Skip to content

A legjobb asztali számítógép – 2021

Talán semmilyen más terméknél nincs annyi technikai tulajdoság, amit figyelembe kéne venni, mint egy asztali számítógépnél. Ezért állítottuk össze ezt a cikket, amiben leírjuk, hogy mi az amit figyelembe kell venni asztali számítógép vásárlása előtt, és bemutatjuk melyik a legjobb asztali számítógép jelenleg a piacon.

Mi is pontosan az asztali számítógép?

Az asztali számítógépek olyan számítógépes berendezések, amelyeket fix helyen, például íróasztalon történő használatra terveztek. Bár gyakran a nagy tornyokkal hozzák összefüggésbe őket, az igazság az, hogy az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül a kialakításuk, és már vannak egész kicsi méretű számítógépek is, mint például ez a Mini PC az Inteltől:

A legjobb Mini PC

Intel NUC 8i5BEH

CPU: Intel Core i5 8259U Coffee Lake 3,8 GHz
Grafikus vezérlő: Intel Iris Plus Graphic 655
Csatlakozók: HDMI, 5 × USB 3.2, 1 × USB 2.0, audio jack
RAM: DDR4, max 32 GB

Ez a számítógép egy úgynevezett “barebone” modell, mai azt jelenti, hogy az SSD meghajtót, a memóriát neked kell hozzá beszerezned, és az operációs rendszert is neked kell installálnod. Természetesen ezt megteszik neked a boltban, de midenképp számolnod kell ezek költségeivel is.

Egyébként egy asztali számítógép esetén általában billentyűzetet, egeret és monitort kell csatlakoztatni a CPU-hoz (központi feldolgozó egység), de az érintőképernyős és All-in-One számítógépek fejlődésével ez nem mindig van így. Ezért mondhatjuk, hogy a legjobb asztali számítógép fogalma képlékeny és idővel változik. 

Milyen előnyei és hátrányai vannak az asztali számítógépeknek?

Az asztali számítógépek számtalan előnyt kínálnak más típusú számítógépekkel szemben. A legfontosabbakat, valamint néhány hátrányukat az alábbiakban foglaltuk össze.

Előnyök

 • Általában sokkal erősebbek
 • A modellek és formatervezési minták széles választéka létezik
 • Nagyon sokoldalúak
 • Könnyen frissíthetőek, így hosszabb élettartamúak
 • Jobb ár-érték arány a laptopoknál
 • Sokkal kényelmesebb nagyobb monitorral és billentyűzettel dolgozni

Hátrányok

 • Nem szállítható olyan könnyen, mint egy laptop
 • Monitor, billentyűzet és egér szükséges

Kinek ajánlott asztali számítógépet vásárolni?

Az asztali számítógépek ideálisak otthoni, üzleti és irodai használatra. Sok játékos számára is a tökéletes választás, valamint nagyszerű alternatívát kínálnak a multimédiás tartalmak lejátszásához. Valójában szinte minden típusú felhasználó számára vannak megfelelő modellek.

A legjobb asztali számítógép irodai használatra

A legjobb asztali számítógép irodai használatra

Alza TopOffice i5 SSD

CPU:  Intel Core i5 8400 Coffee Lake 4 GHz
Grafikus vezérlő: Intel UHD Graphics 630
Csatlakozók: VGA, 2 × USB 2, 2 × USB 3.2 Gen 1, audio jack
RAM: 8 GB, DDR4
Tárhely: SSD, 240 GB
Operációs rendszer: Windows 10 Pro

A legjobb asztali számítógép irodai használatra 2

Alza HomeOffice i5 NUC

CPU:  Intel Core i5 8259U Coffee Lake 3,8 GHz
Grafikus vezérlő: Intel Iris Plus Graphic 655
Csatlakozók: 1 x USB-C, 5 × USB 3.2 Gen 1, Thunderbolt 3
RAM: 8 GB, DDR4
Tárhely: SSD, 500 GB
Operációs rendszer: Windows 10 Home

Milyen típusú asztali számítógépek léteznek?

