Skip to content

Gamer egérpad – Teszt

Ebben az útmutatóban megtalálod a 2022-es év legjobb gamer egérpadjait, valamint azt, hogy mitől lesz jó egy jó gamer egérpad. Nagy erőfeszítéseket tettünk, hogy megválaszoljuk a speciális technikai kérdéseket, mert kevés játékos tudja igazán, hogy mitől lesz jó egy jó egérpad. Ha mindezt meg szeretnéd tudni, vagy szükséged van némi meggyőzésre, hogy miért lehet épp egy gamer egérpad a legjobb befektetés a számodra, olvass tovább.

A LEGJOBB GAMER EGÉRPADOK

SteelSeries QcK Medium gamer egérpad

SteelSeries QcK Medium

Méret: M Anyag: Textil és gumi
Méret: 32×28,5×0,2 cm

Glorious 3XL Extended - gamer egérpad

Glorious 3XL Extended

Méret: XXL Anyag: Textil
Méret: 122×61×0,3 cm

Logitech G840 gamer egérpad

Logitech G840

Méret: XL Anyag: Textil
Méret: 90×40×0,3 cm

Corsair MM700 RGB - gamer egérpad

Corsair MM700 RGB

Méret: XL Anyag: Textil
Méret: 93×40×0,4 cm

HyperX FURY

HyperX FURY

Méret: XL Anyag: Textil és gumi
Méret: 90×42×0,4 cm

Razer Goliathus 

Razer Goliathus 

Méret: XL Anyag: Textil és gumi
Méret: 92×29,4×0,4 cm

YENKEE YPM 47

YENKEE YPM 47

Méret: L Anyag: Gumi és műanyag
Méret: 47×32×0,3 cm

Havit MP901 RGB

Havit MP901 RGB

Méret: L Anyag: Textil, gumi és műanyag
Méret: 36,3×26,5×0,3 cm

C-TECH MP-01

C-TECH MP-01

Méret: L Anyag: Textil
Méret: 32×27×0,4 cm

A4tech Bloody B-087S

A4tech Bloody B-087S

Méret: XL Anyag: Gumi
Méret: 70×30×0,2 cm

Yenkee YPM 3007 SHADOW

Yenkee YPM 3007 SHADOW

Méret: XL Anyag: Gumi és műanyag
Méret: 90×30×0,3 cm

Az ideális gamer egérpad megtalálásához döntsd el, hogy egérhez és billentyűzethez is szeretnéd-e használni, vagy csak játékhoz. Amiket a gamer egérpad vásárlásakor figyelembe kell venni az a méret, a textúra vagy az anyag, amelyből készült. Fontos még a termék kényelme, hisz gyakran fogsz rajta pihenni, valamint, hogy ne csúszkáljon ide-oda az asztalon.

A tech cégek hírhedtek arról, hogy a “gaming” szót egy periféria elé dobják, és úgy viselkednek, mintha az hirtelen jobb lenne, mint a nem játékosoknak szánt termékek. Ezért kissé meglepő lehet, hogy egy olyan hétköznapi dolognak, mint egy egérpad, vannak gamer változatai is, pedig van, és nem is parasztvakítás céljából (legalábbis legtöbbször nem). Egérpadja nyílván van midenkinek, de soha nem gondolunk bele, hogy miről maradunk le, ha nem gamer egérpadot használunk, vagy azt se tudjuk, hogy vannak ilyenek és mi fán teremnek. 

A gamereknek szánt egérpadok elsősorban a játékosoknak kínálnak egy speciális érzetet, kezelhetőséget és vezérlést, sőt olyan egyedi funkciókat is, mint az RGB-világítás. Az egérpadokat azonban nem könnyű megkülönböztetni, és a piac még sok hardcore PC játékos számára is ismeretlen. Azért vagyunk itt, hogy rávilágítsunk azokra az egyedi tényezőkre, amelyek egy gamer egérpadot többé tesznek egy hagyományos egérpadnál, és segítünk eldönteni, hogy egy új egérpad megfelelő-e a számodra. Akár a Fortnite-hoz keresed a legjobb egérpadot, akár a DOTA 2-t szereted játszani, ezen a listán biztosan megtalálod a számodra megfelelőt.

