Skip to content

Casio számológép teszt – 2022

Egy jó számológép segítségével sok időt takaríthatsz meg a műveletek és egyenletek megoldásával a vizsgákon, a házi feladatokban vagy a munkád során. Ezek azonban nem mind egyformák. A megfelelő Casio számológép kiválasztása megkönnyítheti a tanulást a különböző speciális funkcióival.

Tudd meg, milyen típusú Casio számológépek vannak a piacon, és melyik felel meg legjobban az igényeidnek. A leggyakoribb modellek a tudományos, grafikus és pénzügyi számológépek. Az egyszerű zsebszámológépek ás az irodai/nyomtatóval ellátott számológépek a számítógép megjelenésével már nem olyan kelendők, de megnézünk pár ilyen modellt is.

Tudományos számológépek

CASIO FX 991 CE X

FX 991 CE X

Áramforrás: napelemes és elemes
Kijelző: 16 számjegyes, pont
Funkciók száma: 668

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Casio FX 350 CE X

FX 350 CE X

Áramforrás: elemes
Kijelző: 16 számjegyes, pont, 2+ soros
Funkciók száma: 379

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

CASIO FX 350 ES PLUS 2E

FX 350 ES PLUS 2E

Áramforrás: elemes
Kijelző: 16 számjegyes, pont, 2+ soros
Funkciók száma: 252

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

CASIO FX 220 PLUS 2E

CASIO FX 220 PLUS 2E - Türkiz tudományos számológép

Áramforrás: elemes
Kijelző: 12 számjegyes, pont, 2 soros
Funkciók száma: 181

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Tényezők egy Casio számológép választásánál

Bár számos típusú, márkájú és funkciójú számológép létezik, a csalódások elkerülése végett a mi első javaslatunk az, hogy mielőtt számológépet vásárolnál, kérdezd meg tanárodat a számítási igényeidnek megfelelő modellekről, és arról, hogy a vizsgákon engedélyezettek-e. 

Vannak olyan modellek, amelyek, bár segíthetnek a mindennapi munkánkban az órákon, hogy megismerjük a használatukat és az eszközeiket, a vizsgákon tilosak, vagy nem lehet őket kihasználni rendesen, hisz úgyis a számolásért kapod a pontot, nem írhatod be egyszerűen a végeredményt a vizsgapapírra. 

Nézzünk meg néhány fontos dolgot, amit egy Casio számológép vásárlásánál figyelembe kell venni. 

Áramforrás

A számológépek, bármilyen típusúak is legyenek, elemmel működnek. Bár sokáig bírják, senki sem szeretné, ha a vizsga közepén kifogyna az elem a számológépéből. Apró részletnek tűnik, de ha napelemmel ellátott számológépet választasz, az akkumulátor élettartamának meghosszabbításával minimalizálhatod ezt a “tragédiát”.

Hasonlóképpen, vannak olyan számológépek is, amelyek újratölthető elemekkel működnek, így nem kell újakat vásárolnod. Csak csatlakoztasd a hálózathoz, hogy a vizsga napján készen álljon.

Az egyszerűbb számológépek általában hagyományos elemeket vagy napelemeket használnak, míg a nagyobb teljesítményű számológépek a nagyobb energiaigényük miatt újratölthető akkumulátorokkal működnek.

Kijelző

A kijelző a számológép egyik legfontosabb eleme. Találhatunk egysoros kijelzővel rendelkező számológépeket egészen a több inches színes panellel ellátott modellekig.

Míg az egysoros kijelzők a legalapvetőbb számológépeknek felelnek meg, addig a kétsoros kijelzők az éppen végzett műveletet vagy az előző eredményt mutatják, ami nagyon hasznos a középiskolától kezdve bármelyik diák által végzett összetett számításoknál.

Vannak még nagyobb képernyők is, amelyek lehetővé teszik, hogy az operátorokat, például a mátrixokat grafikusan adjuk meg és nézzük meg, így könnyebben manipulálhatók és kiszámíthatók.

