Skip to content

Instant fényképezőgépek – 2021

Biztosan emlékszel a klasszikus Polaroid fényképezőgépre, ami hatalmas népszerűségre tett szert a nyolcvanas években. Mostanra újra divatba jött az instant fényképezőgép, és nem csak a Polaroid, de sok más márka is van a piacon, már továbbfejlesztve, modernizálva. Ezen kívül több funkciót is kaptak, mint a fényképek közösségi hálókon való megosztásának lehetősége, vagy a kép nyomtatóra küldése, amelyet emlékként faliképeken, albumokon vagy ünnepségeken lehet hagyni. 

Ha te is egy instant fényképezőgépre vágysz, a piacon számos lehetőség van mindenféle típusú, méretű, és árú modellből. A Polaroid ismét előállította klasszikus fényképezőgépeit, ugyanolyan dizájnnal, mint mindig, de elkötelezte magát más felújított és modern, kompaktabb és Zero Ink technológiával ellátott modellek mellett is. A Fujifilm néhány megfizethető fényképezőgépe a maga részéről világszerte sikeressé vált, és biztosak vagyunk benne, hogy te is láttad már őket valamikor. Sokféle színben pompáznak, megfizethető áron kaphatók, így ideális választás partikra, esküvőkre, stb.

Néhány Instant Fényképezőgép

Fujifilm Instax fényképezőgép

Instax fényképezőgép - Mini 11

Fujifilm Instax Mini 11

 • A filmkazetták 10 vagy 50 darabos csomagban is megvásárolhatók.
 • Az exponálási beállításokkal nem kell foglalkozni, teljesen automatikus.
 • ISO 800: magasabb fényérzékenység, hogy bármilyen fényben kiváló kép készülhessen.
 • Minden instax fényképezőgép tulajdonsága, hogy van egy Szelfi Módja, ami közeli (30 – 50 cm) képekhez kiváló, bekapcsolása roppant egyszerű. A szelfi készítésében segít egy kis tükör is, ami a közvetlenül az obejktív mellett található.  
 • Fekete, levendula, lazac és kék színben
Instax fényképezőgép - Mini 40

Fujifilm Instax Mini 40

Ez az instax fényképezőgép a legjobb retro fényképezőgép a listánkon. A hozzá kapható Instant mini Contact Sheet papír pedig kiválóan utánozza a régi analóg fényképezőgépek stílusát.

Instax fényképezőgép - SQ1

Fujifilm Instax Square SQ1

Az instax Square SQ1 keresztmetszete négyzet, így valamivel kisebb mint az instax 11. Ezért könnyebben elfér a táskádban, viszont még ez is túl nagy ahhoz, hogy egy kézzel használjuk. Hiába, az azonnali előhívásnak ára van.

Ez az instax fényképezőgép viszont nem csak a gép formája miatt kapta a Square (négyzet) nevet, hanem a bele való film formája miatt is.

Polaroid fényképezőgép

Polaroid fényképezőgép - Polaroid NOW

Polaroid NOW

 • Micro USB 
 • Akkumulátoros
 • Nincs szelfi tükör

Ez a modell is különböző színekben kapható: fehér, fekete, kék vagy sárga.

Ennek a Polaroid fényképezőgépnek a nagy előnye, hogy Li-ion akkumulátoros. 

A modell elérhető NOW+ változatban is, amin bluetooth csatlakozási lehetőség is van, és jár hozzá egy Android vagy iOS app, amivel számos kreatív ötletet megvalósíthatsz, csakúgy mint az alábbi Originals Onestep+ esetén.

Polaroid Originals OneStep+

Polaroid Originals OneStep+

 • Bluetooth
 • Akkumulátoros 
 • Nincs szelfi tükör

A bluetooth csatlakozás lehetővé tesz manuális beállításokat is és számos más előre beállítot kreatív módokat, pl. távirányítós zárkioldás, időzítő, kettős exponálás, hosszú expozíció, stb. Az utóbbihoz állvány is rögzíthető.

Kodak fényképezőgép

Kodak

Kodak MINISHOT COMBO 3

 • Digitális
 • Micro USB
 • Bluetooth
 • Akkumulátoros
 • Szelfi tükör

Amit az instant fényképezőgépről tudni kell

Mik azok az instant fényképezőgépek?