GAMER EGÉRPAD VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ

Annak ellenére, hogy az egérpad csak egy sima felület, amelyen az egerünket pihentetjük, valójában elég nagy jelentőséggel bír a PC-s játékosok arzenáljában. A régi egérpad cseréje egy gamer egérpadra önmagában nem fog világszínvonalú eSport-profivá tenni, vagy drasztikusan megváltoztatni a játékélményt, de jelentős javulást kínál. Ha egy új egérpadot különböző egérfogási stílusokkal vagy alkar-mozgási stratégiákkal együtt használsz, az új egérpad segíthet másképp és ezáltal jobban játszani.

A játékstílus figyelembevétele különösen fontos azok számára, akik versenyszerű FPS játékokat játszanak, több DPI-tartományt használnak, vagy belefáradtak abba, hogy az egeret megzavarják a fényes anyagok. Nehéz kiválasztani a legjobb egérpadot az Apex Legendshez vagy a legújabb FPS-hez anélkül, hogy ismernéd a technikai részleteket, hogy miért működnek a különböző egérpadok a legjobban a különböző játékokhoz.

A gamer egérpadok néhány nagyon egyedi dologra is képesek, például eszközök töltésére, hasznos vezeték nélküli töltési platformot hozva létre. És ahogyan az várható volt, a gamer egérpadok nagyon fontosak az érzet szabályozásában. Mind az egérvezérlés, mind pedig az általános érzés, hogy hosszú időn keresztül egy párna van a csuklód alatt.

ALAPVETŐ FUNKCIÓK, AMELYEKET FIGYELEMBE KELL VENNI A GAMER EGÉRPADNÁL

MÉRET

Az átlagos irodai egérpadon nincs elég hely a kényelmes játékhoz. A gamer egérpadok jellemzően két-háromszor nagyobbak, mint az irodai egérpadok, és akár akkorák lehetnek, mint egy teljes íróasztal (Desk Pad). Mindig vedd figyelembe a játékstílusod és azt, hogy mennyi helyre van szükséged az egér mozgatására. A legjobb nagyméretű egérpad ezen a listán szinte minden játékos számára elegendő, de azoknak, akiknek egyedi játékstílusuk van, például alkarral mozognak, érdemes megfontolniuk egy asztali méretű padot.

SÚLY ÉS TAPINTÁS

Általában a legtöbb játékos vékony padot szeretne, mert kellemetlen az az érzés, amikor az egér lecsúszik a padról játék közepén. Viszont vannak olyanok, amelyek vastagabbak vagy nehezebbek. Hogy neked melyik a legjobb, azt te tudod, választás előtt érdemes élőben kipróbálni ilyet is, olyat is. Akárhogy is, a legfontosabb téynező, hogy ne csússzon könnyen. Ez általában a legtöbb egérpadon egy tisztességes gumialappal érhető el.

FELEMELT SZÉLEK

Egyes egérpadoknak emelt peremei vannak a jobb kontrol érdekében, például műanyag szegélyt helyeznek a szövet azon területe köré, ahol az egeret mozgatod. Ez lehetővé teszi, hogy a csuklóddal érezd az egérpad határait, így nem fogsz lecsúszni róla. Ne feledd viszont, hogy a műanyag keret kényelmetlen lehet, ha a tenyered rajta pihenteted, de jobb, mint a régebbi egérpadok, amelyeknek a pereme inkább lefelé irányul, mintsem megemelt.

KÉNYELEM

Egyes egérpadoknak egy kényelmes párnájuk van az alján, amely segít megelőzni a kéztőalagút kialakulását, és egyesek szerint nagyon kényelmes is. Valószínűleg kis mértékben akadályozza a játékot, így azoknak jobb választás, akiknél fennáll a kéztőalagút kockázata. Az igazat megvallva, a legtöbb gamer egérpadnál a kényelem nem elsődleges szempont, sokkal inkább a funkcionalitásra mennek rá, de a párnás asztali egérpadok általában nagyon kellemesek azok számára, akik érzékenyek a kényelmetlenségekre.

