Skip to content

A legjobb bluetooth hangszóró – 2023

Az okostelefon forradalmat hozott az otthoni zenehallgatásban. A zene sok esetben már a streaming szolgáltatásokon vagy közvetlenül a mobiltelefon belső memóriájában van, így a zenehallgatás már nem a rögzített hangrendszerekhez kötött, hanem a fejhallgatókhoz vagy a mobiltelefon hangszóróihoz. Az utóbbi viszont nem kínál jó hangminőséget, ezért sokan fordulnak egy vezeték nélküli Bluetooth hangszóróhoz. A nagy választéknak köszönhetően viszont nehéz eldönteni, hogy melyik a legjobb bluetooth hangszóró. 

Épp ezért összeszedtük ezt a Bluetooth hangszóró (vagy magyarosan blutuszos hangszóró) vásárlási útmutatót, amelyben tanácsokat adunk a helyes választáshoz, és megmutatjuk melyek a jelenleg legjobb bluetooth hangszórók. 

JBL Charge 5

A legjobb bluetooth hangszóró - JBL Charge 5

Műszaki jellemzők:

Teljesítmény: 40 W
Súly: 965 g
Méretek: 22,3 x 9,7 x 9,4 cm
Frekvenciatartomány: 65 Hz-20 kHz
Az akkumulátor élettartama: 20 óra

A JBL Charge 5 egy erőteljes hangzású bluetooth hangszóró, aminek az akkkumulátorjáról még a telefonodat is feltöltheted. Emellett víz- és porálló, diszkrét mérete miatt pedig nagyon jól hordozható.

Dizájn és minőség

A többi JBL hangszóróhoz hasonlóan ez a modell is kapszula alakú. Egy gumialapon ül, ami egy új tapadást fokozó bevonattal rendelkezik. 

A készülék rendkívül strapabíró és érződik rajta, hogy minőségi anyagokból készült. A gumi végződések vastagabbak az előző modellekhez képest. Ezenkívül IP67-es víz- és porállósági tanúsítvánnyal rendelkezik (az előző modell nem volt porálló). Ennek köszönhetően akár 30 percig is elmerülhetsz a hangszóróval 1 méter mély vízben. Noha erre semmi szükség sincs, attól még jól jöhet ez a tulajdonsága, különösen a szabadban.

A készülék tetején a fizikai gombok találhatók: bekapcsolás, bluetooth kapcsolat, hangerő, lejátszás/szünet, valamint a JBL PartyBoost ki- és bekapcsolása. A Charge 5 hátoldalán egy USB-A port található a mobileszközök töltéséhez. A hangszóró töltéséhez USB Type-C bemenet is rendelkezésre áll. 

Akkumulátor

Hihetetlen akkumulátorral rendelkezik (7500 mAh), amely képes más eszközök feltöltésére. Mivel alapvetően egy hordozható akkumulátortöltő, nem meglepő, hogy ennek a JBL hangszórónak az akkumulátor élettartama hatalmas. A 20 órás akkumulátor-üzemidővel annyi zenét hallgathatsz, amennyit csak akarsz, alacsony vagy közepes hangerőn. Még fel is lehet áldozni belőle, hogy feltölthesd az okostelefonodat (és barátaidét).

Csatlakoztathatóság

A Bluetooth-csatlakozás nagyon egyszerű. Amikor megnyomod a Bluetooth gombot, a hangszóró hangjelzéssel jelzi, hogy csatlakozni szeretne, majd a párosítási folyamat befejeztével ismét hangjelzést ad. A Charger 5 akár 100 olyan JBL hangszóróval is párosítható, amelyek JBL PartyBoost technológiával rendelkeznek. Csak nyomd meg a töltőn lévő gombot a hangszórók szinkronizálásához, majd az Android és iOS rendszerekre elérhető JBL alkalmazáson keresztül kezelheted őket.

Hang

Ennek a Bluetooth hangszórónak a hangminősége a legfontosabb különbség az előző generációhoz képest. Erőteljes, kiváló minőségű hangzást biztosít. Mindenekelőtt a basszus emelkedik ki: ez az egyik legmélyebb és legerősebb, amit eddig Bluetooth hangszóróban hallottunk, sokkal jobb, mint a versenytársaké. A JBL Charge 5 egy nagyon kezelhető méretű vezeték nélküli hangszóró, amely 40 W-os teljesítményének köszönhetően nagy helyiségeket is könnyedén megtölthet.

