Skip to content

Okostelefon projektor

Az okostelefon projektor az utóbbi években vált nagyon népszerűvé, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy telefonjuk tartalmát nagyobb képernyőre vetítsék anélkül, hogy további eszközökre lenne szükségük. Ezek a zsebméretű projektorok nagyszerű alternatívát jelentenek a hagyományos projektorokkal szemben, mivel nagyobb hordozhatóságot, rugalmasságot és kényelmet kínálnak.

Akár videókat, prezentációkat vagy fényképeket szeretnél megosztani, akár egyszerűen csak egy filmet szeretnél nagyobb képernyőn élvezni, az okostelefon projektorok nélkülözhetetlen tartozékká váltak mindazok számára, akik növelni szeretnék mobilos élményeiket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az okostelefon projektorok előnyeit, és tippeket adunk, hogyan válaszd ki az igényeidnek megfelelőt.

A legjobb okostelefon projektorok

Havit PJ205 Pro

A Havit PJ205 Pro egy kompakt és hordozható projektor, amelyet otthoni szórakoztatásra és prezentációkra terveztek. A mindössze 0,25 kg-os súlyával elég kicsi ahhoz, hogy egy táskában vagy zsebben hordozható legyen, így útitársként is ideális.

A projektor felbontása 854 x 480 képpont, ami 480p felbontásnak felel meg. Ez alacsonyabb felbontás, mint amit jellemzően a nagyobb otthoni projektorok kínálnak, de alapvető videolejátszásra, prezentációkra és játékra alkalmas. A projektor támogatja az 1080p bemenetet is, így nagyobb felbontású eszközöket is csatlakoztathatsz, így könnyű megjelenítheti a tartalmakat.

A Havit PJ205 Pro fényereje 200 ANSI lumen, ami a nagyobb otthoni projektorokhoz képest viszonylag alacsony. Azonban még így is elég fényes ahhoz, hogy tiszta és jól látható képet nyújtson egy gyengén megvilágított szobában is.

Havit PJ205 Pro
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A projektor egyik legjelentősebb tulajdonsága a beépített újratölthető akkumulátor, amely akár 2,5 óra lejátszási időt is biztosíthat. Ez lehetővé teszi, hogy a kivetítőt anélkül használhasd, hogy áramforráshoz kellene csatlakoztatni, így tökéletes kültéri használatra (noha a kevés lumen miatt világosban annyira nem ajánlott) vagy utazáskor.

A Havit PJ205 Pro számos csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik, köztük HDMI-vel, USB-vel és microSD-vel, így például okostelefonok, táblagépek és laptopok csatlakoztatását is könnyen meg lehet oldano. Támogatja a vezeték nélküli csatlakoztathatóságot is Wi-Fi-n keresztül, így csatlakoztathatod otthoni hálózatához, és vezeték nélkül streamelhetsz tartalmakat az Android 9.0-ás operációs rendszernek köszönhetően.

Összefoglalva, a Havit PJ205 Pro egy hordozható és sokoldalú projektor, amely alkalmas az alapvető otthoni szórakoztatásra és prezentációkra. Alacsonyabb felbontása és fényerősségi besorolása miatt leginkább gyengén megvilágított helyiségben való használatra alkalmas, de kompakt mérete és beépített akkumulátora miatt kiváló választás az útközbeni használatra. A különféle csatlakoztatási lehetőségek és a vezeték nélküli csatlakoztathatóság miatt számos eszközzel együtt könnyen használható.

WANBO X1 Max

A Wanbo X1 Max fényereje 350 ANSI lumen, ami fényesebb, mint a korábban említett Havit PJ205 Pro. Ezáltal jobb választás olyan helyiségekben való használatra, ahol nem tudunk teljesen besötíteni.

WANBO X1 Max - okostelefon projektor
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

Szintén rendelkezik beépített újratölthető akkumulátorral, amely akár 3 óra lejátszási időt is biztosíthat. 

