Skip to content

A legjobb kenyérsütőgépek

Az otthonunkban töltött hetek alatt sokunknak jutott eszébe a kenyérsütés házilag. Azóta is szeretjük a frissen sült kenyér illatát. A kenyérsütés otthon azonban sokkal kényelmesebb, és beilleszthetőbb mindennapi rutinjaink sorába, ha van a konyhánkban egy kenyérsütőgép. De melyik a legjobb kenyérsütőgép, merülhet fel a kérdés. Ebben segítünk tájékozódni az alábbiakban, a kenyérsütőgép árát, térfogatát, teljesítményét, a kenyér méretét, tisztithatóságát és a sütési programot alapul véve.

Az 5 legjobb kenyérsütőgép

Tefal Pain et tresors – a legtöbb program

Fogyasztás: 700 W | Töltet: 1000 g | Programok: 20 | Héj színének beállítása: Igen | Tapadásmentes edény: Igen 

A Tefal ezt a sütőt a “legváltozatosabb Tefal kenyérsütő”-ként hirdeti. A programok számának alapján ez igaz is, nemcsak a Tefal kínáltából, de a mi listánkon is a legtöbb programmal rendelkező készülék. A 7 kenyérsütő program mellett gluténmentes kenyér, kelt tészta, sütemény, lekvár, és tejtermék programok is vannak. Ha késleltetett indítást használsz, vagy el kell menned otthonról, a készülék melegen tartja az elkészült ételt míg haza nem érsz. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Tefal Bread of the World

Fogyasztás: 1600 W | Töltet: 1500 g | Programok: 19 | Héj színének beállítása: Igen | Tapadásmentes edény: Igen 

Az egyik legjobb kenyérsütőgép

Ez a bagett, kifli, zsemle készítésére is alkalmas Tefal kenyérsütő 1,5 kg pékáru elkészítésére is alkalmas. Nagyszerű választás olyanoknak, akik nagyobb család számára kívánnak kenyeret sütni. 19 programjával a második legváltozatosabb gép a listánkon. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

GUZZANTI GZ 620 – a legjobb olcsó kenyérsütőgép

Fogyasztás: 550 W | Töltet: 1000 g | Programok: 19 | Héj színének beállítása: Igen | Tapadásmentes edény: Igen 

A legjobb olcsó kenyérsütőgép

Ennél jobb kenyérsütőt aligha találni 25000 ft alatt. Sem a töltetkapacitásában, sem a  programok számában nem marad le a drágább vetélytársaival szemben. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Tefal Pain Plaisir 

Fogyasztás: 650 W | Töltet: 1000 g | Programok: 17 | Héj színének beállítása: Igen | Tapadásmentes edény: Igen 

Tefal Pain Plaisir

Ismét egy kiváló Tefal kenyérsütő, ami biztosítja a finom kenyér elkészültét. A szokásos fehér színű, vagy rozsdamentes acél design helyett ez a gép fekete és lila színeivel a konyhád ékes tartozékává válhat. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Guzzanti GZ 635 –  a legnagyobb töltet

 Fogyasztás: 900 W | Töltet: 1600 g | Programok: 16 | Héj színének beállítása: Igen | Tapadásmentes edény: Igen 

A legnagyobb töltető kenyérsütőgép

A legnagyobb töltetű kenyérsütő a 900 W-os fogyasztásával nagyon jó hatékonyságról tanúskodik, és az ára is kiváló, alig 25 000 ft felett van. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Moulinex Pain Doré

Fogyasztás: 650 W | Töltet: 1000 g | Programok: 12 | Héj színének beállítása: Igen | Tapadásmentes edény: Igen 

A legjobb Moulinex kenyérsütőgép

Ez a kissé átlagon alatti programszámmal rendelkező gép a márkanév miatt került fel a  listára. A Moulinex kenyérsütőgépek a legjobbak közé tartoznak a piacon. Aki szeretné a márkanév által kecsegtetett minőséget megkapni, annak ajánljuk ezt a terméket. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

ETA Delicca II

Fogyasztás: 850 W | Töltet: 1500 g | Programok: 12 | Héj színének beállítása: Igen | Tapadásmentes edény: Igen 

Ez az ETA kenyérsütő tartós, karcálló kerámia edénnyel rendelkezik, így a készülék nagyon sokáig működőképes lesz. Ezüst és fekete színével a konyhád nagyon esztétikus kis készülékévé válhat. A modernitás érzetét pedig a nagy digitális kijelzőjével fogja kölcsönözni.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb kenyérsütőgép tulajdonságai

