Skip to content

Mi a különbség az Eau de Cologne, Eau de Toilette, és az Eau de Parfum között?

Hányszor vettél már parfümöt, mert elvarázsolt egy illat, amit a parfümériában éreztél, de amikor viselted, rájöttél, hogy túlságosan rövid ideig tart? Vagy éppen ellenkezőleg, nyáron egy kicsit túl erős? A legjobb férfiaknak és nőknek szánt parfümök után most kicsit foglalkozzunk a különböző parfümtípusokkal. 

Az előző kérdés megválaszolásához azt kell tudni, hogy a “parfümökben” lévő folyadék nem teljes egészében parfüm, hanem csak 1 és 30% között mozog. Valójában minden illatot nemcsak az illata, vagy az illatcsalád, amelyhez tartozik, hanem az üvegben található nyersanyagok százalékos aránya is jellemez.

Ennek a százalékos aránynak az alapján, amely meghatározza az illat intenzitását vagy tartósságát, beszélünk tehát Eau de Cologne-ról, Eau de Toilette-ről, Eau de Parfumről vagy akát Extrait de Parfumról.

TÍPUSOK ÉS KONCENTRÁCIÓK

Biztos vagyok benne, hogy már rájöttél, mennyire fontos, hogy jóval a vásárlás előtt tisztában legyél a különbséggel a különböző illatfajták között, amelyeket kedvenc butikunk polcain látunk.

De mikor érdemes az egyik koncentrációt előnyben részesíteni a másikkal szemben? Kezdjük azzal, hogy felsoroljuk a négy fő parfümtípust:

Eau de Cologne (EDC) (kölni): 3-5% nyersanyagot tartalmaz

Eau de Toilette (EDT): 12-15% tiszta parfümöt tartalmaz

Eau de Parfum (EDP): illóolajok aránya 15 és 20% között van

– Az extraits viszont 25-30%-ban tartalmaz illatjegyeket.

Melyiket válasszuk? Papíron nincs olyan, hogy jobb változat, mert a parfümválasztás mindig szubjektív. De a választáskor vegyük figyelembe az alábbiakat:

– Az éghajlattól és a szezonális hőmérséklettől függően a parfüm hatása a bőrön eltérő lehet. Ha például túl meleg van, a természetesen intenzív illatok (például az oud, az ámbra vagy a pacsuli) túl erősnek fognak bizonyulni.

– A bőröd pH-értéke gátolhatja vagy fokozhatja az általad viselt illatszer hatását. A zsíros bőr jó alap az illat felviteléhez és az illat elnyújtásához. A száraz vagy savas bőr megkönnyíti az illatanyag elpárolgását. Ez azt jelenti, hogy például egy Eau de Cologne, bármennyire is könnyű, bizonyos bőrön a szokásosnál tovább tarthat.

– A szagok érzékelésének képessége egyénenként változó. Vannak, akiknek jobban képzett a szaglásuk, míg mások kevésbé szoktak hozzá a szagokhoz. A szaglás egy érzékszerv, és mint ilyen, különböző tényezők, például stressz, gyógyszeres kezelés, influenza, terhesség, dohányzási szokások stb. által okozott átmeneti vagy tartós változások befolyásolják. Ez azt jelenti, hogy ha az a benyomásod, hogy nem érzed eléggé egy parfüm illatát, akkor ez nem feltétlenül igaz a környezetedre.

– Attól függően, hogy a parfüm melyik illatcsládba tartozik, a parfüm érzékelése megváltozhat. Ismert például, hogy a fás vagy keleties jegyek kiemelhetik egy illat tartósságát, így az koncentráltabbnak és ezáltal tartósabbnak tűnhet, mintha például virágos jegyek lennének. Persze egy természetesen testes 15%-os oud mindig sokkal erősebb lesz, mint egy ugyanilyen arányban használt könnyű rózsa.

– A parfüm kiválasztását a kívánt eredménynek kell meghatároznia. Csábítani szeretnél az éjszaka folyamán, vagy valami könnyű és friss spray-re van inkább szükséged zuhanyzás után? A különböző körülmények és igények gyakran különböző választást igényelnek.

Van, hogy az illatakkordok és a szagpiramisok lényegében nem változnak, a csúcs-, közép- és alapjegyek összjátéka változatlan marad. Ami valóban változik, az az illattípus hosszú távú teljesítménye.

Ha egyszer már teljesen felfedezted a parfümtípusok által kínált sokféle lehetőséget, biztosan nem csak egy parfümöt fogsz vásárolni. Rá fogsz jönni, hogy ugyanazt az illatot többféle változatban és típusban is meg lehet vásárolni, hogy különböző időpontokban tudd viselni.