VILÁGÍTÁS

Vannak RGB opciók a padokhoz, valamint a billentyűzetekhez, egerekhez és minden máshoz, amit a PC-s játékosok manapság használnak. A Corsair valóban az élre állt az RGB-vel, és játékalapú RGB opciókat kínál, például a Far Cry 5 játék közben a billentyűzetet amerikai zászlóként világítja meg. Az RGB világítás csodálatos lehet, és egy kis hangulatot adhat játék közben.

TEXTÚRA

Az egérpad textúrája nagyon fontos egy játékos számára. Még ha nem is veszed észre, gyakran csúsztatod a csuklód vagy támasztod a karod az egérpadon. Tegyük hozzá, hogy az egerek másképp reagálnak a különböző textúrákra. Általánosságban elmondható, hogy a szuperfényes, textúra nélküli egérpadok azok, amelyek játék közben a legtöbbször lefagynak vagy beakadnak. A textúra segít az irányításban és a tapintásban. Azért kerüld a túl sok textúrával rendelkező padokat is, mivel maratoni játék közben a csuklóidat irritálhatják.

ANYAG

Általában a szövet vagy valamilyen könnyűfém, például alumínium az egyetlen lehetőség. Egyesek szeretik a fém hűvös tapintását, míg mások a szálas anyagok szemcsés textúráját kedvelik. Vannak egyedi egérpadok is, mint például a Razer Sphex V2. Ez egy műanyag stílusú ragasztóbetétet használ.

GYIK

PUHA VS. KEMÉNY EGÉRPADOK

A legalapvetőbb tulajdonság, amelyet a legtöbb játékos figyelembe vesz egérpad választás előtt, az az, hogy az egérpad kemény vagy puha legyen-e. A puha egérpadok szinte mindenhol valamilyen mikrotextúrájú szövetből készülnek a jobb irányíthatóság érdekében. A kemény egérpadok számos anyagból készülhetnek, a leggyakoribbak a műanyag és az alumínium. A legnagyobb különbségek a kényelemben és a játékstílusban mutatkoznak.

A szövet egérpadokat inkább azoknak ajánljuk, akik szeretnek lassú, módszeres mozdulatokat tenni az egérrel, mint például a csuklójukat sokat használó játékosok. Emellett persze ezek az egérpadok kényelmesebbek is a puhaságuk miatt.

A kemény egérpadok is lehetnek texturáltak, de általában sima, súrlódásmentes felületük van. Nagy előnyük a sebesség. Azok a játékosok, akik az alkarjukat használják a mozgatáshoz, vagy akiknek nagy erőre van szükségük az egér mozgatásához, inkább a kemény egérpadokat részesítik előnyben.

Mi az a DPI?

A DPI vagy dots per inch az egér érzékenységét méri. A legtöbb professzionális játékra fejlesztett egér kínál DPI-beállításokat. Gyakori, hogy még egy csúcsminőségű játékegérrel is alacsony DPI-beállításokkal játszanak, mivel az egér  használhatósága még így is jobb a magasabb DPI-tartományú egereknél. Az egérpadnak semmi köze magához a DPI-hez.

Ami számít, az a kívánt egérpad méretének kiválasztása. Az alacsony DPI-n való játékhoz nagyobb erőre van szükség az egér gyors mozgatásához, ami azt jelenti, hogy a nagy súrlódásmentes felületek a legjobbak. Magas DPI-nél a kurzor drámaian mozog, a csukló ilyenkor csak kis mozdulatokat tesz. Azok, akiknek a magas DPI-szint kényelmes, egy kis méretű, textúrázott felületű egérpadot ajánlunk. Ez kínálja ugynis a felhasználó számára a legjobb irányíthatóságot

Milyen játékstílushoz milyen egérpad való?

Nem ritka, hogy masszív gamer egérpadokat látunk, amikor streamelőket vagy profi játékosokat látunk. Nem azért, mert szeretik, hogy hatalmas egérpadjuk van. Az általunk ajánlott egérpadok némelyike különböző stílusú, különböző célokra. Például a gamer egerek különböző szerkezeti kialakításúak a játékosok különböző stílusának megfelelően. Ez viszont az általános érzékenységi beállításoktól kezdve a kívánt erőig mindent befolyásol az egér mozgatásakor.

