Skip to content

A leggyakoribb kávé fajták

Ismerd meg a 10 leghagyományosabb kávé fajtát, melyek alapja az eszpresszó. Bár néhány évtizeddel ezelőtt még elég csekély volt a választék kávé fajtából, mára már számtalan féle kávét lehet rendelni egy kávézóban. Amit itt Magyaroszágon feketének hívtunk, az az olasz stílusú eszpresszó volt, amit kocka- vagy kristáycukorral édesítettünk.  

Mára már a kávé a világ legtöbbet fogyasztott italává vált, természetesen a víz után, és nem csoda, hogy sokak érdeklődését felkeltette ez az ital, rengeteg elkészítése módja, és persze az élénkítő hatása miatt. Hála a profi baristáknak és különböző kávéházláncok megjelenésének, ahol kimaxolják az izesítés lehetőségeit, a kávézás már tulajdonképpen mindenkinek kínál valamit. Akik nem akarnak pörögni, ott a koffeinmentes, akik valami hidegre vágynak, ott a frapuccino.

De megjelentek az ínyencek is, akik ismerik a különböző kávébabfajtákat, a származási helyüket, valamint egyéb tényezőket, és azt, hogy mindez hogyan változtatja meg az ital ízét, savasságát, édességét és aromáját.

De ebben a cikkben nem erről szeretnénk beszélni, hanem a kávékészítéshez tartozó folyamat utolsó, és számunkra legrelevánsabb részével. Ma tehát bővítheted a látókörödet, és megismerheted a kávé világának 10 leghíresebb eszpresszó alapú kávéját. Arról nem is beszélve, hogy könnyedén elkészítheted ezeket otthon is a legjobb kávéfőzőkkel.

A legalapvetőbb és legismertebb kávé fajták

Bár a ma tárgyalt kávé fajtáknak megvan a maguk egyéni ízvilága, tény, hogy mindegyiket ugyanazok az alapanyagok jellemzik, amelyekből készülnek, ezek pedig az eszpresszó és a gőzölt tej.

Magától értetődő, hogy a fő összetevő természetesen a kávé, de azt javasoljuk, hogy a jobb élmény érdekében frissen pörkölt kávébabot használjunk.

Ezt a két összetevőt egy eszpresszógépen keresztül nyerjük, amelyet úgy terveztek, hogy elegendő nyomást biztosítson az eszpresszó és a tej megfelelő felhabosításához szükséges vízgőz kivonásához.

Kávé fajták

1. Eszpresszó

Bár mindannyian ismerjük, ezt a listát természetesen az eszpresszóval kell nyitnunk. A kávé tiszta és koncentrált kivonata, más néven “rövid fekete”, ez az alapja minden más kávéfajtának, és a legtisztább kávéélményt nyújtja. Sokan szeretik, mások viszont utálják erős íze miatt.

Ha tehát az édesebb, enyhébb ízt kedveled, ez a kávéfajta nem biztos, hogy számodra a legmegfelelőbb lesz.

Az eszpresszó elkészítése:

7 gramm kávébab + 25 másodperces extrakciós idő = 30 ml kávé

2. Ristretto

Ha ugyanannyi kávébabot használunk, mint egy eszpresszóhoz, de a vizet felére csökkentjük, akkor egy ristrettót kapunk. A fő különbség az, hogy az íz intenzívebb lesz, sötétebb színű, és a kávéban lévő olajok jobban érezhetőek lesznek.

Ristretto
Ristretto

A ristretto elkészítése:

7 gramm kávébab + 15 másodperces extrakciós idő = 20 ml kávé

3. Doppio (dupla kávé)

A kávéfajták nevei olaszul vannak, és nincs ez máshogy a doppio esetén sem, ami azt jelenti, hogy dupla. Ez egyszerűen két adag eszpresszó egy csészében, ugyanolyan extrakciós idővel, mint egy normál eszpresszó.

A dupla kávé elkészítése:

14 gramm kávé + 25 másodperces extrakciós idő = 30 ml kávé

4. Lungo

A lungo kávé szintén a tipikus eszpresszó recept megtartásán alapul, de a doppioval ellentétben, itt nem a kávébab, hanem a víz mennyiségét növeljük meg. Ezáltal több koffein vonható ki, ami mélyebb ízjegyeket eredményez. Ez a kávétípus ideális azoknak, akik az enyhébb kávét értékelik.

A Lungo elkészítése:

7 gramm kávébab + 30 másodperces extrakciós idő = 50 ml kávé

5. Macchiato

Macchiato
Macchiato

Olaszból lefordítva a foltos kávéra utal. És míg egy alkalmi ivó könnyen felismeri az eszpresszót vagy a cappuccinot, a macchiato valami egészen más. Elkészítése azon alapul, hogy az eszpresszó felületén egy kis tejhabot hoznak létre, ami egy kis foltot eredményez, innen ered a neve. Az íze pedig valahol az eszpresszó és a cappuccino között helyezkedik el.

A macchiato elkészítése:

7 gramm kávé + 25 másodperces extrakciós idő = 30 ml kávé. Ehhez pedid adjunk 1-2 teáskanálnyi tejhabot a tetejére.