Nagyon jól kivetíti a hangot, és kiválóan szól a szabadban és nyitott terekben. Nem nyújt 360°-os érzetet, mivel a hangzás egyirányú, de ha előtte vagy (akár 6 méterre), erőteljes és tiszta hangzást hallhatsz.

A JBL Charge 5 kettős külső passzív sugárzóval rendelkezik, amelyek baromi jól néznek ki (basszusnehéz zenék lejátszásakor láthatod őket vibrálni), de ami még fontosabb, segítenek minimalizálni a hangtorzulást és javítják a basszus visszhangját. Maximális hangerőn a torzítás észrevehető, de igazából nincs olyan élethelyzet, amikor ekkora hangerőre lenne szükség.

Ez a JBL valószínűleg a legjobb bluetooth hangszóró. Nagyon hangosan és hűen szól, függetlenül attól, hogy milyen zenét fogsz vele lejátszani. Különösen jól teljesít a basszusnehéz műfajok, például a hip-hop vagy az elektronikus zene esetében. Nagyobb tisztaságot kínál, mint a Charge 4, a basszus pedig kontrollált, de ugyanolyan hangos.

Ami a lényeg

A Charge 5 egy hordozható JBL hangszóró, amely robusztus kialakítással rendelkezik. Víz- és porálló, valamint nagy kapacitású akkumulátorral és töltési képességekkel rendelkezik. Nagyszerű hangminőséget biztosít, különösen a szabadban. A basszusa a legjobb a kategóriájában. Ha szereted a basszust, és egy telt, erőteljes hangszórót keresel, a Charge 5 kiváló választás. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

SONOS MOVE

SONOS MOVE

Műszaki jellemzők:

Csatlakoztathatóság: Bluetooth 4.2, WiFi, Airplay 2
Driverek: 1 magas- és 1 mélysugárzó, két D-osztályú erősítővel

Dizájn

A Sonos Move a vállalat legújabb Wi-Fi hangszórója. A legnépszerűbb Sonos hangszórók összes intelligens funkcióját kínálja, és a többi Sonos modellhez hasonlóan elegáns és vonzó kialakítással rendelkezik. Az elülső oldali stabil váz és fémrács kellően védi a hangszórót az ütődésektől.

Méretei 16 x 24 x 12,6 cm, súlya 3 kg. Más hordozható vezeték nélküli hangszórókhoz képest egy kicsit nagy, de iP56 tanúsítvánnyal rendelkezik víz és por ellen, így ideális kültéri vagy beltéri partikhoz.

Beépített akkumulátorral rendelkezik, amely akár 10 órányi folyamatos lejátszást biztosít közepes hangerőn. A töltési folyamat 2 ½ órát vesz igénybe, és a töltés történhet az USB-C porton keresztül, vagy a csomagban található állványra helyezve. Ha nem használod, fél óra után automatikusan alvó üzemmódba kapcsol, hogy megkímélje az akkumulátor élettartamát. A Sonos szerint az akkumulátort három évre tervezték, de ki is lehet cserélni. Ez azért vonzó, mert nem kell lecserélni a hangszórót, ha az akkumulátor megsérül.

Hang

A Sonos Move tartalmaz egy magassugárzót, és egy mélysugárzót az alacsony/közepes frekvenciákért. Ezeket két D-osztályú digitális erősítő hajtja meg. Az egyedülálló Sonos TruePlay funkciót használja, amely a beépített mikrofonok segítségével optimalizálja a hangzást a fizikai környezetnek megfelelően. Nagyszerű hangminőséget kínálnak, amely bárhol jól hangzik. Minden frekvencia jól definiált, és a profil kiegyensúlyozott. A magas hangok tiszták, a basszus mélynek érzékelhető, a középtónusok pedig kiemelkednek a keverékből. Minden énekhangot nagyon jól érzékelhetünk, amely a Wi-Fi hangszórókban szokatlan.

Csatlakoztathatóság

A Sonos Move Bluetooth 4.2-vel, és Wi-Fiviel működik. Ezen felül támogatja az AirPlay 2-t is. Ugyan nem támogatja az aptX kodeket, de kedvenc zenéidet bármely online streaming szolgáltatásról, köztük az Amazon Music, a Spotify és a Deezer is lejátszhatod.

