Skip to content

A legjobb férfi karóra márkák

Manapság az élet gyorsabb, mint valaha. A rohanó világunkban elengedhetetlen az idő nyomon követése. Miért ne tehetnéd ezt stílusosan, a világ egyik legjobb luxusórájával a csuklódon? Cikkünk segít a legjobb férfi karóra márkák közti eligazodásban, és megmutatja mire kell figyelni óravásárláskor.

Az igazi órámarkák sosem mennek ki a divatból, nem úgy mint a divatórák. A kvarc, és főleg manapság, az okosórák elterjedésével pedig a mechanikus órák fölöslegesnek tűnhetnek. Sokak számára viszont egy óra nem csak egy funkciónális eszköz, hanem öltözékük szerves része is. Így egy gyönyörűen megmunkált karóra kivételes eleganciájával semmi sem érhet fel. 

De ezek az órák nem csak egyszerűen időmérésre szolgálnak. Egy prémium óra érzelmi befektetés, kincset érő tulajdon. Ha jól választunk, óránk nagy valószínűséggel értékes családi ereklyévé is válhat. 

Egy csúcskategóriás óra a kifogástalan kézművesség bizonyítéka, évszázados hagyományokról és mérnöki technikákról tesz tanúbizonyságot. Nem túlzás ha azt mondjuk, hogy a legjobb férfi órák miniatűr műalkotások. 

Automata vagy kvarc

Az órák legtöbbje aszerint, hogy milyen óramű működteti őket, általában mechanikus vagy kvarc. A mechanikus órákat szokás automata órának is nevezni, bár különbség van a kettő közt. A mechacnikus órákat ugyanis fel kell húzni, az automata órák viszont maguktól, a csukló mozgásától húzódnak fel. Tehát minden automata óra mechanikus, de nem minden mechanikus óra automata! 

A másik a kvarc szerkezet, amit elem működtet. Az ilyen órákat nem kell felhúzni, az elem behelyezése és az óra beállítása után a legközelebbi elemcseréig nem kell bajlódni velük. Sőt, vannak olyan órák is, melyek napelemesek. Az ilyenekben még az elemet sem kell cserélni! 

Látszik, hogy egy kvarc óra sokkal praktikusabb. Ezen felül jóval olcsóbb is mint mechanikus társai. Jogos a kérdés tehát, hogy miért tisztelik jobban az órák szerelmesei a mechanikus órákat? Nos, az órák mechnanikus szerkezete sokkal érdekesebb és megfoghatóbb, mint egy kvarc szerkezet. Egy mechanikus szerkezet mozog, már-már szinte él, lelke van. Ezért sokkal közelebb áll az emberek szívéhez mint egy absztrakt, rideg elektromos gépezet. Ezen kívül viszont a mechanikus óráknak megvan a maga hátrányuk. Ha viszont valaki órát szeretne manapság vásárolni, akkor aligha a funkcionalitás jut eszébe először.

Mechanikus/automataKvarc
ElemNincs elem3-4 évente cserélni kell vagy napelemes, amiben nem kell cserélni
Pontosság+/-2 és +/-30 másodperc között naponta+/-15 másodperc havonta
KarbantartásA mechanikus órát fel kell húzni,
az automata pedig megáll egy-két napon belül ha nem viseled
Nem igényel odafigyelést
Szervízeltetés10 évente egyszerNem igényel törődést
ÁrUgyanazon órát tekintve a mechanikus változat
kétszer annyiba kerülhet, mint a kvarc
Általában sokkal olcsóbb, mint a mechanikus
Eszmei értékMagasAlacsony

Méret

A méret egy nagyon fontos tényező az óra kiválasztásánál. Manapság sokkal nagyobbak az órák mint régen, de elmondható, hogy átlagosan 38-43 mm-ig terjed a férfi karórák átmérője. Érdemes vásárlás előtt előbb felpróbálni az órát. Ha erre nincs lehetőség, mérd le a csuklód kerületét, és keress képeket az interneten hasonló csuklóméretű férfiakról, akik a kiszemelt órát viselik. Az ilyen fotóknak van is egy nevük: wristshot. 

