Skip to content

A legjobb kollagén

Sokan meg szeretnénk őrizni fiatalságunkat, bőrünk és izületeink egészségét. A legjobb kollagén ehhez kiválóan hozzá tud járulni, de mielőtt kiválasztanánk melyiket is vegyük meg, érdemes elolvasni útmutatónkat.

A legjobb kollagén lista

a legjobb kollagén kapszula

Nutrend Flexit Gelacoll

A legjobb kollagén kapszula

halkollagén

BeastPink Marine Beauty

Tenger (hal) kollagén kapszula

ránctalanító kollagén krém

ASTRID Collagen Pro

Ránctalanító éjszakai krém

Vichy kollagén

VICHY Liftactive Kollagén

Kollagén arckrém

MIZON arcápoló szérum

MIZON Kollagén

Arcápoló szérum

protein szelet

Space Protein Kollagén

Fehérje szelet

kollagénpüré

Nutrend Beauty Kollagén

Kollagénpüré

Mi a kollagén?

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. Gondolhatunk úgy rá, mint egyfajta “ragasztóra”, amely összetartja a testünket, leginkább a kötőszöveteket és az inakat. Ezenkívül a porcokat alkotó szerkezeti elem, és fontos szerepet játszik csontjainkban, hajunkban, bőrünkben, körmeinkben, valamint az ízületeinkben, sőt a bélrendszerben is.

Mint láthatod, ez egy nélkülözhetetlen fehérje a szervezetünkben. Aminosavakból áll, amelyek többsége prolinból és glicinből származik. Azt is mondhatjuk, hogy a szervezetünk képes előállítani ezeket az aminosavakat, ezért nem tekintjük őket esszenciálisnak.

Az életkor előrehaladtával azonban a kollagén elkezd romlani, és a termelés lelassul. Ez a folyamat 30 éves kor körül kezdődik, és a bőrön leginkább a finom vonalak és ráncok megjelenésével válik észrevehetővé. Másrészt, mivel a szervezet kevesebb kollagént termel, más problémák válnak láthatóvá: repedezett haj, törékeny körmök, emésztési problémák, kifejezettebb cellulitisz és ízületi fájdalmak.

A kollagén előnyei

Miután meghatároztuk, hogy mi a kollagén, lényeges tudni, hogy milyen előnyei vannak a kollagénnek. Mivel a tudományos vizsgálatok viszonylag újak, ezért a jövőben nagyobb fejlődés várható a bőrgyógyászati kutatásokban, valamint az ízületek egészségére összpontosító kutatásokban. A fogyást és a beleket érintő kutatások azonban még nagyon gyerekcipőben járnak.

Bőr

Az E. Proksch, D. Segger és más kutatók által a National Library of Medicine-ben közzétett tanulmányok megállapították, hogy a kollagén különböző formái és dózisai hatással vannak a bőr rugalmasságának javítására, a bőr fiatalosabbá tételére és az öregedés jeleinek megelőzésére. Ezt úgy éri el, hogyhogy a bőr feszes és hidratált marad. Azt is kimutatták, hogy a kollagén-kiegészítőkkel végzett 4 hetes kezelés után a bőr simasága nőtt, és segített csökkenteni a narancsbőr megjelenését.

Haj és köröm

Ahogy a kollagéntermelés lelassul, a haj és a köröm törékennyé és gyengévé válhat. Ebben a tekintetben a bioaktív kollagén peptidkiegészítők használata segíthet a haj és a körmök hidratálásában, így azok gyorsabban és vastagabban nőnek.

Csontok és ízületek egészsége

Hasonlóképpen kimutatták, hogy a kollagén segíthet csökkenteni a gyulladást és a romlást az ízületi fájdalomtól szenvedő betegeknél és sportolóknál, ami rendkívül előnyös a reumás ízületi gyulladásban, csontritkulásban, vagy más gyulladásos rendellenességekben szenvedők számára.

Bélnyálkahártya

A gyulladásos bélbetegeknél is megállapították, hogy kevesebb kollagén található a belek bélfalában. Emiatt, amikor a betegek elkezdik a glicinkezelést, az hozzájárul a tápanyagok felszívódásához, valamint a gyomor és a vékonybél szivárgásának helyreállításához. Ezek gyengülésének következtében ugyanis az emésztetlen ételmaradékok, salakanyagok és baktériumok onnan a véráramba “szivárognak”.