A hangszórót szinkronizálhatod egy másik Sonos hangszóróval, ha sztereó hangzást szeretnél, és más Sonos berendezésekkel együtt egy többszobás rendszer részeként is használhatod. A négy beépített mikrofonon keresztül hozzáférhetsz az Amazon és a Google személyi asszisztensek által kínált összes funkcióhoz, valamint kezelheted okoseszközeidet. A mikrofonok nagyon tisztán veszik a hangot, még partikon vagy zajos környezetben is megértenek.

A lényeg

Ez a modell meglehetősen drága, de az árat a minősége indokolja. Ideális hangzást kínál bármilyen környezethez, masszív, vízálló testet és minden szükséges csatlakozási lehetőséget. Ideális, ha van más Sonos berendezésed is, vagy ha sokoldalú, okos WiFi hangszóróra van szükséged.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Marshall Stanmore II

Marshall Stanmore II

Műszaki jellemzők:

Teljesítmény: 80 W
Súly: 4,75 kg
Méretek: 35 x 19,5 x 18,5 cm
Színek: fekete, krém
Bemenetek: 3,5 mm és RCA
Vezeték nélküli kapcsolat: Bluetooth, aptX

A Marshall senkit sem hagyott közömbösnek a retro kialakítású hanglejátszó eszközeivel. Lehetetlen nem érezni a bizsergést, amikor meglátod a fejhallgatóikat és a hangszóróikat, amelyek a múlt nagy rocksztárjaira emlékeztetnek minket. De mivel nem csak a nosztalgia az egyetlen dolog, fontos megnézni mit is tud valójában a Marshall Stanmore II.

Dizájn

Az első dolog, ami a Marshall Stanmore II hangszórónál feltűnik, az a megjelenése. A hatalmas márkajelzés egy hangszórón csak akkor elviselhető, ha az összetéveszthetetlen Marshall-berendezésekről van szó. A 20. század basszus- és gitárerősítői előtt tisztelegve ellenállhatatlan esztétikát kínál a rockrajongók számára. Hátránya is pontosan ez: azok, akiknek nincs meg  Marshall feeling, kevésbé fogják értékelni ennek a hangszórónak a kinézetét.

Mérete egy kicsit nagy egy bluetooth hangszóróhoz képest, de elfogadható egy fél évszázados berendezés előtti tisztelgésnek. A hordozhatóság talán a legnagyobb hibája, tekintve, hogy nincs akkumulátora, így mindig a hálózatra kell csatlakoztatni. A 4,75 kilogrammos súlyával viszont nem jelent gondot a kézben vagy táskában cipelni. Műbőr bevonata kellemes tapintású és természetbarát.

Csatlakoztatás

A Marshall Stanmore II is képes akár két másik hangszóróhoz csatlakozni a sokszorosított sztereó hangzás érdekében. Egy alkalmazásból konfigurálható, ahol akár hét digitális rádióállomás előbeállítása is hozzárendelhető. A Bluetooth 5.0 kapcsolat nem okozott problémát, amikor egy 50 négyzetméteres lakásban teszteltük. Támogatja az alacsony késleltetésű aptX kodeket is, amely lehetővé teszi a nagy felbontású formátumok vezeték nélküli lejátszását.

A Marshall Stanmore II hangszóró régimódi megjelenése ellenére készen áll a mai alkalmazásokkal való párosításra. Teljesen kompatibilis többek között az Airplay és a Spotify Connect alkalmazásokkal. A kábelcsatlakozások közül ott van ugye a tápellátás, egy RCA bemenet és egy 3,5 mm-es kiegészítő bemenet

EQ

A Marshall Stanmore II egyik legszembetűnőbb tulajdonsága az EQ gombok. A modern Bluetooth hangszórók között ritkaságnak számítanak, viszont nem meglepő azok számára, akik ismerik a márka erősítőit. Az EQ-val a basszus, a közép- és a magas hangok jelenlétét módosíthatod tetszőlegesen.

Ez a tulajdonság olyan kockázatot jelent, amelyre érdemes odafigyelni, mivel a gyakori túl mély basszus érezhetően csökkentheti a termék élettartamát. Úgyhogy bármennyire is vonzó, ne vigyük túlzásba a basszus jelenlétét, hogy elkerüljük a korai rongálódást.

