Skip to content

A legjobb önbarnító teszt – 2022

Manapság már nem kell félni az önbarnítótól: elmúltak azok az idők, amikor még ezek a készítmények nem voltak túl stabilak, így a végeredmény egy egyeneltenül felkent narancssárga bőr volt. Ma viszont már a legjobb önbarnító képes utánozni a természetesen napbarnított bőrszínt, amelyet egy maratoni strandolás után kapunk, mindezt szolárium használata, és az ezzel járó kockázatok nélkül: a bőr idő előtti öregedése és annak megbetegedése. Ezt az árat természetesen még szépségünk elnyerésért sem fieztnénk ki.

A legjobb önbarnító: Vichy Ideal Soleil

Legjobb önbarnító

A Vichy Ideal Soleilnek közel sincsolyan durva önbarnító szaga van, mint a legtöbb önbarnítónak. Illata inkább egy hagyományos hidratálóéhoz hasonlít.  Egy órán belül már meg is jelenik a hatása, gyönyörű, tökéletes ragyogást hagy maga után: nem narancssárga, vagy túl sötét, éppen olyan mintha egy ideig a napon lettél volna.

Nem tömíti el a pórusokat és nem okoz kiütéseket. A Vichy érzékeny bőrűeknek gyártott termékeiről ismert, ezért 100% -ban biztonságos a pattanásokra hajlamosaknak is.

Nem hagy csíkot, de azért győződj meg róla, hogy jól felszívta a bőröd. Az ezek után keletkezett szín természetes, és nem halványul el gyorsan. Sőt, tetszés szerint lehet rá építeni. Ha sötétebb megjelenést szeretnél, csak vigyél fel többet!

A Vichy Ideal Soleil ezért egyértelműen a legjobb önbarnító krém jelenleg a piacon.

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Dicséretben részesültek

Bioderma Photoderm Autobronzant

Bioderma: második legjobb önbarnító
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Astrid önbarító spray

Astrid
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Lavera önbarnító

Lavera
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

AVENE Moisturizer

Avene
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Mi az az önbarnító?

A legjobb önbarnító vagy napbarnítás nélküli barnító termékek a bőr barnult megjelenéséért felelősek anélkül, hogy azt káros ultraibolya (UV) sugárzásnak tennék ki. Az önbarnító termékeket általában krémek, habok és spray-k formájában árulják, amelyeket a bőrre visznek fel.

A legtöbb önbarnító termék hatóanyaga a dihidroxiaceton (DHA) színező adalékanyag. Alkalmazásakor a dihidroxiaceton reakcióba lép a bőr felszíni rétegében lévő elhalt hámsejtekkel, így átmenetileg sötétíti a bőrt, és barnaságot szimulál. Ez általában néhány napon belül eltűnik.

Hogyan válasszunk önbarnítót és mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt?

A legjobb önbarnító kiválasztása előtt számos dolgot figyelembe kell venni:

Az önbarnító formája: Az önbarnító termékeknek számos formája létezik, beleértve a krémeket, spray-ket, habokat és géleket. A habok a legnépszerűbbek, mert gyorsan száradnak és mély barnaságot biztosítanak, bár nem biztos, hogy olyan sokáig tartanak, mint a krémek. A krémek és gélek azért is népszerűek, mert könnyen alkalmazhatóak. A spray-k viszont lehetővé teszik az önbarnító alkalmazását a nehezen hozzáférhető helyeken, például a háton.

Az árnyalat típusa: ha az önbarnító már felvitelkor árnyalja a bőrt, az megkönnyíti a munkád, hisz az olyan termékeknél, ahol várni kell a hatásra, nehezebb megítélni a barnaság egyenletességét felvitelkor.

Illat: egyes önbarnítóknak nagyon erős illatuk lehet, amely megmaradhat a bőrön, ezért célszerű ellenőrizni, hogy az illat kellemes-e vagy sem.

Foltok: az önbarnítók foltot hagyhatnak a törölközőkön, ruhákon, ágyneműkön stb. Ellenőrizd a figyelmeztetésekben szereplő információkat, hogy tudd, hogyan kezeld ezeket a foltokat.

Száradási idő: A száradási idő termékenként eltérő. Egyesek kevesebb mint egy perc alatt megszáradnak, míg mások 20 percet vagy többet vesznek igénybe. Ideális esetben olyan terméket válassz, amely gyorsan beszívódik, és nem hagyja túl zsírosan a bőröd.

Az önbarnítók típusai

Hatás sebességétől függően

A hatás sebességétől függően találunk a piacon azonnali barnítót, fokozatos önbarnítót és hagyományos önbarnítót:

Azonnali barnítók: egynapos hatásra korlátozódnak, amíg a bőrt szappannal és vízzel le nem mossák.