Azonban nem csak az óra átmérője számít, hanem az úgynevezett ‘lug to lug’ hossz is fontos szerepet játszik (lásd a képen lejebb). Ez általában 46-51mm között mozog. Minél nagyobb ez a szám, annál valószínűbb, hogy az óra lelóg egy kisebb a csuklóról, ezért kerülendő. Akiknek viszont nagy a csuklójuk, azoknak egy rendkívül kicsi, mondjuk 44mm-es óra túl kicsinek tűnhet.

A ‘lug to lug’ távolság még fontosabb is talán, mint az átmérő, ugyanis ez mutatja meg, hogy az óra lelóg-e a csuklódról.

Stílus

A stílus kiválasztásánál vedd számításba, hogy milyen életet élsz, hogyan öltözködsz a mindennapokban. Ha folyton öltönyben vagy, akkor érdemes egy elegánsabb (magyar terminológia híjján, ismét angol szóval kell élnem), dress órát választani. Az ilyen órák elegánsak, letisztultak és laposak, hogy a könnyen az ingujj alá tudjanak bújni. Aki viszont sportosabban vagy átlagosan, farmer, póló, stb öltözködik, az tulajdonképpen bármilyen órát választhat. Nagyon népszerűek a búvár és a katonai (military) stílusú órák. 

Az egyik legjobb férfi óra márka: Rolex
Külső forgatható bezelről (lünetta) könnyen megismerhető a búváróra, melyek legikonikusabbja a Rolex Submariner
IWC: military óra márka
Nagy római számok, többnyire csiszolt (nem polírozott) acél és könnyű olvashatóság: egy tipikus katonai óra
Rolex Datejust
Csillogó acél, elegáns minimalista óralap, kisebb méret: egy dress óra tipikus jellemzői

Komplikációk

Egy óra azon kívül, hogy mutatja az időt, még sok mást is tudhat. Egy mechanikus óra esetén minden mást az óra, perc és másodperc mutatásán kívül komplikációnak hívunk, azaz olyan dolognak ami komplikáltabbá, bonyolultabbá teszi az óra szerkezetét. A leggyakoribb komplikáció a dátum és a nap. Gyakori komplikáció még a kronográf (tulajdonképpen analóg stopper), a GMT (egy vagy két további időzóna), és a holdfázis. Ezen kívül számos komplikáció létezik még, sőt a nem látható specifikációkat is annak hívják, például az önfelhúzó automata szerkezet is annak számít. 

Tissot, a legjobb bevezető férfi óra márka
A kronográf három allapja egy Tissot PRC200-on

Svájci, japán vagy német

Svájc

A legjobb órák ebből a három országból származnak. Természetesen az óragyártást eredetileg Svájchoz kötjük, így egyesek kifejezetten a svájci órákhoz vonzódnak. Arról nem is beszélve, hogy nekik van a legnagyobb presztízsük. Ki ne hallott volna a Rolexről, aminek a neve mára összefűződött a luxussal és a minőséggel. 

Kevesen tudják azonban, hogy a Rolexnél sokkal drágább órák is születnek Svájcban, és a Rolex még csak nem is tagja a gyakran “Szentháromságnak” nevezett legfontosabb órágyártónak: Audemars Piguet, Patek Philippe és Vacheron Constantin. Az utóbbit 1755-ben, a másik kettőt pedig valamikor a 19. században alapították, így mind a legrégebbiek közé tartozik. Ezen kívül óráik megmunkálása, számos komplikációk kivitelezése és úgy általában a kiváló minőségük miatt váltak a világ legjobbjaivá. 

Ezek az órák természetesen legtöbbünknek elérhetetlenek. Nem kell csüggednie azonban annak, aki svájci órára pályázik, hisz számos olyan márka létezik, ami átlagember-közelibb áron kapható. 

Például egy nagyon jó belépő márka a svájci automaták világába a Tissot, aki nemrég egy olyan modellel rukkolt elő, ami elkápráztatta az órakritikusokat. Ez a Tissot Gentleman, és a legtöbb férfi számára kiváló választás. Elegáns, de hétköznapi ruhában is megállja a helyét. Jó választás lehet ajándéknak is:

Tissot Gentleman
Ez a Tissot Gentleman kvarc, de létezik automata változatban is.