Hangminőség

A Marshall Stanmore II-hez vonzódók valószínű olyan zenekedvelők, akik igénylik a minőségi hangzást. Tesztjeink során mély és jól definiált basszust tudtunk azonosítani. A minőség egy kicsit visszaesik a doboknál, amelyek kissé üregesen hangzanak.

A magas hangminőség jó, a fényesség elvesztése nélkül reagál az összetett hangokra, például a harangokra és a fémes csörgésekre. A középfrekvenciás hangok, például a gitárok vagy az énekhangok értékeléséhez a basszus és a magas hangok jelenlétét egy kicsit csökkenteni kell, de összességében az eredmény nagyon jónak mondható.

A maximális hangerő elég nagy. Szinte bármilyen házban vagy lakásban gond nélkül feldobhat egy beltéri partit. Az 50%-os hangerő már nagyon hangos, a 70%-osnál pedig már várhatjuk mikor dörömböl az ajtónkon a szomszéd.

A lényeg

Egy 20. századi rockrajongónak ellenállhatatlan egy Marshall Stanmore II hangszóró. Fő értéke a formatervezése, amely ugyanúgy megfelel annak a teljesítménynek, amelyet egy csúcskategóriás bluetooth hangszórótól elvárunk. Bár beltéri használatra készült, a szállítása egyáltalán nem bonyolult, ráadásul meglehetősen könnyű is.

Azonban egy kicsit drága, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az akkumulátor hiánya miatt csak vezetékkel használható. A hangteljesítménye nagyon jó, de a retro koncepciója megfosztotta a többi Bluetooth hangszóró hordozhatóságától. Ha nem tetszik a Marshall Stanmore II esztétikája, akkor valószínűleg úgyse fogod megvenni. Ha viszont tetszik és egy jó hangzású hangszórót keresel, akkor kiváló választás. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

JBL Flip 5

JBL Flip 5

Műszaki ellemzők:

Teljesítmény: 20 W RMS
Súly: 545 gramm
Méretek: 18,1 x 6,9 x 7,4 cm
Akkumulátor: 4800 mAh

A JBL Flip 5 az egyik legnépszerűbb Bluetooth hangszóró a piacon. Az új változat megtartja a JBL FLip 4 építési minőségét, de nagyobb akkumulátort kapott, jobb a hangminősége és USB-C porttal is rendelkezik.

A JBL termékcsalád már évek óta uralja a hordozható vezeték nélküli hangszórók piacát, és az új modell nem okoz csalódást. A JBL Flip 5 nagyon vonzó áron kapható, vízálló, strapabíró és nagyon jó teljesítményt nyújt.

Dizájn

A JBL Flip 5 hangszóró kialakítása szinte teljesen megegyezik a Flip 4-ével. Kicsit nagyobb, de megtartja a JBL-től megszokott hengeres kapszula formát. Védőszövet borítja, amely ellenáll a víznek, a pornak és a karcolásoknak. A végeket pedig gumiborítás védi. Az építési minőség tehát kiváló, az esztétika vonzó.

A hangszóró IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy akár 30 percig is elmerülhet egy méteres mélységben. A tetején puha tapintású gombok találhatók, amelyekkel a hangerőt, a lejátszást és a PartyBoost csatlakoztathatóságot vezérelheted.

A hátoldalon találhatók a gombok a Bluetooth párosításához és a bekapcsoláshoz. Sajnos nincs beépített segédport, de a töltőportot USB-C-re frissítették. Nincs már rajta a kis fedél, amely a JBL Flip 4 bemeneteit védte, mivel most már teljesen vízálló, csak győződj meg róla, hogy a port száraz töltés előtt.

Hangminőség

A JBL hangszóróinak legjelentősebb változásai a hangzásban találhatók. Az előző verzió két integrált driverrel rendelkezett, míg a Flip 5 egyetlen nagyobb hangszóróból áll csak. Ez viszont nagyobb teljesítményt (20 W) nyújt, és az általános hangzás hangosabbnak tűnik.

Az új hangátalakító tisztább és jobban definiált hangzást eredményez. Másrészt a Flip 4 térhatása jobb a két meghajtónak köszönhetően. A JBL Flip új, nagyméretű hangszórója javítja a basszus és a magas hangok teljesítményét, de közvetlenebb hangzást produkál, kevesebb kiterjedéssel.