6. Cortado

Bár könnyen összetéveszthető a café macchiatóval, a cortado spanyol eredetű. Elkészítése pedig egy adag normál eszpresszóból és forró, nem habosított tejből áll, általában azonos arányban, azaz 30 ml eszpresszó és 30 ml forró tej.

Cortado
Cortado

A cortado elkészítése:

7 gramm kávé + 25 másodperces extrakció = 30 ml kávé. + 30 ml tejszínes, nem gőzölt tej.

7. Flat White

Bár van némi vita arról, hogy a flat white Ausztráliából vagy Új-Zélandról származik-e, annyit elmondhatunk, hogy ez egy olyan kávé, amelyet nem könnyű megkülönböztetni, különösen egy alkalmi kávéivó számára. Magyarországon a Starbucks megjelenése előtt nem volt nagyon ismert. Így is fejfájást okozhat egy baristának, ha egy hagyományos kávézóban kéred.

Gyakran összetévesztik a tejeskávéval vagy a cappuccinóval is, de alapvetően a flat white kevésbé sűrű kávé, mint a cappuccino, és kevesebb habot tartalmaz, mint a tejeskávé. Íze erősebb, és kisebb csészében szolgálják fel, mint a cappuccinót.

A flat white elkészítése:

14 gramm kávébab + 25 másodperces extrakciós idő = 30 ml kávé. Adjunk hozzá 40 ml tejszínhabot egy vékony habréteggel.

8. Cappuccino 

Cappuccino
Cappuccino

Ez egy olasz eredetű ital, és talán a legnépszerűbb az összes kávéfajta közül. A cappuccino általában 1/3 eszpresszóból, 1/3 emulgeált tejből és 1/3 felhabosított tejből áll, hogy édes legyen. Szokás egy kis kakaót is szórni a tetejére.

A jó cappuccino kulcsa, hogy körülbelül 2-3 cm tejhabot érjünk el, és a felszínen az eszpresszó és a tej színeinek jól elkülönüljenek, egy aranyszínű ívet (az eszpresszó krémjét) alkotva a csésze körül, a tejhab pedig a csésze közepén legyen.

A cappuccino elkészítése:

7 gramm kávé + 25 másodperces extrakciós idő + tejszínes tej és tejhab (célszerű sovány tejet használni = 150-180 ml kávé

9. Café Latte (tejeskávé)

A café au lait néven is ismert kávé nagyon hasonlít a cappuccinóra, mivel az összetevők ugyanazok (eszpresszó és tej), ezért keverik össze a két kávéfajtát. A legszembetűnőbb különbség a két ital között azonban a csésze tetején lévő tejhab mennyisége, mivel a cappuccinóval ellentétben ez a mennyiség kisebb, melynek következtében a tejeskávé sokkal édesebb. Ezenkívül a tejeskávé az egyik legvonzóbb ital, ha egy profi barista készíti el, a híres latte artnak köszönhetően.

1 adag eszpresszóból és 3 rész gőzölt tejből készül, vékony tejhabbal. Az is nagyon gyakori, hogy ezt a kávéfajtát összetévesztik a flat white kávéval.

A tejeskávé elkészítése:

7 gramm kávé + 25 másodperces extrakciós idő + gőzölt tej + opcionális dekoratív dizájn (latte art) = 230 – 354ml kávé

Latte art
Latte art

10. Mochaccino

A mokka, moka vagy mochaccino a cappuccino egy kis változatának tekinthető, és bár ugyanazokból az összetevőkből, eszpresszóból és tejből áll, de csokoládéval, mint extra összetevővel egészül ki. Hagyományosan rétegesen tálalják, alul az eszpresszó, majd a csokoládé, végül a tej kerül a tetejére. További szirup vagy csokoládépor és tejszínhab adható hozzá. A mochaccino 1/3 eszpresszót, 1/3 forró tejet és 1/3 kakaót tartalmazó ital, amelyet magas pohárban és nagy csészében szolgálnak fel.

Mochaccino
Mochaccino

A mocaccino elkészítése:

7 gramm kávé + 25 másodperces extrakciós idő + Gőzölt tej + Csokoládépor vagy szirup és tejszínhab kiegészítő elemként + Opcionális dekoratív dizájn (latte art) = 180-230 ml kávé

10 +1. Café Americano

Az amerikai kávé egyszerűen egy eszpresszó, amelyhez tálalás után ízlés szerint forró vizet adnak. Ez az ikonikus ital inkább a történelméről híres, mint az elkészítéséről, mivel a második világháború idején, amikor az amerikai katonák megszállták Olaszországot, nem nagyon szerették az eszpresszót, ezért cserébe további vizet kértek a kávéjukhoz, hogy lágyítsák az ízét, és hogy az ital tovább tartson.

Az eszpresszó és a víz egyenlő arányú (1:1) keverésével készül, bár egyesek az enyhébb (2:1) változatot részesítik előnyben. Ez egy eszpresszókávét eredményez, de sokkal üdítőbb, és nagy csészében tálalják.

A café americano elkészítése:

7-14 gramm kávé + 25 másodperces extrakciós idő + Víz (ízlés szerint) = 100-150 ml kávé

Bár ez csak egy kis lista az összes kávétípusról, reméljük, hogy tetszett ez a cikk, és most kérdezd meg magadtól, hányféle kávét próbáltál már ki?