Hogy melyik számodra a legjobb kenyérsütőgép, függ attól, hogy milyen jellegű a kenyér, amit leginkább készítenél. Gluténmentes kenyér sütéséhez, vagy gyorssütéshez külön programok léteznek, amit szintén érdemes figyelembe venni, a programok számától függetlenül. A késleltetett indítás szintén nagyon hasznos funkció amivel a gépünk rendelkezhet, csakúgy mint áramszünet okozta kellemetlenség kivédésére a memória funkció. A kenyér méretét is figyelembe kell vennünk, mekkora a számunkra kívánatos töltet tömege. Érdemes mindig egy kicsit nagyobb maximális töltet tömegű gépet választani, hiszen ezen beállíthatunk kisebb méretet is. Másrészről a konyhaberendezéseink térkihasználását figyelembe véve a gép túlságosan nagy mérete is lehet hátrány, erre is figyelmet kell fordítanunk a gép választásánál. A könnyebb tisztíthatóság szempontjából érdemes arra odafigylenünk, hogy amennyiben a kezelőfelület érintőgombos, a gombok és a paneltest között nincsenek rések, így a tisztítás egy mozdulattal elvégezhető.

A kenyér mérete / a kenyérsütőgép mérete

A kenyérsütő gép mérete a töltet tömeggel együtt növekszik. A kenyérsütő méretét figyelembe kell vennünk a gép kiválasztásánál, mert konyhánk kapacitása ennek korlátot szabhat. A kenyér méretét illetően, a hagyományos 1 kg-os kenyér elkészítéséhez 900 – 1000 g töltet tömegű gépet válasszunk. Ezek a leggyakrabban előforduló kenyérsütőgépek. Léteznek azonban ennél kisebb töltet tömegű típusok is, a 750 g-tól elindulva. Ha ilyen kisebb gépet választunk, ez célszerű egyedül élőknek, vagy amennyiben a konyhánk mérete nem enged meg nagyobb gép elhelyezését. Az ennél nagyobb méretű gépek, 1500-1600 g töltet tömeggel, már kimondottan nagyobb családok számára ideálisak. Azonban ne feledjük, hogy a méret kiválasztásánál mindig érdemes az egy kicsit nagyobb irány felé dönteni, ha a konyhánk mérete ezt megengedi, hiszen a kenyér méretét a felső határ alatt beállíthatjuk.

A kenyérsütés időtartama

A normál sütés időtartama 3 óra körül van. (2 óra dagasztás, 1 óra sütés). Léteznek gyorssütés funkcióval rendelkező gépek, de a kenyérsütés időtartama mindenképp hosszabb, mint a sarki boltba elszaladni kenyérért, ezért vegyük figyelembe a késleltetett indítás funkció előnyét. Ennek alkalmazásával gépünket beállíthatjuk, hogy a sütést akár 15 óra elteltével indítsa el, így már a frissen elkészült kenyér illatára ébredhetünk reggel. A otthoni kenyérsütés hátrányaként említhető, hogy előre tervezést igényel, bár az otthon sütött kenyér öröme ezt kompenzálja.

Programok

A kenyérsütőgép programjainak száma mellett érdemes végignézni a funkciók fontosságát és szükségességét is, hisz az igények itt háztartásonként eltérőek lehetnek és így befolyásolhatják, melyik számunkra a legjobb kenyérsütőgép. Vegyük végig ezeket:

Kenyérsütő programok: Itt választhatunk ki programokat speciális kenyér sütésére, mint például, gluténmentes kenyér, vagy teljes kiőrlésű kenyér, de gépünk képes lehet egyéb kenyereket is készíteni.

Egyéb péksütemények készítésére vonatkozó programok: A kenyérsütő gépek alkalmasak lehetnek bagette vagy egyéb édes péksütemények készítésére is.

Tésztadagasztás: A dagasztás, például kelt tésztáé, pizza tésztáé egy külön funkcióként is működhet, ami lehetővé teszi, hogy a sütés folyamatot máshol végezzük el.

Sütés programok: Amennyiben azonban a dagasztott tészta már rendelkezésünkre áll, választhatunk csak a sütés programok közül is. Ezek a programok valóban lehetővé teszik egyéb ételek, akár húsok sütését is.

Joghurt, lekvár programok: Ezen programok is elérhetőek lehetnek készülékünkben amennyiben ilyen készüléket választunk. Vegyük figyelembe ezt a szempontot is a kenyérsütőgép kiválasztásánál.

Gazdaságosság

Az otthoni kenyérsütés ára az alapanyagokból és a gép fogyasztásából áll össze. A vélemények eltérnek arról, hogy olcsóbb-e valóban az otthoni sütés, de ha a tudatos táplálkozás szempontjából is megvizsgáljuk, akkor mindenképp arra juthatunk, hogy megéri otthon sütni a kenyeret. Ha boltban valami speciális kenyeret veszünk, annak az ára is jóval meghaladja a legolcsóbb fehérkenyér árát. A gép elektromos áram fogyasztása önmagában nem jelentős, sokkal inkább függ az asztalunkra kerülő házilag sütött kenyér ára a felhasznált alapanyagoktól, ezek minőségétől. Ez azonban jelentősen befolyásolja a bolti kenyér árát is, gondoljunk csak a speciális tönkölybúzából készített kenyérre. A véleményekből levonható konklúzió az, hogy az otthoni kenyérsütéssel jobb minőségű és olcsóbb kenyeret süthetünk.