Nehéz feladat leszűkíteni a piacon kapható különböző típusú asztali számítógépek körét. Először is különbséget lehet tenni az Apple számítógépek és más PC-k között, amelyeken Windows-alapú operációs rendszerek vagy a GNU/Linux-alapú operációs rendszerek valamelyike fut.

Egy másik lehetőség az, hogy elsődleges felhasználásuk szerint osztályozzuk őket.

Ebben az esetben beszélhetünk többek között HTPC-kről, játék PC-kről, munkaállomásokról vagy szerverekről is. Egy másik lehetőség a méretük vagy szerkezetük szerinti megkülönböztetés. Így beszélhetünk tornyokról, féltornyokról, mini PC-kről, all-in-one-okról és még csupasz számítógépekről is. És mindezt anélkül, hogy megfeledkeznénk a touch PC-kről.

Melyek az asztali számítógépek fő alkalmazási területei?

Az asztali számítógépek felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok. Íme azonban néhány a leggyakoribbak közül. Sokukat valószínűleg már ismered, de lehet, hgoy lesz olyan ami meg fog lepni.

Videójátékok: Attól függően, hogy milyen típusú játékokat szeretnél játszani, kisebb vagy nagyobb teljesítményű berendezésre van szüksége. Általánosságban elmondható viszont, hogy a játékokhoz elég nagy teljesítményű számítógépre van szükség kiváló videókártyával.

Multimédiaközpont vagy HTPC: Ezeket a kis számítógépeket elsősorban multimédiás tartalmak lejátszására tervezték őket, bár videójátékok lejátszására vagy más feladatokra is használhatók. Nem kell olyan erősnek lenniük mint más asztali számítógépeknek, mivel videót lejátszani, képet nézegetni már a leggyengébbek is kiválóan tudják. Viszont érdemes különféle csatlakozókkal rendelkezniük, amivel össze lehet őket házimozi rendszerekkel kötni. Erre a legjobb a HDMI csatlakozó.  

Irodai munka: Ez a legalapvetőbb irodai feladatoktól kezdve a sokkal igényesebb alkalmazásokig, például a grafikai tervezésig, valamint a programozásig mindent magában foglalhat.

Szerverek: Szolgáltatások és erőforrások nyújtása más számítógépek számára a hálózaton belül. Elvileg bármilyen típusú számítógép képes ellátni ezt a feladatot, bár ideális esetben olyan számítógépek, amelyeket hálózatban való működésre terveztek.

Jobb, ha már összeszerelt asztali számítógépet vásárolok, vagy ha alkatrészekből én építem meg a saját gépemet?

Valójában nincs olyan lehetőség, amely jobb lenne a másiknál. Egy haladó felhasználó valószínűleg inkább saját maga tervezi meg számítógépét, kiválasztva az igényeinek és költségvetésének leginkább megfelelő komponenseket. Egy kevésbé tapasztalt felhasználó viszont valószínűleg inkább az előre összeszereltet választja.

Ha az első lehetőséget választod, akkor a tápegységekről, alaplapokról, processzorokról, RAM-okról, grafikus kártyákról, merevlemezekről és SSD-kről érdemes mindent megtudnod mielőtt kiválasztod őket. Fontos tudni az egyes alkatrészekről, hogy kompatibilisek-e a többivel.

Ha kétségeid vannak afelől, hogy melyik lehetőség a legjobb számodra, nézd meg az alábbi táblázatot:

Előre összeszerelt számítógép

Előnyök:

 • Biztosítja, hogy az összetevők között ne legyenek kompatibilitási problémák
 • Időtakarékos, kényelmes

Hátrányok

 • Az ár magasabb lehet

Saját számítógép építése

Előnyök:

 • Kiválaszthatod az igényeidnek leginkább megfelelő komponenseket
 • Általában valamivel olcsóbb

Hátrányok

 • Haladó szintű ismeretekre van szükséged a számítógép összeszereléséhez

Milyen asztali számítógépre van szükségem ahhoz, hogy 4K-ban játszhassam a mai játékokat?