Izomnövekedés és jóllakottság

Végül, mint jól tudod, a fehérje fontos része az étrendnek, és az összes makrotápanyag közül ez biztosítja a legnagyobb telítettség érzést, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig érzed magad jóllakottan.

A kollagén hozzáadása az izomnövekedést is elősegítheti, ha erőnléti edzéssel kombináljuk, mivel biztosítja az izomnövekedéshez és az edzés utáni regenerálódáshoz szükséges aminosavakat.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kollagén kiegészítőket?

Mint láthattad, a kollagénfehérje rendkívül előnyös az ízületi és csontfájdalmak javítására és enyhítésére, az izomtömeg növelésére, a haj és a körmök újjáépítésére, valamint a bőr rugalmasságának biztosítására; azonban nem minden típusú étrend-kiegészítő azonos. Ezért összeállítottunk egy tömör, lépésről-lépésre követhető útmutatót, hogy megmutassuk, hogyan válaszd ki a megfelelőt a számodra.

A kollagén típusai

A szervezetben 28 fajta kollagén létezik, de az 1-es típus a leggyakoribb. A test különböző részei számára a legelőnyösebbek a következők:

1. típusú kollagén

Bőrünk legfontosabb fehérje építőkövének tartják, mivel a bőr rétegeinek 80%-át ez alkotja. Az 1-es típus erősebb, mint az acél, és hármas spirálszerkezetével a bőrünk szerkezetét és szilárdságát adja, valamint elősegíti az egészségesebb, erősebb hajat és körmöket. Így nem meglepő, hogy a bőröd számára legjobb kollagénkezelés elsősorban 1-es típusú kollagént tartalmaz.

2-es típusú kollagén

A legjobb kollagén-kiegészítők az ízületek számára a 2-es típusú kollagént tartalmazzák, amely a porcban lévő fehérje 50%-át teszi ki. Ahogy öregszel és kollagénszinted csökken, az ízületek porcai gyengülni kezdenek és nem regenerálódnak tovább.

Ezért van az, hogy azok, akik sportolnak vagy erőteljesen mozognak, már fiatalabb korban is szenvedhetnek ízületi problémáktól. Ebben a tekintetben a 2-es típusú kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőket gyakran használják az öregedő ízületek kezelésére és az ízületi gyulladással járó fájdalom enyhítésére.

3. típusú kollagén

Az egészséges bőr, haj és köröm szempontjából is fontos. Ez a második leggyakoribb kollagén az emberi szövetekben.  A csecsemők és a gyermekek bőrében és szöveteiben nagyon sok van belőle, ezért észrevehető, hogy a bőrük olyan puha. Később, ahogy nőnek, e fehérje 3-as típusát fokozatosan felváltja az 1-es típus.

Ha tehát optimális bőregészségre törekszel, válassz olyan táplálékkiegészítőt, amely legalább 90%-ban 1-es típusú kollagént és 10%-ban 3-as típusú kollagént tartalmaz.

Hidrolizált kollagén peptidek vs. aminosavak

A kollagénmolekulákkal az a probléma, hogy eredeti állapotukban túl nagyok ahhoz, hogy hatékonyan felszívódjanak a szervezetben, hacsak nem hidrolizálták őket.

Ebben a tekintetben a hidrolizált kollagén egy olyan táplálékkiegészítő vagy feldolgozott forma, amelyet akkor kapunk, amikor a kollagénrostokat enzimek és nagynyomású gőz kombinációját alkalmazó, “hidrolízisnek” nevezett eljárással aminosavak kis láncaira, úgynevezett “kollagénpeptidekre” bontják.

Ezt a technológiát Japánban találták fel és szabadalmaztatták néhány évvel ezelőtt, és lehetővé teszi, hogy ezek a kollagén peptidek, amelyek sokkal kisebb méretűek, mint az eredeti kollagén molekula, hatékonyan juttassák el a szervezetbe az apró, felhasználható kollagén peptideket. Ezek felszívódnak a véráramba, behatolnak a bőrbe és beindítják a termelésüket a bőrben.