AZ EAU DE COLOGNE ÉS AZ EAU DE TOILETTE KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK

Az alapanyagok korlátozott jelenléte miatt az Eau de Cologne és az Eau de Toilette között nincsenek jelentős különbségek. Mindkét esetben friss és könnyű esszenciákról van szó, amelyek kiválóan használhatók az év melegebb időszakaiban.

Akkor válassz Eau de Cologne vagy egy Eau de Toilette parfümöt, ha egy nagyon könnyű illatot keresel a nyári estékre. Tökéletes zuhanyzás után, a még nedves bőrre fújva, frissítő és regeneráló hatást kelt.

Míg a citrusos, virágos vagy tengeri EDC-k vagy EDT-k tökéletesek a kiegyensúlyozott vagy zsíros bőr számára, a túlságosan száraz vagy savas bőrűek számára észrevehetetlenek lehetnek.

AZ EAU DE COLOGNE, AZ EAU DE TOILETTE ÉS AZ EAU DE PARFUM KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK

Az Eau de Parfum abban különbözik az Eau de Cologne-tól vagy az Eau de Toilette-től, hogy kétszer-háromszor több illóolajat tartalmaz. Ez a tulajdonság teszi az EDP-t a legjobb választássá azok számára, akik tartósabb illatot szeretnének viselni.

Az eau de cologne-tól eltérően, amelyben a szagpiramis csak részben érzékelhető, az Eau de Parfum esetében annyi árnyalatot lehet megkülönböztetni, ahány szagjegy alkotja az esszenciát. Hogy ezeket felismerjük nem kell feltétlenül az átlagnál jobb orr, csak egy kis odafigyelés az illatokra. Gyakorlott Eau de Parfum vásárlók könnyen meg tudják különböztetni az illatjegyek garmadát. 

Ha tehát egy könnyed illatot keresel rövid időre, vagy esetleg azért, mert szereted az illatot alkalomhoz igazítani, esetleg nyár van, úgy az Eau de Toilette vagy az Eau de Cologne bizonyul a legmegfelelőbb választásnak. Ha viszont nyomot szeretnél hagyni magad után, és azt szeretnéd, hogy egész nap lehessen érezni az illatodat, akkor az Eau de Parfum lesz számodra a befutó.

Azért meg kell jegyeznünk, hogy vannak kivételek is. Például nyugodtan választhatsz Eau de Perfumöt nyáron is, ha az citrusos vagy tengeri illatjegyekben gazdag. Ilyen például a Dolce Gabbana Light Blue Intense. Nagyon hosszantartó és erőteljes parfüm, de nem túlzás nyáron a frissítő citrusos fejjegyek miatt, az alap pézsma és fás jegyei pedig nem lesznek olyan erősek, hogy az bárki orrát zavarja. 

Vedd figyelembe viszont, hogy a száraz vagy savas pH-jú bőr ismét negatívan befolyásolhatja az EDP tartós hatását. Ezért néha célszerű lehet szagtalan hidratáló krémet használni alapként a bőrön.

AZ EAU DE PARFUM ÉS AZ EXTRAIT KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK

Az Eau de Parfummal ellentétben az Extraits olyan illatszerek, amelyek hatalmas arányban tartalmaznak nyersanyagokat, és éppen ezért gyakran zsíros tapintásúak.

A klasszikus EDP-knél sokkal kevésbé elterjedt és kevéssé ismert extrait de parfumokat általában kisebb üvegekben árulják, pontosan azért, mert tartalmukat, csomagolásukat és árukat tekintve is értékesebbek.

Egy parfümkivonat megvásárlása azt jelenti, hogy egy következetes és erős illatot viselünk a bőrünkön, sokkal többet, mint egy EDP, ami nem feltétlenül pozitív dolog, hanem éppen ellenkezőleg, negatív hatásai lehetnek, mint például a bőr túlzott zsírosodása.

Néhány évvel ezelőtt a kivonatokat kényelmes kézi adagolókkal kínálták, amelyek segítségével óvatosan és takarékosan lehetett alkalmazni a parfümöt. Manapság azonban az Extrait-eket szinte mindig klasszikus szórófejes sprayként kínálják, amelyek ilyen nagy mennyiségű alapanyag mellett egy üveg parfüm nagyon kevés ideig tarthat, ha nem vagyunk óvatosak. Ezenkívül illatunk esetleg túl erős lehet, amit mindenképp el kell kerülnünk. Például nyáron egy autóban extraitet nem ajánlott viselni, ha nem szeretnénk kellemetlenséget okozni a többi utasnak.

ÖSSZEGZÉS

Meg vagyunk győződve arról, hogy nincs jobb, mint a tájékozott vásárlás, ezért szerettük volna részletesen elmagyarázni az EDC, EDT, EDP és Extrait közötti különbséget.

A parfümök világának végtelen árnyalatainak megértése segít kiválasztani a legmegfelelőbb parfümtípust, így a parfümériában való vásárlás élménye még érdekesebbé válik.