A Wanbo X1 Max az alapfunkciók mellett beépített hangszóróval is rendelkezik, így a legtöbb helyzetben nincs szükség külső hangszóróra. Emellett rendelkezik keystone-korrekcióval és manuális fókuszbeállítással is, így a képet az igényeidhez igazíthatod.

WANBO T4

A X1 nagytestvére, a Wanbo T4 nagyobb felbontással rendelkezik, mint a Wanbo X1 Max, a natív felbontása pedig 1280 x 720 pixel, ami 720p felbontásnak felel meg. Ez a nagyobb felbontás azt jelenti, hogy a kép élesebb és részletesebb lesz, mint a Wanbo X1 Max esetében, így jobb választás filmek lejátszásához és játékhoz.

A fényerő tekintetében a Wanbo T4 450 ANSI lumenes értékkel rendelkezik, ami fényesebb, mint a Wanbo X1 Max. Ez azt jelenti, hogy a Wanbo T4 világosabb szobában vagy kültéri környezetben is tiszta és jól látható képet tud nyújtani.

WANBO T4
TERMÉK MEGTEKINTÉSE

A Wanbo X1 Max-hoz hasonlóan a Wanbo T4 is van beépíthető akkumulátora, de az akkumulátor élettartama valamivel rövidebb, mint a Wanbo X1 Maxé, legfeljebb 2,5 óra lejátszási időt biztosít.

A Wanbo T4 számos csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik, többek között HDMI-vel, USB-vel és microSD-vel, így számos eszköz csatlakoztatható hozzá. Támogatja a vezeték nélküli csatlakoztathatóságot is Wi-Fi-n keresztül, így csatlakoztathatja otthoni hálózatához, és vezeték nélkül streamelhet tartalmakat.

A Wanbo T4 egyik figyelemre méltó jellemzője az autofókusz képesség, amely automatikusan beállítja a kép fókuszát, hogy tiszta és éles képet biztosítson. Ez kiküszöböli a kézi fókuszbeállítás szükségességét, így felhasználóbarátabbá válik.

Útmutató okostelefon projektorok vásárlásához

Az ilyen kis projektorok képminősége nagyban alulmúlja a rendes projektorokét, de nem is ez az a tulajdonság, ami igazán kiemeli őket. Ezzel szemben a legfontosabb képességek inkább a sokoldalúsághoz és a mobilitáshoz köthetők.

Azért nem kell leírni őket mindennapi használtra sem. Az ilyen projektorok ugyanis képesek kiváló vetítési minőséget nyújtani, amit egy ilyen méretű készüléktől nem várnál el elsőre.

Ha mobil projektort szeretnél beszerezni, először érdemes szemügyre venni néhány dolgot, hogy megalapozott döntést hozhass, amikor eljön a vásárlás ideje. A legfontosabb megfontolandó dolgok a következők:

Fényerő

Amikor a vetített kép minőségéről van szó, a fényerő lényeges tényező. Ez különösen fontos olyan helyzetekben, amikor nem hagyományos környezetben vagy, például kint vagy a szabadban.

A tiszta kép létrehozásához fényes kivetítőre van szükség. Általában 250 lumen körüli fényerőnek kell lennie egy jó kiindulási pontnak, ami lehetővé teszi, hogy a legtöbb környezetben elég fényes képet hozzon létre ahhoz, hogy látható legyen.

Ha a projektort főleg otthon és teljes sötétségben tervezed használni, akkor a fényerő viszont nem annyira kritikus.

Képfelbontás

Mivel ez közvetlenül befolyásolja a képminőséget, fontos odafigyelni a projektor natív felbontására. Ez a specifikáció készülékenként eltérő, és a legjobb ár-érték arányú TV-kben használt szabványokhoz hasonlítható.

Az otthoni projektorok leggyakoribb felbontásai a 720p, az 1080p és a 4K. A 720p felbontása 1280 x 720 képpont, és alapvető otthoni szórakoztató célokra alkalmas, például tévéműsorok, sportesemények megtekintésére vagy videojátékok lejátszására. Tiszta és éles képeket képes megjeleníteni, de nem rendelkezik olyan részletességgel és tisztasággal, mint a nagyobb felbontások.