Az instant fényképezőgépek azok, amelyeknél a fénykép a felvétel készítésének pillanatában papírra kerül. Nem kell otthon hagyományos nyomtatóval kinyomtatni, vagy előhívatni. A fénykép készítésekor a fényképezőgép belsejéből automatikusan kijön a papír, és azt ajándékba adhatod, esetleg tetszés szerint albumba vagy falra ragaszthatod.

Milyen előnyei és hátrányai vannak az instant fényképezőgépeknek?

Az ilyen típusú kamerák által kínált előnyök sokfélék. Először is, néhány perc alatt fizikai fényképet kaphatsz. Ez lehetővé teszi, hogy a fényképet a helyszínen ajándékba tudd adni. Mivel gyakran használják őket partikon, számos színben és különböző dizájnnal kaphatók, hogy kiegészítőként viselhesd, és ezáltal is jobban ki tudd fejezni magad. Ezen kívül ez a fényképezőgép gyerekeknek is kiválóak, hiszen könnyen használhatók és strapabírók.

Előnyök

 • Lehetővé teszik, hogy a fényképet azonnal kinyomtasd.
 • A legtöbb elérhető megfizethető áron.
 • Nagyon egyszerűen kezelhető.
 • Szórakozhatsz velük anélkül, hogy profinak kellene lenned.

Hátrányok

 • Elég gyakran kell fotópapírt vásárolni, amitől fenntartása drágább.
 • Az analógok nem teszik lehetővé a képek szerkesztését.
 • Mivel néhány nem akkumulátorral működik, szükség van tartalék elemre.

Melyek az instant fényképezőgépek leggyakoribb felhasználási területei?

A tevékenységek széles skálájára használhatók. Ideális társ lesz a nyaraláson vagy egy különleges eseményen való fényképezéshez, mint bármely más fényképezőgép. Partikon vagy bármilyen más típusú összejövetelen, ahol fényképet szeretnél ajándékozni barátaidnak vagy családtagjaidnak.

Az instant fényképezőgépek sok egyéb felhasználási lehetőség mellett segíthetnek a gyerekeknek a fotózás megkedveltetésében. Képzeld el a gyerekek arcát, amikor a fénykép elkészítése után másodpercekkel meglátják a kinyomtatott képet. Ezért van instant fényképezőgép gyerekeknek is. Ezek általában könnyebbek, műanyagból vannak, és nagyon könnyű őket használni.

Kinek érdemes instant fényképezőgépet vásárolni?

Mindazoknak, akik szeretik a nem átlagos dolgokat az életben. A család legfiatalabb tagjai is megtehetik első lépéseiket a fotózással és annak művészetével, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az e területen dolgozó szakembereket, akik szintén hasznát vehetik ezeknek a kameráknak. Főleg olyan eseményeken, ahol szükségük lehet ennek a berendezésnek a sebességére.

Milyen típusú instant fényképezőgépek léteznek?

Az instant fényképezőgépeknek főként két csoportja van: analóg és digitális. És a kettő között vannak a nem túl gyakori hibridek. A digitális fényképezőgépek lehetővé teszik a kép nyomtatás előtti szerkesztését. De ha már a “hitelességről” beszélünk, az élmény sokkal jobb lesz az analógokkal.

TípusJellemzők
 DigitálisLehetőséged van a kép rögzítésére és későbbi kinyomtatására. Lehetőséget kínál a kép szerkesztésére nyomtatás előtt. A rögzíthető fényképek száma sokkal nagyobb. 
 AnalógA fényképek a készítéstől számított másodperceken belül előhívódnak. Nincs képszerkesztő, így azonnal előhívódik a kép. Puristáknak kifejezetten ez ajánlott. 

Melyek a leggyakoribb hibák az instant fényképezőgépek használatakor?

A leggyakoribb, hogy a fényképezőgép első használata előtt a lencsevédőt (fekete fedelet) elfelejtik levenni. Ezt követi a fénykép rázása a nyomtatás után. A közhiedelemmel ellentétben az előhívási idő nem változik, ha a fényképet rázod. Célszerű várni néhány percet, és hagyni, hogy magától megszáradjon.