Ebben a tekintetben fontos tudni, hogy sok olcsó márka állítja, hogy a kiegészítőjük hidrolizált kollagént tartalmaz. Az igazság az, hogy a valóságban sokan nem tartalmaznak kollagént, hanem túlnyomórészt 3 aminosavból állnak: glicin, prolin és hidroxiprolin, amelyek együttesen a kollagén hármas spirál lánc teljes aminosavtartalmának mintegy 50%-át teszik ki, ezért noha hasznos, de mégsem az igazi.

Ezekből a termékekből más kisebb, de fontos aminosavak is hiányoznak, amelyek a teljes spirális molekulalánc felépítéséhez szükségesek.  Ne feledd, hogy egy kollagénmolekula létrehozásához akár 18 különböző aminosavra van szükség a megfelelő mennyiségben és arányban.

Ehhez képest a hidrolizált kollagént vagy kollagénpeptideket tartalmazó kollagén-kiegészítő hatékonyabb, mivel az aminosavak teljes sorozatát tartalmazza, amely könnyen felszívódik és eljut a bőrbe.

Ha tehát valódi, a bőröd számára hasznos táplálékkiegészítőt szeretnél, keress olyat, amely 1. típusú hidrolizált kollagént tartalmaz.

Mennyi kollagént kell szednem az öregedés visszafordításához?

Több klinikai vizsgálat megerősíti, hogy a hidrolizált kollagén magas koncentrációban történő bevitele 55 év felett segít a bőr vastagságának növelésében és a ráncok csökkentésében. Ezekben az esetekben a bevitel napi 10 000 mg hidrolizált kollagénnek kell lennie 6-8 héten keresztül.

Jó példa erre a folyékony vagy por alakú étrend-kiegészítők, amelyek közel 13 000 mg nagy hatékonyságú tengeri kollagén peptidet tartalmaznak, az 1-es típus 90%-ával és a 3-as típus 10%-ával 50,27 literenként.

A nagy dózisú kollagén fogyasztásának nyolcadik hetétől kezdve a tested képes lesz arra, hogy helyreállító választ váltson ki a szervezetedben. Ez egy olyan folyamat révén történik, amely azonosítja és kijavítja a bőrben lévő fehérje károsodását, serkentve az új kollagén növekedését. Magas koncentrációja serkentheti a hámsejtek termelődését és kisimíthatja a finom vonalakat és ráncokat.

A 35-45 év közötti fiatal felnőttek esetében a legtöbb esetben elegendő a 2500 mg és 5000 mg közötti alacsonyabb fenntartó adag.

Melyek a legjobb összetevők a kollagén-kiegészítőkben?

A bőrt több mint 80%-ban 1. típusú kollagén és 15%-ban 3. típusú kollagén, elasztin és hialuronsav alkotja. Ezek az elemek együttesen alkotják az extracelluláris mátrix kulcsfontosságú összetevőit, amely bőrünk szerkezetét, rugalmasságát és feszességét adja.

Ezért a kollagén-kiegészítők szedése önmagában is pozitív hatással jár, de a leghatékonyabb eredmény a jó minőségű, e 3 kulcsfontosságú összetevőt és más öregedésgátló összetevőket tartalmazó, a feszesebb, simább és fiatalosabb bőr fenntartására és elérésére tervezett szinergikus formulát tartalmazó termékek fogyasztása után jelentkeznek.

Egy csúcskategóriás étrend-kiegészítő például hidrolizált tengeri kollagént és olyan hatóanyagokat tartalmaz, mint az elasztin, a hialuronsav, a szőlőmagkivonat, a ceramid, és a C-vitamin, amely maximalizálja a kollagén felszívódását, és erőteljes és hatékony öregedésgátló előnyöket biztosít. Például csökkenti a ráncokat, növeli a bőr hidratáltságát és feszességét, valamint védi a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól.

Vigyázat: felhasznált cukrok és tartósítószerek

A szerves kollagénpor-kiegészítőktől a tablettákig és italokig szinte bármilyen formában kaphatók. Másrészt egyes szerves étrend-kiegészítők önmagukban történő fogyasztásra szolgálnak, míg mások egyszerű ízűek, és ételekhez és italokhoz keverhetőek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy önmagában a hidrolizált kollagénnek általában erős íze van, ezért az azt tartalmazó készítményekhez gyakran adnak hozzá cukrot, édesítőszert vagy gyümölcslevet az íz javítása érdekében. Ha tehát a legjobb terméket szeretnéd megtalálni anélkül, hogy feláldoznád az ízét, válassz olyan étrend-kiegészítőt, amely egészséges édesítőszert tartalmaz, és ne olyanokat, amelyekben finomított cukor, fruktóz vagy kukoricaszirup van, mivel ezek károsak az egészségre.

