Skip to content

Az 5 legjobb drón

A drónvásárlás egy olyan feladat, ami előtt mindenképp érdemes behatóan tanulmányozni, hogy milyen drónok léteznek. Ezért hoztuk össze ezt az útmutatót, amelyből megtudhatod, hogy 2021-ben melyik a z 5 legjobb drón, és mire figyelj drónvásárlásnál.


DJI Phantom 3 – A jelenlegi legjobb drón


Átviteli hatótávolság: 2 km | Kamera: 2.7K | Üzemidő: 23 perc | Max sebesség: 57,6 km/h | GPS: igen | Tömeg: 1280 g | Vezérlés: távirányító

DJI Phantom 3 - a legjobb drón

DJI Mavic Air 2 Fly More Combo


Átviteli hatótávolság: 6 km | Kamera: 4 K | Üzemidő: 34 perc | Max sebesség: 68,4 km/h | GPS: igen | Tömeg: 570 g | Vezérlés: távirányító | Belső memória: 8 GB

DJI Mavic Air 2 Fly

DJI Mavic Mini Fly Combo


Átviteli hatótávolság: 2 km | Kamera: 2,7 K | Üzemidő: 30 perc | Max sebesség: 46,8 km/h | GPS: igen | Tömeg: 249 g | Vezérlés: távirányító | Belső memória: 256 GB

DJI Mavic Mini Fly

DJI Mavic 2 Zoom


Átviteli hatótávolság: 8 km | Kamera: 4 K | Üzemidő: 31 perc | Max sebesség: 72 km/h | GPS: igen | Tömeg: 905 g | Vezérlés: távirányító | Belső memória: 8 GB

DJI Mavic 2 Zoom

RYZE Tello Boost Combo – legjobb budget drón


Átviteli hatótávolság: 100 m | Kamera: HD | Üzemidő: 13 perc | Max sebesség: 29 km/h | GPS: igen | Tömeg: 80 g | Vezérlés: mobillal

RYZE Tello Boost Combo - a legjobb budget drón

Milyen drónt vegyek?

Nyílván azért vagy itt, mert  a lehető legjobb drónt keresed a pénzedért. Ha csak az ár-érték arányt néznénk, elég könnyű dolgunk lenne, de mivel rengeteg típusú drón létezik a piacon, a drón fajtáját is bele kell kalkulálnunk a számításba. A leggyakoribb drónok a versenyző drónok, olcsó játék drónok, fotózásra szánt drónok, sportrepülőgépek, stb.

Tehát az első lépés, amit neked kell megtenni, hogy milyen kategóriájú drónt vennél. Ha ez megvan, akkor már alaposan le is szűkítetted a választékot.  Bármely kategóriába is tartozzon a drón, a minősége, egyszerű kezelhetősége, értéke és felhasználói véleményeit figyelembe véve kerülhet fel a legjobb drón listájára. A listán található mindegyik drónnak megvan a  maga erősségei és gyengeségei, de véleményünk szerint ezek a legjobb drónok, amelyeket 2021-ben megvásárolhatsz.

Quadcopterek

A legnépszerűbb fogyasztói drónok a quadkopterek. Általában X- vagy H-alakú kerettel rendelkeznek, és 4 rotor emeli őket a levegőbe. Általában 2 azonos légcsavar-készletet használnak – kettőt az óramutató járásával megegyező és kettőt az óramutató járásával ellentétes irányban. Giroszkóppal és / vagy gyorsulásmérővel rendelkeznek a repülőgép dőlési, legyezési, és bólintási szögének mérésére is – vagyis a drón hogyan helyezkedik el a levegőben. Ezen elhelyezési adatok felhasználásával a rotorokat automatikusan és egyénileg állítják be, így a drón egy helyben is tud lebegni.

A quadkopterek manőverezhetőségükről és biztonságukról ismertek. Felszerelhetők olyan propeller védőkkel is, amelyek bezárják a rotorokat, így tovább csökkentve a károsodás lehetőségét.

