Skip to content

Hogyan lehet pdf-et kezelni ebook olvasóval

Sokszor fordul velünk elő, hogy csak pdf-ben tudjuk megszerezni a könyvet, amit az e-book olvasón szeretnénk elolvasni. Így azonban problémákba ütközünk, mivel egy e-könyv egy szöveges fájl, míg a PDF nem az. A PDF egy olyan formázott fájl, amelyben minden szó vagy objektum egy adott helyet foglal el. Ez azt jelenti, hogy bizonyos e-book olvasókon, például az Amazon Kindle családjához tartozó készülékeken, nem mindig jelenik meg helyesen a szöveg és/vagy a kép, mivel nem lehet módosítani az olyan elemeket, mint a szöveg mérete vagy a sortörések.

Ezért ahelyett, hogy PDF-el tennénk életünket nehezebbé, sokkal érdemesebb a PDF-fájlok e-book formátumba konvertálni. Ehhez többféle eszközök állnak rendelkezésre. Egyrészt vannak weboldalak, amelyeket kifejezetten erre az egyetlen funkcióra terveztek, másrészt pedig olyan szoftverek, amelyek erre a célra jöttek létre.

Az e-könyv formátumok közül is a legnépszerűbb az ePub, amelyet az Amazon Kindle kivételével gyakorlatilag minden eszköz támogat, de vannak más formátumok is, mint például a MOBI, az Amazon AZW3 vagy a Sony saját BbeB formátuma. Mindenesetre az e-könyvek királya az ePub, és gyakorlatilag minden weboldal ezzel dolgozik.

PDF konvertálása ePub formátummá online

Egy magyarul is elérhető nagyon gyors platform a tools.pdf24.org.

Kattinstsunk a “fájlok kiválasztása” gombra, majd keressük meg a PDF fájlunkat a meghajtón. A módot hagyjuk ‘fixed’-en , és kattintsunk a ‘konvertálás’ gombra. Miután a konvertálás befejeződött, kattintsunk a “letöltés” gombra:

Így az epub könyvet a böngészőnkön beállított könyvtárba mentjük. Ezek után már csak meg kell nyitni az ebook olvasónkkal a fájlt, és kész is. 

Ha kicsit több beállítási lehetőségre van szükségünk, akkor az ebook.online.converter-t ajánljuk figyelmedbe. Ez magyarul nem elérhető, de könnyen el lehet rajta igazodni. 

Húzd be a fájlt vagy kattints a “choose file” gombra: 

No ha legtöbbször nem kell változtatni a beállításokon, néha muszáj kísérleteznünk egy kicsit a legjobb végeredmény elérése végett. Ha például a magyar betűk nem jelennek meg rendesen a konvertált fájlban, próbáld meg átállítani a beviteli kódolást ASCII-re és/vagy engedélyezd az ASCII-t. 

Ha kész vagy a beállításokkal, nyomd meg a “Start” gombot, és a könyved perceken belül kész is lesz, és automatikusan letöltődik. Ha mégse így lenne, kattints a ‘Download’ gombra:

PDF konvertálása ePub formátummá szoftverrel

Ha van otthon e-könyv olvasód, különösen, ha az egy Kindle, akkor nagyon ajánlott a Calibre telepítése. A program elérhető Windows, macOS és GNU/Linux operációs rendszerekhez, és amellett, hogy lehetővé teszi a különböző e-book-formátumok konvertálását, a könyvet közvetlenül az eszközre mentheted. 

Így a program gondoskodik a fájl saját, védett formátumba történő konvertálásáról.

A telepítési folyamat viszonylag egyszerű, érdemes hozzá megadnod az ebook olvasód modelljét, hogy jobb legyen a konvertálás.  De ez nem kötelező, általában automatikusan is jó eredmények születnek. Ezenkívül válassz egy mappát, ahová a programhoz hozzáadott könyveket akarod menteni.

  1. Válaszd ki az operációs rendszered: 
  1. Kattints a ‘Download calibre” gombra
  1. Pipáld ki, hogy elfogadod a felhasználói feltételeket, és kattints az “Install” gombra: 

Innentől kezdve a szoftver már magyarul is elérhető, automatikusan magyar nyelven fog megjelenni, feltéve persze, hogy az operációs rendszered magyar nyelvre van állítva. Miután a telepítés befejeződött, először a bal felső sarokban található “Könyv hozzáadása” gombra kell kattintanod, hogy kiválaszthasd a konvertálni kívánt PDF fájlt. Ezután válaszd ki a PDF-könyvet, és kattints a felső sáv harmadik ikonjára, a “Könyv konvertálása”-ra.

Ne ess pánikba, ha azt látod, hogy ez a panel tele van olyan dolgokkal, amelyeket nem értesz. A Calibre nemcsak kezdők, hanem haladók számára is készült, így rengeteg lehetőség közül lehet választani. Mindenesetre általában nem feltétlenül szükséges ezekhez hozzányúlni, ha csak a fájl alapvető átalakítását szeretnéd elvégezni.

Így a művelet elvégzéséhez mindössze annyi szükséges, hogy beállítsd a kimeneti formátumot, amelyre a PDF-et konvertálni szeretnéd, és amelyet a képernyő jobb felső sarkában található legördülő menüből választhatsz ki. A bal felső sarokban található a beviteli formátum beállítása, de a Calibre automatikusan felismeri a kiválasztott fájlhoz tartozó formátumot. Tehát, miután kiválasztottad a formátumot, amelybe át akarod konvertálni, csak kattints az OK gombra.

Ha pedig haladó felhasználó vagy, a Calibre minden olyan lehetőséget megad, amellyel a konvertálást beállíthatod. Megváltoztathatod a metaadatokat, azaz mindent ami a megjelenéssel kapcsolatos, az e-book olvasó típusát, amelyhez igazítani szeretnéd, vagy akár a könyv indexét is. Olyan szavakat vagy kifejezéseket is kereshetsz, amelyeket mással szeretnél helyettesíteni.