Sajnos, a kukoricaszirup esetében észre fogod venni, hogy ez a második vagy harmadik összetevő, amelyet gyakran adnak ezekhez a készítményekhez, mivel olcsó, és elrejti a fehérje rossz minőségét és erős ízét.

Hasonlóképpen óvakodj az olyan mesterséges édesítőszerektől, mint az aszpartám és a szukralóz, mivel ezek a kutatások szerint számos hosszú távú káros hatást gyakorolnak a szervezetre, de gyakran azért adják hozzá, hogy kalóriamentes édesítőszerként adják el őket.

Milyen típusú édesítőszereket érdemes tehát keresni egy kollagénporban vagy -italban?  Az egészségügyi hatóságok szerint a legjobb édesítőszer a természetes és növényi alapú, alacsony glikémiás indexű (GI) édesítőszer. Néhány jó választás a kókuszcukor, a nyers méz, a melasz és a stevia.

Ezzel kapcsolatban, ha naponta szedsz kollagén-kiegészítőt a bőr megjelenésének javítása érdekében, akkor olyan készítményt vegyél, amely egyáltalán nem tartalmaz édesítőszert vagy tartósítószert.

Mi a legjobb forrása a kollagén peptideknek?

A kiegészítőkben található kollagén peptidek négy fő forrása a szarvasmarha-, sertés-, csirke- és tengeri kollagén.

Ezek közül a legjobb választás a tengeri kollagén, azaz a halakból kivont kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők, akár ital, akár por formájában, mert ez a legtisztább és legbiztonságosabb.

Miért jobb a tengeri kollagén?

A tengeri eredetű kollagén, azaz a halakból kivont kollagén a legtisztább és legbiztonságosabb formája a kollagénnek, amely kiegészítőkben fogyasztható. Több mint 90%-ban biológiailag hasznosul, ami azt jelenti, hogy könnyen felszívódik a véráramba, és hatékonyabban behatol a bőrrétegekbe, segítve a bőr feszességét és ránctalanítását.

Bár igaz, hogy tengeri forrásokból drágább kinyerni a kollagént, a végeredmény sokkal tisztább termék, mint más állati eredetű kollagénforrásoknál. Ezenkívül ez a hidegvízi halakból kivont tengeri fehérje akár 1,5-szer nagyobb biológiai hozzáférhetőséget biztosít, mint a szarvasmarhából vagy sertésből származó kollagén.

Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, hogy óvatosnak kell lenni a Kínában gyártott termékekkel, ahol az egészségügyi ellenőrzések és előírások gyakran eltérnek az európaiaktól.

Másrészt válassz olyan márkákat, amelyeknél a nyersanyag bio- és ISO-9001 tanúsítvánnyal rendelkező termelésből származik, ami garantálja, hogy a termék az európai egészségügyi szervek által jóváhagyott tápanyagprofillal, és ezáltal a legmagasabb fokú tisztasággal és hatékonysággal rendelkezik. Ezenkívül a kollagén italnak vagy pornak vegyszerektől és allergénektől mentesnek kell lennie, és nem tartalmazhat más fehérjeforrást, például sertés-, marha- vagy csirkehúst.

Porok, kapszulák vagy folyadékok. Melyiket válasszam a legjobb eredmény elérése érdekében?

A kapszula és a por közötti vita végtelen, de az igazság az, hogy sem a tabletta, sem a por nem a legjobb kollagénforma. Bár kényelmesebbnek tűnhet a napi tabletta szedése, a kollagén legjobb módja a folyékony étrend-kiegészítő, azaz a kollagénital.

És ha aggódsz, hogy a folyékony étrend-kiegészítők kellemetlen ízűek, és emiatt még öklendezni is kell, ne félj: a kollagénitalok hosszú utat tettek meg a kezdetek óta. Nem csak az ízük nagyszerű, de nagyon koncentráltak is, így egy kis adag már nagyon hatékony.