A JBL Flip 5 basszusa ütős, erős és kontrollált, jó részletességgel. A hátránya, hogy nem érződik olyan mélynek, de ez várható egy ilyen kis hangszóró esetében. A középtónusok tiszták, és elég jól hallhatók. 

A magasság nagy előrelépés az előző modellhez képest. A Flip 4 magas frekvenciái nagy hangerőn elég keménynek tűnnek, míg a JBL Flip 5 tiszta és sima. Nem rendelkezik azért a drágább modellek részletességével, de ez várható volt.

A Flip 5 hangprofilja meglehetősen hűséges és kiegyensúlyozott. Jót üt, a basszus mélyen szól, a vokálok kiemelkednek, a magas hangok pedig egyenletesek. A hangminőség kis hangerőn nem különbözik a Flip 4-től, de nagy hangerőn a JBL Flip 5 sokkal jobban teljesít.

Csatlakozás

A JBL ebben a modellben a Connect Plus technológiát PartyBoostra frissítette. A PartyBoost lehetővé teszi a JBL hangszórók szinkronizálását, hogy egyszerre tudják ugyanazt a zenét lejátszani. Használata egyszerű, csak meg kell nyomni a PartyBoost gombot a hangszórókon, és azok automatikusan szinkronizálódnak.

Sajnos a PartyBoost rendszer nem kompatibilis a JBL Connect Plus-szal, ami azt jelenti, hogy nem tudod majd más régebbi JBL hangszórókkal összekapcsolni. Még a JBL Charge 4 sem használja a PartyBoostot. A vállalat azonban valószínűleg frissítéseket kínál majd a többi modelljéhez, hogy azok is tudják használni az új technológiát.

Bluetooth 4.2 technológiát használ, jó a csatlakozási tartománya, és amikor teszteltük, nem tapasztaltunk semmilyen problémát. Az egyetlne dolog ami nem tetszik, hogy a Flip 5-nél már nincs 3,5 mm-es kiegészítő bemenet, amely az előző verzióban volt. Viszont ha nem tervezel vezetékes eszközök csatlakoztatását, akkor ez nem fog problémát jelenteni.

Akkumulátor

Az új hangszóró méreténél fogva többet fogyaszt, de a JBL Flip 5 ennek megfelelően nagyobb kapacitású akkumulátort is tartalmaz (4800 mAh a 3000 mAh helyett). Ezért mindkét modell körülbelül 12 órányi folyamatos lejátszást biztosít mérsékelt hangerőn. Mi elég magas hangerőn teszteltük, és körülbelül 10 órát kaptunk.

Nem a legnagyobb kapacitással rendelkezik a piacon, de egy ilyen hordozható vezeték nélküli hangszóróhoz képest nem rossz. Ráadásul a JBL Flip USB-C portja lehetővé teszi, hogy két és fél óra alatt teljesen feltöltődjön, így nem kell sokáig várni, hogy bárhol használhasd. A Charge 4 készülékhez hasonlóan ez is rendelkezik beépített akkumulátor-élettartamjelzővel.

Ami a lényeg

A  JBL termékcsalád mindig is kiemelkedett a piacon az ár-érték arányával, és az új JBL Flip 5 minden pénzt megér. Ez egy megfizethető hordozható hangszóró, amely nagyszerű építési minőséggel rendelkezik. Víz-, por- és karcálló. Bárhová gond nélkül magaddal viheted.

Nem kínálja a legmagasztosabb hangzásbeli élményt, de az árához képest nagyon jól teljesít. A basszus erős, a középhangok jó jelenléttel rendelkeznek, a magas hangok pedig sokkal jobbak, mint az előző modellnél. Az akkumulátor élettartama elég tisztességes, és USB-C porttal rendelkezik. Bár a hangzás térhatása kisebb, mint a Flip 4-é, összességében mégis jobban szól. Az új JBL Flip 5 kétségtelenül az egyik legjobb bluetooth hangszóró a piacon. 


TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Amit a legjobb blutooth hangszórókról tudni kell

Csatlakozás

Itt megnézzük a hordozható hangszórókban található főbb csatlakozókat.