Az 1080p felbontása 1920 x 1080 képpont, és az otthoni projektorok legnépszerűbb felbontása. Alkalmas filmnézésre, streaming tartalmak közvetítésére és játékra. Az 1080p nagyfokú részletességet és tisztaságot biztosít, így tökéletes otthoni mozi vagy nappali berendezéshez.

A 4K felbontása 3840 x 2160 képpont, és az otthoni projektorok számára elérhető legnagyobb felbontás. A legrészletesebb és legtisztább képet nyújtja, így ideális nagyképernyős kijelzőkhöz vagy magával ragadó látványélményekhez. Ez a legdrágább opció, de megéri a befektetést, ha a lehető legjobb megtekintési élményt szeretnéd. Ez az opció viszont nem nagyon érhető el okostelefon projektorok esetén. Azonban ez nem nagy gond, a legtöbb bőven elég az 1080p.

Fontos megjegyezni, hogy a felbontás önmagában nem határozza meg a vetített kép minőségét. Más tényezők, például a projektor fényereje, kontrasztaránya és színpontossága is jelentős szerepet játszik az általános képminőség meghatározásában.

Összefoglalva, az otthoni projektor felbontásának kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy milyen célra fogod használni. Ha egy alapfelszereltséget keresel tévéműsorok nézéséhez vagy videojátékok lejátszásához, a 720p elegendő lesz. Ha egy sokkal magával ragadóbb nézési élményre vágysz, az 1080p a legnépszerűbb megoldás. 

Vetítési távolság

A kis vetítési távolsággal rendelkező projektorok képesek nagy képet megjeleníteni, ha közel vannak a kivetíteni kívánt felülethez. Más, nagyobb vetítési távolsággal rendelkező modelleket távolabb kell elhelyezni ahhoz, hogy ilyen nagy képet érjenek el.

Az ideális vetítési tényező megtalálása kissé trükkös, de az alapgondolat az, hogy ez attól függ, hogyan kívánod használni a projektort illetve mekkora a szoba.

Vetítés és streaming egy csomagban

Nincs is jobb, mint kedvenc filmjeidet nagy képernyőn vetítve nézni. Ez lehet életed egyik legizgalmasabb, legszórakoztatóbb és legdrágább szórakozási vállalkozása.

Természetesen ezeket a dolgokat bármelyik jó projektorral megteheted. De miért érdemes okostelefon projektort vásárolni? Nos, kezdjük azzal, hogy tisztázzuk, mit is jelent ez. Az elmúlt években talán találkozhattál már valamilyen streaming lejátszóval.

Az Amazon Fire, Netflix, Disney Plus  és az Apple TV a nagy vetélytársak, amelyekről biztos hallottál már. Az is előfordulhat, hogy egy játékkonzolon, például az Xbox One-on vagy PS5-ön keresztül éred el a streamingszolgáltatásokat.

Nos, egy okostelefon projektor ezekhez hasonló beépített platformmal rendelkezik, így letöltheted a streaminghez leginkább használt alkalmazásokat (Netflix, Hulu stb.), és közvetlenül a projektoron futtathatod őket.

A legnyilvánvalóbb előnye annak, hogy a streaming-alkalmazások a kivetítőn vannak, a megtakarított tárhely. Nemcsak eggyel kevesebb eszköz foglalja el a tévéállványt, hanem kevesebb kábel is fut más eszközökről a projektorhoz. Természetesen, ha projektort használsz, akkor a TV-állványról valószínűleg észrevehetően hiányozni fog a TV.

Az okostelefon projektorok legfontosabb jellemzői

Valószínűleg az első dolog, amit el kell döntened, amikor a piacon kapható különböző mobil projektorokat nézegeted, hogy szeretnéd-e, hogy hordozható legyen. Egy átgondoltan kialakított vetítőterem óriási különbséget jelenthet az élmény minőségében, és nem biztos, hogy érdemes megpróbálni magával vinned ezt az élményt, amikor úton vagy.