A professzionális FPS játékosok gyakran nagyon alacsony DPI-t és alacsony érzékenységet használnak. Az alacsony DPI kompenzálására másképp használják az egeret, az alkarjukkal irányítva azt. Ez nagyobb helyet igényel az egér mozgásához és kisebb súrlódást. Ha az egérpad túl alacsony érzékenységi szinten van, akkor gyakran előfordul, hogy az egeret folyamatosan fel kell venni és előre-hátra kell mozgatni az egérpadon. Ez nagyban befolyásolja a játék precizitását és időbe is kerül, amit egy ilyen játék során nem engedhetünk meg magunknak. 

Miért kell kalibrálni az egérpadokat?

Az egerek úgy dolgoznak, hogy rövid időn belül többször is leolvasnak egy felületet. Ezt különböző módszerekkel érhetjük el, amelyek hosszú utat tettek meg a korábbi mechanikus, golyós egerekhez képest. A felületek még a kiváló minőségű érzékelők számára is kihívást jelenthetnek. Az olyan tényezők, mint a fényvisszaverődés, a szemcsék vagy a textúra hiánya, vagy a rossz minőségű optikai egér csuklást és lassú reakciót okozhatnak. A modern lézeres játék egerek fantasztikusan olvassák a felületet, és kalibrálhatók a különböző felületekhez (valójában nem az egérpadot kalibráljuk, hanem az egér érzékelőit). Ez olyan speciális beállítások alapján történik, mint a felhasználó átlagos sebessége, az érzékelt játékterület és az egérpad textúrája.

Az egérpad kalibrálásával kapcsolatban különböző nézetek léteznek, a “teljesen fölösleges” és a “ha nem teszed meg, soha többé nem fogsz jól játszani” között.

Ez tehát egy meglehetősen szubjektív dolog, mivel a kalibrálás végső soron azt a tartományt változtatja meg, amelyet az egér a mozgás érzékelésére használ egy adott felületen. Ha abnormális egérmozgással kalibrálsz egy felületet, az másképp fog hatni. Ugyanakkor nagyon hasznos lehet azon felhasználók számára, akik szeretnék ellenőrizni, vagy úgy érzik, hogy valami nincs rendben az egérrel. Minden új felületet érdemes kalibrálni, mert ha lecseréled az egérpadot, más élményben lesz részed, mint a régi padod esetében.

Hogyan kalibrálhatom az egérpadomat?

Általában a gamer egér speciális szoftverrel érkezik, amivel számos lehetőséged adódik az egérpad kalibrálására. A Razer és a Logitech egyszerű és gyors szoftveres megoldásokat kínál, amelyek szinkronizálódnak az egerekkel és segítenek a kalibrálásban. A folyamat során az egeret lassan vagy különböző mintázatokban kell mozgatni egy felületen. Ez megtanítja az egeret arra, hogy milyen felületen van, és segít a megfelelő kalibrálásban. Ez egy gyors folyamat, és csak néhány percet vesz igénybe, amennyiben persze az egered rendelkezik a szoftverrel.

Miben különbözik egy gamer egérpad egy hagyományos egérpadtól?

A hagyományos egérpad felülete meg van emelve, ami egy kis területet fed le. Ez kellemetlen lehet a játékosok számára, mivel a legtöbb egér lecsúszhat róla, és általában túl kicsi is ahhoz, hogy nagy mozgásokat lehessen rajtuk végezni. A gamer egérpadokat speciális játékcélok, például a sebesség vagy az irányítás figyelembevételével tervezték. A praktikusságra helyezik a hangsúlyt, és jó minőségű anyagból készülnek, hogy a játék során előforduló heves mozdulatoknak ellenálljanak. Egyszerűen fogalmazva, a normál egérpadok gyakran rosszabbak, mint egy gamer egérpad. Próbáld ki játék közben mindkettőt, és biztos, hogy észre fogod venni a különbséget. Legyen szó SteelSeries kemény műanyag egérpadról vagy a legjobb túlméretes egérpadról, a gamer egérpadokat úgy tervezték, hogy az egerek jobban leolvassák a mozdulataidat, kényelmesek legyenek a hosszú játékmenetekhez. Ezen felül gyakran RGB-világítással is rendelkeznek vagy a játékosoknak tetsző mintával vannak diszítve. 