Kollagén italok

A kollagén-kiegészítő biológiai hozzáférhetősége, azaz az anyagnak az a százalékos aránya, amely ténylegesen felszívódik a szervezetben, egy másik elengedhetetlen tényező, amelyet figyelembe kell venni a kollagén-kiegészítők értékelésénél. Ez a minőség nagyban meghatározza a bevitt tápanyagok hatékonyságát. Ebben a tekintetben a biológiailag hozzáférhető tápanyagok gyorsan emészthetők és szívódnak fel. Ezért van az, hogy ha olyan tápanyagokat viszel be, amelyek folyékony formában vannak, akkor azok előemésztődnek, és így nagyobb arányban szívódnak fel a fehérjék a szervezetben.

Kollagén kapszula vagy tabletta formájában

Ezzel szemben a tabletták vagy porok nem érik el a folyékony kollagénitalok által kínált felszívódási szintet.  Ráadásul még a legjobb tabletták is kevés kollagént tartalmaznak, így naponta legalább 10-20 nagy tablettát kellene bevenni ahhoz, hogy a látható eredmények eléréséhez szükséges mennyiségű alapvető tápanyagot és kollagén peptidet kapjunk. A tabletták emésztése és asszimilációja is nehezebb a szervezetben, így csak részben szívódnak fel.

Kollagénpor

Ami a porított kiszereléseket illeti, vízzel vagy gyümölcslével kell keverni. A szarvasmarha eredetű hidrolizált kollagént tartalmazó változatoknak általában erős íze van, amelyet édesíteni kell.

Összefoglalva, a kollagénitalok előnyösebbek a tablettáknál és a poroknál, mert kényelmesebbek és hatékonyabbak.

Az egyetlen hátránya, hogy a folyékony kiegészítők kevésbé elterjedtek és drágábbak, mint a kapszulák és a porok. Ez a szabadalmaztatott technológiának és a nagy hatékonyságú, kiváló minőségű kollagén folyékony formában történő előállításához szükséges további lépéseknek köszönhető.

Gyakran ismételt kérdések

Szedhetek kollagén-kiegészítőket?

Minden kutatás arra utal, hogy a kollagén-kiegészítők biztonságos és hatékony módot biztosítanak a bőr egészségének javítására és az ízületi fájdalmak enyhítésére. De mint minden kiegészítővel, a legjobb, ha óvatos vagy, és konzultálsz a háziorvosoddal, mielőtt bármilyen kezelést elkezdenél.

Mennyi kollagént kell szednem, hogy eredményeket lássak?

Mint minden kiegészítőt, a kollagént is úgy tervezték, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében naponta kell bevenni. Ha csak hetente néhányszor szedsz kollagént, az eredmények nem biztos, hogy olyan jelentősek lesznek. Jó tudni azonban, hogy az adagolás a tápszer típusától és a gyártó márkájától függ. Nem ugyanaz, ha folyékony formában van, mint ha kapszula vagy por formájában.

Általánosságban azonban sokan napi 2-3 adaggal kezdenek az eredmények felgyorsítása érdekében, vagy napi 1 adaggal, ha jó minőségű fehérjeitalról van szó.

A kollagén árt a veséknek?

A szakirodalom alapján a rövid és egyszerű válasz: NEM! Egyszerűen fogalmazva, nincs bizonyíték arra, hogy e fehérje hosszú ideig tartó, akár napi nagy adagban történő szedése bármilyen negatív hatással lenne az egészséges vesékre.

Azonban, ahogy mindig mondom, alkalmazd az alábbi tételt: “Minden méreg és semmi sem méreg, csak az adag teszi a mérget” – ez az idézet minden fogyasztott dologban mértékletességre szólít fel, amihez itt hozzátesszük, hogy ha kétségeid vannak, fordulj háziorvosodhoz, aki megfelelő szakmai ajánlásokat tud adni.

 A kollagéntől hízni fogok?

A kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a zselatin (egy kollagénből származó anyag) növeli a jóllakottságot, ami az energiabevitel későbbi csökkenéséhez vezethet, így elősegítve a fogyást.

Más szóval, a kollagénfehérje elősegíti a teltségérzetet, és a szervezetünket a reggeli, ebéd vagy vacsora után is jóllakottan tart, így ahelyett, hogy néhány plusz kiló felszedéséhez vezetne, hosszabb ideig elégedett leszel tőle, és a főétkezéseken kívül nem fogsz nassolni.

Ami még érdekelhet

A legjobb alapozók

Önbarnítók

A legjobb női parfümök