Skip to content

Eredeti kenyérsütőgép receptek

Megvan a sütőd, de nem tudod, hogy hogy állj neki kenyeret sütni? Néhány hasznos tanáccal és egy-két eredeti kenyérsütőgép recepttel tudunk szolgálni ebben a cikkben. Ha viszont még nincs kenyérsütőd, olvasd el kenyérsütőgép vásárlási útmutatónkat.

Hagyományos házi kenyér recept

Tedd a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe az alábbi sorrendben:

  • 300 ml víz
  • 50 ml olaj
  • 500 g liszt
  • Tegyünk 10 g sót az egyik sarokba
  • Egy kanál cukrot egy másik sarokba
  • 25 dkg friss élesztőt egy harmadik sarokba

Állítsd be a kenyérsütőgépet normál kenyérre, és körülbelül 3 óra alatt kész lesz. Óvatosan vegyük ki, és hagyjuk kihűlni egy rácson. Ezután szeletekre vághatod, légmentesen záródó edényben tárolhatod, vagy akár le is fagyaszthatod. Ez a típusú kenyér ideális ételek kísérőjeként vagy pirítva, édes (lekvár, csokoládé vagy mogyoróvaj) vagy sós feltéttel tálalva.

Teljes kiőrlésű kenyér recept

Itt vannak a 100% teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér elkészítéséhez szükséges hozzávalók, a lisztet nyugodtan lehet tönkölylisztre cserélni. 

  • 300 ml víz
  • 50 ml olaj
  • 500 g 100% teljes kiőrlésű liszt
  • 10 g só
  • 1 evőkanál cukor vagy méz (édesítőszerek nélkül)
  • 3 g sütőélesztő

Ne felejtsd el a teljes kiőrlésű liszt programját kiválasztani a kenyérsütőgépen.

Gluténmentes kenyér recept

A gluténmentes kenyérnek saját morzsája van. Ez egy kicsit bonyolultabb, mert a liszt másképp működik, de szinte minden kenyérsütőnek van egy speciális programja a gluténmentes kenyérhez, amely gondoskodik a rövidebb dagasztásról, hosszabb kelesztésről és sütésről stb., hogy a folyamat sokkal egyszerűbb legyen. A következő összetevőkre van szükségünk:

  • 500 g rizsliszt
  • 20 g olaj
  • 450 ml rizstej
  • 10 g só
  • 3 g élesztő

Néhány hasznos tipp

  • Ha a gép késleltetett ciklusát használod, amikor a gép csak néhány óra múlva indul el, ne használ romlandó alapanyagokat, például tejet, tojást, sajtot stb. Ezekben az összetevőkben ugynis baktériumok szobahőmérsékleten baktériumok szaporodhatnak el, ezért fennáll az ételmérgezés veszélye.
  • Ha túl kevés élesztőt használunk, a kenyér nem kel meg eléggé; ha túl sokat, a kenyér megkel, de összeesik. Fontos figyelni a tésztát, ahogy kel és sül; a megkelt és összeesett tészta ugyanúgy nézhet ki, mint az, amelyik egyáltalán nem kelt meg, miután megsült. A probléma kijavításához tudni kell, hogy mi volt a hiba.
  • A lisztet igazítsd a kívánt eredményhez. A magas fehérjetartalmú teljes kiőrlésű liszt magas kelésű kenyeret eredményez. A teljes kiőrlésű lisztekből viszont sűrűbb, nehezebb, tartalmasabb kenyerek lesznek. A lisztek kombinációjával a kettő közötti eredményt érhetjük el.
  • Ha a kenyér megemelkedik, majd sütés közben középen összeesik, azért van mert túl sok folyadékot tartalmaz. 
  • Ha nem lesz ropogós a kenyér héja, próbálj meg francia kenyér programot használni ha van. Máskülönben, csökkentsd az olaj vagy vaj mennyiségét a receptben. Iletve, ha a receptben tej szerepel, próbálj meg vizet használni helyette.
  • Ha nem kel meg a kenyered, próbálj meg klórmentes vizet használni. Ellenőrizd az élesztő lejárati idejét is. Ha még jó az élesztő, a sótól elkülönítve helyezd a gépbe. Ugyanis ha az élesztő és a só közvetlenül egymáson van, a magas sókoncentráció elpusztíthatja az élesztőt.