  • Bluetooth

Ez az a kapcsolat, amelyre vezeték nélküli hangszórónkban szükségünk van, és amelynek hatótávolsága 10 és 50 méter között lehet. A Bluetooth különböző verzióit találjuk, az 1.0-tól az 5.0-ig, és az ezek közti változatokkal (4.1, 4.2 stb.). Ahogy megtaláljuk a Bluetooth fejlettebb változatait, nagyobb átviteli sebességet és alacsonyabb akkumulátor-fogyasztást érhetünk el. Manapság a legjobb modellek a Bluetooth 4.0 vagy magasabb verzióját tartalmazzák.

Különböző Bluetooth “profilok” is léteznek. Ezek a profilok jelzik, hogy az eszközök (mind az adó, mind a vevő) milyen funkciókat képesek ellátni. A leggyakoribbak a következők:

Bluetooth profilok

  • HSP: A leggyakrabban használt szabványos használatra, hangtartalom fejhallgatóra küldésére.
  • A2DP: A legelterjedtebb a sztereó hang küldésére.
  • AVRCP: Lehetővé teszi a távvezérlést, például a dalváltást, lejátszás-szüneteltetést, stb.
  • HFP: Azok közé tartozik, amelyek kihangosító funkciót kínálnak.
  • NFC: Ez egy nagyon praktikus alternatívája a Bluetoothnak. Ez a Near Field Communication rövidítése, és a közelségi kapcsolaton alapul. Ha egy NFC-kompatibilis okostelefont egy NFC-kompatibilis hangszóró közelébe viszel, automatikusan párosodnak anélkül, hogy bármit is be kellene állítanod. A Bluetooth-kapcsolattal szemben az az előnye, hogy az NFC-vel nem kell csatlakoztatnunk vagy párosítanunk semmilyen eszközt, vagy belépnünk a beállításokba stb. Hátránya, hogy a működéséhez mindkét eszköznek együtt kell lennie, azaz nem rendelkezik a Bluetooth hatótávolságával.
  • Wifi: A vezeték nélküli párosítás másik módja, hogy a hangszórónkat otthoni vagy irodai wifi hálózaton keresztül csatlakoztatjuk. Ez a kapcsolódási forma kevésbé rugalmas, mint a bluetooth vagy az nfc, mivel megköveteli, hogy csatlakoztatva legyünk a hálózathoz. Ezért csak olyan hangberendezésekre használható, amelyeket otthonunkban fogunk csak használni, és nem tervezzük, hogy elvisszük máshova, ahol nem tudunk Wifire csatlakozni.
  • Jack: Az analóg kapcsolat lehetősége nagyobb sokoldalúságot biztosít számunkra. A jack csatlakozó (általában 3,5 m) lehetővé teszi, hogy okostelefonunkat kábellel csatlakoztassuk a hangszóróhoz, hogy meghallgassuk a készülékünk memóriájában lévő zenét, vagy lejátsszuk azt streamingben (olyan platformokkal, mint a Spotify vagy hasonló).
  • USB: Bár egyre nehezebb ilyen típusú készüléket találni, még mindig vannak olyan modellek, amelyek tartalmaznak USB portot. Ha azok közé tartozol, akik továbbra is pendrive-on tárolják kedvenc zenéiket, akkor érdekelni fog ez a fajta kapcsolat. Ellenkező esetben viszont nyugodtan kihagyható. 
  • Kihangosító: Sok hangszóró mikrofont is tartalmaz, hogy kihangosítva telefonálhass. Ha ez a funkció neked számít, akkor győződj meg róla, hogy a választott készüléked tartalmazza ezt a lehetőséget.

Méret és dizájn

A méret és a kialakítás kulcsfontosságú szerepet játszik, és a megfelelő hangszóró kiválasztása a hangszóró tervezett felhasználásától függ. Általános szabály, hogy minél kisebb, annál könnyebben hordozható. Minél nagyobb a hangszóró, annál jobb a hangminőség. Ezért, ha a fő felhasználási területe az otthonunkban lesz, akkor érdemes egy nem túl kicsi modellt választani, hogy a lehető legjobb hallgatási élményt nyújthassa számunkra. Ha viszont egyik helyről a másikra akarjuk magunkkal vinni, akkor érdemesebb arra koncentrálnunk, hogy minél kisebb legyen.

A hangszóró építési minősége is fontos. Robusztus hangszórót keresünk, amely jó anyagból készül, hogy ellenálljon a szállítás közbeni ütéseknek, stb.

