Skip to content

Legjobb szakállvágó – 2022

A sok különféle funkcióval megáldott szakállvágó közt nehéz eligazodni. Ezeket a kütyüket gyakran próbálják meg eladni valami technológiai újdonságra hivatkozva. Ez a forradalmi újdonság persze jócskán megnöveli a termék árát, és az sem biztos, hogy neked szükséged van rá, vagy bármi módon jobbá tenné a terméket. A legjobb szakállvágó ugyanis már évtizedek óta ugyanazokat a funkciókat rejti magában. Cikkünkben kiderül mik ezek, és nem marad el a 6 legjobb szakállvágó bemutatása sem. 

Legjobb 2 az 1-ben megoldás

Testszőr: igen | Haj: nem | Nedves borotválkozás: igen | Akkumulátor kapacitás: 60 perc | Töltési idő: 4 óra | Hosszúság: 1, 2, 3, vagy 5 mm

Philips OneBlade

Ha készülékedet testszőrzet borotválására is szeretnéd használni, és nem kívánsz 5 mm-nél hosszabb szakállat növeszteni, akkor ez a Philips OneBlade nyújtja számodra a legjobb megoldást. A higiénia érdekében két pengét is szolgáltatnak a készülékhez. Egyetlen hátránya a nagyon magas töltési idő: 4 óra

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Legjobb szakállvágó hosszú szakállra

Testszőr: nem | Haj: nem | Nedves borotválkozás: nem | Akkumulátor kapacitás: 50 perc | Töltési idő: 60 perc | Hosszúság: 1 mm – 30 mm

Hosszú szakállra

Az akár 3 cm hosszú szakálladat is kiválóan formázhatod ezzel a készülékkel. A professzionális kialakításnak köszönhetően pedig biztos lehetsz benne, hogy motorja a legvastagabb szőrszálakat is könnyedén vágja, anélkül, hogy meghibásodna vagy pengéje kicsorbulna. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb üzemidejű szakállvágó 20,000 Ft alatt

Testszőr: igen | Haj: nem | Nedves borotválkozás: igen | Akkumulátor kapacitás: 120 perc | Töltési idő: 90 perc | Hosszúság: 0,4 mm – 6 mm

Rowenta szakállvágó

A Philips OneBlade-hez hasonló kialakítás. A rendkívül kényelmes USB töltéssel 90 perc alatt 120 perc üzemidő érhető el, ami a legjobb a kategóriájában. Az USB töltés, valamint a kis méret miatt, a készülék ideális azoknak, akik sokat utaznak. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb univerzális, 3 az 1-ben trimmelő

Testszőr: igen | Haj: igen | Nedves borotválkozás: igen | Akkumulátor kapacitás: 300 perc | Töltési idő: 120 perc | Hosszúság: 1 mm – 16 mm

Philips szakállvágó

Általában amikor egy készülék több dolgot is tud, akkor egyiket sem tudja olyan jól mint egy kifejezetten egy célra tervezett készülék. Ez általában igaz is, de nem a Philips Series 7000 esetén. Ez a készülék profi módon szolgálja ki minden arc-, testszőr és hajvágási igényedet akár egyszerre, hisz egy feltöltéssel 300 perces üzemidő áll rendelkezésedre.    

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Legjobb budget általános trimmelő

Testszőr: igen | Haj: igen | Nedves borotválkozás: nem | Akkumulátor kapacitás: nem akkumulátoros | Töltési idő: N/A | Hosszúság: 0,6 mm – 25 mm

Budget általános trimmelő

Ha számodra nem fontos, hogy vezeték nélkül is tudd használni univerzális vágókészülékedet, és nélkülözni tudod a nedves használatot is, akkor ez az olcsóbb megoldás bőven megteszi. A megfelelő részletes beállításoknak és a robosztus motornak köszönhetően nem fogsz hátrányt szenvedni a drágább készülékeket használókkal szemben. Elvégre az eredmény fontos, nem az, hogy milyen készülékkel érjük el. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A legjobb Braun általános trimmelő

Testszőr: igen | Haj: igen | Nedves borotválkozás: igen | Akkumulátor kapacitás: 100 perc | Töltési idő: 60 perc | Hosszúság: 0,5 mm – 21 mm

Brau szakállvágó

A Braun MGK 5245 egy nagyon jó középkategóriás készülék, amivel bármit lehet vágni egészen 21 mm-ig, akár zuhany közben is. 

TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Milyen szakállvágót vegyek?

A legjobb szakállvágó kiválasztásához szükséges szempontokat tárgyaljuk.

Minőség

Olyan szakállvágót érdemes venni, aminek magas az élettartama. A legjobb szakállvágó legalapvetőbb tulajdonsága, hogy vágófeje rozsdamentes acélból készüljön. Ezen kívül fontos, hogy a műanyag fejek is jó minőségűek legyenek, különben könnyen eltörnek. Ha az ember még nem fogott a kezében egy jó és rossz minőségű szakállvágót, akkor nehéz megítélni a különbséget, de ha van összehasonlítási alap, akkor a különbség szembetűnő. 

Akkumulátoros vagy kábeles

A legfontosabb különbség, hogy ha hálózathoz van csatlakoztatva a készülék, akkor jelentősen erősebb. Ha hajnyíróként is szeretnéd használni, vagy nagyon erős szakállad van, akkor mindenképp hálózatra csatlakoztatható modellre lesz szükséged. 

Ha azonban csak egy rövid szakállat vagy egy hosszú pajeszt trimmelnél vele, akkor elég lesz egy zsinór nélküli modell is. Sőt, utazásra sokkal praktikusabb, vagy ha nem tudod ott használni, ahol a konnektor van. 

Bármelyiket is válaszd, kiválasztáskor vedd figyelembe két dolog egyikét. Először is, a vezeték nélküli modellek különböző akkumulátorokkal érkeznek. Hagyd figyelmen kívül az alternatívákat, és csak lítium-ion akkumulátorosat vegyél. Ilyen akksik vannak a laptopokban és mobiltelefonokban is. Ezek tartósabbak, és a legtöbbjük egy órás töltésnél nem igényel többet.

Vágási hossz

Nagyon fontos, hogy a számodra megfelelő minimális és maximális vágási hosszt válaszd. Nagyon sok trimmelő egyben szakállvágó, hajvágó, bajuszvágó, stb. is. Ha te hajvágónak is akarod használni trimmelődet, akkor értelemszerűen ezt figyelembe kell venned a vágási hossz kiválasztásakor. Vannak szakállvágók, amiken lehet finombeállításokat is tenni a precízebb vágás érdekében. 

Ár

A szakállvágók ára 5000 ft-tól akár 40,000 ft-ig is terjedhet. Fontos megjegyezni, hogy a drágább nem feltétlenül jobb számodra. A drága szakállvágók általában rengeteg kiegészítővel és funkcióval rendelkeznek, de mielőtt beruháznál egy ilyenre, kérdezd meg magadtól, hogy szükséged van-e ezekre. Ilyenek lehetnek pl. a digitális kijelző, önélező pengék, stb. Gyakran egy olcsóbb szakállvágó vagy trimmelő bőven elég. 

Sokoldalúság

A borotvákhoz képest a szakállvágókat állítható magasságban állítják be. Ezért vannak modellek, amik hajvágáshoz és testápoláshoz is használhatók. Ha a szakálladon kívül máshol is szeretnéd használni a készüléket, keress egy olyan eszközt, ami az általad használni kívánt helyeken is megállja a helyét. Ez nem csak a vágási magasság állítását jelenti, hanem a kiegészítők meglétét is, pl. fül- és orrszőr-vágó.  

Karbantartás

A trimmelők gondozása tisztítást és olajozást igényel. Néhány szakállvágót víz alatt is lehet tisztítani, így könnyedén eltávolítva a szőrszálakat. Más készülékeket csak kis kefével lehet megtisztítani. Általában ennél több karbantartásra nincs szükség, de előfordulhat, hogy után kell olajozni a pengéket sok használat után.

Fogyasztói és professzionális modellek

A legtöbb férfi számára a fogyasztói szakállvágók elég erősek és tartósak a napi vagy heti arcszőrzet fenntartásához. Ezekhez a modellekhez általában tartozékok is járnak, amelyek más típusú ápoláshoz is használhatók.

