Skip to content

A legjobb pulzoximéter – 2022

Egészségedre mindig érdemes odafigyelned. A felesleges problémák elkerülése érdekében érdemes folyamatosan méréseket is végezned. Az egyik ilyen mérés lehet a véroxigén szinted, amit pulzoximéter segítségével mérhetsz. Itt bemutatjuk mire kell figyelned egy véroxigénszint mérő/pulzoximéter vásárlásánál, és bemutatjuk a legjobb Beuer modelleket. 

A legjobb véroxigénmérő/pulzoximéter

A legjobb véroxigénmérő modellek egyik legnagyobb gyártója a Beurer. Itt bemutatunk négy modellt, melyekből ki tudod választani, hogy neked melyik a legmegfelelőbb.

Az alábbi funkciók mind megtalálhatók az összes Beurer modellben:

  • SpO2 (véroxigénszint) mérés
  • Pulzusmérés
  • Színes kijelző 4 nézettel
  • Állítható fényerő a kijelzőn
  • Grafikus pulzuskijelzés
  • Kicsi és könnyű az otthoni és a mozgásban való használathoz
  • Automatikus kikapcsolás
  • Alacsony töltöttségi-szint jelző
  • Tartalmaz szíjat és övtáskát

Beurer PO 30

Beurer PO 30

A PO 30 a legalapvetőbb modell, de a fenti lista közül mindegyiket tartalmazza, és nagyon pontos mérést kaphatsz vele.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Beurer PO 40 – PMI mérés

PMI mérés

A fentieken kívül ez a készülék pulzus modulációs index (PMI) mérésére ( vagy más néven perfúziós index, PI) is képes.

Ez nem más mint a pulzáló véráramlás és a nem pulzáló statikus véráramlás aránya a használója perifériás szövetében, például az ujjhegyben, a lábujjban vagy a fülcimpában. A perfúziós index a pulzus erősségét jelzi, ami nagyon gyenge impulzus esetén 0,02%-tól a rendkívül erős impulzus esetén 20%-ig terjedhet. A perfúziós index a felhasználótól, a fiziológiai körülményektől és a megfigyelési helyektől függően változik. Emiatt minden betegnek meg kell állapítania a saját “normális” perfúziós indexét egy adott helyre, és ezt kell használnia a további mérések megítéléséhez.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Beurer PO 60 – Bluetooth

Bluetoothos pulzoximéter

Az alapvető funkcókon kívül ezzel a pulzoximéterrel Bluetoothon keresztül a mobiltelefonodra küldheted a mért adatokat. A készülékhez jár egy ingyenes applikáció is, hogy könnyen és hatékonyan tudd tárolni az adataidat.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Beurer PO 80 – Lithium-ion akkumulátor

Akkumulátoros pulzoximéter

A PO 80 elem helyett akkumulátorral rendelkezik, amit USB-n keresztül is tölthetsz. Csatlakoztathatod számítógépedhez is, ahol letöltheted a mért adatokat. Ehhez a modellehz is jár ingyenes szoftver.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Hogyan válasszunk pulzoximétert és mit vegyünk figyelembe a vásárlás előtt?

A pulzoximéter sok háztartásban mindennapi eszköz lehet, ezért fontos a jó modell kiválasztása. Az első ajánlás a pulzoximéter vásárlásakor az, hogy praktikus legyen. Ez egy gyors használatra szánt eszköz, ezért könnyű és egyszerű használatúnak kell lennie, hogy magaddal vihesd mindenhova. Ezen kívül az információkat is világosan kell megjelenítenie, lehetőleg LED-kijelzővel. A pulzoximétereknek rendelkezniük kell más, erősen ajánlott funkciókkal, például automatikus kikapcsolással, kalibrálással, fényerősségre állítható képernyővel, riasztással, alacsony töltöttségre figyelmeztető jelzéssel, memóriával, stb. 

Tanúsítvány

Mint minden otthoni használatra szánt orvosi eszköz esetében, itt is meg kell győződnöd arról, hogy az általad választott modell teljes mértékben jóváhagyott. A legjobb, ha FDA vagy CE tanúsítvánnyal rendelkeznek, hogy biztosítsák a legpontosabb mérést.