Végül, vannak olyan számológépek, amelyek a függvények vázlatát is megmutatják, és amelyek segítségével láthatók a jellemzőik (monotonitás, folytonosság stb.), vagy akár teljes szövegek is.

A méret mellett a kijelző minőségére is figyelünk, valamint arra, hogy színes vagy egyszínű. Általában elegendő az egyszínű kijelző, bár egyes grafikus számológépek, amelyek inkább a vizuális szempontokra összpontosítanak, színezett formában is szolgáltatnak információkat.

A kijelző másik fontos szempontja a soronként megadható számjegyek száma, ami létfontosságú, ha a tizedesjegyek számítanak. Ebben a 16 elég jónak számít.

Mindenesetre a legfontosabb dolog a számológép kiválasztásakor, hogy a kijelzője elég nagy legyen a karakterek beviteléhez és kényelmes megjelenítéséhez.

Bemeneti logika

Nagyon gyakori, hogy a “VPAM” (vagy SVPAM vagy Natural-VPAM) jelölést a számológép házára nyomtatva találjuk. Ezek a rövidítések a Visually Perfect Algebraic Method, Super Visually Perfect Algebraic Method, illetve Natural Visually Perfect Algebraic Method rövidítéseket jelentik.

A VPAM rendszer lehetővé teszi a matematikai kifejezések szabványosabb és felhasználóbarátabb írását, ami a régebbi számológépekkel nem volt lehetséges. Például 45 fok koszinuszának felírásához a “cos” “4” “5” “=” billentyűket kell megnyomni, míg a régebbi számológépeken a “4” “5” “cos” “=” billentyűket kellett beírni.

E rendszer továbbfejlesztése az SVPAM, amely lehetővé teszi a számolás és az eredmények egyidejű megjelenítését két soron. Így alkalmad nyílik a menet közbeni módosításra is. 

Egy másik alternatíva a Natural VPAM, amely nem csak két sorban mutatja a műveletek előnézetét, hanem a képleteket tankönyvi formátumban is megjeleníti (gyök vagy integrál szimbólummal), ami megkönnyíti a fiatalabb diákok számára a megértést és a tanulást.

A tudományos és grafikus számológépekben az SVPAM és a Natural-VPAM egyaránt létezik, az utóbbit a középiskolásoknak szánt számológépekben gyakrabban használják. Az alap- és pénzügyi számológépekben azonban, amikor egyszerűbb kifejezésekkel foglalkoznak, néha nem szerepel.

Billentyűzet

Minden billentyűzet más és más: az ergonómia, a pontosság és a sebesség szempontjait kell figyelembe venni.

A kijelzőhöz hasonlóan a piacon vannak olyan számológépek, amelyek alapvető műveletekkel rendelkeznek (összeadás, kivonás, szorzás, osztás és százalékszámítás), vannak olyanok, amelyek tudományos funkciókat tartalmaznak (gyökök, logaritmusok, trigonometria, statisztika), és végül a legfejlettebbek, amelyek még QWERTY-billentyűzettel, programozható gombokkal és többváltozós műveletekkel is rendelkeznek.

Nyilvánvaló, hogy minél több funkcióval és gombbal rendelkeznek, annál összetettebbek, és annál bonyolultabb megtanulni a használatukat. Ezért olyan fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi a célunk a Casio számológépünkkel: az igényeink túlméretezése nemcsak több pénzt jelent, hanem egy bonyolultabb számológép kezelését is.

Az ergonómia ugyanolyan fontos, mint a billentyűk tartalma. Ha van választási lehetőséged, a nagyméretű billentyűk jobban láthatóak és kényelmesebbek.

Funkciók

Az olyan alapvető műveleteken túl, mint az összeadás vagy a szorzás, a számológépek a matematika különböző területein, például a statisztika, a trigonometria, a geometria, az algebra, a pénzügyek, a differenciálegyenletek, a számtan stb. területén is rendelkeznek funkciókkal, sőt a fizika, a biológia vagy a kémia számára is alkalmas eszközökkel is el vannak látva.