Fokozatos önbarnítók: nagyon gyakran kell alkalmazni őket, hogy elérjék a kívánt tónust, de tovább tartanak. Ideálisak az arcra, ahol sokáig szeretnénk barnák maradni.

Hagyományos önbarnító termékek: ezek a klasszikusok, amelyeket három-ötnaponta kell alkalmazni.

Az önbarnító termékek formulái egyre kifinomultabbak, a haboktól és haboktól kezdve az olajokig és krémekig, amelyek nem hagynak foltot. A napozás nélküli barnuláshoz sokféleképpen lehet eljutni. Az önbarnítók különböző típusait is kombinálhatod, attól függően, hogy a test mely részén kívánod alkalmazni. Például használj spray-t a hátra és az arcra, és krémet a lábakra és a karokra. 

Alkalmazás módjától függően

Az alkalmazás módjától függően a következőkre oszthatók:

Hidratáló krémek: ez a fajta önbarnító alacsonyabb koncentrációban tartalmaz dihidroxiacetont (DHA), az önbarnítók aktív összetevőjét. Ideális kezdőknek, akik barnulni szeretnének, mert könnyen felvihető, és csak egy enyhe színt ad.

Törlőkendők: előzetesen önbarnítóval átitatottak, és a felvitelhez csak szét kell teríteni és csúsztatni a bőrön, hogy egyenletes színt kapjunk. Tökéletesek azok számára, akik nem tudják, hogyan kell megfelelően felvinni az önbarnítót, mivel ezzel a törlőrendszerrel gyakorlatilag lehetetlen túl sok terméket felvinni egy helyre.

Krémek és zselék: ezeket a készítményeket a legnehezebb alkalmazni, mivel hosszabb ideig kell várni, amíg megszárad. Ezek azonban a legtartósabb önbarnító típusok, és intenzívebb és tartósabb színt adnak. Ezeket viszont soha nem szabad kesztyű nélkül alkalmazni.

Habok: az ilyen típusú önbarnítók, amellett, hogy könnyűek és gyorsan száradnak, nagyon könnyen felvihetők rétegesen, így könnyen testre szabhatók. Ezeket is kesztyűben kell alkalmazni.

Spray-k: otthon használható kész termék egy üvegben, vagy professzionális fülkékben, ahol diffúzort használnak. Nagyon gyors és egyszerű a használatuk, mivel nagyon gyorsan száradnak, bár fontos tudni, hogyan kell helyesen alkalmazni. Nincs szükség kesztyűre.

Olajok: közvetlenül alkalmazzák, és előnye, hogy azonnali hatása van; de ha hosszan tartó barnaságot szeretnél, nem ez a legajánlatosabb módszer.

A legjobb önbarnító alkalmazása

Függetlenül attól, hogy milyen típusú önbarnítót választasz, az egyenletes szín elérésének szabályai ugyanazok:

Először hámlasztás: használj nedves törlőkendőt vagy hámlasztó terméket a felesleges elhalt hámsejtek eltávolítására. Tölts egy kicsit több időt ott, ahol vastagabb a bőr, például a térden, a könyökön és a bokán.

Alaposan szárítsd meg az egész bőrt.

Alkalmazás szakaszosan: az önbarnítót szakaszosan vidd fel a testre, például a karokra, lábakra és a törzsre. Minden egyes szakasz után moss kezet szappannal, hogy elkerüld a tenyér elszíneződését, vagy használj kesztyűt a felvitelhez.

A terméket enyhén oszlassuk el a bokától a lábfejig és a csuklótól a kézfejig.

Tisztítsd meg az ízületi területeket: a térd, a könyök és a boka hajlamos több önbarnítószert beszívni. A barnító hatás hígításához ezeken a területeken ajánlott nedves törülközővel finoman átdörzsölni, vagy egy kis testápolót felvinni az önbarnító tetejére.

Szánj időt a száradásra. Várj legalább 10 percet, mielőtt újra felkennéd. Az alkalmazás után legalább 3 órán keresztül viselj bő ruházatot, és próbálj meg nem izzadni.

Krémek, törlőkendők, gélek, spray-k, habok… sokféle önbarnító létezik, hogy minden lehetséges igényt kielégítsen. Az önbarnítónak a felvitel után 6-10 órán át a bőrön kell maradnia. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, ha este viszed fel, hagyod megszáradni, majd lefekszel aludni.

GYIK

Mennyi idő alatt fejti ki hatását a legjobb önbarnító?

A dihidroxiaceton vagy DHA 45 perc alatt fejti ki hatását a bőrön, és a teljes hatás két órával az önbarnító felvitele után fejeződik be. Ez a bőr száradási és reakcióideje, de legalább 4 óra elteltéig nem szabad zuhanyozni vagy mosakodni.