Ha nem egy jóváhagyott modellt választasz, akkor bizonyosodj meg arról, hogy a mérések megbízhatóak és az egészségügyi intézmények szabványainak megfelelőek legyenek. Pont ezért érdemes tanusítvánnyal rendelkező modellt választani, hogy ezen ne kelljen aggódnod.

A mért adatok

Győződj meg róla, hogy olyan modellt választasz, amely a SpO2 (véroxigén) szint mérése mellett a pulzusszámot is méri. Ennek a két funkciónak minden modellben szerepelnie kell, de a fejlettebb modellekben van pulzushullám is.

Az is hasznos, ha a kijelzőjén látható akkumulátor vagy elemtöltöttség jelzővel rendelkezik, hogy tudd, mikor kell új elemket venned a készülékbe vagy elkezdened tölteni.

Tartozékok

Általában szoktak adni minden modellhez egy nadrágszíjra csatolható tokot és egy nyakláncot, hogy zavartalanul tudd hordani. Az általunk bemutatott minden Beuer modellhez járnak ezek a kiegészítők.

Kijelző

A kijelző egy másik fontos szempont, mert jól láthatónak kell lennie, főleg ha idősebb a készülék használója. Ügyelni kell arra, hogy a kijelző kontrasztos színekkel és háttérvilágítással rendelkezzen, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző fényviszonyokhoz.

Olyan HD-kijelzőt válassz, amely lehetővé teszi, hogy a mérési eredményeket nagyon kényelmesen, gyorsan és bármilyen látószögből megtekinthesd. Az OLED képernyők a legajánlottabbak erre a célra. 

A pulzoximéterek típusai

A véroxigén szint mérésére különböző típusú készülékek állnak rendelkezésre. A piacon kapható pulzoximéterek típusai a következők:

Ujj: ez a legkisebb, a legkönnyebben használható és legkényelmesebb. Az ilyen egyszerű eszköz is már lehetővé teszi, hogy pontos mérést kapj. Egyszerűen rá kell tenned az ujjadra, és kész is. Ráadásul meglehetősen kis hibahatárral rendelkezik, így otthoni használatra nagyszerű lehetőség.

Csukló: ezek az eszközök egy érzékelőhöz vezető kábellel működnek, de a  mért adatok ugyanazok. Ezeket főként orvosi célokra használják, és nem széles körben elterjedt az otthoni használatuk.

Kézben tartott: ezek szintén a páciens ujjára helyezett érzékelővel és egy olyan érzékelővel működnek, amely egy kábelen keresztül csatlakozik egy géphez. Ez nagyobb méretű, de sokkal pontosabb lesz, és más típusú méréseket is kínál, például a légzésszámot.

Asztali: Ezeket a kórházi környezetben használják, és nagyon pontos mérést kínálnak. Lehetővé teszik a betegek pontos rögzítését, valamint egyéb, az orvosi diagnosztikában hasznos méréseket.

Otthonra az ujjra helyezhető készülék a legjobb választás, különösen azért, mert nagyon könnyen használható, és meglehetősen olcsó. Ezenkívül meglehetősen jó pontossági szinttel rendelkeznek, így napi szintű használatra a legmegfelelőbbek. 

A legjobb véroxigénmérő márka: Beurer

A Beurer GmbH egy német családi vállalkozás, amelyet 1919-ben alapítottak Ulmban, Németországban. Eredetileg elektromos takarók gyártója volt, mára már viszont világhírű márkává nőtte ki magát az egészségügyi és testápolási ágazatban.

Az 1980-as években Beurer súlymérlegekkel és vérnyomásmérőkkel kezdett el foglalkozni, ezzel új utakat járva be. Majd akkora sikere lett ezen a területen, hogy tovább fejlődött az egészségügy világában. 2016-ra a vállalat 800 alkalmazottat foglalkoztatott, és 230 millió eurós forgalmat bonyolított le.