Ugyanígy gyakori, hogy sokan nem kalibrálják a fényképezőgép beállításait, így elpazarolják az ezekben rejlő teljes potenciált. Végtelenül gyakori és helytelen a fényképezőgép használatának megkezdése a használati utasítás elolvasása előtt. És végül, de nem utolsósorban a fényképek helytelen tárolása is problémákat okozhat.

Hol lehet papírt vásárolni instant fényképezőgépekhez?

Talán ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amikor az emberek ilyen típusú fényképezőgép vásárlásán gondolkodnak. De ne aggódj. Általában nem nehéz instant fényképezőgép-készletet találni. Először is, ma már online könnyen meg lehet rendelni őket, de az ilyen típusú termékek iránti növekvő kereslet miatt az olyan márkák, mint a Fujifilm, biztosítják, hogy alapvetően az egész világon beszerezhető legyen ez a fajta papír. Így ezt a fotópapírt bármely szaküzletben és a nagy kiskereskedelmi láncokban megvásárolhatod.

Mire kell odafigyelni instant fényképezőgép vásárlásánál?

Dizájn

Az egyik legjellegzetesebb tulajdonság, ami az instant fényképezőgépeket egyedivé teszi az a kialakításuk. Vannak retro megjelenésűek, mint a Fujifilm Instax Mini 40, vagy vannak vidámabb és színesebb megjelenésűek, mint a Fujifilm Instax Mini 11, vagy elegánsabb és kifinomultabb formájúak, mint az Kodak MINISHOT COMBO 3.

Méretek

Ha magaddal szeretnéd vinni, ne feledd, hogy mindenféle méretű fényképezőgép létezik, legyen az kompakt vagy nagy. Ha például utazni szeretnél, ezt figyelembe kell venned.

Felhasznált papír

Ez az egyik legfontosabb szempont, amit meg kell vizsgálni, mivel ez fogja “táplálni” a kamerát. Többféle típus létezik, így megtaláljuk a Polaroid klasszikus és vintage formátumát, néhány Instax kis méretét fehér szegéllyel, vagy a Polaroid és más márkák cink technológiájú papírjait. Ez utóbbiak szintén ragasztósak, és rájuk ragaszthatod a fényképet.

Csatlakozás

Egyes fényképezőgépek csatlakoztathatók a mobiltelefonodhoz, és nemcsak fényképeket készíthetnek, hanem fotónyomtatóként is működhetnek. Ehhez a képeket Bluetoothon vagy WiFi-n keresztül küldd el okostelefonodról a nyomtatóra.

Kameraminőség és üzemmódok

Természetesen fontos megnézni a kamera minőségét, a megapixeleket vagy akár a rendelkezésre álló üzemmódokat. Egyesek pééldául alkalmasak szelfi üzemmódra, mások nem, egyesek vakuval rendelkeznek, mások nem, egyesek speciális lehetőségekkel rendelkeznek bulikra, mások gyerekeknek van kialakítva, stb.

Papírméret

Sokféle papírtípus létezik. Egyes fényképezőgépek lehetővé teszik, hogy négyzet alakú, téglalap alakú stb. képeket készíts. A papír mérete is eltérő lehet.

A különböző kameramodellek különböző papírméretet igényelnek. Ezért oylan fontos, hogy milyen típusú papírt kell megvásárolnod.

A Fujifilm három különböző méretben gyártja ezt a papírt: Instax Mini (54 mm x 86 mm), Instax Square (86 mm x 72 mm) és Instax Wide (108 mm x 86 mm). Ez utóbbit néhány Lomography modell is támogatja. Még mindig létezik persze a leghíresebb, az ikonikus Polaroid 50 x 76 mm-es négyzet alakú papír.

Tápellátás

Egyes instant fényképezőgépek újratölthető elemekkel rendelkeznek, mások AA elemeket igényelnek, amelyek cserélhetők. A legkorszerűbbeknek viszont Lithium ion akkumulátorukvan. Egyértelmű, hogy az akkumulátoros lehetőség kényelmesebb és hosszú távon költséghatékonyabb, a bekerülési ár viszont magasabb. Ezért szükséges, hogy értékeld milyen tápellátásra van szükséged.

