Ha már választottál a legjobb forrólevegős sütők közül, és most szeretnél főzni is valamit, vagy csak kedved akarsz csinálni magadnak a vásárláshoz, mi bemutatunk neked pár egészséges forrólevegős fritőz receptet, amit könnyedén elkészíthetsz a fritőzödben.
Íme egy titok: a magas zsírtartalmú hozzávalók sokkal jobbak, mint azok, amelyekben több víz van. Például: a legjobb eredmény érdekében a csirkét bőrrel a tetején, a zöldségeket pedig főzés előtt egy csepp olajjal megcsepegtetve add hozzá.
RECEPTEK HÚSSAL
HÚSGOMBÓCOK

Hozzávalók:
- 500 gramm darált marhahús
- 1 csokor petrezselyem
- 1/4 hagyma
- 1 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál reszelt parmezán sajt
A felszolgáláshoz:
- Paradicsomos vagy chipotle szósz
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
A petrezselymet és a hagymát apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a húst a petrezselyemmel, sóval, hagymával, tojással, zsemlemorzsával és parmezán sajttal. Kis golyókat formázunk, amiket beleteszönk a forrólevegős fritőz kosarába. Süssük 8 percig, majd fordítsuk meg, és még 3 percig főzzük.
BUFFALO CSIRKESZÁRNYAK

Hozzávalók:
- 1/2 kiló csirkeszárny
- Paprika, só és bors ízlés szerint
- Buffalo szósz
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
A szárnyakat 3 részre vágjuk, különválasztva a combocskát, az alsó részt,valamint a végét, és ezekből csak a combot és a szárnyat használjuk fel. Sóval, borssal és paprikával fűszerezzük, majd 20 percig sütjük a szárnyakat. Kivesszük, majd majd a buffalo szószban jól meghempergetjük őket. Visszatesszük sülni még úgy 5 percre.
SAJTTAL TÖLTÖTT JALAPEÑO RÁNTVA

Hozzávalók:
- 8 jalapeño paprika
- 1/2 csésze krémsajt
- 1/2 csésze reszelt manchego sajt
- 8 szelet füstölt szalonna
- Evőpálcikák
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
A jalapeñókat félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az ereket. Egy tálban keverjük össze a sajtokat és fűszerezzük. Csöpögtessük le és szárítsuk meg jól a jalapeñot. Egy kanál segítségével megtöltjük a paprikát és bepanírozzuk kétszer. Ne érjünk villával hozzá, hogy ne folyjon ki a sajt. Süssük a fritőzben 8-12 percig.
VEGETÁRIÁNUS RECEPTEK
KUKORICALISZTES RÁNTOTT QUESADILLA

Hozzávalók:
- 1/2 kiló kukoricaliszt
- 4 dl víz
- 100 gramm sertészsír vagy napraforgóolaj
- Só ízlés szerint
- Sajt
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
Összekeverjük a kukoricalisztet a vízzel, a sóval és az olajjal egy tálban. Hagyjuk állni 15 percig, nedves ruhával letakarva. Formázzunk körülbelül 50 grammos, pingponglabda méretű golyókat. Nyomóval lapítsuk ki, és helyezzük a sajtot a közepére, majd bezárjuk és belehelyezzük a sütőkosárba. Süssük 8 percig oldalanként. Ha magyarosan szeretnénk fogyasztani, tejföllel, ha inkább a mexikói ízekre fáj a fogunk, salsa verdével lehet tálalni.
RÁNTOTT KARFIOL

Hozzávalók:
- 1 karfiol
- 1 tojás
- 2 evőkanál chili szósz
- 1/2 csésze liszt
- 1/2 csésze zsemlemorzsa
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
A karfiolt vágjuk apró csírákra. Verjük fel a tojást a chili szósszal együtt, és adjunk hozzá egy kis sót. Tegyük a lisztet az egyik tányérra, a zsemlemorzsát pedig a másikra. Minden virágot kétszer mártogassunk a tojásba, a lisztbe és a zsemlemorzsába. Helyezzük a fritőz kosarába, és süssük 15 percig.
EGÉSZSÉGES SÜLTKRUMPLI

Hozzávalók:
- 2 nagy burgonya
- Elegendő só
- 2 evőkanál olaj
- 2 liter víz
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
A burgonyát szeletekre vágjuk. Forraljuk fel a vizet szemes sóval, és blansírozzuk benne a burgonyát 5 percig. Megkenjük a burgonyát egy kevés olajjal, és beletesszük a sütőkosárba. Süssük 10 percig, majd megkeverjük, és még pirítjuk további 5 percig.
PÁCOLT KELBIMBÓ

Hozzávalók:
- 250 gramm kelbimbó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 csipet dijoni mustár
- Só ízlés szerint
A díszítéshez:
- Apróra vágott metélőhagyma
Elkészítés
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
Vágjuk félbe a kelbimbót. Keverjük össze az olívaolajat, a sót, az ecetet és a mustárt. Locsoljuk meg a kelbimbót az elkészített vinaigrette-tel. Süssük a légsütőben 10 percig. Keverjük meg, és hagyjuk még 5 percig barnulni.
DESSZERTEK
CSOKOLÁDÉ VULKÁN

Hozzávalók:
- 1/2 csésze félig keserű csokoládéforgács
- 4 evőkanál vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 1/4 teáskanál só
- 3 evőkanál búzaliszt
- 1/2 csésze porcukor
A töltelékhez:
- 2 evőkanál nutella vagy mogyorókrém
- 1 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
Egy tálban olvasztjuk meg a csokoládét a vajjal együtt vízgőzben. Keverjük bele a tojásokat, a vaníliát, a sót, a lisztet és a porcukrot. Egy másik tálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit.
Készítsük elő a sütőformákat vagy a sütőedényeket vajjal vagy főzőspray-vel megkenve. Félidőben adjuk hozzá a nutellás töltelék felét, és fejezzük be a csokoládékeverékkel.
Óvatosan helyezzük a kosárkákat a légsütőbe, és süssük 10 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, és egy késsel vegyük ki a süteményt a formából. Tálaljuk vaníliafagylalttal vagy csokoládészósszal.
FAHÉJAS CUKORRAL MEGSZÓRT FÁNKOK

Hozzávalók:
- 1/4 csésze olvasztott vaj
- 1/2 csésze fehér cukor
- 1/4 csésze porcukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- Csipetnyi szerecsendió
- 1 csomag előre elkészített fánk vagy fahéjas tekercs (a boltok hűtőszekrényeiben található)
Elkészítés:
Előmelegítjük a fritőzt 180°C-ra.
Az olvasztott vajat a cukrokkal és a fahéjjal keverjük össze egy tálban. Válasszuk szét az előre elkészített tésztát, és formázzuk meg kerek pogácsaszaggatóval. A közepén is vágjunk egy kört.
A fánkokat zsúfoltság nélkül helyezze a légsütő kosarába. Süssük 4-6 percig, vagy amíg aranybarnára sül; fordítsuk meg, és hagyjuk még 3 percig sülni. Vegyük ki a megsült fánkokat, majd mártsuk a vaj-cukor keverékbe, és tálaljuk.
Reméljük, hogy tetszettek ezek a forrólevegős fritőz receptek. Jó étvágyat kívánunk!