírás tartozik:

Professzionális ózongenerátorok: Ezeket szakképzett személyzet felügyelete mellett kell telepíteni. Ezek általában jó választásnak bizonyulnak edzőtermek, élelmiszerüzletek vagy vendéglátóipari vállalkozások számára. Közepes teljesítményű, meglehetősen robusztus kialakításúak.

Ipari ózongenerátorok: Ezek a gépek hatalmasak, és nyilvánvalóan bizonyos iparágak, például az élelmiszeripar vagy a gyógyszeripar számára készültek. Ezek az eszközök használhatók fő fertőtlenítő eszközként vagy pusztán kiegészítésként. Általában széles körű alkalmazást kínálnak.

Ózongenerátorok otthoni használatra: Az otthoni használatra szánt ózongenerátorok diszkrétebbek. Ezenkívül használatukhoz és telepítésükhöz általában nincs szükség szakemberekre. Hatótávolságuk korlátozott, ami szintén csökkenti az ózonkitettség okozta potenciális veszélyek kockázatát.

Az ózongenerátor ugyanaz, mint az ionizátor?

Ahogy a mennyezeti ventilátor nem azonos a párátlanítóval, úgy az ózongenerátor sem azonos az ionizátorral. A különbségek ellenére azonban mindkettőt ugyanarra a célra használják. A különbség? Hogy a legjobb olcsó vagy csúcskategóriás ózongenerátorok által alkalmazott módszer eltér az ionizátorokétól. Nézzük csak meg hogyan:
A legjobb ózongenerátorok az ózont gázként bocsátják ki. Ennek során megtámadja a levegőben lévő különböző allergéneket, például baktériumokat, vírusokat vagy gombákat. Ezáltal lebontja vagy elpusztítja a szerkezetüket. Ennek eredményeképpen nem csak megszűnnek, hanem esetleges szaporodásuk is megáll.

Az ionizátorok negatív ionok kibocsátásával működnek. A negatív ionok kis atomok vagy részecskék. Negatív elektromos töltéssel rendelkeznek, amely hozzákapcsolódik a különböző káros elemekhez, amelyekkel ezek az atomok vagy részecskék találkoznak. Ezáltal egy nagyobb részecske jön létre, amely a talajba csapódik és megsemmisül.

Mi a különbség az ózongenerátor és a légtisztító között?

Ebben az esetben a válasz nem egyértelmű. Egyrészt sok a hasonlóság. Valójában közös a funkciójuk. De az is igaz, hogy – ahogyan a legjobb ózongenerátorokat is összehasonlítjuk az ionizátorokkal – nem ugyanaz a működési módjuk. Íme a két lehetőség közötti főbb különbségek:

A légtisztítók különböző módszereket alkalmazhatnak. Használhatnak például HEPA-szűrőket vagy aktív szenet. A levegő belép a készülékbe, majd áthalad a szűrőkön. A szűrők felfogják a káros részecskéket, és csak tiszta levegőt engednek vissza a helyiségbe.

Az ózongenerátorok, ahogyan azt már a cikk több részében említettük, ózont bocsátanak ki. Ez a szerves és szervetlen részecskék eltávolítására összpontosít a szerkezetük elpusztításával. Baktériumokról, vírusokról vagy akár porról beszélünk.

Veszélyesek-e az ózongenerátorok az emberekre és az állatokra?

Elvileg nem. Annál is inkább, ha a háztartási ózongenerátorokról beszélünk, amelyek hatótávolsága korlátozott, és amelyek általában nem túl nagy teljesítményűek. Az esetleges allergiás reakciók vagy nem kívánt szövődmények elkerülése érdekében azonban a legjobb, ha akkor használod őket, amikor a szoba üres. Ebből a célból a modellek időzítővel vannak felszerelve. Ez lehetővé teszi, hogy csak akkor aktiváld őket, amikor távol vagy.

Ezek érdekelhetnek még:
Kenyérsütőgépek
Hőszivattyús szárítógépek
Hősugárzók