Márka

Az instant fényképezőgép kiválasztásakor fontos, hogy olyan elismert márkát válassz, amely sok éve már jelen van a piacon. Ez az instant fényképezőgépek terén sincs másképp. Nyilvánvaló, hogy a Polaroid az egyik első márka, ami eszünkbe jut. Ma már azonban nem ez az egyetlen elérhető és nem is annyira tekintélyes márka. Az utóbbi időben kétségtelenül a Fujifilm lett a legkülönfélébb kivitelű márka.

A Fujifilm Instax fényképezőgép

Az instax fényképezőgép család ultra-modern technológiával készít csodálatos pillanatfelvételeket fotópapírra. Manapság már ezek a fényképezőgépek váltak az instant fényképezés etalonjává. 

Érdekesség, hogy az instax fényképezőgépekből többet adtak el 2014-ben mint a Fujifilm és a Sony fő termékeiből, valamint a 2004-ben eladott instax fényképezőgépek száma 100 000-ről ötmillióra nőtt 2015-re. 

A Polaroid fényképezőgép

Az instant fényképezőgép feltalálója az amerikai Polaroid cég volt, ami 1991-ben érte el a csúcspontját. Sok terméket dobtak a piacra, de a többi nagy céggel nem sikerült versenyezniük. Ezért 2001-ben csődbe is ment, majd egy lengyel milliárdos vette meg, aki 2020-ban újra piacra dobta a Polaroid fényképezőgépet. Az első modell, a Polaroid NOW, megtalálható a mi listánkon is.

Papírárak

A cink papír általában a legolcsóbb papír, de az ár a felhasznált papírtól függően változik, és ezt fontos figyelembe venni, ha cink papírt használsz.

Kijelző

Nézd meg, hogy a megvásárolni kívánt instant fényképezőgépnek van-e kijelzője, amely lehetővé teszi, hogy a képet a nyomtatás előtt megnézd. Így készíthetsz egy másikat, ha úgy véled, hogy rossz az eredmény, és nem érdemes papírt pazarolni.

Tartozékok

Egyesek, mint például az Instax Mini 11, a kiegészítők széles választékával rendelkeznek, amelyek a jövőben hasznosak lehetnek: pántok, tokok, tematikus papírok, speciális albumok, matricák, stb.

Egyéb jellemzők

Egyes instant fényképezőgépeknél például lehetőség van a fotók internetre való feltöltésére és kinyomtatására is, így ötvözve a közösségi hálózatok technológiáját a retróval és a nyomtatás lehetőségével.

Hogyan működik egy instant fényképezőgép?

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan működnek az instant kamerák, először is meg kell értenünk a hagyományos fejlesztési folyamatot.

Fényképezés és hagyományos előhívás

Először is, az instant fényképezőgépek filmmel rendelkeznek. Ez egy műanyag alapból áll, amelyet egy rendkívül fényérzékeny ezüstvegyülettel vonnak be. A fekete-fehér filmek esetében egyetlen rétegből áll, míg a színes filmek esetében három rétegből: az első a kék, a második a zöld, az utolsó pedig a vörös.

Amikor a fényképezőgépben lévő filmet megvilágítják, az egyes rétegekben lévő érzékeny szemcsék kémiai reakcióba lépnek, és fémes ezüstöt képeznek. A fényminták és színek kémiai nyoma marad a filmen. Ezek a filmek rendkívül érzékenyek, ezért rövid ideig tartó expozíció esetén automatikusan megjelölik őket.

Ez a folyamat egy olyan fényképet eredményez, amelynek színei pontosan ellentétesek azokkal, amelyeket látni szeretnénk. Ezt a filmet negatívnak nevezzük, amelyet a fekete-fehér képek esetében csak újra fénynek kell kitenni.

A színes fényképek esetében azonban hosszú ideig tartó kémiai folyamaton kell átesniük. Ez az eljárás arra törekszik, hogy a fényképeken meghagyja a kép eredeti színeit.

Hogyan hívja elő a filmet egy instant fényképezőgép?

