Skip to content

iPhone vs. Samsung telefonok: Melyik a jobb?

Nem tudsz dönteni az Apple iPhone vagy a Samsung Galaxy között? Összehasonlítottuk a kettőt, hogy kiderüljön, melyik a jobb. Amikor az iPhone és a Samsung telefonok összehasonlításáról van szó, a legtöbb embernek már kőbe vésett kedvence van. Egyrészt ott vannak az iPhone-rajongók, akik évek óta hűséges Apple-felhasználók. Másrészt ott vannak a Samsung-rajongók, akik egyszerűen nem tudnak betelni a cég innovációival.

De egy átlagos vásárló számára nem csak személyes szeszély kérdése, hogy melyik telefont válassza, hanem az is, hogy melyik ténylegesen melyik a jobb. Ezt a két alternatívát fej-fej mellett kell összehasonlítani, hogy megalapozott döntést hozhassunk. Ebben a cikkben ezt fogjuk megtenni. 

iPhone 14

Ár-érték arány

Az iPhone-ok és a Samsung zászlóshajói között talán a legkönnyebben kimutatható különbség az ár. Bár az Apple-rajongók nem értenek egyet, első pillantásra azt hiheted, hogy az iPhone-ok túlárazottak – különösen, ha még nem ismered az Apple ökoszisztémáját.

A Samsung zászlóshajói, bár még mindig messze nem olcsók, sokkal valószínűbb, hogy jobban megérik a pénzüket. És mivel a Samsung széles választékkal rendelkezik az okostelefonjaiból, a költségvetésedtől függetlenül fogsz találni egyet, ami megfelel a kívánalmaidnak.

Ezzel szemben az iPhone-okat leginkább a zökkenőmentes iOS szoftveres élményük és a szoros integrációjuk más Apple-termékekkel, például az AirPods vagy az Apple Watch készülékekkel éri meg megvenni. Ha egyszer megveszel egy iPhone-t, valószínűleg más Apple-termékeket is meg akarsz majd vásárolni, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a készülékből.

Az iPhone-ok javítása is drágább, mint a Samsung telefonoké, és ez rossz hír, ha ügyetlen vagy, vagy ha hosszú ideig tervezed megtartani a telefonodat. Mindezek mellett a Samsung-telefonok gyorsan veszítenek értékükből, míg az iPhone-ok sokkal tovább megőrzik azt, így később könnyen eladhatod vagy elcserélheted iPhone-odat, ha eljön a frissítés ideje.

Kamerák

Az iPhone-ok általában több dicséretet kapnak, mint Samsung társaik a puszta fotóminőség, és a videóminőség tekintetében. De az S23-as sorozatával, pontosabban a Galaxy S23 Ultrával a Samsung egészen jelentősen feljebb lépett.

Bár a konzisztens minőség garantálása még mindig az Apple erőssége, a kameraélmény összességében sokkal kifinomultabbnak, szórakoztatóbbnak és sokoldalúbbnak tűnik a Samsung okostelefonjain. Azok számára, akik szeretnek kísérletezni az új kamerafunkciókkal, a Samsung telefonok a mára már jobbnak bizonyulnak.

Ha viszont inkább a semlegesebb kép- és videoprofilra vágysz, és nem szeretnéd, hogy agresszív képfeldolgozó algoritmusok automatikusan szerkesszék helyetted a képeket, az iPhone-ok elég jól elvégzik a feladatot. Ezáltal ideálisak olyan szakemberek számára, akik maguk szerkesztik a fotóikat és videóikat, és a természetes színeket valamint a megbízhatóbb kameraélményt helyezik előtérbe.

Samsung S23

A Samsungtól származó fényképek színesebbek, így megosztásra jobbak, de néha túlságosan is feldolgozottnak tűnhetnek. Más szóval, az iPhone-ok és a Samsung-telefonok közötti kamerakülönbségek inkább a személyes preferenciákról szólnak, mint a képminőség objektív megítéléséről.

Operációs rendszer

Az iOS és az Android összehasonlítása régebben elég egyszerű volt a közhelyes állítással, miszerint az iOS egyszerűbb, az Android pedig jobban testreszabható. Régebben ez volt a történet vége. De ahogy a verseny természetáből fakad, mindkét operációs rendszer fejlődött az évek során – bár ezek a régi állítások a mai napig meglehetősen hangsúlyosak.

Ha emlékszel a TouchWizre, a Samsung régebbi felhasználói felületére, akkor tudod, milyen borzalmas volt a Samsung szoftveres játéka – ami nem meglepő, hiszen a Samsung leginkább hardveres cég. De a Samsung jelenlegi, Androidra épített One UI skinje könnyen az egyik legtisztább szoftveres élményt nyújtja.