A fodrász egész nap használják az eszközeiket, így a professzionális szakállvágók erősebbek és precízebbek, ugyanakkor nehezebbek és gyakran drágábbak is. Ezen kívül nem tartozik hozzájuk annyi kiegészítő mint egy fogyasztói trimmelőhöz. Előnyük, hogy élettartamuk hosszabb, és könnyebben javíthatók is.

Pengetípusok

A különböző típusú pengék tartóssága vagy élessége változó. Például a szénacél penge messze a legélesebb választás, de viszonylag gyorsan rozsdásodik. Tekintettel arra, hogy a szakáll vágása általában a fürdőszobában történik, ez nem mindig a legtartósabb lehetőség.

Ezzel szemben a rozsdamentes acél merev fém, amely jól ellenáll a vastagabb haj növekedésének, és nem is rozsdásodik. 

A legjobb megoldás azonban a titánnal bevont szénacél. Ezek tartósságot és merevséget nyújtanak, miközben ellenállnak a nedvességnek.Végül vannak olyan kerámia pengék is, amelyek prémium minőséget és kiváló tartósságot kínálnak, de helytelen kezelés esetén kissé törékenyek lehetnek.

Moshatóság és nedves borotválkozás

Egy másik megfontolandó tényező az, hogy vízálló modellre van-e szükséged. Például sok szakállvágót nem lehet teljesen lemosni a tartozékaitól eltekintve. Ez megnehezíti a tisztítást, így készüléked nem lesz olyan higiénikus. 

Ez azt is jelenti, hogy nedves szőrre nem használhatók, használatakor szakálladnak száraznak kell lennie. Ez nem feltétlenül rossz dolog, de érdemes szem előtt tartani a vásárlás során.

Kiegészítők

Esetenként a trimmereket ápolókészlet részeként szállítják. Míg egyes kiegészítők elengedhetetlenek az ápoláshoz, mások némileg szimbolikusak. Jó, hogy vannak, de nagy eséllyel soha nem kerülnek használatra.

Legalapvetőbb kiegészítő a fésűs tolóelem, amivel a vágás hosszúságát tudod beállítani. Ezen kívül olyan kiegészítőket is szoktak mellékelni, mint a precíziós trimmelő és az orrszőrnyíró. Ezek hasznosak lehetnek, főleg az előbbi jelentősen megkönnyíti a kontúrok létrehozását egy stilizált szakáll esetén.

Különleges funkciók

Mint már említettük, a felső kategóriás szakállvágó számos új és izgalmas funkcióval kecsegtetnek. Míg egyeseket marketingre terveztek, mások extra kényelmet és funkcionalitást kínálnak.

Egyes modellek például önélező pengékkel rendelkeznek, amelyek biztosítják a hosszabb élettartamot és kevesebb karbantartást. Vannak modellek, amelyeken akkumulátorszint-jelző van, így mindig tájékozódhatsz a töltöttségi szintről. 

Más modelleknek lézervezetőjük van, vagy összegyűjtik a levágott szőrt, hogy ne tömődjön el a lefolyó. Ezek lehetnek hasznos funkciók, viszont ne ezeken álljon vagy bukjon a választásunk.

Márkák

Számos megbízható márka létezik a piacon.ha nem is tudunk semmit a szakállvágókról, érdemes megismerni a legjobb márkákat, hogy legalább ez alapján tudjunk választani, ha nem kívánunk elmélyülni a szakállvágók világában. Az alábbi márkák bármelyik terméke biztosan jó minőségűnek, strapabírónak bizonyul:  

Braun

A Braun a borotva szinonímája lett szinte. Mint általában, a német márkák nem hazudtolják meg önmagukat. A frankfurti cég gyakran rukkol elő valami újjal, legújabb fejlesztésük az AutoSense technológia, ami érzékeli szakállad vastagságát másodpercenként tizenháromszor. Így mindig sima és egyenletes eredményre számíthatsz.

Rowenta

A szintén német Rowenta ismerős lehet mindenki számára a háztartási eszközeik széles választéka és kiváló minősége miatt. Ma már gyártanak szépségápolási termékeket is nem kis sikerrel. Rengeteg modellt kínálnak elérhető áron. 