Ha a videojátékok a kedvenceid, akkor valószínűleg jó felbontással és frissítési sebességgel szeretnéd élvezni a legújabb kiadványokat. A 4K egyre népszerűbbé válik, és a cél az kell legyen, hogy az aktuális játékokat legalább 30 FPS (képkocka/másodperc), de ideális esetben 60 FPS sebességgel lehessen játszani.

A minimális és ajánlott követelmények természetesen az egyes játékoktól függnek. 

A legjobb asztali számítógép gamereknek

Alza GameBox Core GTX1660 Super

Alza GameBox Core GTX1660 Super

CPU:  Intel Core i5-9400F Coffee Lake 4,1 GHz
Grafikus vezérlő: NVIDIA GeForce GTX 1660 Super 6 GB
Csatlakozók: 2 x USB 2.0 × 4 x USB 3.2 Gen 1, 1 x USB-C, DVI, HDMI, DisplayPort
RAM: 16 GB, DDR4
Tárhely: 500 GB SSD + 2 TB HDD
Operációs rendszer: Windows 10 Home

Alza GameBox Core RTX3060 +

Alza GameBox Core RTX3060 +

CPU:  Intel Core i5 10400F Comet Lake 4,3 GHz
Grafikus vezérlő: NVIDIA GeForce RTX 3060 12 GB
Csatlakozók: 3 x USB 2.0 × 2 x USB 3.2 Gen 2, 1 x USB-C, 3 x USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0), HDMI, DisplayPort
RAM: 16 GB, DDR4
Tárhely: 1000 GB SSD + 2 TB HDD
Operációs rendszer: Windows 10 Home

Alza BattleBox Core RTX3070 Quiet

Alza BattleBox Core RTX3070 Quiet

CPU:  Intel Core i7 10700KF Comet Lake 5,1 GHz
Grafikus vezérlő: NVIDIA GeForce RTX 3070 8 GB
Csatlakozók: 2 x USB 2.0 × 2 x USB 3.2 Gen 2, 1 x USB-C, 2 x USB 3.2 Gen 2×2, HDMI, DisplayPort
RAM: 32 GB, DDR4
Tárhely: 2000 GB SSD
Operációs rendszer: Windows 10 Pro

A legjobb asztali számítógép gamereknek

Alza BattleBox Ryzen RTX3080 Corsair

CPU:  AMD Ryzen 9 5900X 4,8 GHz
Grafikus vezérlő: NVIDIA GeForce RTX 3080 10 GB
Csatlakozók: 2 x USB 2.0 × 4 x USB 3.2 Gen 2, 1 x USB-C, 2 x USB 3.2 Gen 1, HDMI, DisplayPort
RAM: 32 GB, DDR4
Tárhely: 3000 GB SSD
Operációs rendszer: Windows 10 Pro

Vásárlási kritériumok

Eljött az idő,  hogy bemutassuk mik azok amikre oda kell figyelni vásárlás előtt. Mindenekelőtt tedd fel magadnak a kérdést, hogy mire fogod használni számítógépedet. Majd egy csomó összetevőt kell figyelembe venned választás előtt gyakran kompromisszumot követve. 

Mire fogod használni?

Az első kérdés, amit számítógép vásárlásakor fel kell tenned, hogy mire van szükséged, mire szeretnéd használni. Ha játékra szeretnéd használni, akkor egy erős számítógépre van szükséged, jó processzorral, elegendő RAM-mal és egy erős grafikus kártyával. Ha multimédiás tartalmak megtekintésére szeretnéd használni, jó választás lehet egy HTPC.