A Beurer portfóliója az orvosi berendezések széles skálájából áll, többek között alap és érintésmentes hőmérőkből, mérlegekből (némelyikük izomtömeg százalékos képességgel), párásítókból és tisztítókból, inhalátorokból az asztmásoknak és pulzoximéterekből a sportolóknak.

Ma a Beurer GmbH több mint 120 terméket forgalmaz, és vezető márkának számít az európai piacon, különösen Németországban.

GYIK

Mi az a pulzoximéter?

A pulzoximéter egy professzionális használatra szánt eszköz, bár magánhasználatra is alkalmas. Más néven véroxigénszint mérő, amely a vér oxigéntelítettségének tűk és injekciók nélkül történő mérésére szolgál. Ezen kívül képes még a használója pulzusának automatikus és folyamatos mérésére. Ezen értékek mérésekor szem előtt kell tartani, hogy a normális oxigéntelítettségi értékek egy egészséges egyénnél 95% és 100% között mozognak.

Hogyan működik a pulzoximéter?

A pulzoximéter infravörös fényt bocsát ki, amit áthalad az ujjon, majd megérkezik a vevőbe. Ezek után százalékos értékben megadja az oxigéntelítettség mértékét. A normális oxigéntelítettség értéke egy egészséges embernél 100% és 95% között mozog. 

Van olyan pulzoximéter, ami kijelzi még a pulzusszámot, pulzushullámot, vagy más néven pletizmográfiás hullámot, és pulzusoszlopot is. 

Mire használják a pulzoximétert?

A pulzoximéter a vér oxigéntelítettségének ellenőrzésére és a pulzus mérésére szolgál. Fő előnye, hogy mindezt nem invazív, fájdalommentes, gyors, hatékony és megbízható módon teszi. Azok számára, akik naponta használják ezt a gépet, az is létfontosságú, hogy könnyen szállítható legyen, ezért fontos a könnyű súlya és kis mérete.

Hogyan kell használni a pulzoximétert?

Használata nagyon egyszerű és intuitív. Az ajánlott lépések a következők:

A könnyű és helyes leolvasás érdekében használat előtt tisztítsd meg az érzékelőt. Ezt puha ruhával végezd el. Ne használd a készüléket festett körmökkel, ugyanis a körömlakk megváltoztathatja a mérést. A mérőműszert mindig nyugalmi állapotban használd; a mérés elvégzése előtt maradj kb. 5 percig nyugalmi állapotban. A mérés idején ugyanazt a pózt kell megtartani, tehát ne mozogj a vizsgálat alatt. Mindig jegyezd fel a mérés eredményét. Ha az eredmény nem jó, haladéktalanul menj orvoshoz.

Mikor használjunk pulzoximétert?

A pulzoximéter az egészségünk nyomon követésének eszköze, és napi használata nem csak nem káros, hanem segít megismerni és jobban vigyázni a testünkre. Használata akkor ajánlott, ha légzési problémáink, mellkasi nyomás vagy kellemetlen érzés jelentkezik, amelyek nyilvánvaló jelei annak, hogy valami nem stimmel egészségünkkel. 

A pulzoximétert leginkább az idősek, az asztmások, a szívbetegek vagy a tüdőgyulladásos betegek használják. Vannak azonban még mindig olyanok, akik rutinszerű megfigyelésre használják őket. A pulzoximéterek használata minden korosztály számára ajánlott.

Melyek az oxigénszaturáció normális értékei?

A pulzoximéterrel történő méréskor fontos tudni, hogy mely mérési értékek optimálisak és melyek aggályosak. Ha a pulzoximéter kijelzője a mérés után 100% és 95% közötti oxigéntelítettséget mutat, minden rendben van.