Ezen kívül a leggyakoribb svájci óramárkák: Omega, Breitling, Tag Heuer, Longines, Certina

Japán

Japán hatalmas érdeme, hogy talán a második legismertebb óramárka, a Seiko, a szigetországból származik. Ők a kvarc forradalom kirobbantói: ők dobták piacra az első kvarcórát, ami a sok svájci mechanikus-óra gyárat megrendítette. Ezek a kvarc órák ugyanis olcsóak és megbízhatóak voltak mechanikus társaikkal ellentétben. Akkoriban ez nagy vívmánynak számított, nem úgy mint ma, amikor a kvarc órákat sokan inkább lenézik. Emiatt a Seiko presztízse nem tudott olyan magasra szökni, pedig ma már luxusmárkájuk, a Grand Seiko részeként svájci órákat meghazudtoló minőséget kínálnak. Olyannyira, hogy akik értenek az órákhoz, azok közül sokan inkább egy Grand Seikot választanának egy Rolex helyett. 

Ezen kívül a Seiko számos órát kínál elérhető áron. A Seiko 5 sokáig a leginkább ajánlott belépő sorozat volt az automata világba. Legtöbbjük 50,000 ft alatt kapható itt.

A másik gyakran emlegetett japán márka az Orient. Most, hogy a Seiko elkezdte növelni az árait, ő vált a “kezdők”-nek ajánlott márkává. 

De nem csak analóg órák léteznek a világon, a kvarcforradalom elhozta a rendkívül olcsó digitális órákat, amik természetesen szintén Japánból származnak. Gyerekkorunkban sokunknak volt csipogó Casio óránk, amivel az őrületbe kergettük a tanárokat. Ezek az órák most újra divatba jöttek, és már pár ezer forinttért kaphatók. Akiknek viszont kissé funkcionálisabb és vaskosabb óra kell, annak pedig ott a szintén kultikus G-Shock.

Németország

A németek híresek a minőségi termékek gyártásáról. Ez az órák terén is így van, viszont a német órák egyáltalán nem ismertek az átlegemberek tudatában, legalábbis nem lehet olyan kultikus német órámárkát említeni, mint a japán Seiko vagy a svájci Rolex. Ennek ellenére óráik kiváló minőségűek és történelmi jelentőségűek is. A 2. Világháborúban a Luftwaffének gyártott óramárkák ma is nagy jelentőségűek: STOWA,  A. Lange & Söhne, és Laco. Akik szeretik a nagyobb órákat, és ezt az aviátor dizájnt, azok imádni figják ezeket az órákat. Ezek közül a Laco nem is olyan drága, már 100,000 ft körül kapható itt.

A németek még híresek a Bauhaus stílusról is. Ez a letisztult minimalizmus számos német óramárkában megtalálható: Nomos, Junghans, Junkers, stb. 

Elkerülendő márkák

Általában érdemes elkerülni a replika órákat és a divatóra márkákat. 

A replika órák egy hazugságot rejetenek maguk mögött, így aki téynleges órát szeretne vásárolni magának, és nem csak a környezetét akarja becsapni, annak semmiképp sem ajánljuk. Ha egy olyan órát vennél szívesen, amit nem engedhetsz meg magadnak, akkor is sokkal jobban jársz ha egy olcsóbb,de eredeti órát választasz míg gyűjtesz a szent grálodra. 

A divatórák vagy kimennek a divatból vagy pedig egy elismert óramárka valamelyik modelljének a koppintása, olcsó kvarc szerekezettel való helyettesítése. Sajnos mostanában nagyon sok, magukat forradalmasítónak mondó, cégek jelennek meg, amik silány minőségű órákat gyártanak és azokat drágán árulják. Sokan meg is veszik őket a kiváló marketingjüknek köszönhetően. Ezeket az órákat mindenképp kerüljök el, és beszéljünk le mindenkit, aki ilyen órát szeretne venni: Daniel Wellington, MVMT, Vincero, Filippo Loreti, Nordgreen, viszont ez a lista nem teljes. Ha olyan márkájú órával találkozol, amit nem ismersz, először nézz utána, hogy nem egy hasonló minőségi órának tetszelgő kutyagumiról van-e szó. 

Ami még érdekelhet:
A legjobb férfi parfümök
A legjobb szakállvágók