Másrészt, ha vállalkozásodhoz, könyveléshez vagy bármilyen vállalatirányítási programhoz van rá szükséged, akkor választhatsz egy alapfunkciókkal rendelkező számítógépet. A kis méret miatt akár egy mini PC is érdekelhet. Mindenesetre itt sem kell nagy beruházásra gondolni. 

Alaplap

A tápegységhez hasonlóan az alaplapnak sem szoktak akkora jelentőséget tulajdonítani, mint amekkorát megérdemelne. Viszont minden vagy majdnem minden alkatrész ehhez csatlakozik, ezért fontos, hogy a megvásárolt alaplap jó minőségű legyen, és lehetővé tegye a jövőben szükséges frissítéseket.

Processzor

A két fő gyártó az Intel és az AMD. Mindekettőjük chipkészlete meglehetősen hasonló, ezért a processzor jellemzőit kell megvizsgálnod. Az első dolog, amit figyelembe kell venni, az az architektúra, amelyen alapul, és a generáció, amelyhez tartozik. Ezenkívül figyelembe kell vennie a magok számát és működési frekvenciáját.

Ebben a tekintetben különbséget kell tennie az alapfrekvencia és a turbófrekvencia között. Ez utóbbi az a maximum, amelyet egy vagy több mag bizonyos működési feltételek mellett elérhet. Egy másik érdekes szempont az, hogy a processzor rendelkezik-e többszálas technológiával. Ha igen, akkor minden mag egyszerre két folyamatot tud kezelni.

Ha mindent tudsz a processzorokról, még akkor sem lehet csupán ezen információk alapján eldönteni, hogy kettő közül melyik a jobb. Ezért javasoljuk, hogy ilyen esetben látogasd meg az alábbi oldalt, ahol összehasonlíthatsz két processzort midenféle követelmények alapján: 

A példánkban egy AMD és egy Intel processzor kerül összehasonlításra. A leglényegesebb adat ezek közül az utolsó “CPU Mark”, ami a processzorok teljesítményét mérő sztenderdizált teszt. Itt látható, hogy a pédánkban szereplő két processzor közül az AMD nyert. Ez nem azt jeleti persze, hogy az AMD mindig jobb lesz, hisz rengeteget processzor létezik, így valamikor ez, valamikor a másik kerül ki győztesen. Javasoljuk, hogy ha a számítógép vásárlásnál a processzor miatt nem tudsz dönteni, akkor használd ezt az oldalt, és hagyatkozz a CPU Mark pontszámra.

RAM (memória)

Manapság a RAM nem olyan alkatrész, amely különösen drágává teszi a számítógépet. Ugyanakkor nagy hatással van a számítógép teljesítményére, különösen a játékok és a többfeladatos munkavégzés során. Ráadásul könnyen cserélhető, vagy hozzáadható. Ezért azt tanácsoljuk, hogy legalább 4 GB RAM-mal rendelkező számítógépet válassz.

Ha videojátékok lejátszására fogod használni, akkor 8 GB RAM-nál kevesebbet nem ajánlunk. Másrészt nem minden RAM egyforma. A legújabb, és ezért a legjobb teljesítményt nyújtó változat a DDR4 SDRAM. Ezek közül a legerősebb modellek akár 4600 MHz-es órajelen is működhetnek.

Grafikus kártya

Ha a számítógépet irodai feladatokra, böngészésre és multimédiás tartalmak lejátszására szeretnéd használni, elegendő egy integrált grafikus kártyával rendelkező számítógép. Másrészt, ha játékra vagy grafikai tervezési feladatokra szeretnéd használni, akkor dedikált grafikus kártyával rendelkező számítógépet kell választanod, akár NVIDIA, akár AMD grafikus kártyával.

Természetesen, ha megengedheted magadnak, nincs is jobb egy csúcskategóriás grafikus kártyánál, mint például a GeForce RTX 2070 vagy a Radeon RX 5700.