Amennyiben a szint ezen százalékok alatt van, vigyázz, mert a szervezetben olyan rendellenesség van, amelyet ellenőrizni kell. Ha a szaturáció 90% alatt van, akkor klinikailag hipoxaemiának (a normálisnál alacsonyabb oxigénszint a vérben) nevezik. A hipoxaemiát akkor észlelhetjük, ha légzési nehézségeink vannak. Ha a helyzet rosszabb, ha a százalékos arány 80% alatt van, akkor súlyos hipoxaemiáról beszélünk. A hipoxaemia következményei lehetnek: szédülés, légszomj, gyengeség, zavartság, alvászavarok, izomgörcsök a kezekben vagy lábakban, mellkasi fájdalom és szívdobogás vagy hasi fájdalom. Fontos: ha ezeket a tüneteket észleled, fordulj orvoshoz.

Hogyan értelmezik a pulzoximéter eredményeit?

A pulzoximéter megadja a vérben lévő oxigén százalékos arányát, körülbelül 2 százalékos hibahatárral. Ezenkívül a készülék képes figyelmeztetni minket, ha rendellenes pulzusunk van, például alacsony vagy magas a pulzusszámunk.

Miért ad abnormális eredményeket a pulzoximéterem?

Ez egy elektronikus eszköz, ezért hibás vagy rendellenes adatokat adhat. Ezt olyan műszerprobléma okozhatja, amely nem teszi lehetővé a megfelelő leolvasást. Egy másik ok, amiért a pulzoximéter pontatlan adatokat adhat, az a beteg gyenge pulzusa, vagy ha a beteg mozog a mérés idején. A rossz testtartás vagy testhelyzet, az ödéma vagy a bőr rendellenességei szintén befolyásolhatják a pulzoximétert. Nagyon fontos, hogy nyugodt légy, és ne mozogj a mérés alatt.

Kimutatható-e a hipoxia pulzoximéterrel?

A hipoxia nagyon komoly dolog, és orvosnak kell kezelnie. Ha te hipoxiában szenvedsz, akkor a vérben lévő oxigén elégtelen mennyisége miatt a testet alkotó sejtek és szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez. A hipoxia szívmegálláshoz, agykárosodáshoz, bénuláshoz, üszkösödéshez vagy anoxiához vezethet. Tudni fogjuk, hogyan észleljük a hipoxaemiát, ha légzési nehézségeink vannak. Ha 80%-nál kevesebb, akkor súlyos hipoxaemiáról beszélünk. A pulzoximéter képes kimutatni a hipoxiát, ezért is olyan hasznos eszköz a betegség megelőzésére ha naponta használjuk.

Ismerd a tüdőkapacitást befolyásoló tényezőket

A tüdőkapacitás a tüdőnk által tárolni képes levegő mennyisége. Tüdőnk körülbelül 4,6 liter levegőt képes magába foglalni. A tüdőkapacitást befolyásoló fő tényezők nyilvánvalóan a kor, a dohányzás, a túlsúly, a helytelen táplálkozás, a rossz pihenés vagy az álmatlanság.

Mennyibe kerül egy pulzoximéter?

A pulzoximéter ára függ az igényeinktől, a kívánt extráktól, valamint a márkától, a funkcióktól és a jellemzőiktől. Egy belépőszintű készülék pár ezer forint körül kezdődhet, de egy professzionális használatra szánt teljes értékű eszköz akár több százezer forint is lehet. Széles választék áll rendelkezésre: vannak ujjpulzoximéterek; elemmel működő; gyermekgyógyászati; újszülött; ápolási; kórházi használatra; hordozható; sportoláshoz; memóriás, grafikus OLED képernyős; hanggal; pletizmográfiai hullámmal; újratölthető; csuklópánt; riasztóval; digitális; vérnyomásmérővel; órával; félautomata; egygombos működés és még sok más lehetőség…..

Hogyan kell leolvasni a pulzoximétert?

A pulzoximétereket viszonylag könnyű értelmezni és használni. Nekik köszönhetően a tüdőkapacitást a tüdőből a véráramba oxigénnel telített és oxigénmentesített hemoglobin mennyisége alapján ismerhetjük meg. Minden vörösvértestnek általában 4 oxigénmolekulát kell tartalmaznia, ebben az esetben a telítettség 100 %.