Nem utolsósorban az esztétika is fontos. A hangszóró sok időt fog tölteni a hálószobánk polcán vagy a nappali bútorán, ezért szeretnénk, ha szép dizájnnal rendelkezne. A gyártók tisztában vannak ezzel, és egyre nagyobb gondot fordítanak erre a területre.

Víz- és porállóság

Ha hordozható bluetooth hangszórót keresel, valószínűleg olyan változatos helyzetekben szeretnéd használni, mint a strandon, a medence mellett, a kempingben vagy túrázás közben. Akár ez a kültéri használat lesz a hangszóró fő felhasználási területe, akár csak alkalmanként viszed ki a házból, értékelni fogod, hogy víz- és porálló.

A fröccsenésbiztosság azt jelenti, hogy akkor is nyugodt lehetsz, ha a hangszóró a medence mellett van, és a barátaid rendre kifröcskölik a vizet. Vannak olyan hangszórók, amelyek fröccsenésállóak, és vannak olyanok, amelyek közvetlenül víz alá meríthetők.

Az ellenállási fokot egy nemzetközi szabvány határozza meg: az IP-értéket két számjegy követi. Az első számjegy 0 és 6 között lehet, és a porállóságra utal. A második számjegy a vízzel (és más folyadékokkal) szembeni ellenállásra utal, és 0-tól 9-ig terjed. Az IP67-es például a legmagasabb porállósággal és nagyon jó vízállósággal rendelkezik. Az ilyen készüléket akár 30 percig is víz alá lehet meríteni.

Akkumulátor

Tekintettel arra, hogy ezeket a hangszórókat úgy tervezték, hogy sokféle helyzetben élvezhessük, anélkül, hogy konnektortól függnénk, az akkumulátor által kínált autonómia alapvető kérdés. Minél nagyobb autonómiát kínál a készülék, annál jobb, hiszen így nem kell állandóan a töltés miatt aggódnunk.

Egyes hangszórókhoz a gyártóra jellemző kábel tartozik, míg mások USB-ről tölthetők bármelyik univerzális kábellel, amelyet okostelefonunk vagy bármely más eszköz töltésére használunk. Ez a második lehetőség előnyösebb, mivel ellenkező esetben mindig magunkkal kell vinnünk az adott kábelt a hangszóró töltéséhez.

Egy másik lényeges kérdés a töltési idő, ami nyílván minél rövidebb annál jobb.

Végezetül szeretnénk kiemelni egy nagyon érdekes funkciót: egyes készülékek lehetővé teszik, hogy telefonunkat róluk töltsük. Ilyen pl. a JBL Charge 5. Az ilyen hangszóróknak olyan jó az akkumulátorjuk, hogy nagyvonalúan átadhatnak egy kis energiát más készülékeknek. 

Az általunk ajánlott egyik hangszóró egyáltalán nem tartlamaz akkumulátort: A Marshall Stanmore II-t csak kábellel lehet a hálózathoz kötni. Viszont ha otthon kívánod csak használni a készüléket akkor ez nem lehet gond.

Hangminőség

Mint minden hangeszköz esetében, a hangminőség nagyon fontos tényező, amelyet a vezeték nélküli hangszóró kiválasztása előtt figyelembe kell vennie. Ha Bluetooth hangszórót keresel, valószínűleg olyan eszközre van szükséged, amely szabadságot és sokoldalú felhasználhatóságot biztosít, de nem akarsz kompromisszumot kötni a hangminőség terén. Napjainkban a gyártók egyre jobb minőségű termékeket készítenek, és néha nehéz elhinni, hogy ilyen kis készülékek ilyen jó minőségben képesek hangot reprodukálni. Íme néhány olyan szempont, amely befolyásolja a készülék hangminőségét.

Teljesítmény

Bár ennél kissé bonyolultabb a dolog, az alapötlet az, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb hangerőn, torzítás nélkül élvezhetjük a zenét. Egyes gyártók nem adják meg a hangszóró teljesítményét, hogy a felhasználó ne dobja ki azért, mert kisebb teljesítményű, mint más modellek. Azt is fontos megjegyezni, hogy néha “csúcs” wattot hirdetnek, ami nem helyes referencia. Mindig a névleges teljesítményt vagy az RMS-t kell néznünk, amely az a teljesítmény, amelyet a hangszórónk a gyakorlatban torzítás nélkül képes elérni.