De a pénztárcabarátabb megoldásként remek választás lehet egy korábbi generációs modell, például a GIGABYTE GeForce GTX 1050 D5 2G.

Operációs rendszer

Az operációs rendszer közvetít a felhasználó és a hardver között. A leggyakrabban használtak a GNU Linux, a Microsoft Windows és a MAC OS. A MAC OS csak az Apple számítógépein érhetők el, ehhez tehát egy Apple számítógépet kell venned. Hogy azok jobbak-e mint a hagyományos PC-k az nem tárgya cikkünknek. Egy biztos, sokkal drágábbak. Ha nem szeretnél egy csomó pénzt elkölteni akkor biztos, hogy nem Apple gépet veszel, így marad a Windows vagy a Linux. A Windows sokkal felhasználóbarátabb, viszont meg kell külön venni a géphez, ha az ár nem tartalmazza eleve. Mielőtt megvennéd az asztali számítógépedet, bizonyosodj meg róla, hogy az operációs rendszer (Windows) benne van-e az árban. Ha nincs, akkor azt is bele kell kalkulálnod a végső árba.

Tárhely

Nincs jobb fogadás, mint biztosra menni. Ha tehát egy hagyományos merevlemez és egy SSD közötti választásnál a legjobb, ha a kettő kombinációját válaszod. Amint az alábbi táblázatban látható, az SSD-k gyorsabb hozzáférést és adatátviteli sebességet kínálnak, de még mindig sokkal drágábbak, mint a HDD-k (merevlemezek).

Hagyományos merevlemezek (HDD)SSD meghajtók
Az információk tárolásának módjaMechanikus lemezekenA flash memóriában
Méretek2,5″ vagy 3,5″ méretűek2,5″ méretűek
ElőnyökSokkal olcsóbbak
Nagy tárolókapacitást kínálnak
Jobb hozzáférési és adatátviteli sebesség
Ellenállóbbak az ütődésekkel szemben
Csendesebbek
Alacsonyabb energiafogyasztás
HátrányokAlacsonyabb átviteli sebesség
Érzékenyebbek a rázkódásra
Még mindig jelentősen drágábbak
Korlátozott számú alkalommal írhatók újra

Összefoglaló

A mai legjobb asztali számítógépeknek kevés közük van azokhoz a hatalmas fehér tornyokhoz, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt a legtöbb otthon íróasztalát ellepték. Ma már sokkal erősebbek, sokkal karcsúbb és merészebb dizájnnal rendelkeznek, de mindenekelőtt sokkal változatosabbak.

Így számos modell létezik, amelyek mindegyike más-más felhasználói profilhoz igazodik, miközben megőrzi a személyi számítógépek egyik fő jellemzőjét: a sokoldalúságot. Ezért vásárlás előtt feltétlenül tisztában kell lenned azzal, hogy milyen célra fogod használni.

GYIK

Hogyan csatlakoztassam a számítógépet a TV-hez?

A mai számítógépek többsége rendelkezik HDMI-porttal ellátott grafikus kártyával, amely a mai televíziókban a legelterjedtebb. Tehát csak erre a kábelre van szükséged, csatlakoztasd a számítógépedhez és a TV-hez, és válaszd ki a forrást, amelyhez a számítógépet csatlakoztatod, hogy a kép megjelenjen a képernyőn.

Ha számítógépének vagy tévédnek nincs HDMI-portja, akkor a hagyományos VGA-kábelhez is folyamodhatsz, amely sokkal elterjedtebb. Ebben az esetben a hangot külön kell csatlakoztatnia, mivel ez a kábel azt nem tartalmazza.

Hogyan kell tisztítani a számítógépet?

Számítógépének tisztításához megkülönböztetünk belső és külső tisztítást. Ez utóbbihoz egyszerűen töröld át nedves ruhával és enyhe tisztítószerrel, ami segít eltávolítani a rajta lévő port és szennyeződéseket.