Mennyi ideig tart a hatás?

A dihidroxiaceton reakcióba lép a bőr legkülső sejtjeivel. Ezek a sejtek folyamatosan megújulnak. Ezért ez egy állandó folyamat, amely 3 és 10 nap között tart, tehát ennyi ideig tart az önbarnító. A sejtmegújulás ideje határozza meg a termék újbóli alkalmazásának ütemét. A szakértők ezért azt tanácsolják, hogy az önbarnítót háromnaponta vidd fel újra, és eközött alaposan hidratáld a bőröd.

Hogyan tehetem hosszabbá a legjobb önbarnító hatását?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a barnulás előtti hámlasztás az egyik legfontosabb módja annak, hogy a barnaság tartósabb legyen és jobban nézzen ki.

Hogyan lehet eltávolítani a bőrhibákat?

Ennek legjobb módja, ha sóval és citrommal hámlasztod a bőröd. A tökéletes hámlasztáshoz a só és a citrom keverékét kell a bőrre felvinni, majd langyos vízzel eltávolítani. Ezután adj hozzá egy másik keveréket, ezúttal szódabikarbónából és olívaolajból, és egy speciális kesztyűvel távolítsd el. A teljes hámlasztást fejezd be langyos vízzel történő zuhanyozással és hidratáló krém felvitelével, mivel a bőr nagyon száraz lesz a kezelés után.

Hogyan lehet természetes barnaságot elérni?

Számos recept létezik A-vitamint tartalmazó élelmiszerekkel, amelyek a természetes barnulás felgyorsítására szolgálnak. A turmixok és gyümölcslevek a kedvenc receptjeink, mert könnyen elkészíthetők és bármikor fogyaszthatók. A különleges sütőtök turmix elkészítéséhez a barnuláshoz szükségünk van:

Sütőtök turmix

1 csésze sütőtökre vagy mikrohullámú sütőben elkészíthető sütőtökre.
400 ml tej
1 datolya
Fél csésze zabpehely

Ennek az ízletes turmixnak az elkészítéséhez a következő lépések szükségesek:

A sütőtököt addig sütjük, amíg villával meg nem tudjuk szúrni, majd hagyjuk kihűlni, és felszeleteljük. Hidratáljuk a datolyát körülbelül 10 percig, majd bontsuk ki. Turmixoljuk össze a sütőtököt és a tejet. Miután elkevertük, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és keverjük össze újra. 

Az önbarnítót nem szabad belélegezni, és nem szabad a nyálkahártyával fedett területekre felvinni, beleértve az ajkakat, az orrot vagy a szem körüli területeket. Ideális barnító hatású gyümölcslé céklából és áfonyából készül. Ideális esetben este kell bevenni, hogy éjszaka kifejthesse hatását, és alvás közben gondoskodjon a barnaságról. 

A cékla- és erdei bogyós gyümölcslé elkészítéséhez mindössze annyit kell tenned, hogy a következő összetevőket összeturmixolod:

6 evőkanál turmixolt cékla
Egy marék szeder
Még egy marék áfonya

Mi a helyes módja a napozásnak és a jó barnulásnak?

A helyes napozás érdekében fontos, hogy szem előtt tartsd a következő ajánlásokat, amelyek biztosítják, hogy a barnulás mellett egészséges maradsz.

Mielőtt fényvédő krémet használnál és kitennéd magad a napnak, bőrödet megfelelően hámlasztani és hidratálni kell. Napozás előtt kerüld az alkohol- és parfümtartalmú termékek, például kölnik vagy dezodorok használatát, mivel ezek elszínezhetik a bőrt.

Válaszd ki a bőrtónusodnak megfelelő fényvédőt, és alkalmazd 30 perccel napozás előtt. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a bőr felszívja. Fürdés vagy túlzott izzadás után mindig vidd fel újra.

Különösen óvatosan járj el 12 és 16 óra között, mivel a napsugarak ekkor a legagresszívabbak. Nagyon fontos, hogy sok folyadékot igyál, hogy kompenzáld a napozás során fellépő veszteséget.

Biztonságos az önbarnító termékek használata?

A bőrön keresztül történő önbarnító termékek általában a napozás biztonságos alternatívájának tekinthetők, feltéve, hogy azokat az utasításoknak megfelelően használják. A gyártó utasításaiban szinte mindig szerepel, hogy az önbarnítót nem szabad belélegezni, illetve nem szabad a nyálkahártyával fedett területekre – beleértve az ajkakat, az orrot vagy a szem körüli területeket – felvinni, mivel ennek kockázatai nem ismertek.

Ami még érdekelhet:

Legjobb női parfüm
Szempillaspirálok
Hajszárítók