Wahl

Ez az amerikai cég talán annyira nem ismerős még Európában mint a német társai. Viszont ha trimmelőt, szakállvágót vagy borotvát keresünk akkor érdemes megismerkednünk ezzel a céggel, ugyanis ők kifejezetten erre specializálódtak. 1967-ben ők dobták piacra az első zsinór nélküli hajvágót, illetve ők találták fel az első zsinór nélküli szakállvágót is. Több márkanév alatt kerülnek piacra termékeik, melyek közül még a legismertebb a Moser. 

Babyliss

A Babylisst szintén nem kell bemutatni senkinek. Ez a márka egy nagy konszern, a Conairnek az egyik márkája. Specialitásuk a mindenféle hajápolási eszközök, a hajszárítóktól kezdve a trimmelőkön keresztül a szakállvágókig.  

Moser

Akinek profi készülék kell, az válasszon Mosert. Termékeik nagyon egyszerűek viszont kiváló minőségük miatt élettartamuk jóval hosszabb a hagyományos felhasználói modellekével szemben. 

Philips

A Philips termékválasztéka nagyon tág. Ez azt is jelenti, hogy valamiben jók, valamiben kevésbé. A férfi szépségápolás területén például kiválóak. Olyannyira, hogy a Philips Norelco az amerikai férfi stylistok kedvencévé vált. Európában Philishave néven kerültek piacra termékeik, ma már viszont elhagyták ezeket a márkaneveket, már csak Philipsként létezik a termékpalettájuk, amiből kimagaslik a Philips Oneblade. 

Mi a különbség trimmelő és szakállvágó közt?

A trimmelő egy általános elnevezés,  haj- és szőrvágó egyben, míg a szakállvágó kifejezetten szakáll vágására, formázására készült. Mivel az ember haja általában hosszabb, a trimmelőknek, illetve hajvágóknak nagyobb fésűs tolóelemekkl árulják. Valamint a szakállvágók pengéje vékonyabb, hogy rövidebb szőrt nagyobb részletességgel lehessen vágni.

Használhatok szakállvágót hajvágóként is?

Igen, de nem célszerű. Ha kifejezetten szakállvágód van, akkor az inkább rövidebb és vékonyabb szőrszálakra való. A haj sokkal vastagabb, így nehezebb lesz vele vágni, akár meg is sérheted a hajadat és a szakállvágódat egyaránt. Ha egy készüléket szeretnél mindkét célra, akkor érdemes egy univerzális trimmelőbe fektetni. Ezek a készülékek természetesen drágábbak, de két készüléket kapsz egyben. Mi a Philips Series 7000-et ajánljuk.

Miért húzza a szőrt a szakállvágóm?

Lehet, hogy a szakállvágó nem jó minőségű. Ez nem fordulhat elő ha az általunk ajánlott szakállvágók közül választasz. 

Lehet, hogy ki kell tisztítani. Ügyelj rá, hogy ha csak szárazon tisztítható a készüléket, akkor ne érje víz.

A pengét olajozni kell: ez nem valószínű, az otthon használatos trimmelőket nem használjuk olyan gyakran, hogy olajozni kelljen őket. A profi trimmelőket viszont elég gyakran kell. Arról, hogy hogyan, tájékozódj készüléked használati utasításában.

Túl hosszú a szakállad: lehet, hogy a szakállad még egy szakállvágónak is túl hosszú. Ilyenkor érdemes inkább egy hajvágóval vagy univerzális vágóval próbálkozni. 

Nincs elég energia a készülékben: ez gyakran előfordul az akkumulátoros modellek esetén. Dugd be a konnektorba, és próbáld újra.

Melyik a legjobb szakállvágó hajvágásra? 

A kifejezetten szakállvágónak gyártott készülékeke nem jók hajvágásra, viszont léteznek univerzális trimmelők, melyekkel hajat, test- és arcszőrzetet is vághatsz. Mi a Philips Series 7000-et ajánljuk ha mindent egy készülékben szeretnél.

Mi a különbség egy profi borbély szakállvágó és egy otthoni szakállvágó közt?

A profi borbély szakállvágókat úgy tervezték, hogy kibírják a napi többszöri használatot, ezért sokkal strapabíróbbak. Ezen kívül a profi szakállvágók nem tartalmaznak speciális funkciókat, amik általában a hétköznapi vásárló érdeklődését keltik csak fel, pl. a vákuumos beszívás, USB töltés és hasonló.

Legjobb elektromos fogkefék
Legjobb férfi parfüm
Legjobb hajszárítók