RTF, ARF és BNF: Mik ezek?

Fontos megjegyezni, hogy nem minden drón áll készen arra közvetlen kivéve a dobozból, hogy azonnal repüljön. 

Ha ismeretlen drónba botlasz, akkor az alábbi rövidítésekből tájékozódhatsz fajtájáról:

RTF – (Ready to Fly: készen áll a repülésre) Ez azt jelenti, hogy az egység minden szükséges felszereléssel rendelkezik, hogy a csomag felbontásától számított perceken belül levegőbe kerüljön (ha az akkumulátorok fel van töltve persze)

ARF  (Almost Ready to Fly: majdnem kész a repülésre) – Ez jobban vonza a hobbistákat. Az ARF drón nem egy darabból áll, így akár hosszabb összeszerelést igényelhet, mielőtt készen áll a repülésre.

BNF – (Bind-N-Fly: csatlakoztasd és repülj). A BNF termékek távirányító nélkül kerülnek forgalomba. Ez akkor jó választás ha több drónod is van, amelyeket már egy meglévő távirányítóval szeretnél irányítani. 

Ha kezdő drónos vagy, akkor az RTF modelleket javasoljuk, mivel ezekkel sokkal könnyebb nekikezdeni. Ha viszont haladó drónosként olvasod ezt a  cikket, akkor már úgyis tudod, hogy neked melyikre van szükséged.

A drónok legfontosabb tulajdonságai 

Ha már tudod te milyen drónt szeretnél, akkor érdemes tisztában lenned a drónok legfontosabb tulajdonságaival. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan tulajdonságot, amelyek a legjobb drónok rendelkeznek, és elmagyarázzuk miért fontosak.

Repülési idő

A drón típusától és akkumulátorának méretétől függően a repülési idő 5 és 30 perc között változhat. A legtöbb kezdő drón repülési ideje körülbelül 5-10 perc, de az akkumulátorokat könnyen ki lehet cserélni (és sokkal olcsóbbak is). Sok drón mellé jár 3-4 extra akkumulátor, ezért egyszerűen kicserélheted őket, amikor az egyik lemerül. Ha azonban nagyobb és drágább drónokról van szó, azok tartozékai is drágábbak lesznek. Attól függően, hogy mennyire veszed komolyan ezt a hobbit, további akkumulátort (vagy többet) is vehetsz, amivel megduplázhatod a repülési időt. Murphy törvénye szerint úgyis pont akkor tűnik fel valami, amit érdemes lencsevégre kapni, amikor már az akkumulátor merülőfélben van. Pont ezért mi nem javasoljuk soha, hogy pótakkumulátor nélkül menj ki drónozni. 

Kamera

A kamera rendkívül elterjedt drón kiegészítő. Az olcsóbb drónokhoz gyakran kiegészítő részként adják, és rajtad múlik, hogy felszereled a drónodra vagy sem. Ha úgy döntesz, hogy nélküle repteted a drónod, akkor az alacsonyabb összsúly miatt jónéhány perc repülési időt nyerhetsz. Más a helyzet ha a fényképezés az elsődleges célod a drónoddal. Néhány drónnak saját beépített kamerája van, míg másokra GoPro-t (vagy más akció kamerát) lehet csatlakoztatni. Ha a kamera beépített, akkor fontos tájékozódni annak a specifikációiról.  Az egészen egyszerű kameráktól kezdve a nagyon profi készülékekig minden megtalálható. 

