Skip to content

Mi a különbség a spinning és a szobabicikli között?

A piacon sokféle edzőkerékpár kapható. A szobabcickliket bemutató cikkünkben már írtunk a szobabcicklikről, de érdemes egy pillantást vetni a spinning biciklik és hagyományos szobabciklik közti különbségekre. Ezért ebben a cikkben összehasonlítjuk az otthoni spinning és a szobabiciklik tulajdonságait, hogy segítsünk kiválasztani az igényeidnek leginkább megfelelőt.

Intenzitás és testhelyzet

Amikor spinning kerékpáron edzünk, úgy érezzük, mintha valóban a szabadban pedáloznánk, a felhasználói élmény közelebb áll a valósághoz, míg a szobabicikliket alacsony intenzitású otthoni edzésekre tervezték.

A szobabickliket például csak ülő edzésre tervezték, míg a spinning bicikliket ülő és álló edzésre egyaránt. Biciklizési élményeinkből talán emlékezhetünk, hogy amikor igazán nagy energiát kellett befektetnei, például emelkedőn felfelé haladva, akkor keimelkedtünk a nyeregből. Ezt meg lehet tenni a spinning biciklin amikor az emelkedőn való kerékpározást modellezzük.

A szobabiciklik lehetnek háttámlával rendelkezőek vagy anélküliek, ami miatt kényelmesebbek, de nem nyújtanak teljes testgyakorlatot, csak az alsó testet edzik.

A spinning kerékpárok állítható magasságú üléssel rendelkeznek, és nem tartalmaznak hát- és kartámaszt. Ezek a modellek lehetővé teszik, hogy sokkal intenzívebb módon eddzd az összes törzsizmot. Emiatt is közelebb állnak a hagyományos kerékpárokhoz.

Ha az a célod, hogy intenzív kardióedzést végezz, mindenképpen a spinning kerékpárokat ajánljuk, de ha kezdő vagy, és szeretnél először kapcsolatba kerülni a szobakerékpárokkal, akkor válassz otthoni használatra egy sima szobabiciklit.  

Működés

Műkődési elvét tekintve is van különbség a két biciklitípus között. Általában egy általános szobabiciklinek van egy lendkereke, amely néhány kilogrammot nyom. Ez segít a viszonylagos egyenletesség megtartásában. Ezzel együtt, amikor abbahagyod a pedálozást, a lendkerék továbbra is forog, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy kerékpárnak a kerekei is forognak még egy ideig, miután abbahagytad a pedálozást. 

A spinning kerékpárok viszont sokkal nehezebb lendkerékkel rendelkeznek, és a pedálok hozzá vannak csavarozva. Ez azt jelenti, hogy még miután abbahagytad a pedálozást, a lendkerék a tehetetlensége miatt tovább fog forogni, de a pedálok is vele együtt fognak forogni. Ez azt jelenti, hogy a teljes megálláshoz óvatosan kell lassítanod, mivel a lendkerék lassan veszíti el a lendületét. Továbbá a nehezebb lendkerék miatt nagyobb erőfeszítést kell kifejteni, így ideális eszköz a hatékonyabb edzéshez. 

Szobabicikli
Spinning vagy szobabicikli?

Ár

Ha van otthoni edzőtermed, akkor lehet, hogy jobb edzőkerékpárra szeretne váltani. Itt az első dolog, amit észben kell tartani, az az ár és a minőség egyensúlya. A spinning kerékpár általában drágább, mint a hagyományos edzőkerékpárok. Ezek a kerékpárok monitoros kijelzővel is rendelkezhetnek, de inkább a mechanikus oldal felé orientálódnak, így kevésbé tűnnek modernnek, mint más edzőkerékpárok. De az árral együtt jár a minőség is. Bár magasabb az ára, a spin kerékpárok tartósabbak és jobb minőségűek, és kevesebb karbantartást is igényelnek.

A szobabiciklik ennek ellenére kissé alacsonyabb árfekvésűek, és modelltől függően sok fantáziadús tartozékkal rendelkeznek. Ezek tökéletesek azok számára, akik laza edzésrutint szeretnének, és aprólékosan szeretnék ellenőrizni a fejlődésüket. Az edzőkerékpárokat úgy építik, hogy az edzés élvezetesebbé, kényelmesebbé váljon, míg a spinning kerékpárok célja, hogy a test képességeit feszegessék. 

Milyen izmokat céloznak meg a spinning kerékpárok és a szobabiciklik?

A spinning kerékpárok és az edzőkerékpárok hasonló izmokat dolgoznak meg:

– Combok

– Fenék

– Vádli

Ha felállsz a spin biciklin (amit a sima szobabiciklin nem tudsz), több izmot is dolgozol egyszerre:

– Intenzívebb vádli edzés

– Mérsékelt törzsizomzat-edzés a jobb egyensúlyért

– Alacsony vagy közepes mértékű felső hát, karok, nyak és vállak edzése

A spinning kerékpárok tehát jobbak a teljes testet érintő edzésekhez, ha nem végzel más típusú edzést.

Melyik éget több kalóriát?

Sokunk számára talán ez a legfontosabb kérdés. Nézzük hát a fő különbségeket. 

Mivel a spinning kerékpárral erőteljesebb edzést lehet végezni, gyorsabban lehet vele ugynanannyi kalóriát elégetni mint egy hagyományos szobabiciklivel. 

Míg a szobabiciklin kényelmesen edzünk akár 260 kalóriát is elégethetünk 30 perc alatt, addig a spinning biciklin ez akár 370 is lehet. Ez természetesen az edzés intenzitása miatt van így. Választhatod azt is, hogy veszel egy normál szobababiciklit, de kétszer annyi időt edzel rajta, és a kevésbé intenzív edzés miatt megnézheted a kedvenc sorozatodat, vagy internetezhetsz is akár. Ezt a spinning biciklin nehéz lenne összehozni. 

A spinning biciklin persze csak akkor tudsz jobb eredményeket elérni ugynannyi idő alatt, ha tényleg öszötnzöd magad a keményebb edzésre, önmagában csak azért mert egy spinning kerékpáron edzel nem jelent semmit, ha azt nem használod ki.  

Összefoglalás

Mindkét bicikli típus nagyon hatékony edzést biztosít, ezért mindenki a saját szükségleteinek megfelelően válasszon a kettő közül. A spinning bicikli intenzívebb edzésre ad lehetőséget, míg a szobabicikli kényelmesebb eszést biztosít, és általában olcsóbb is.