A belső rész tisztításához ajánlott kézi porszívót használni a por felszívásához, valamint egy kis kefét vagy sűrített levegős spray-t, hogy a számítógép különböző elemeiről leoldja a port. Mindenesetre ügyelj arra, hogy a folyamat során ne húzd ki a kábeleket, és ne sérüljön meg semmilyen alkatrész.

Hogyan formázhatom a számítógépet?

A számítógép formázásának két módja van. Az elsőhöz a telepíteni kívánt operációs rendszer telepítése során jutunk el.

A másik lehetőség, hogy a formázás elvégzéséhez egy speciális alkalmazást használj, amelyet a számítógép USB-portján keresztül csatlakoztathatsz. Ebben az esetben előfordulhat, hogy be kell lépned a BIOS-ba, hogy megváltoztasd a meghajtók indítási sorrendjét.

Hol lehet kidobni egy régi számítógépet?

Mint minden használaton kívüli elektronikus berendezés esetében, a már nem használt régi számítógépet is egyszerűen elviheted egy újrahasznosító központba. Itt szétszedik és újrahasznosítják a készülék különböző részeit. Ha azonban a számítógép nem túl régi, és még más használhatná, akkor vannak különböző civil szervezetek, sőt egyetemek is, amelyek újrafelhasználás céljából összegyűjtik őket.

Mennyi RAM-ot javasoltok?

A szokásos játékterhelésekhez már nehéz 16 GB RAM-nál kevesebbet ajánlani, különösen a memóriaárak csökkenésével.

Milyen gyakran frissítsem a rendszeremet?

Semélyenként változó.

Ez tényleg a személyes preferenciáktól függ, és attól, hogy mennyire fontos az egyes személyek számára, hogy a legújabb technológiát építsék be a beállításaikba.

Ha például nagyobb felbontásra szeretnél frissíteni, az átálláshoz rendszerhardver-követelmény is kapcsolódik. Azokban az esetekben, amikor egy felhasználó gyakran szeretne áttérni a legújabb monitortechnológiára, nagyobb valószínűséggel fog frissíteni, mint az, akinek nem okoz gondot, hogy ezt a technológiát egy kicsit később integrálja.

Azok számára, akik a “csináld magad” számítástechnikai opciót választják, lehetőség van arra is, hogy a teljes rendszerfrissítés helyett részleges számítógép-frissítést végezzenek. Ez lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy ne egyszerre kelljen megvásárolniuk egy teljes rendszert, hanem idővel egyes komponenseket fejleszthessenek.

Milyen eszközökre van szükség egy PC építéséhez?

Mindenekelőtt egy jó csavarhúzó. Ideális választás egy olyan modell, amely mágneses és elég hosszú nyakkal rendelkezik. Számos más prémium funkciót is választhatsz, de a mágnesesség elég. Ez minden amire szükséged lehet egy PC építéséhez, feltéve, hogy szabványos alkatrészeket fogsz használni.

Más dolgok, ami még fontos lehet: a jó munkakörnyezet. Kellő nagyságú íróasztalra van szükséged, soha ne dolgozz a padlón. A minőségi világítás szintén elengedhetetlen. A rendszer összeszerelésekor vagy szétszerelésekor szintén fontos, hogy legyen valami, amivel rendszerezheted a csavarokat.

Nekem csak egy szimpla gép kell, amin elpötyögök. Milyen specifikációi legyenek?

Azoknak, akiknek irodai használatra vagy olyan használatra van szükségük, amely nem igényel túl sok funkciót, egy Intel Core i3 processzort, 8 GB RAM-ot, egy legalább 256 GB-os SSD merevlemezt és a Windows operációs rendszert ajánljuk.

Ami még érdekelhet:

Bluetooth hangszórók
Wifi jelerősítők
Külső merevlemezek