Headless mód (fej nélküli mód)

Mint mindannyian tudjuk, minden drónnak van egy elülső és egy hátsó oldala. Amikor te és a drónod ugyanabba az irányba néz, a távirányító bal irányító botjának megnyomásával balra repülhet a drónja. De amikor a drónod megfordul, és az eleje feléd néz, akkor a vezérlő és a drón eleje ellentétes irányba mutat. Ha azt akarjuk mondani, hogy balra nyomjuk, akkor a drón a jobb oldalunkra kerül, és fordítva. Ez nagyon zavaró lehet, különösen a tapasztalatlan drónosok számára. Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy minden drónkezelő nemkívánatos irányváltást (vagy zuhanást) tapasztalt emiatt. De amikor a headless mód be van kapcsolva, ez a probléma nem áll fenn, ugyanis mindaddig míg a távvezérlő és a drón eleje azonos irányba mutat, a bal megnyomásakor mindig balra halad, a jobb megnyomásakor pedig jobbra. Ez nagyszerű ha csak szórakozni akarsz, és nem akarod folyamatosan figyelni a drón irányát. Érdemes viszont megszokni Headless mód nélkül vezetni a drónt, mivel ez a jövőben segítséget nyújthat, amikor már nagyobb és jobb drónokat szeretnél vezetni. A Headless mód ettől függetlenül egy nagyszerű lehetőség a drón gyors és szórakoztató röptetésére anélkül, hogy sokat kelljen gondolkodni. 

Hazatérési funkció (return home function)

A hazatérés funkció pontosan azt csinálja, amire gondolsz: egy gombnyomással visszahozza a drónt a kezedbe. Ez a funkció kiválóan működik azokban a helyzetekben, amikor elveszted a drónt a látószögedből, vagy elveszted az irányítást és pánikba esel. Akkor is hasznos persze ha csak egyszerűen vissza akarod hozni a drónt egy gombnyomással. Különbség van azonban a funkció működése között egy GPS-el ellátott drága drón és egy 10,000 ft-os játékdrón között.

GPS-meghajtású drónon először meg kell várni amíg a drón csatlakozik a GPS-műholdakra. Ez lehetővé teszi a drón számára, hogy pontosan tudja, hol van felszállás előtt, így amikor megnyomod a visszatérés gombot, tudja, merre kell mennie.

Másrészt, ha ezt a funkciót olcsóbb drónon használod telepített GPS-modul nélkül, akkor a visszatérés gomb megnyomásával egyszerűen visszafelé fog haladni. De vigyázz! Csak akkor, ha a „headless mód” be van kapcsolva. Ellenkező esetben valószínűleg az ellenkező irányba indul el, így még távolabbra kerül tőled.Összefoglalva: ha a drónban nincs telepítve GPS modul, a hazatérési funkciót (return home) csak headless módban használd.

3 tengelyes gimbal

Olyan eszköz, amely a kamerát vízszintesen tartja körülötte elfordulva. A gimbal stabilizálja a mozgást 3 tengelyben: dőlés, legyezés és bólintás. Ez elősegíti a stabil felvétel fenntartását az egész repülés során, függetlenül a drón irányától és dőlésétől.

Tanácsok kezdőknek

  • A drónoknak korlátozott a repülési ideje az akkumulátoruk miatt: A legjobb drón jelez mielőtt lemerül az akkumulátora, de azért érdemes követni a repülési időt.
  • A legtöbb drón korlátozott repülési ideje miatt, fektess be egy tartalék akkumulátorba, hogy ne kelljen hazamenni minden alkalommal ha lemerül az egyetlen akksid.
  • Ne számíts lélegzetelállító videofelvételre és más prémium funkciókra (mint például az akadályok elkerülése) 100,000 ft alatti dróntól.
  • Mindig tartsd szem előtt a drónod – a tapasztalat azt mutatja, hogy kizárólag az FPV-re (First-Person-View) támaszkodva balesetet okozhat, mivel nehéz észrevenni az elektromos vezetéket, a bejövő madarakat vagy egyéb akadályokat.