A mobilitás azonban nagyszerű dolog ezekben a kivetítőkben. Mivel zökkenőmentesen tudnak csatlakozni az okostelefonodhoz, lehetővé teszik, hogy akár YouTube-videókat is egyszerűen az előtted lévő falra vetítsd ki.

Egy éjszakai kempingezéshez is nagyszerű kiegészítői lehetnek, feltéve, hogy olyan modellt veszel, amely rendelkezik akkumulátorral, vagy legalábbis képes az autó konnektoráról üzemelni.

A mobilitás azonban szinte mindig a képminőség romlásával jár!

Ha egy gyártó egy projektort úgy tervez, hogy fixen rögzítve legyen mindig, akkor kevesebb erőforrást fordíthat a robusztusabb házak és a projektorok belsejében lévő alkatrészek elosztásának kompaktabb módjainak megtervezésére és fejlesztésére. Ez nagyobb teret ad nekik arra, hogy megtalálják a kontrasztarány, a fényerő és az izzó élettartamának növelésére szolgáló lehetőségeket.

Ez a három kulcsfontosságú jellemző – a kontraszt, a fényerő és az izzó élettartama – a legfontosabb szempontok közé tartozik, amelyeket figyelembe kell vennie vásárlás előtt.

A kis térben történő vetítés sok környezeti fényt generálhat, és az okostelefon fényétől kezdve a szobában lévő kis lámpáig bármi csökkentheti a vetített kép minőségét.

Minél nagyobb kontrasztot és fényerőt tud nyújtani a projektor, annál immunisabb lesz a külső fényforrásokra. E funkciók után érdemes megfontolni a rendelkezésre álló keystone-korrekció fokozatait, a konzolopciókat és a távirányító kialakítását.

Hogyan működik egy okostelefon projektor

Annak érdekében, hogy új mobilprojektoroddal a lehető legjobb élményt kapd a vetítéshez, néhány dolgot tehetsz a szobád optimalizálása érdekében. Lehet, hogy a fejedben egy régimódi projektor képe él, talán egy írásvetítőé, ami a terem közepén van), de manapság ez már nagyon elavult technológiának minősül.

Természetesen a vetítővászon még mindig a legjobb megoldás a képminőség szempontjából, de van egy másik lehetőség is. A festékről beszélek.

Több cég is készít speciális vetítőfestéket, amely ugyanúgy működik, mint a vetítővászon: visszaveri a megfelelő fénytartományokat, miközben elnyeli azokat, amelyek növelnék a környezeti fényt és rontanák a kép minőségét.

Ha már van elképzelésed arról, hogy hová szeretnéd felszerelni a projektort, akkor a fényt a falra irányíthatod, és egy egyenes vonalzóval megrajzolhatod a vetített kép körvonalait. Oda fess egy olyan fekete vonalat, amilyen vastagot csak szeretnél.

Ez a fekete szegély segít nagyobb kontrasztot létrehozni a képernyő közeli részén. Ezután óvatosan töltsd ki a körvonalat vetítőfestékkel, és máris kész a vásznad a vetítésre.

Ahhoz, hogy még többet hozhass ki a projektorból, érdemes befektetnie egy kiváló minőségű hangrendszerbe is.

Ez lehet egy egyszerű Bluetooth hangszóró, amely feljavítja az ilyen projektorok által kínált, jellemzően gyenge kimenetet, vagy lehet egy fejlett surround házimozi rendszer, amellyel nagyon könnyű elmerülni kedvenc filmedben.

Ezenkívül, ha sok fény szűrődik be az ablakból, érdemes egy sötétítő függönyt alkalmazni, hogy minél kevesebb fény legyen a szobában, ezzel maximalizálva a vetített kép minőségét.

Ami még érdekelhet:

Legjobb olcsó okostelefon

Telefon összehasonlítás

Ütésálló telefonok