Mindenekelőtt kövesd a gyártó utasításait a pulzoximéter helyes elhelyezésére vonatkozóan. Ezeket az eszközöket általában az ujjra helyezik. Két fontos szám vagy érték jelenik meg a kijelzőn: az egyik a “PR” (pulzusszám), a másik a “SpO2” (oxigéntelítettség). A megjelenített értékeket rögzítsd a dátummal és az időponttal ellátott jegyzőkönyvben, és vidd magaddal a következő orvosi vizsgálatra.

A pulzus 70-80 ütés/perc között mozoghat, és a normális “SpO2” értékek 95-99% között ingadozhatnak. Kritikus pontnak és figyelmeztető jelnek tekinthető azonban, ha a telítettség 95 % alatt van (94 és 80 % között). Ebben az esetben krónikus tüdőbetegség előzménye lehet, és a betegnek azonnali orvosi kezelésben kell részesülnie.

Ki találta fel a pulzoximétert?

Hosszú út vezetett a ma ismert pulzoximéterig. A legmodernebb technológia és néhány tudós zseniális elméje együtt dolgozott azon, hogy ez megvalósuljon. A történelmi források szerint az első véroxigénszint mérő készülék 1935-re nyúlik vissza, amikor Matthes kifejlesztett egy vörös és zöld szűrőkkel ellátott hullámhosszú készüléket. Ezeket később vörös és infravörös szűrők váltották fel.

A pulzoximetriát azonban 1974-ben fejlesztette ki a Nihon Kohden két biomérnöke: Takuo Aoyagi és Michio Kishi. Később, 1975-ben Susumu Nakajima sebész és csapata először használt sikeresen pulzoximétert tüdőproblémákkal küzdő betegeknél.

Mik a pulzoximéter korlátai és hibái?

Bár a modern pulzoximéterek fejlett technológiával rendelkeznek, vannak bizonyos korlátok, amelyek veszélyeztetik a mérési pontosságot. Ezért fontos tisztában lenni néhány olyan sajátos helyzettel, amelyek megváltoztatják az eszköz eredményeit. Súlyos vérszegénységben, magas vérnyomásban, szívelégtelenségben vagy hipovolémiás sokkban szenvedő betegeknél előfordulhat, hogy a vér nem jut el megfelelően az ujjakhoz, így a kijelzett érték nem lesz helyes.

A súlyos hypoxiás betegeknél, akiknél az oxigénszaturáció 80 %-nál kisebb, valamint szén-monoxid-mérgezés esetén az érték tévesen csökken. Másrészt külső tényezők megváltoztathatják az eredményeket, például a körömlakk, a műköröm vagy a készülék helytelen elhelyezése. Érdekesség, hogy a sötét bőrű betegek esetében a megadott értékek tévesen magasak.

Az új pulzoximéterek ma már olyan technológiával állnak rendelkezésre, amely lehetővé teszi számukra a különböző típusú hemoglobinok, például a magzati hemoglobinok, a metaemoglobin és a karboxi-hemoglobin azonosítását.

Mi a különbség az újszülött és felnőtt pulzoximéter közt?

Mivel a csecsemő anatómiája eltér a felnőttekétől, a pulzoximétereket hozzá kell igazítani ezekhez a különbségekhez. Ebben a tekintetben vannak kifejezetten kisgyermekeknél való használatra tervezett eszközök, amelyek esetében az érzékelőt a talpára, a tenyérbe vagy csuklópántként kell elhelyezni.

Az ilyenek újszülöttektől kezdve kétéves korig használhatóak. Különösen hasznos eszköz a gyermek folyamatos megfigyelése esetén, például ha asztmás, ugyanis az asztma a vér elégtelen oxigénszintjéhez kapcsolódik.

Felnőttek esetében a pulzoximéterek nemcsak a betegségek kezelésében hasznosak, hanem a fizikai állapotukat javítani kívánó emberek, például a sportolók vagy a sportolók számára is előnyösek, mivel segítenek felmérni az erőfeszítési képességüket. Általában az ujjon viselik, de a fülcimpán is elhelyezhetők.

Ami még érdekelhet:
Vérnyomásmérők
Casio számológépek
Bluetooth hangszórók