Az utak száma és a driverek mérete

Minél több ‘utat’ tartalmaz a készülékünk, azaz minél több kisebb hangszórót (driver) tartalmaz a hangszórónk, annál gazdagabb a hangzás. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a hallható frekvenciatartomány el van osztva a megfelelő hangszórónak, így vannak magas, közép vagy és mélysugárzók (woofer). Általában külön sugárzója van a magasnak, a mély meg a közép viszont egy driverből jön.  

A hangsugárzók mérete is befolyásolja a hangzást, a hangzás tiszta fizikája miatt. Például a jó basszusokhoz olyan driverekre van szükségünk, amelyek membránjai kellően nagy méretűek, hogy torzítás nélkül tudják reprodukálni ezeket a hangokat. Ezért említettük korábban, hogy ha leginkább a hangszóró hangminőségére vagyunk kíváncsiak, akkor általában nagyobb hangszórót válasszunk.

Frekvenciatartomány

Ezt hertzben mérik, és azt a maximális és minimális frekvenciát jelzi, amelyet a hangszóró képes reprodukálni. Más szóval, ez képet ad arról, hogy milyen széles hangspektrumot képes reprodukálni. Minél szélesebb a frekvenciatartomány, annál gazdagabb a hangzás, mivel élvezhetjük a jó mélyfrekvenciákat, amelyek testet, és a magas frekvenciákat, amelyek színt adnak a hangnak. 

Codecek

A hang Bluetooth-on keresztül történő továbbításához az audiofájlt úgynevezett kodekek segítségével kell tömöríteni. Vannak olyan kodekek, amelyek jobban tömörítik a zenét, mint mások, és ezért egyértelmű hatással vannak a kapott hangminőségre.

A leggyakoribb kodekek az SBC, az MP3, az AAC vagy az LDAC. Az egyik legújabb és az egyik legjobb hangminőségű kodek az aptX, amelyet már a legjobb bluetooth hangszórók is használnak a piacon.

Ha ez olyasvalami ami érdekel, ellenőrizd a hangszóró által támogatott kodekeket a hangszóró műszaki leírásában.

GYIK – Legjobb bluetooth hangszóró

Milyen típusú Bluetooth hangszórók léteznek?

A Bluetooth hangszórók lehetnek kis hordozható hangszórók, vezeték nélküli fejhallgatók vagy hifi rendszerek, bár az utóbbiak szinte mindig rendelkeznek vezetékes vagy optikai kapcsolattal, hogy még jobb minőséget biztosítsanak. 

Hogyan állíthatom vissza a bluetooth hangszórómat?

Ha már van bluetooth hangszóród, de egyre rosszabbul működik, akkor próbáld meg visszaállítani a hangszórót a gyári állapotába. Kövesd a használati utasítást. Az ilyen visszaállítással meg lehet oldani az esetleges csatlakozási problémákat és a lejátszás közbeni megszakadásokat.

Miért van ekkora árkülönbség a bluetooth hangszórók között?

A hordozható bluetooth hangszóróknak számos fontos tulajdonsága van, amelyek miatt az áruk is eltérő. Ezért át kell gondolni, hogy mire van szükséged, majd át kell böngészni a különböző lehetőségeket, hogy megtaláld az elvárásaidnak megfelelő és a legjobb árat kínáló hangszórót. 

USB-n keresztül is tölthetem a hordozható hangszórót?

Igen, gyakorlatilag minden hordozható hangszóró rendelkezik USB-csatlakozóval, így a hangszórót egy eszközhöz (számítógép, TV, …) csatlakoztatva töltheted, vagy csatlakoztathatod egy konnektorhoz egy olyan USB-adapterrel, mint amilyet a mobiltelefonod töltéséhez használsz.

A legjobb bluetooth hangszóró csatlakoztatható a mobiltelefonomhoz?

Ez a bluetooth hangszórók nagy előnye. Ha a mobiltelefonod rendelkezik bluetooth-kapcsolattal, a hangszóró kompatibilis lesz a készülékeddel, függetlenül attól, hogy Android vagy IOS.

Ami még érdekelhet:

Ebook olvasók
Külső merevlemezek
A legjobb drónok