A DJI-ról

Ahogy láthattátok, a legjobb drón általában a DJI kezéből kerül ki. Lássuk mit érdemes tudni erről a cégről:

A DJI egy kínai dróngyártó és a világ vezetője a fogyasztói pilóta nélküli légi járművek gyártásában és forgalmazásában. 2017 májusában a DJI bemutatta a Sparkot, az első drónt, amelyet a felhasználók egyszerűen kézmozdulatokkal irányíthatnak. A Spark egy kamerával ellátott mini drón, ami a a felhasználó tenyeréről száll fel. A Spark ezt a DJI új 3D látásérzékelő technológiájának köszönhetően tudja megtenni. Az új videó- ​​és képszerkesztő eszközök fokozzák a fotók és videók megosztásának lehetőségét. 2018 januárjában a DJI bemutatta a Mavic Air drónt, aminek a kamerája 4K-ban képes fényképezni, a stabilizáció javítása érdekében háromtengelyes kardánnal van ellátva és a becsült repülési ideje eléri a 21 percet. Ezen technikai újításoknak és kiváló minőségüknek kösznhetően a DJI az Egyesült Államok drónpiacának mára már a kétharmadát vezeti. 

2018-ban a vállalat négy új terméket dobott piacra. Az egyik a Ronin-S kézi stabilizátora volt, ami azonnal a videokészítők szabványos eszközévé vált, hisz a háromtengelyes stabilizációra kiválóan működik a tükör nélküli és a DSLR kamerarendszerekkel. Az Osmo Mobile 2 kézi stabilizátor ugyanezt a technológiát használta az okostelefonokkal, ezáltal lehetővé téve bárki számára, hogy profitáljon ebből a professzionális technikából. Ezen kívül bemutattak egy új zászlóshajó profik számára kifejlesztett drónt, a Mavic 2-t, valamint egy új fogyasztói drónt, a Mavic Air-t, ami szintén azonnal a legjobb drón lett a tesztelők szerint. Mindkettő a meghajtás, az energiagazdálkodás, az akadályok felismerése és az autonóm repülés terén is újított. 

GYÍK

A repülés irányításának kezdeti szakaszában meglehetősen egyszerű, viszont akadályok kikerüléséhez, és a legjobb fényképek készítésehez már szükség van repülési tapasztalatra. Ezen kívül a drón propellerei elég élesek és 5000-15000 fordulat / perc sebességgel foroghatnak, ezáltal veszélyeket okozva. Ezért javasoljuk, hogy kerüljétek az emberek vagy állatok közelében történő repülést. Legalábbis míg nincs elég tapasztalatotok. 

Melyik drónnak van a legjobb hatótávolsága?

A drónok hatótávolsága függhet a sebességtől, az akadályoktól és az időjárási  viszonyoktól, de ha minden feltétel átlagos, akkor a DJI Phantom 3 Advanced / Professional akár 5 km-t is meg tudja haladni. Bizonyos alkatrészek frissítése után a drón hatótávolsága növelhető.

Mi van, ha a drón kívül esik a látóteremen?

Ha egy drón kikerül a vezérlő hatósugarából, automatikusan / manuálisan kerül RTL módba, azaz visszatér landolási módba. Ez azt jelenti, hogy a drón visszatér oda, ahonnan indult.

Mi van, ha repülés közben az akkumulátor lemerül?

Ebben az esetben egy drón vagy leszáll, vagy hazatér a mellékelt jellemzőknek megfelelően. Általában egy előre telepített figyelmeztető rendszer értesít, ha az akkumulátor lemerülőfélben van. Ennek ellenére javasoljuk, hogy a pilóták folyamatosan figyeljék a drón akkumulátorának állapotát.

Melyik drónnak van a legjobb kamerája?

A DJI Phantom 2 Vision tekinthető a legjobb kamerás drónnak. A drón 14 MP-es kamerával rendelkezik, amely 1080p HD felvételt és lenyűgöző állóképeket tesz lehetővé. Ezen kívül kiváló kameradrón a DJI Phantom 3 és a Parrot AR Quadcopter.

Minden drónnak van kamerája?

Ez teljes mértékben a költségkerettől függ. A több befektetés több megtérülést jelent a funkciók és a teljesítmény tekintetében. Ha van saját fényképezőgéped, akkor akár azt is telepítheted drónodra, de meg kell nézned, hogy a két eszköz kompatibilis-e egymással. 

Ami még érdekelhet:

WiFi jelerősítők
Autós kamerák
E-book olvasók