A másik oldalon ott az iOS, ami  egy saját szoftver. Ez nagyobb kontrollt biztosít az Apple számára a végfelhasználói élmény felett, ami jobb RAM-kezelést, szoftveres zökkenőmentességet, felhasználói biztonságot és megbízhatóságot tesz lehetővé. Ráadásul az iOS-eszközök kisebb száma miatt az olyan alkalmazások, mint az Instagram vagy a PUBG gyakran jobban optimalizáltak az iOS-élményre.

Az iPhone-ok másik nagy előnye a Samsung telefonokkal szemben a készülékek hosszú élettartama. Bár a Samsung ma már négy évig kínálja a főbb Android-frissítéseket a zászlóshajókhoz és a középkategóriás telefonokhoz, az iPhone-ok könnyen kibírnak öt-hat évet is.

iPhone 14

Van azonban egy fontos kikötés. Az okostelefonok akkumulátorai lítium-ionból készülnek, ami azt jelenti, hogy idővel elkerülhetetlenül leépülnek. Ha csak a hosszabb operációs rendszer-támogatás miatt tervezel iPhone-t vásárolni, tartsd szem előtt, hogy az akkumulátor is megviseli, és lehet, hogy három év múlva mindenképpen új telefonra kell váltanod (vagy legalábbis az akkumulátort ki kell cserélni).

Mindkét telefon furcsa funkciókkal is rendelkezik, amelyek kiemelik őket a többi közül. Az iPhone 14 Pro új Dynamic Island-je például képes megjeleníteni az áttekinthető információkat és a folyamatban lévő háttértevékenységeket. A Samsung Galaxy Ultra telefonok pedig beépített S Pen tollal rendelkeznek, amely kiválóan alkalmas jegyzetelésre, vázlatkészítésre, dokumentumok aláírására és egyebekre.

Hangalapú asszisztensek

A hangalapú asszisztensek és a mesterséges intelligencia egyre fontosabb részét képezik az iPhone vs. Samsung vitának.

Az iPhone Siri az iPhone 4S 2011-es megjelenése óta a készülék alapértelmezett hangalapú asszisztense. A Samsung 2017-ben vezette be natív hangasszisztensét, a Bixby-t, az Android telefonokon futó, már hasznos Google Assistant alternatívájaként.

Bár a próbálkozás dicséretes volt, a Bixby nem volt, és sok szempontból még mindig nem is veszi fel q versenyt az Apple Sirijével, bár néhány konkrét esetben átveszi a vezetést.

De ami a puszta intuíciót illeti, a Google Assistant még mindig a legjobb hangalapú asszisztens, függetlenül attól, hogy iPhone-t, Samsung telefont vagy bármely más telefont használsz.

Az akkumulátor minősége

Az Apple ritkán vívta meg az okostelefonok csatáját az akkumulátorról szóló nagy állításokkal. Ehhez képest a Samsung úgy tűnik, elég agresszívan reklámozza hatalmas akkumulátor-üzemidejét és lenyűgöző gyors töltési sebességét.

Azonban, bár az iPhone-nak nincs masszív akkumulátora, az iOS saját fejlesztésű szoftvere elég hatékony ahhoz, hogy minimális akkumulátor-használatot biztosítson, ami elképesztő akkumulátor-üzemidőt eredményez, különösen a nagyobb iPhone-okban, mint például az iPhone 14 Pro Max és az iPhone 14 Plus.

Ami a töltési sebességet illeti, az iPhone-oknak még hosszú út áll előttük. Az Apple MagSafe töltőjének csaknem három órába telik az iPhone 14 Pro Max teljes feltöltése; de ha egy nem hivatalos 30 W-os töltőt használsz, akkor nagyjából két óra alatt feltöltheted.

Ezzel szemben a Galaxy S23 Ultra közel egy óra alatt feltölthető a Samsung 45 W-os töltjével – így inkább a sok energiát felhasználóknak, például a játékosok számára megfelelő.

Sajnos mindkét vállalat megszüntette a zászlóshajókhoz a dobozban található töltők biztosítását.

Apple vs. Samsung: Számodra melyik a megfelelő?

Tízből kilencszer a két nagyszerű okostelefon-alternatíva közötti vásárlási döntés erre fut ki: személyes preferencia. Így van ez itt is.

A legtöbb ember, aki iPhone-t vásárol, a jól integrált Apple-ökoszisztéma és a zökkenőmentes felhasználói élmény miatt teszi ezt. Az iPhone-ok megbízhatóbban kezelik az olyan alapvető funkciókat, mint a telefonálás, a videofelvétel, a rendszernavigáció és a webböngészés.

Ezzel szemben, ha egy kicsit kalandvágyóbb vagy, és egy olyan sablont szeretnél, amelyen felül személyre szabhatod a készülékedet, akkor a Samsung telefonok a megfelelőek. A vitathatatlanul jobb dizájnnal, szórakoztatóbb kameraélménnyel, több funkcióval és a One UI skinnel a Samsung zászlóshajók le fognak nyűgözni.

Amik érdekelhetnek:

Mini okostelefon

Olcsó oksotelefonok

Telefon összehasonlítás