Vezeték nélküli egerekhez is használható gamer egérpad?

Ha már hosszabb ideje részt veszel a PC-s játékok világában, valószínűleg már ismered a vezeték nélküli egereket. Hagyományosan szörnyűek voltak. Nem csak rosszak, egyszerűen szörnyűek. Az elmúlt években nehezen tudtak hatékonyan csatlakozni a PC-hez, és hatalmas késésekkel küzdöttek. Ráadásul nagyon rövid időn belül lemerültek, ami bosszantóvá tette az állandó elemcserét. Manapság azonban a vezeték nélküli egerek ugyanolyan jók, ha nem jobbak, mint a vezetékes gamer egerek.

És itt jön a képbe a vezeték nélküli töltés. A vezeték nélküli gamer egerek minősége manapság már olyan nagyszerű, hogy az olyan külső funkciók, mint a töltés, hatalmas átalakításon mentek keresztül. Mostantól nem kell többé elemet cserélni, sőt arra sem kellkell emlékezni, hogy bedugd a merülő egeret. A modern gamer egérpadok gondoskodhatnak a nehéz munkáról. Egyesek, mint például a Corsair MM1000, még a Qi töltőeszközök töltésére is képesek.

Szerezzek be egy töltő egérpadot a vezeték nélküli egeremhez?

Prémium minőségű töltőpadot kapsz, függetlenül attól, hogy melyik töltőpadot választod. Ezek minden szempontból prémium egérpadok, és általában kemény és puha változatot is kínálnak vásárláskor. A Razer Firefly vagy a Logitech Powerplay esetében nehéz hibázni. 

A vezeték nélküli játék egerek bosszantó tulajdonságai gyakran az új vezeték nélküli töltés nélkül is megjelennek. Néha a haldokló akkumulátor miatt, kimaradásokat tapasztalhatsz. Ezt viszont gyakran tévesen lagnak vagy rendszerproblémának hiszik, amíg a felhasználó rá nem jön, hogy az egérnek több energiára van szüksége. Ez egy gyakori esemény, amely évek óta bosszantja a játékosokat. A töltő egérpadok nagy előrelépést jelentenek ennek leküzdésében.

Egy gamer egérpad jobb játékossá tesz?

Nem, de elhárítja az akadályokat a játékstílusod elől. Egyes egerek például nehezen tudnak működni  fényes íróasztal vagy festett felületen. Egy gamer egérpad segít kiküszöbölni a hibás egérleolvasásokat. Ezek nagyon frusztrálóak lehetnek, különösen akkor, ha az egér ugrál, vagy a játék egy másodpercre leáll. A másik dolog az, hogy egy normál irodai egérpad elég kicsi és magasan van. Gyakran előfordul, hogy az egér lekerül az egérpadról, és az egérpad peremén akad meg. A gaming egérpadok legalább kétszer akkorák és vékonyak, így amikor lekerül róla az egér, nem érzed úgy, hogy valami drámai történt volna, gyorsan vissza lehet zökkeni a játékba. De ez általában nem fordul elő, mivel így is elég nagy helyed van a manőverezéshez.

Mi a legjobb egérpad FPS játékokhoz?

Ez egy szubjektív kérdés, mivel az FPS-játékosok különböző módon játszanak. Néhányan szeretnek őrült érzékenységgel és csuklómozdulatokkal játszani, míg mások szeretnek alacsony szinten játszani és alkarral mozogni. Sajnos nincs általánosan kedvelt opció, de az FPS-játékok esetében olyasmi ajánlott, amiben elég hely van a játékstílusodhoz, és nincs túltextúrázva. Ennek oka, hogy a túl sok textúra csapdába ejtheti az egeret, miközben az siklik. Javasoljuk, hogy kísérletezz egy olyan paddal, mint a HyperX Fury S Speed, és alkar alapú mozgással. A HyperX Fury S Speed volt az FPS-orientált választásunk a legjobb kiterjesztett egérpadra. Azoknak, akiknek ez újdonság, újra kell tanulniuk mindent, amit az egér mozgásáról tudnak, de gyakran beszámolnak arról, hogy alacsony DPI-nél jobb a sebesség és az irányítás.