Vannak olyan számológépek is, amelyek lehetővé teszik a szöveg és a grafika bevitelét a billentyűzetről és a számítógépről is, általában USB-kábel és egy szoftver segítségével. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy olyan modellt találj, amely kompatibilis és naprakész csomagot kínál.

A legteljesebb tudományos számológépek és grafikus számológépek tartalmazzák a számítógépes algebrai rendszert vagy CAS-t is, egy olyan eszközt, amely megkönnyíti a szimbolikus számítást, vagy más szóval a változókkal való operálást. Ily módon beírhatod az “a + b” kifejezést, és a készülék megérti, hogy ez két változó összege, amelyekhez különböző értékeket rendelsz, anélkül, hogy konkrét értéket kellene megadnod nekik.

Ezek a funkciók részletesen szerepelnek a kézikönyvben, és ezek jelentik a különbséget egy olyan számológép között, amely egyszerűen csak segít a műveletek megoldásában, vagy egy olyan között, amely valóban időt takarít meg a konkrét feladatok elvégzésében.

Memória

Míg egyes számológépek lehetővé teszik, hogy bizonyos adatokat a memóriájukban tárolj, mások teljes műveletek tárolására is alkalmasak. Ezek az úgynevezett “programozható számológépek“.

A legfejlettebb modellekkel lehetőség van arra, hogy a számítógépről fájlokat mentsünk a futtatásukhoz, akár saját irodai csomagokból, akár szabványosítottakból, például az irodai csomagból vagy programozási nyelvekből.

Pontosan ezek azok, amelyeket a legnagyobb valószínűséggel tiltanak a vizsgákról, mert könyveket vagy jegyzeteket menthetünk rájuk.

Márka – Casio számológép vagy más?

Mint már említettük, a tanárok útmutatást adhatnak arról, hogy melyik számológép-típus felel meg a kurzus igényeinek, és mely modelleket használják leggyakrabban.

Egyöntetűen a legjobb számológép a Casio szokott lenni. Ennek az az oka, hogy a Casio már 1954 óta gyárt számológépeket. Mára már tökéletesítették termékeiket, amiket évről évre fejlesztenek a kor haladtával. 

Természetesen meg kell jegyezni, hogy más márkák is léteznek, amik nem múlják sokkal alul a Casio számológépeket. Ha te egy olyan gépet szemeltél ki, azért bizonyosodj meg benne, hogy egy ismertebb márkáról van szó, hogy tudd, jó minőségű termékkel van dolgod, és az interneten, barátaidtól, stb segítséget kérhetsz a használatáról vagy javításáról. Talán a Casion kívül a legismertebb számológép márka a HP

Számológép típusok és modellek

Ezeken az általános megfontolásokon túl az egyik és másik számológép közötti valódi megkülönböztető tényező a számológép típusa. A tudományos célokra használt számológépek tudományos, pénzügyi és grafikus számológépek.

Tudományos számológépek

Egy jó tudományos számológép általában elegendő a középiskolában és számos olyan műszaki pályán, ahol nincs szükség nagyobb számológépre, vagy azért, mert a vizsgákon nem engedélyezett, vagy azért, mert a matematikai modellezéshez bonyolult számítógépes szoftvereket használnak.

Figyelembe véve, hogy a tudományos számológépek ára 5 000 ft és 15 000 között mozog, azt mondhatjuk, hogy ez egy megfizethető befektetés. Ezért kell jól választanunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőlük, és sokáig tudjuk őket használni, még az egyetemen vagy munkában is. Végül is az árkülönbség az egyik és a másik között nem jelentős.

Ezek a számológépek általában olyan algebra, trigonometria, valószínűségszámítás és statisztika funkciókat biztosítanak, amelyekkel diákkorodban találkozhatsz. Ezek tartalmaznak egy “2.” gombot is, amellyel több funkciót érhetsz el, és néhány egyszerű algoritmus elvégzésére is képes.