GYIK

Vannak-e programok a kenyérsütőben, vagy olyan összetevők, amelyek olyan puhává teszik a kenyérhéjat, mint a szeletelt kenyéré?

Igen, a legtöbb jelenlegi kenyérsütőgép lehetővé teszi, hogy a kenyér pirítási szintjét világos, közepes és sötét között válaszd ki. A puha kéregű kenyérhez könnyű pirítási fokozatot kell választani. Ha a kenyérsütőgép nem rendelkezik barnulási fokozatválasztóval, akkor ezt a hatást úgy érhetjük el, hogy a receptben megadott cukorból egy kicsit kevesebbet adunk a keverékhez, ami világosabbá teszi a kenyeret.

Mennyi áramot fogyaszt egy kenyérsütőgép?

A kenyérsütőgép áramfogyasztása a gép teljesítményétől függ. Például egy 800 W teljesítményű kenyérsütőgép óránként átlagosan 0,8 kW-ot fogyaszt, ami 24 ft-nak felel meg.

A diót és az aszalt gyümölcsöt a többi hozzávalóval együtt adjam hozzá a kenyérsütéskor, vagy jobb, ha szakaszosan adom hozzá?

Folyamatosan. A kenyérsütőgép a dagasztási fázisban csipogással jelzi, hogy mikor van itt az ideje a diófélék és az aszalt gyümölcsök hozzáadásának a tésztához. Vannak olyan modellek is, amelyek dióadagolót tartalmaznak, így a megfelelő időben adagolják a keverékhez, anélkül, hogy a felhasználónak aggódnia kellene emiatt.

Milyen lisztet és milyen programot használjak, ha gluténmentes kenyeret szeretnék kenyérsütőgépben készíteni?

A gluténmentes kenyér elkészítéséhez a kenyérsütőgép gluténmentes kenyérprogramját kell használni. Ami a lisztet illeti, többféle lehetőség van: kukoricaliszt, rizsliszt, hajdinaliszt, zabliszt. Akár több lisztet is összekeverhetsz, és saját, egyedi keveréket készíthetsz.

Kenyérsütőgépben is lehet leveles tésztát készíteni?

Igen, de csak a dagasztási programban. Hozzáadjuk a hozzávalókat, beállítjuk a dagasztási időt, majd a dagasztási idő végén lisztezett fóliára terítjük, 3 részre hajtjuk, és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután készen áll a kinyújtásra, így a kívánt formát adhatod neki.

Lehet kenyérsütőgépben kovászos kenyeret készíteni?

Igen, lehet kovászos kenyeret készíteni. Kezdd azzal, hogy leellenőrzöd, hogy a kenyérsütőgépében van-e program a kovászos kenyér készítésére. Ha nem, akkor a dagasztás programmal is elkészítheted, majd hagyd a tésztát kb. 3 órát pihenni, hogy megkeljen. Ezután a sütés programban a kedvenc receptednek megfelelő ideig sütheted.

Lehet tönkölybúzakenyeret vagy rozskenyeret készíteni a kenyérsütőben?

Igen, tönköly- vagy rozskenyeret is készíthetsz: ha a kenyérsütőd rendelkezik rozskenyér programmal, csak add hozzá a hozzávalókat, és a gép elvégzi a többit. De ha nem, akkor a “csak dagasztás” programmal elkészítheted a tésztát, majd miután hagytad pihenni, a “csak sütés” programmal megsütheted a kenyeret.

Mit tegyek, ha a frissen sült kenyerem a kenyérsütőgép serpenyőjéhez tapad?

Ha a frissen sült kenyér odaragad a serpenyőhöz, várj körülbelül 10 percet, amíg a serpenyő kihűl, mielőtt megpróbálnád eltávolítani. Ha első alkalommal próbálkozol vele, fennáll a veszélye, hogy megégeted magad, vagy a kenyér szétesik.

Ezután, ha a kenyér még mindig ragad, egy gumikeverő lapát segítségével lazítsd ki a kenyér szélét a serpenyőből, és amikor megfordítod a serpenyőt, enyhén kopogtasd meg az alját, ez segít a kenyér lazulásában. Ne használj fémeszközöket, mivel azok megkarcolják a tapadásmentes bevonatot, és csökkentik annak élettartamát.


Érdekelhet még:

A legjobb kávéfőző
A legjobb mosógép
A legjobb párásítók