A fénykép kifejlesztésének folyamata egy instant fényképezőgéppel nagyon hasonlít a hagyományos eljáráshoz. A gépben lévő anyagok konfigurációjának köszönhetően ez néhány másodperc alatt megtörténik. Az instant fényképezőgépek belsejében találhatók a kémiai láncreakcióhoz szükséges alkatrészek, amelyekből a fényképészeti nyomat készül.

A fénykép készítésének pillanatában az instant fényképezőgép úgy viselkedik, mint bármely más analóg fényképezőgép. A fényképezőgép rekesze kinyílik, és beengedi a fényképezett tárgyról visszaverődő fényt.

Amikor ez megtörténik, a visszavert fény eléri a filmet, amelyet a fent említett ezüstvegyületek borítanak, és egy réteget képez. A hagyományos fényképezőgépekben negatív formájában tárolják őket, de az instant fényképezőgépekben ez másképp van.

Az instant fényképezőgépekben használt filmek nagyon különböznek a hagyományos filmektől. Minden egyes vegyi anyaggal és reagenssel be vannak vonva, amelyek a folyamat befejezéséhez szükségesek. A termékek rétegesen helyezkednek el, amelyek a kezelendő fólia elülső és hátsó részét fedik.

E rétegek elrendezése azt jelenti, hogy a kinyomtatandó pillanatfelvételhez csak egy reagensre van szükség. Amíg ez utóbbi nincs beépítve, addig a mintákat a rétegek tartják.

Azt is meg kell említeni, hogy minden színes lemez alatt egy teljesen ellentétes színű bevonat található. Vagyis a kék alatt a sárga, a zöld alatt a magenta, a piros alatt pedig a cián. Annak érdekében, hogy minden fénypont elnyelődjön, egy fekete réteget helyeznek alá.

A rétegek “szendvicsként” helyezkednek el, amely teljesen befedi a műanyagot, amelyre az instant képet nyomtatják. A színek kombinációja egy közös reakcióban garantálja az összes létező és a képet alkotó szín kialakulását.

Amikor a fotó kikerül a gépből

Ez az a pont, ahol a kémiai folyamat igazán beindul. 

A film minden egyes rétegben tárolja az előző folyamatok során kapott lenyomatokat, várva a reagens beépítésére. A reagens minden film fehér szélén található.

A hengerek folytatják a fólia adagolását, és eközben a reagens felszabadításához szükséges nyomást is kifejtik. A folyamat még néhány másodpercet vesz igénybe, mivel a reagens az egész fényképen végigfut. Rövid időn belül a film szürkés tónusai felveszik a valódi kép tónusait.

A gomb megnyomása után az instant fényképezőgép szinte azonnal kibocsát egy fehér műanyagdarabot, amelyen a színek láthatóvá válása után a fényképet jelöli. A fénykép ezután készen áll a megjelenítésre vagy a fényképalbumban való tárolásra.

Az elkészült kép

Érdemes megjegyezni, hogy a pillanatfelvétel őrült módon történő mozgatása, amikor az már kijött az instant fényképezőgépből, nem igazán segíti a folyamatot. A népszerű hiedelemmel ellentétben a fotó megrázása kontraproduktív.

Ha megrázol egy pillanatfelvételt, csak elősegíted a lehetséges torzulást. A legjobb, ha szobahőmérsékletű helyen hagyod pihenni, ahol nem éri közvetlen napfény és mesterséges fény.

Instant fényképezőgép vagy hordozható nyomtató?

Ezt is érdemes megfontolni, különösen akkor, ha csak arra vágysz, hogy kinyomtathasd a fényképeit.

Az ilyen nyomtatóval kapcsolatban az a nagyszerű, hogy a mobiltelefonodról a számodra megfelelő időpontban nyomtathatod ki a fényképeidet. Igaz, hogy a van olyan instant fényképezőgép, ami lehetővé teszi a fényképek SD-kártyára történő mentését, de majdnem 60 000 ft-ba kerül, és a nyomtatási minőség közel nem éri el egy nyomtatóét.

Ennek ellenére, ha csak az eredmények érdekelnek, és nem az egész instant fényképezőgépes nyomtatás élménye, akkor talán érdemes egy hordozható fotónyomtatót vásárolnod.

Ami még érdekelhet:

Ütésálló telefonok
Pulzoximéterek
Casio számológépek