Egy napelemes tudományos számológéppel pedig biztos lehetsz benne, hogy a legjobb barátod lesz, és végig fogod vele tanulni az egyetemet anélkül, hogy az elemeket ki kellene cserélni.

Az ilyen típusú számológépeknél érdemes két vagy háromsoros kijelzőt választani, hogy bármikor láthasd, mit gépelsz éppen. Minél nagyobb a kijelző, annál kényelmesebb a gépelés, az ellenőrzés és a hiba felismerése. Ráadásul nagyjából egyforma méretűek az egysoros kijelzősökkel.

Pénzügyi számológépek

A pénzügyi számológépek billentyűzete matematikai, statisztikai és gazdasági funkciókkal rendelkezik. Így a klasszikus szinusz- vagy koszinuszfüggvények átadják a helyüket olyanoknak, amelyek lehetővé teszik az amortizáció, a kamat, a pénzforgalom, a valutaváltás, az éves járadékok, a százalékok, többek között a megtérülési ráták stb. közvetlen kiszámítását.

Mivel ezek a műveletek valójában olyan képletek, amelyeket tudományos számológépekkel is ki lehetne számolni, a társadalomtudományok néhány hallgatója a tudományos számológépek mellett dönt, mivel azok formátumai, árai és mindenekelőtt kijelzői változatosabbak.

Ha azonban tudod, hogyan használd ki funkcióikat, ezek a pénzügyi számológépek lehetővé teszik, hogy időt takaríts meg egyszerűen a speciális billentyűk használatával.

Grafikus számológépek

A grafikus számológépek a mérnöki, építészeti és természettudományos, például fizikai vagy matematikai pályákra irányulnak.

A grafikus számológépek a legátfogóbbak, drágák és nehezen használhatóak. Végül is sokkal több lehetőségük van, így a tanulási görbe magasabb, és a befektetés is nagyobb.

Ha azonban megtanulod, hogyan hozhatod ki belőlük a legtöbbet, nemcsak a teljes számítási potenciáljukat használhatod ki, hanem függvényeket is megjeleníthetsz, algoritmusokat fejleszthetsz ki és futtathatod őket egyenletek megoldására is.

Egy másik fontos tulajdonsága, hogy a számológépről is beírhatod a számításokat, vagy számítógépről is elvégezheted a műveleteket, így kényelmesebben és többplatformos üzemmódban dolgozhatsz.

Zsebszámológépek

Ez a számológép-típus ideális, ha egy egyszerű számológépet szeretnél, amelyet bárhová magával vihetsz. Ideálisak minden olyan munkavállaló számára, akinek mozognia kell. Ezek a számológépek általában egyszerűek, és nem tudnak olyan összetett számításokat végezni, mint a tudományos számológépek. Csak az alapszámolásokhoz ideálisak. Igazából ezek a számológépek az okostelfonok megjelenésével már idejét múltak, hisz minden telefonban megtalálható ez a funkció is. Ha viszont sokat számolsz a nap során, akkor érdemes beszerezni egyet, főleg azért mert sokkal kényelmesebb ezt nyomogatni, mint a telefonodat. Arról nem is beszélve, hogy kifejezheted vele egyéniségedet, hisz van belőle rózsaszín, kék, és piros is.

Nyomtatós számológépek

Ezek valamivel összetettebb számológépek. A kijelzőn kívül van egy kis nyomtatójuk is, amely kinyomtatja az általunk írt eredményt. Fontos lehet könyvelőknek például, akiknek bizonyítaniuk kell a számolás minden mozzanatát. Ezért is leginkább irodában használják őket. 

Casio HR 150 RCE

Casio HR 150 RCE - Nyomtatós Casio számológép
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Ami még érdekelhet
Asztali számítógépek
Bluetooth hangszórók
Külső merevlemezek