Mi a legjobb egérpad játékhoz?

Ez a felhasználótól is függ, mivel a játékstílusok eltérőek. A legjobb egérpad játékhoz a sebesség feláldozása nélkül biztosítja az egyensúly és az irányítás szükséges kombinációját. A listánkon szereplő legjobb egérpadok közül bármelyik megfelel, de először is ismerned kell a játékstílusodat.

Melyik a legnépszerűbb gamer egérpad?

A gamer egérpadok kiváló lehetőséget kínálnak azok számára, akik alacsony DPI-n szeretnének játszani. A HyperX Fury S Speedet az FPS játékosoknak ajánljuk, az ASUS ROG Scabbardot pedig azoknak, akik egy kontrollált felületet igényelnek. Ahogy már korábban is mondtuk, a nagyméretű egérpadok a legjobbak az FPS-játékosok számára, akik alkarral történő irányítást szeretnének, de azok számára is jók, akik csak el akarják, hogy az egérpad időnként lecsússzon az asztalra.

Melyik a legjobb Razer egérpad?

A Razer megalkotta a legendás Chroma modelljét, ami az egyik legjobb RGB világítással, vezeték nélküli töltéssel, páratlan kényelemmel és nagyszerű dizájnnal rendelkező gaming egérpad. Persze ezek a sok funkciójuk miatt elég drágák is. Ha a lehető legjobb Razer terméket szeretnéd, a Razer Firefly-t ajánljuk, de vedd figyelembe, hogy a vezeték nélküli töltési funkciók kihasználásához vezeték nélküli egérre van szükséged. Ha ilyened még nincs, akkor ajánljuk figyelmedbe a Razer Mamba-t, hogy stílszerűen Razer egeret használj a Razer padoddal.

Milyen méretű egérpad a legjobb játékhoz?

Kitalálhatod, mit fogunk mondani. A legjobb egérpad méret szubjektív, de mindenképp valami sokoldalú, tartós és kényelmes egérpadot érdemes választani. Az olcsó, de rendkívül jó SteelSeries egérpad jó kiindulópont azoknak, akik gamer egérpadokkal kísérleteznek. A klasszikus közepes méretű pad aligha fog csorbát ejteni a bankszámládon, és egy jó belépést jelenthet a gamer egérpadok világába.

Hogy kerülhetem el e kéztőalagút szindrómát?

Különböző tanulmányok és egészségügyi szakemberek szerint a kéztőalagút szindróma (CTS) gyakran idiopátiás, és az esetek 90%-ában nem magyarázható vagy nem köthető közvetlen okhoz. Nem vettünk fel csuklótámasz rögzítéssel ellátott egérpadokat, mert még nem dőlt el, hogy ezek valóban segítenek-e elkerülni ezt a betegséget vagy sem. Ha csuklófájdalmad van, a legjobb ha felkeresel egy orvost, aki megfelelő tanáccsal tud ellátni az ügyben. Általánosságban elmondható viszont, hogy az egérpadok nem igazán jelentik a problémát vagy a megoldást a CTS-re.

KÖVETKEZTETÉS

Ha idáig eljutottál, csak köszönetet szeretnénk mondani. Az egérpadok elég unalmasak tudnak lenni, és a legtöbb felhasználó nem ismeri a fontos okokat, amelyek miatt érdemes megfontolni, hogy melyiket válasszuk. Reméljük, hogy az elolvasás után rájöttél, hogy a gamer egéradokat jól átgondolt okokból tervezik úgy ahogy, ezért a játék is könnyebbé és élvezetesebbé válik, ha a számunkra megfelelőt választjuk. Egy gamer egérpad nem tesz jobb játékossá, de megoldhat néhány olyan problémát, ami megakadályozza, hogy teljes erőbedobással tudj jástszani.

Ami még érdekelhet: